»

Novosti iz Microsofta

ZDNet - Pred dobro uro je vodja razvoja Windows Viste, Jim Allchin, razglasil, da je Vista končana. Za vse, česar o njej še ne veste, priporočam obisk WinSuperSite-a. Dva dni nazaj je bil končan tudi razvoj Officea 2007.

Na nekoliko drugem področju, si lahko ogledate tudi Virtual Earth beta, ki je tudi izšel ta teden in seveda posnema NASA World Wind in Google Earth, prinaša pa boljši 3D pogled na nekaj ameriških mest (vključno s teksturiranimi stavbami). Za namestitev morate svoje Windowse prepričati (lokalne nastavitve), da ste doma v ZDA, sicer se ne bo hotel namestiti.

24 komentarjev

Adobe in Microsoft ter PDF

ZDNet - Microsoft bo, kot kaže, iz Officea 2007 odstranil funkcijo, za pretvorbo dokumentov v PDF format zapisa. S tožbo mu je namreč začel groziti Adobe. Adobe je namreč zahteval, da Microsoft funkcijo shranjevanja v PDF zapis prodaja (kot dodatek) ali jo odstrani ali pa se pripravi na protimonopolno tožbo.

Microsoft, ki sicer odgovarja, da tokrat Adobe zahteva prepovedano dogovarjanje o ceni, se bo pred grožnjo očitno uklonil in funkcija bo na voljo kot brezplačni dodatek, ki ga bodo uporabniki lahko namestili preko Microsoftove spletne strani, ne bo pa del Officea 2007. Dodatno bo le kot dodatek na voljo tudi shranjevanje v Microsoftov lastni, PDF-ju sorodni zapis, XPS.

Tudi XPS namreč Adobe vidi kot grožnjo enemu svojih paradnih konjev in ga moti tudi podpora XPS v prihajajoči Visti. Tako bo Microsoft tudi v Visti proizvajalcem računalnikov omogočil odstranitev visokonivojske XPS funkcionalnosti. Pri vsem skupaj je zanimivo, da Adobea podobna funkcionalnost OpenOfficea, Starofficea,...

105 komentarjev

Sun in Google se bosta medsebojno oglaševala

ZDNet - Google in Sun sta sklenila sodelovati pri razvoju in promociji programja, med drugim OpenOffice.org, Jave, OpenSolarisa ter Google Toolbara. Za začetek boste ob prenosu JRE dobili tudi Google Toolbar, Google pa bo poskrbel za promoviranje OpenOffica, v katerem pa bo, če se bodo mravljice strinjale, po novem tudi nekakšna različica Google Toolbara. In vse to je le začetek. Obe podjetji se tako z zduženimi močmi še bolj neposredno podajata v zelje Microsoftu.

15 komentarjev

Windows bodo dobili črno skrinjico

ZDNet - Kot poroča ZDNet, je Microsoft najavil, da bo v naslednjo verzijo operacijskega sistema Windows vgradil programski ekvivalent črne skrnjice, kakršno najdemo na letalih. Orodje, ki bo zgrajeno na osnovi obstoječega sistema Dr.Watson, bo v primeru napake posnelo vse programe v delovnem pomnilniku, odprte dokumente ipd., da bi lažje ugotovili, kaj je šlo narobe. Greg Sullivan iz Microsofta je zagotovil, da bo orodje uporabniku prikazalo, kateri podatki so vsebovani v poročilu in dalo možnost, da nekatere odstrani ali pa sporočila o napaki sploh ne pošlje. Vse seveda popolnoma anonimno. Pri Microsoftu so poudarili, da je to začetek poti proti dobi, ko bodo lahko vsakemu uporabniku točno povedali, zakaj se je napaka zgodila in bodisi z nasvetom ali popravkom preprečili ponovitve.

74 komentarjev

Potres spremenil rotacijo Zemlje

ZDNet - Kot poročajo na ZDnetu, naj bi potres, ki je pred dnevi prizadel jugovzhodno Azijo, skrajšal čas, ki ga Zemlja potrebuje za eno rotacijo okoli svoje osi, za 3 mikrosekunde. Kot pravi Richard Gross iz Nasinega kalifornijskega laboratorija, tako velika masa vode, ki se je premaknila in pa nariv dveh tektonskih plošč povzroči spremembo porazdelitve gostote in hitrejše vrtenje.

Zemljina rotacija, kot pravijo pri Nasi, nikoli ni stalna, saj se Zemlja počasi upočasnjuje, ni pa jim še uspelo praktično dokazati, ali lahko površinski pojavi kot so plima in oseka ter spremembe vremena, povzročijo upočasnjevanje ali pospeševenje Zemljine rotacije. Več tukaj.

Slo-tech berite čez par tisoč let. Takrat vam bomo poročali,če zgoraj omenjene trditve držijo.

151 komentarjev

Iz vašega pomnilnika v Microsoftov žep

ZDNet - Microsoft uporabnike Officea XP ter Internet Explorerja 5 opozarja, da je pri pošiljanju podatkov o sesutju programa možnost, da se pošlje tudi trenutno urejevani dokument. Natančneje: pri pošiljanju vloge se pošlje tudi trenutna slika pomnilnika, ki pa lahko delno ali v celoti vsebuje kakšen dokument. Kakorkoli, podatki so na kanalu zašifrirani ter 'razumljivi' le Microsoftu. Klik!

3 komentarji

Bell izdelal "molekulske" tranzistorje

The inquirer - Bell labs (podružnica Lucneta) načrtujejo, da bodo tranzistorji velikosti molekul pomenili pravo revolucijo na področju izdelovanja čipov. Čerpav ima Bell v laboratoriju že delujoče testne primerke takih tranzistorjev, pa bo potrebno tehnologijo še dodelati. Znano je, da sta najbolj zagreta podpornika IBM in Intel, ki v razvoj nanotehnologije vložita ogromne kupe denarja. Če me spomin ne vara, sem pred kakimi tremi leti slišal, da bo običajnim čipom, ki so zgrajeni na osnovi tranzistorjev kmalu odbila zadnja ura, saj je samo vprašanje časa, kdaj bomo dosegli tako mejo (v MHz), čez katero ne bomo več mogli priti. Vendar pa so se napovedovalci prihodnosti še vedno opekli in tudi tokrat je bilo tako. Tehnologija izdelave je vedno bolj napredna in po zadnjih podatkih, bomo brez problemov dosegli 10 GHz procesorje, kako pa bo šlo naprej, pa je zaenkrat še težko napovedovati. V primeru, da se bo trenutna tehnologija v prihodnosti izkazala za močno zastarelo, pa znanstveniki vzporedno...

1 komentar

MS aktivacija

Microsoft - Veliko hude krvi je bilo prelite na račun Microsoftove aktivacije izdelkov Office XP, Visio 2002 in Windows XP. Na eni strani zagovorniki teorije zarote, ki trdijo kako MS zbira naše podatke ter MS na drugi, ki trdi, da je aktivacija popolnoma anonimna in je ločena od registracije. Kakorkoli, članek o tej temi se nahaja tudi na Microsoftovi strani.

Kako je z drugimi - ne vem, sam pa MS-jevo odločitev popolnoma podpiram. (Kot kupec njihove cenovne politike sicer ne podpiram, kot dijak ekonomije pa ).

8 komentarjev

Kaj doprinese ravnanje po navodilih...

Tech Patrol - Whoa, ta je pa bosa... Človek je sledil navodilom, kako iz svojega Geforcea 256 odstraniti hladilnik... Večkrat je poudaril, da se je ravnal TOČNO po navodilih, nastalo je pa tole: Če pogledate bolj podrobno boste opazili, da se hladilnika drži aluminijast pokrov od čipa... Ergo, še ena skurjena kartica... Za popolno dokumentacijo te žalosti kliknite sem.

2 komentarja