»

Velociraptor je imel perje

New Scientist - Pri ponovnem pregledu velociraptorjevega okostja izkopanega v Mongoliji leta 1998, so znanstveniki odkrili, da je imel ta dinozaver po vsej verjetnosti perje. Bralcem Slo-techa je ta dinozaver verjetno znan iz Jurskega Parka. Tam je bil seveda prikazan še "slečen". Na prisotnost perja kažejo majhne izdolbinice na prednjih udih. Odsotnost izdolbinic pri drugih vrstah pa še ne dokazuje, da tudi druge vrste niso imele perja. Je pa to potem težje dokazati, ker peresa običajno propadejo preden fosilizirajo.

Mogoče se bo izkazalo, da je bil T. rex le velika kura..

101 komentar

Nizozemci ponujajo prostitutke za nedolžne geeke

The inquirer - Popularen trend odhajanja v Amsterdam na kak džoint bodo v prihodnjih mesecih gotovo zasenčili številni prestrašeni računalniški navdušenci, ki kljub letom še niso uspeli zlesti v posteljo s pripadnico nasprotnega spola. Nizozemsko podjetje Society Service, ki se ukvarja s tisoč in enim načinom nudenja najstarejše obrti, namreč po novem ponuja posebno uslugo za prestrašene računalnikarje.

Zanje so pripravili ekipo posebno natreniranih deklet, ki strankam posvetijo dosti časa in poskrbijo za to, da je njihov prvič toliko lepši spomin. Na nategni-pobegni variante lahko kar pozabite, saj bližnje srečanje tretje vrste traja najmanj 3 ure in vključuje kopel ter masažo. Izvorna novica.

28 komentarjev

AMD spremenil oznake Opteronov

AMD - AMD se je odločil, da bo pri novih procesorjih Opteron začel tudi z novo označbo le-teh. Procesorji bodo označeni s tremi številkami, kar bo označevalo primernost procesorja pripadajočemu sistemu. Tako bo mogoče kupiti procesor za eno, dvo ali več procesorski sistem.

Tako bo Opteron 1xx namenjen sistemu z enim procesorjem, Opteron 2xx sistemu z dvema procesorjema, Opteron 8xx, bo pa oznaka, ki bo pripadala sistemom z do 8 Opteron procesorji. Drugo in tretje število bosta označevala zmogljivost samih procesorjev, tako da bo Opteron z oznako 140 osnoven model za enoprocesorske sisteme. Kaj več o tem lahko preberete tukaj.

AMD še dodaja, da bo kljub novim oznakam procesorjev še vedno pripisal takt procesorja. AMD bo še naprej spodbuja uporabnike, da naj procesorje ocenjujejo z njegovo zmogljivostjo in ne delovnim taktom, tako kot smo to že navajeni pri AMD Athlon XP procesorjih.

10 komentarjev

Mini ITX plošča

Slo-Tech - Na medmrežju se pogosto pojavljajo testi ATX matičnih plošč, katere najdemo v skoraj vseh računalih. Manj pogoste pa so Mini ITX/ATX, katere najdemo v manj zahtevnih računalnikih, katerih prednost je predvsem majhnost in kompaknost. Na izgubljenih vezjih, so si ogledali ploščo VIA EPIA-M, ki je zgrajena po prej omenjenem standardu. Na plošči lahko tiktaka 1000 MHz procesor, če pa se odločimo za 500 MHz verzijo, ga lahko ohladimo samo s hladilnimi rebri. Na mamaplato lahko priklopimo eno PCI napravo, 1 GB DDR pomnilnika in dve IDE enoti. Seveda pa ne smemo pozabiti na konektor za napajanje in na konektor za...

7 komentarjev

Greha vredno ohišje

Bit Technologies - Na Bit-Techu sem zasledil, da je njihov urednik kar tri mesece sestavljal ohišje iz pleksi stekla. Kot boste lahko videli, je človek perfekcionist tretje vrste, saj je ohišje domala popolno. Od tega, da je naredil prozorno ohišje za disk, napajalnik ter DVD do tega, da se mu zgornja stranica odpira prek plastičnih ležajev ter tega, da ohišje skupaj držijo plastični vijaki,... Članek je zelo obsežen, saj ima kar 16 strani ter 4000 besed (za primerjavo - ena tiskana stran v A4 reviji vsebuje okoli 700 besed, s slikami) ter 80 slik ohišja. Dokumentirano je domala vse - od ideje, preko vrtanja lukenj v pleksi, do sestave ter testa. Za vse modelarje! :D

9 komentarjev

Navijanje Thunderbird AXIAR-Y procesorja

Xoverclocker - AMD-jeve skrivnostne oznake na procesorjih še vedno burijo duhove. Največ prahu je naredila "skrivnostna" oznaka AXIA, ki takoj obveljala za sinonim dobrega procesorja, katerega frekvence lahko z navitjem poletijo v višave. Takoj za AXIA procesorji, so se pojavili še drugi, kot so AYJHAR, AYJHA in seveda AXIAR. Za srednja dva že vemo, da se navijata dokaj dobro in da bolj ali manj sledita AXIA procesorjem, AXIAR-jeve zmogljivosti pa so ostajale uganka, vendar ne za dolgo. Fantje na strani X-Overclocker so se odločili, da preizkusijo Thunderbird 1.2 GHz : AXIAR-Y iz 26. tedna. Navijanje so opravili na Epoxovi plošči 8KTA3 in z nekim hudim hlajenjem, ki je procesor ohladilo na -20 stopinj C (!). In kako se procesor obnese? Z navadnim hladilnikom tipa Taisol z Deltinim 38 CFM ventilatorjev, se je zbudil na 1500 MHz, z ekstremnim hlajenjem in z voltažo povečano na 2,3 V, pa se je zbudil na 1733 MHz. Kar občudovanja vreden rezultata, kajne? Vendar nič takega, kar nebi zmogel tudi...

0 komentarjev

Oznake na jedrih AMDjevih procesorjev

AthlonOC - Zelo pomembna stvar, ki pa je večina ljudi ne razume, kaj šele uporablja. No ja, oznaka ni pomembna, če procesorja ne mislite navijati. Ja, zanima vas kakšne so razlike. Razlika v oznaki lahko pomeni tudi do 250 MHz razliko v navitju procesorja. Na splošno se pri Thunderbirdih najbolje izkažejo oznake, katerih prvi štirje znaki v drugi vrsti so AXIA in prvi znak v tretji vrsti črka. Na Duronih z največjim overklokerskim potencialom pa je v začetku druge vrste napisano AKCA in v tretji vrsti prvi znak črka pri 700 in 800 MHz verziji, pri 600 MHz verziji, pa se najbolje obnesejo procesroji z oznako AKBA v začetku druge vrste in črko na prvem mestu v tretji vrsti. Seveda pa je stopnja navitja procesorja odvisna tudi od drugih dejavnikov, kot so hlajenje, matična plošča, moč napajalnika in nastavitve v biosu. Celoten članek ter tabelo z vsemi oznakamo najdete tukaj.

3 komentarji