»

Sprejet končni osnutek standarda C++0x

Slo-Tech - Na pomladanskem srečanju komiteja ISO C++, ki je letos potekalo od 21. do 25. marca v Madridu, so v petek sprejeli zadnja dopolnila k standardu C++0x, ki predstavlja drugo verzijo programskega jezika C++. Na srečanju so razpravljali o dopolnilih in predlogih za nove funkcije, ki so jih nacionalni odbori predlagali za standardizacijo v novi verziji C++.

V petek ob 16.00 uri je komite na glasovanju potrdil dokument FDIS (Final Draft International Standard, končni osnutek mednarodnega standarda), ki vsebuje vse funkcionalnosti, ki bodo v C++0x. Sedaj bodo vse sprejete spremembe in dopolnila vnesli v končno verzijo standarda, pregledali vnose za morebitne napake in ga bodo posredovali...

8 komentarjev

XHTML 2 ukinjen

Slashdot - Konec letošnjega leta se izteče veljavnost standarda XHTML 2 in kot so sklenili pri Konzorciju W3C, ga ne nameravajo podaljšati. Razpustili bodo ekipo, ki skrbi za zanj (XHTML 2 Working Group), s čimer želijo več pozornosti nameniti HTML 5, ki bo odslej priporočeni standard. XHTML je XML-verzija HTML, ki so jo začeli razvijati v devetdesetih letih, ko je kazalo, da bo XML prihodnja oblika spletnega formata. Uradno so delovni skupini za XHTML 2 in HTML 5 ustanovili marca 2007, a ker sta skupini veliko razvoja posvetili podobnim stvarem in ker je trg za XHTML 2 preprosto premajhen, ga bodo odstrelili. Več o prihodnosti XHTML si lahko preberete tudi v pogosto zastavljenih vprašanjih. Klik!

19 komentarjev

C++0x

Lambda the Ultimate - Bjarne Stroustrup (oče jezika C++) je spisal kratko predstavitev novosti v prihajajočem standardu za C++ z delovnim imenom C++0x, planiranim za leto 2009.
Ostaja usmeritev k sistemskemu programiranju, poleg tega pa nameravajo poenotiti delovanje in bolj natančno definirati obnašanje v robnih pogojih. Opazna novost, poleg nekaj sintaktičnih bonbonočkov, so koncepti. To so tipi, ki opisujejo lastnosti tipov, torej zagotavljajo v katerih protokolih (iterator, tok, število, ...) lahko dani tip uporabimo.

59 komentarjev

Iskanje programskega jezika za razvoj iger

Lambda the Ultimate - Na Lambda the Ultimate so objavili predavanje Tima Sweeneya, glavnega programerja pogona Unreala 3. V njem predstavi poglavitne težave s katerimi se razvijalci iger soočajo in kako jih lahko prava izbira programskega jezika reši ali vsaj omili. Če na kratko povzamem, imamo nekaj čez pol miljona vrstic programske kode spisane v različnih večih jezikih (v konkratnem primeru C++, Haskell in HLSL/CG) in različnih paradigmah (objektno in funkcijsko), 10 razvijalcev in 2 leti časa. Naš končni cilj je hitro in zanesljivo orodje za realno-časovno igro, po katerem bodo posegali tudi drugi razvijalci, zato mora biti povrh vsega še modularen in lepo povezljiv s tujimi moduli. Mačji kašelj? Aja, tudi proračuna seveda ne smemo preseči.

16 komentarjev