»

Novi MacBook Pro izšli

Novi MPB-ji

vir: AppleInsider
AppleInsider - Apple je predstavil nove MacBook Pro - Intel Core i5 in i7 prenosnike. Poleg novega procesorja imajo tudi boljšo baterijo in grafično kartico.

13" MacBook Pro - še vedno Intel Core 2 Duo, vendar hitrejši - 2.4 (1.149,00 EUR) ali 2.66 GHz (1.449,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce 320M grafika, še vedno SuperDrive. 15" MacBook Pro - Intel Core i5 (najdražji tudi i7) 2.4 (1.749,00 EUR), 2.53 (1.949,00 EUR) ali 2.66 GHz ( 2.149,00 EUR), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive. V EU Apple Store na voljo v 5 dneh. 17" MacBook Pro - Intel Core i5 2.53 GHz za 2.249,00 EUR (doplačilo 180 EUR za i7 2.66 GHz), 4 GB RAM, GeForce GT 330M (najdražji s 512 MB RAMA) + Intel HD Graphics grafika, še vedno SuperDrive.

Opažanja: majhna razlika v ceni...

99 komentarjev

Applova prodaja boljša kot lani

ComputerWorld - Prodaja Applovih Macov je pretekli mesec poskočila za 43 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz podjetja za analize trga NPD Group. Rezultati niso zelo presenetljivi, saj je prav lani Apple negodoval, da jim njihova prodaja prvikrat v šestih letih nekoliko nazadovala. Prav tako bo Apple zabeležil veliko rast za celotno prvo četrtletje letošnjega leta.

V prvem kvartalu predlani so v ZDA prodali 2,3 milijona Macov, lani 2,2 milijona, letos pa bodo z nespremenjenim tempom zlezli do treh milijonov. Preobrat je prinesla prenova MacBooka Pro lani, ki se je zgodila junija. Najbolj uspešno se tako prodajata MacBook za 999 dolarjev in MacBook Pro za 1199 dolarjev. Zanimivo je, da se je povprečna cena prodanega Maca v zadnjih dveh letih znižala s 1500 na 1300 dolarjev, a ne na račun pocenitev, temveč ker so uporabniki izbirali cenejše modele. O kakšni gospodarski krizi pa v Cupertinu ni več govora.

5 komentarjev

Univerza v Missouriju 'sili' v nakup Applov

TG Daily - Študenti univerze iz Missourija, ki študirajo novinarstvo, morajo do letošnje jeseni kupiti iPod Touch oz. iPhone, če si ga že ne lastijo. Razlog za to zahtevo je prenos informacij za bruce ter gradiv za predmete z univerzitetnega iTunes strežnika. A to še ni vse, univerza od študentov zahteva še prenosnik z WLAN zmogljivostmi ter programski paket Office. Vsaj ena dobra stran novice je, da na kampusu univerze deluje računalniška trgovina, ki prodaja Applove računalnike in iPode, nudijo tri leta garancije in ugodnejšo ceno (po dogovoru z Applom), za prenosnike pa tudi dvoletni kredit. Tudi tukaj močno priporočajo enega izmed MacBookov, ki ga opravičijo z nižjimi stroški. Zahtevajo namreč osnovno programsko opremo za urejanje slik, zvočnih in videoposnetkov, ki jih pokrije MacBookom priložen iLife. Oprema za z Windows opremljene prenosnike bi po njihovih besedah močno dvignila ceno celotnega kompleta (zastonjskih rešitev očitno ni...), vseeno pa se študenti lahko odločijo tudi za to...

44 komentarjev

Kako spremeniti pokvarjen Macbook v Mac Pro mini

Mac mini modifikacija

vir: Gizmodo
Gizmodo - Podarjenemu konju, v tem primeru rahlo nedelujočemu Macbooku, se ne gleda v zobe, si je mislil avtor naslednje modifikacije. Čeprav od prenosnika ni ostalo kaj več kot delujoča matična plošča, je z novimi komponentami in po veliko urah dela končni izdelek izgledal kot pomanjšana verzija Mac Proja. Manjka samo še lasersko graviran Applov logotip, kar avtor obljublja v kratkem času. Podrobnosti in natančen postopek izdelave na Gizmodu.

6 komentarjev

iPod Nano hack in ostali dodatki za iPode

engadget - Na strani MultiArcade je vsem uporabnikom iPodov Nano na voljo precej enostaven postopek, s katerim lahko kapaciteto vašega štirigigabajtneža podvojite, žal pa zadeva ni preverjena, tako da pred sklenitvijo pogodbe o dobavi spominskih modulov s Samsungom raje počakajte, da poseg potrdi katera od bolj kredibilnih strani.

Za previdnejše seveda ostanejo kupljive dobrote, ki preverjeno delujejo. Če ste med tistimi, ki jih morebitne praske na Nanu spravljajo ob živce, si lahko omislite dodatno ohišje, ki ne bo samo ščitilo vašega ljubljenčka, temveč mu bo med drugim dodalo še FM radijski sprejemnik in modrozobnost. Najbolj strastnim navdušencem priporočamo tudi:
  • dodatek za tja, kamor gre še cesar peš,
  • vmesnik za povezavo med iPodom in modrozobim GSM aparatom,
  • oltarček za v dnevno sobo, ki vašega gizma spremeni v mali hišni multimedijski center.

Za razvnemanje širše ženske mase manjka še iPod Manolo Blahnik. Zase vem, da vse omenjeno višje naravnost moram imeti, čeprav mi manjka...

62 komentarjev

Apple ne bo onemogočil poganjanje MS Windows na svojih računalnikih

MSNBC - Apple je nedavno predstavil svoje prve računalnike, katerih srce tvori Intelov procesor. Danes pa so iz tega podjetja potrdili, da ne bodo onemogočili poganjanja priljubljenega operacijskega sistema MS Windows. Ni pa za pričakovati, da bo Apple nudil podporo ali celo prilagal Windows.

Novico pozdravljajo tudi v Microsoftu, saj se ne branijo nobenega kosa strojne opreme, ki je zmožen pognati Windowse.

Je to korak k večji popularnosti Applovih strojev?

43 komentarjev

MacWorld Expo 2006

vir: Apple
Apple - Zgodil se je zloglasni Macworld Expo 2006. Gre za dogodek, ki so ga Apple zanesenjaki nestrpno pričakovali. Steve Jobs je v svojem nastopu predstavil kup novosti.

Najprej je predstavil nove iMace, v različicah s 17" (1.83 GHz iMac, ki bo stal 1,299 zelencev) in 20" (2.0 GHz za 1,699 dolarjev). Poganjal ju bo Intelov procesor Core duo. Oba modela sta menda precej hitrejša od svojih G5 predhodnikov. Prav tako na njima teče operacijski sistem Mac OS X Tiger 10.4.4 in vse aplikacije kot nativni programi na Intel arhitekturi.



Druga novost je MacBook Pro, nov prenosnik z intelovim drobovjem, 1.67 GHz različica s 15" zaslonom in pa 1.83 GHz, s 15" zaslonom. Oba MacBooka bosta imela vgrajeno iSight kamero na vrhu zaslona. Še ena novost pri MacBookih pa je MagSafe, ki ni nič dugega kot...

49 komentarjev

Še več novosti iz Apple-a

Slo-Tech - Komaj dober teden po predstavitvi novih iMacov in iPodov se je Apple spet odločil, da stopi na oder in predstavi novo strojno opremo. Tokrat so na račun prišli Apple-ovi izdelki za profesionalno uporabo, PowerBooki, PowerMaci in CinemaDisplayi.

Prenovljena sta bila 15" in 17" PowerBooka, glavna razlika med prejšnjo in novo generacijo je v ločljivosti zaslona. Tako ima sedaj manjši od dvojice ločljivost 1440*900 točk, toliko kot je imel prej 17 inčni model, ki se sedaj ponaša s 1680*1050 točkami. Nov v PowerBookih je pomnilnik DDR2, ostala strojna oprema pa je ostala nespremenjena. Velja omeniti, da so uspeli izboljšati avtonomijo baterije, ki sedaj zdrži eno uro več kot v starih modelih. Cene so $2000 za manjši in $2500 za večji model.

Na PowerMac fronti je več sprememb. Glavna sprememba je uvedba dvojedrnih procesorjev G5, dolgo pričakovanih PowerPC 970MP, ki jih je IBM po veliki zamudi le spravil na tržišče. Na voljo so konfiguracije z dvojedrnim 2 GHz ali 2,3 GHz in z dvema...

18 komentarjev

Apple Video iPod razkrit?

Slo-Tech - Že leto in pol se na različnih internetnih straneh domneva in razpreda o iPodu, zmožnem predvajanju videa. Najhuje je bilo ravno nedavno, preden je Apple predstavil iPod Nano, vseeno pa je uradno vsakršen razvoj in obstoj iPoda Video zanikan.

Spet imamo nove vzroke, da tem izjavam ne verjamemo, saj je predvčerajšnjim, po poročanju iLounge in Endgadget, BBC med oddajanjem po nesreči predčasno razkril informacije o novem gizmu. Pobegla slika še najbolj spominja na predviden izgled napravice na Om Malik's Blog, zanimivo pa je, da so pred letom dni še domnevali, da bo izgledal takole. Seveda so izvirno internetno stran že umaknili, a prepozno. *avtor se spomni Severine*

Rečeno naj bi bilo, da bo Apple čez nekaj dni tudi uradno razkril novi neobstoječi Video iPod. Zmeda na tem področju je velika, saj ThinkSecret in ostale strani poročajo ravno obratno, da bo prišlo samo do predstavitve novih PowerBookov in PowerMacov, kot v Cupertinu tudi uradno trdijo. Tehničnih podatkov...

11 komentarjev

Millenium Falcon Mini

Millennium Falcon Mac mini

Slo-Tech - Vsi ki poznate Star Wars in ste gledali katero od Epizod IV, V oziroma VI, gotovo poznate tudi Millenium Falcon. Ta mala, a izredno hitra vesoljska ladja je prilubljena lupina za veliko modifikacij, ta pa je neka posebnega.

Morda si boste rekli, 'Saj je samo še ena modifikacija,' a ko imate v ohišju Mac Mini, v pilotski kabini iSight web kamero, zadnja vrata, ki se odpirajo, ponujajo dostop do optičnega pogona ter gumba za vklop, med 'rogovi' spredaj pa imamo prostor za priključitev iPod Shuffle, je ta modifikacija nekaj več. Vse skupaj lahko v igračo za približno pet slovenskih tisočakov vgradimo v približno treh urah.



Še izvorna novica in povezava do članka.

6 komentarjev

Apple naznanil prehod na Intelove procesorje

Slo-Tech - Ta teden se v San Franciscu odvija vsakoletna prireditev Apple Worldwide Developer Conference (WWDC '05), na kateri je imel otvoritveni govor Applov izvršni direktor, Steve Jobs.

V svojem govoru je potrdil govorice o prehodu Appla na Intelove procesorje, ki so v zadnjih nekaj dnevih preplavile splet. Poudaril je tudi, da njihov operacijski sistem OS X zadnjih pet let razvijajo vzporedno tako za PowerPC kot za platformo x86. Na prireditvi je predstavil delovanje OS X na delujočem računalniku x86, ki je bil osnovan okoli procesorja Intel Pentium 4, katerega frekvenca je bila 3,4 GHz.
Prve na Intelovih procesorjih zasnovane računalnike bomo videli junija 2006, prehod pa naj bi bil končan leto kasneje.

Veliko časa je bilo namenjenega poudarjanju enostavnega prehoda, saj naj bi bili vsi programi lahko prenosljivi. V večini primerov bo zadostoval samo ponoven prevod programa ali minimalna sprememba kode. Vsi stari programi, ki so bili prevedni v jezik PowerPCjev, pa bodo še vedno...

80 komentarjev

Brenčanje v Tucsonu

The University of Arizona - Ko to pišem, se v Tusconu trinajsterica MAV (Micro Air Vehicle - mikro zračno volzilo) neumorno podi okoli drogov, ki določajo rob poligona. Mikro v tem primeru pomeni premer kril pod petnajst centimetrov, vsako plovilce je opremljeno še s kamero, ki pošilja sliko nazaj na zemljo. Pri takšni majhnosti je smelo imeti tudi podporno opremo prikladno prenosljivo, zato se posneta slika prikazuje kar na polprosojnih zaslonih pilotovih očal.

Letos prvič poleg klasičnih "letal" sodelujejo tudi ornithopterji, ki se namesto s propelerjem poganjajo z utripanjem kril. Ne glede na način pogona so precej tihi, za nas neslišni, čim so oddaljeni več kot 25 m. Kot taki so idealni za ad hoc izvidniške...

9 komentarjev