»

Japonci dobili World Solar Challenge

Zmagovalna ekipa

World Solar Challenge - V Avstraliji se je končal letošnji World Solar Challenge, na katerem je prvo mesto osvojila ekipa iz Japonske. Dobrih 3000 kilometrov dolgo pot od Darwina na severni obali do južne Adelajde je prva prevozila ekipa Univerze Tokai, ki je na cilj prispela v četrtek ob 13.07 po lokalnem času in ki je zmagala že tudi predlani. Drugo mesto je osvojila nizozemska ekipa Nuon z zaostankom +1.05, tretja pa je bila ameriška ekipa iz Michigana, ki je na cilj prispela ob 15.55 z zaostankom +2.48. Ostale ekipe na cilju pričakujejo v petek.

Pravila izziva, ki poteka bienalno, so preprosta. Ekipe izdelajo vozila, ki delujejo na električni pogon. Elektromotorje poganja tok iz baterij, ki jih polnijo le sončne celice. Kapaciteta baterij je omejena na približno 5 kWh in so na...

6 komentarjev

Začel se je World Solar Challenge 2011

Ekipa Twente je predlani po nezgodi končala ob cesti. Letos se jim je že v prvih urah zgodilo podobno, a so nadaljevali.

Slashdot - Danes zjutraj se je v avstralskem Darwinu na severni obali kontinenta začel letošnji World Solar Challenge, ki sicer poteka že od leta 1987, sprva na tri leta, v zadnjem času pa bienalno. Ekipe morajo z avtomobili na sončni pogon čim hitreje pripeljati do Adelajde, ki je na južni obali od Darwina oddaljena 3000 kilometrov. Najhitrejše ekipe tam pričakujemo v sredo popoldne ali v četrtek zjutraj.

Kot je očitno iz imena tekmovanja, sodelujejo ekipe z vozili na sončni pogon. Ekipe sestavljajo vozilo na sončni pogon in spremljevalna vozila, saj morajo biti ekipe celotno pot samozadostne. Vsak dan smejo voziti od 8.00 do 17.00 ure, nato pa se morajo utaboriti, kjerkoli se tisti trenutek nahajajo (na voljo imajo 10 minut...

10 komentarjev

World Solar Challenge 2011

Slashdot - Čez slaba dva tedna se na severu Avstralije začne že 11. Veolia World Solar Challenge, dirka s prevoznimi sredstvi na solarni pogon na 3000km dolgi razdalji med Darwinom in Adaleide.

Priredijo jo vsaki dve leti po avtocesti od seveda do juga Avstralije, skozi redko poseljeno, sušno in seveda s soncem bogato stepsko-puščavsko krajino. Traja teden dni, povprečne hitrosti zmagovalcev pa se gibljejo nad 90km/h, in občasno presežejo 110 oz. 130 km/h, kar je tudi omejitev hitrosti na posameznih segmentih avtoceste (cesta ni zaprta in vozila morajo upoštevati sicer redke, a prisotne soudeležnce v prometu). Hitreje tudi ni praktično, ker imajo potem spremljevalne ekipe hude težave s sledenjem dirkača. Vozi se od od 8h zjutraj pa do 5h popoldne, daljši postanki niso dovoljeni. Vsaka ekipa ima lahko do štiri voznike, ki se potem v vozilu izmenjujejo dnevno.

Vozila ne poganjajo neposredno električne celice, ampak akumulatorji. Dirko se lahko s polnimi celicami, nakar se te delno polnijo že...

25 komentarjev

Novi DARPA Challenge in ostali utrinki robotike

engadget - Vsem znana tekma DARPA Challenge, ki se je lansko leto prvič končala uspešno s prečkanjem puščave, je razpisala novo tekmovanje, ki se bo začelo 7. novembra 2007 v simuliranem urbanem okolju. Veliko težja naloga torej. Če vas sodelovanje pri tem mika, si oglejte pogoje, pacifiste pa velja opozoriti, da ima vse skupaj vojaški značaj.

Če vas sodelovanje z vojsko moti, si lahko ogledate japonske robotoborbe, še bolj mirovniško usmerjeni pa si oglejte, kako skušajo robote učiti na enak način, kot mi svoje otroke: z učenjem.


Za moški del populacije so Korejci razvili novo verzijo androidke, ki je skoraj...

18 komentarjev

Ročni radar

Slashdot - Ameriška vojska se namerava v prihodnosti opremiti z zanimivo napravo, ki bo v urbanih operacijah omogočala vojakom "pogled" skozi do trideset centimetrov debele stene. To pomeni v urbanem vojskovanju veliko prednost, saj bodo lahko s pomočjo naprave ugotavljali, ali so v sobi pred njimi sovražni vojaki in koliko njih.

Naprava je zaradi majhnosti zelo priročna, saj ni kaj dosti večja od prenosnega telefona, za napajanje pa uporablja dvoje baterij velikosti AA....

31 komentarjev

Stanley, Zmagovalec letošnjega DARPA Challenge

Wired News - DARPA Challenge je tekmovanje, kjer morajo avtonomna vozila, brez posredovanja človeka prevoziti 131 milj dolgo pot čez vojaški poligon v puščavi Mojave. Zmagovalec domov odnese ček za 2 miljona dolarjev.

Po lanskem polomu, ko nobena ekipa ni zvozila niti prvega kilometra proge, so letos poleti do cilja prišla 3 vozila od 23-ih. Zmagala je ekipa stanfordske univerze, s časom 6 ur in 53 minut. Na spodnji sliki je zmagovalec Stanley, modificiran Tuareg, z vso elektronsko kramo, ki je poskrbela, da ni zašel s poti.



Pri Wired so spisali odličen članek o zmagoviti ekipi. Vsekakor zanimivo branje, ter dober vpogled na avtomobilsko prihodnost.

20 komentarjev

Robotska minibusa sta se zaletela

TweakNews.net - Kot poroča NOS.nl sta se zaletela dva avtonomna mini avtobusa, ki so jih spravili v obtok prejšnji teden. Ponesrečenih ni, ker v času nesreče ni bilo nikogar v obeh vozilih, a sta povzročila kar nekaj škode drug drugemu. Razlog za samo nesrečo še ni znan in vozila do razkritja ne bodo v uporabi.
Omenjena avtobuska sta vozila med parkirno nišo in postajo podzemne železnice, ter sta, do usodnega trenutka, celih 4 dni uspešno premagovala razdaljo brez kakšrnihkoli nezgod.

Avtonomna vozila pridejo skozi puščavo. A bo očitno veliko težji zalogaj civilna uporaba. Več o avtonomnih vozilih tukaj.

Bo v prihodnosti za prvi april, kdo lansiral virus, ki bo naša avtonomna prevozna sredstva preobrazil v zaletavčke?

132 komentarjev

Distributed RC5-64

Distributed.Net - Pregledali smo že več kot 70 % ključev. Z današnjim rezultatom (0.083 odstotkov celotnega ključa dnevno), bi vse ključe dokončali v 357 dneh. Vsega skupaj pa je že 1.586 leta odkar smo se podali na to dolgo pot.

Za primerjavo RC5-56 ključ je bil odkrit po 212 dneh. Dešifrirano pa je bilo le 47.03% vseh možnih ključev.

Da ne pozabim omeniti še nagrade za razbitje: znaša $10.000, ki se razdeli na:
  • $1000 zmagovalcu
  • ,
  • $1000 zmagovalni ekipi - ali zmagovalcu, če ni prijavlen v nobeni ekipi
  • ,
  • $6000 neprofitni organizaciji po izbiri udeležencev
  • ,
  • $2000 distributed.net za povezavo uporabnikov in ostalih stvari
  • .
V projektu sodeluje 51 Slovencev in smo na skupnem 47 mestu. Če vas zanima več o tem - klik.

4 komentarji