»

AMD bo predstavil procesorje na novem podnožju (M2) v drugi četrtini tega leta

Hartware.net - O tem, da bo AMD spremenil podnožja za svoje, v tem trenutku izredno priljubljene procesorje, smo že poročali ( prvič in drugič). Sedaj pa na nemški strani Hartware nudijo verjetno zelo točne informacije o prihajajočih produktih.

Po napovedih bodo prvi procesorji na voljo že aprila letos in naj bi do konca druge četrtine tega leta že dosegli 25% vseh proizvedenih primerkov.

Kot vemo, je AMD pričel v družini K8 vgrajevati pomnilniški krmilnik v sam procesor, kar tehnološko pomeni predvsem manj zakasnitev pri pretoku podatkov (po nekaterih špekulacijah naj bi po isti poti šel nekoč tudi Intel). Slaba stran vgrajenega krmilnika pa je, da smo vezani na povsem določen tip pomnilnika. V aktualni družini K8 (Athlon 64, FX,...

50 komentarjev

AMD bo v procesorje integriral PCIe

The inquirer - Pravzaprav krmilnik za PCIe, če smo natančni. Po integraciji krmilnika za delovni pomnilnik se nam tako obeta še integracija krmilnika za PCIe, kar bi nedvomno pomenilo precej velik korak k znižaju latenc na PCIe vodilu, kar posledično pomeni hitrejše delovanje vsega, kar se zanaša na prenos podatkov preko PCIe. Končno je tako postalo jasno, zakaj se bo uporabilo vseh 1207 nogic na procesorjih, ki bodo izdelani za socket 1207, ki je napovedan za drugo četrtletje 2006. Intel bo zgledu verjetno sledil, čeprav se še ne ve kdaj, novica pa je na voljo tule.

18 komentarjev

AMD spreminja podnožja

WinFuture.de - Kot smo že poročali, namerava Advanced Micro Devices (AMD) spremeniti podnožja za svoje procesorje. Na Winfuture.de so objavili novico, da bo AMD v sredini leta 2006 prešel na nova podnožja za svoje procesorje. Za namizne računalnike in enoprocesorske strežnike bomo tako dobili eno samo podnožje (danes poznamo s.754, s.940 in s.939), poimenovano M2. Za več procesorske sisteme bo na voljo podnožje F, s 1207 pini. Prav tako bo v prenosnih računalnikih podnožje 754 nadomeščeno s podnožjem S1, ki bo štelo 638 pinov.

Jasnega odgovora na vprašanje, ali bo v prihajajočih procesorjih za nova podnožja, s kodnimi imeni Windsor, Orleans in Manila DDR2 pomnilniški krmilnik, še ni.

In vsi smo tako nestrpno čakali na s.939…

20 komentarjev

Test procesorjev z različnimi jedri proizvajalca AMD

Zmogljivost različnih jeder

vir: Lost Circuits
Lost Circuits - Dejstvo je, da se je v zelo kratkem času mnogo spremenilo na področju razvoja računalniške industrije. Procesorji niso nikakršna izjema – prav tako ne AMD, ki je v zadnjem času nanizal kar nekaj novih modelov in s tem morda povzročil nekaj zmede. Prav zato so pri Lost Circuits na test postavili aktualne AMD-jeve procesorje z različnimi jedri (Winchester, Venice, Clawhammer, Newcastle). Pognali so nekaj testov in prišli do zanimivih sklepov. Za zmagovalca so proglasili jedro Venice, ugotovili so, da je SOI velika prednost, omenili so težave s prihajajočo 65 nm tehnologijo. Več si lahko preberete tukaj.

Na novico nas je opozoril dr.J.

31 komentarjev

AMD predstavil dvojedrne Athlone in Opterone

AnandTech - Tako AMD kot Intel se spopadata s težavami pri doseganju vedno višjih hitrostih delovanja njunih procesorjev. Intel, ki je do nedavna slovel po, v primerjavi z AMD-jem, hladnih procesorjih, je z izdajo Prescotta prevzel neslavno krono najbolj vročega procesorja. Oba proizvajalca sta tako že pred časom spoznala, da zgolj dvig frekvence delovanja ne bo zadoščal. K8 arhitektura, ki je osnova za današnje AMD-jeve procesorje, je bila od vsega začetka načrtovana tako, da bo lahko podpirala več jeder hkrati. Oba proizvajalca namreč menita, da je v tem trenutku ravno dvojederna tehnologija odgovor na brezmejne želje in potrebe kupcev po surovi procesorski moči.

AMD je danes...

35 komentarjev

AMD Venice in San Diego sta tu!

X-Bit Labs - Kot je bilo pričakovati, je AMD danes potihoma splavil novo revizijo jedra K8 svojih procesorjev Athlon 64 in Sempron, imenovano Venice oz. San Diego. Čeprav oba uporabljata dvokanalno podnožje S939, se prvi ponaša s standardnimi 512 KB predpomnilnika L2, medtem ko se drugi kiti kar s celim megabajtom. Na X-bit labs so že objavili prvi test, kjer so si med drugim ogledali tudi, kako se novo jedro navija. Rezultati so zelo spodbudni, saj so pri privzeti napetosti 1,4 V in brez kakršnega posebnega hlajenja dosegli stabilno frekvenco 2,712 GHz z nekoliko višjo napetostjo 1,58 V pa skoraj 2,9 GHz, točneje 2,880 GHz.

Kot kaže je AMD končno le uspel zmešati dobro delujočo 90-nanometrsko formulo SOI, tako da od sedaj naprej vsem navijačem in SSE3-navdušencem ostajata le še dve, zelo očtni, izbiri: Venice in San Diego!

Adijo Newcastle in Winchester, pozdravljena Venice in San Diego ;-)

48 komentarjev

Nova podnožja za Intelove procesorje

X-Bit Labs -

Intel za razliko od svojega rivala AMD-ja podnožja za svoje procesorje dokaj pogosto menjuje. Spomnimo se samo legendarnega Slot1, popularnega FC-PGA 370, zgrešenega Socket 423 in sedaj uporabljanega Socket 478. No, za svoje nove procesorje, ki se zaenkrat imenujejo še s kodnimi imeni Prescott in Tejas, Intel pripravlja novo podnožje.

Tovarna v Santa Clara, Kalifornija, namerava prihodnje leto izdati novo čipovje Grantsdale, vzporedno s katerim bodo uvedli tudi nov tip pakiranja procesorjev. Novo podnožje bo predvidoma imenovano Socket T, medtem ko bo tip pakiranja poimenovan LGA-775 (land grid array). Novo čipovje bo podpiralo dvokanalni DDR pomnilnik, na trg pa bo prišlo po izidu Prescotta. Klik!

6 komentarjev

Strateška navezava

The inquirer - AMD, naš ljubljeni, in Steinberg, glasbeno podjetje, sta podpisala pogodbo o sodelovanju. Naredila naj bi namreč audio softwere, ki bi bil posebej optimiziran za Athlon procesorje. Po dogovoru naj bi imel Steinberg's Cubase VST 5.0R5 posebne procesorske ukaze, ki bi jih znal izvesti (in izkoristiti) le Athlon. Tudi prihodnji izdelki Steinberga, ki bodo izšli kasneje letos naj bi imeli te ukaze. Predvsem ciljajo na profesionalne Athlon MP (več procesorske) sisteme, ki bi imeli Steinberg programsko opremo in AMD trdoto.
Kaj o tem pravi Intel še ni znano. Verjetno ne bo najbolj zadovoljen .

3 komentarji

Fujitsu Siemens bo uporabljal AMD-jeve čipe!

Tom's Hardware - The Inquirer's je ugotovil, da bo Fujitsu Siemens v Evropi začel z reklamiranjem v mesecu juniju in juliju, reklamiral pa naj bi svoje izdelke (sestavljene računalnike), ki bodo vsebovali Advanced Micro Devices' (AMD) Athlon in Duron procesorje. Proizvajal naj bi tudi sisteme z dvema procesorjema. Nadaljeval pa bo tudi s sodelovanjem z Intelom. Sistemi z dvema Foster procesorjema naj bi se pojavili že maja!

0 komentarjev