»

Nov googlebot vidi v barvah

reddit - Googlov crawler je doživel prenovitev. Brskalnik Lynx je zamenjal za Mozillo, kar pomeni upoštevanje CSS-jev in JavaScripta.
Tako se lahko nadejamo razpozanavnja poudarkov na strani (poleg očitnih prednosti, tudi za relevantnejše razporejanje oglasov), predogledov pri zadetkih in boljšega indeksiranja strani, ki uporabljajo AJAX.

Upoštevajoč Googlovo zanimanje za umetno inteligenco, pa je lahko ta korak tudi znamenje precej radikalnejših sprememb.

9 komentarjev

krugle

Wired News - Naslednji mesec bo splet izzvala nova storitev krugle, iskalnik posvečen odprtokodnim projektom. Specializiranost bo prinesla možnost (eksplicitnega) iskanja po dokumentaciji ali izvorni kodi. Najuporabnejša novost pa je nedvomno kombinacija dodajanja lastnih zaznamkov k najdenemu, zdrževanje zanimivih zadetkov v lastno zbirko in deljenja slednje z drugimi.

Bo takšna storitev omilila NIH sindrom med odprtokodniki?

7 komentarjev

Lenoba

engadget - Vrata, ki se sama zaklepajo, so nujno zlo. Brez njih bi bili čisto preveč izpostavljeni stiku s soljudmi, ampak po drugi strani ta mir poplačamo z naporom, ko jih tu in tam vseeno potrebno komu odpreti. Nič več! Alexandre Ferreira Novello je spisal navodila, kako si sestaviti vrata, ki se odpirajo samodejno in na daljavo. Rešitev sledi vsem sodobnim smernicam programske arhitekture in med drugim vključuje jasno delitev na klienta in strežnik (implemenitran kot servis), možnost uporavljanja z vrati preko HTTP protokola ter podroben dnevnik. Kaj lepšega bi si človek še lahko želel?

Verjetno se vsi strinjamo, da hoja nima kaj iskati v 21. stoletju. Žal ima velika večina transportnih...

7 komentarjev

Iskanje videoposnetkov

Google News - Na področju spletnega iskanja se je odprla nova fronta - iskanje po videoposnetkih. Različici beta svojih implementacij sta tako predstavila Google in Yahoo!. Googlova različica je šele v zgodnjem stadiju in za razliko od Yahoo!-jeve ne omogoča niti predvajanja najdenih posnetkov. Izstopa pa storitev blinkx, ki zadetke ponuja kot kratke posnetke, je pa specializirana za iskanje po televizijskih programih na spletu. In radijskih.

21 komentarjev

Kmalu Slo-Techova trgovina glasbe?

Google News - Očitno je prodaja glasbe po internetu zažarela v vsem svojem sijaju. Potem ko se je uveljavil Applov iTunes, ki sicer ni bil pionir na tem področju, se je kmalu pojavila močna konkurenca v obliki Microsofta, Yahoo!-ja in še koga. Zdaj se jim je pridružila še storitev EasyMusic.com, ki jo predstavlja Stelios Haji-Ioannou, ustanovitelj letalske družbe EasyJet in prvi mož podjetja easyGroup. Pravzaprav bo Haji-Ioannou samo uporabil obstoječo storitev Wippit, ki jo bo ponujal pod svojo blagovno znamko. Tako kot pri poletih se lahko tudi tu nadejamo poceni storitev, saj bodo pesmi na voljo že od 45 centov naprej. Podrobnosti!

V Sloveniji nobena od omenjenih storitev ne deluje ...

14 komentarjev

ARNES in forumi

Slo-Tech - Akademska in raziskovalna mreža Slovenije se je že pred časom odločila uporabnikom ponuditi novo storitev, in sicer gostovanje spletnih forumov. Sodeč po številu forumov večina uporabnikov storitve očitno še ne pozna, zato vam jo predstavljamo mi. Tako lahko odslej organizacije s področja raziskovanja, razvoja, izobraževanja in kulture, ki izpolnjujejo kriterije Vlade RS, obiskovalcem svojih spletišč za ničelno vsoto ponudijo tudi forum. Klik!

Sporočilo nam je posredoval CaqKa.

9 komentarjev

Orkut: novo socialno omrežje

InfoWorld - Zadnjih nekaj dni se po spletnih časopisih ter logih širijo informacije o novem spletnem socialnem omrežju Orkut, ki ga je razvil Orkut Buyukkokten, inženir pri Googlu. Osnovna ideja je, da vzpostavite osnovno bazo uporabnikov, ki nato povabijo zraven prijatelje in ti svoje itd.

Nato opazujete interakcije med ljudmi, prijateljske vezi ali recimo, kdo koga pozna. Prav tako služi kot mesto za iskanje novih prijateljev. Ideja sicer ni nova, saj podobna storitev, Friendster, že obstaja. Vseeno bo zanimivo opazovati, če se bo Orkut prijel tudi pri nas. Več informacij v tem prispevku.

In zdaj lahko le čakam, kdaj me bo kdo povabil zraven ...

6 komentarjev

10 let tldp

Slo-Tech - Čas nevzdržno teče in tako je tudi eden od največjih neprogramerskih projektov povezanih z odprto kodo dočakal svojih deset let. Tokrat pijemo na čast Projektu Linux Dokumentacije - TLDP (The Linux Documentation Project), ki je nastal kot odgovor na kritiko pomanjkanja kvalitetne dokumentacije. Tako se je Matt Welsh usedel za tipkovnico in nastal je prvi linux HOWTO spis - 'Installation HOWTO'. Zelo kmalu so se mu še drugi pridružili in danes najdete na spletni strani projekta ogromno kvalitetne in podrobne dokumentacije, ki nudijo tako strokovnjakom kot začetnikom kvaliteten vir informacij. Vse je seveda prosto dostopno vsem.

Slovenci nismo ostali izzveti iz tega projekta, tako v okviru društva LUGOS poteka projekt prevajanja HOWTO spisov. Pred kratkim so celo izšli v nezanemarljivih 786 strani obsežni knjigi. Delo se seveda še nadaljuje in verjetno bomo kmalu lahko zagledali še kakšen nov prevod. Morda celo od kakšnega našega člana.

TLDP želimo še veliko uspehov in veliko nove...

2 komentarja