»

Nenavadne okvare na podmorskih kablih na Bližnjem vzhodu

Schneier.com - Kot poroča več internetnih medijev sta se na Bližnjem vzhodu prejšnji četrtek v sredozemskem morju pretrgala dva podzemeljska komunikacijska kabla, ki povezujeta Indijo, Pakistan, Egipt, Katar, Savdsko Arabijo, Združene Arabske Emirate, Kuvajt ter Brahrain. Pretrganje kablov je povzročilo motnje okrog 70% uporabnikom interneta v Egiptu in okrog 60% v Indiji. Razlog za pretrganje naj bi bilo po prvih špekulacijah ladijsko sidro (to je bilo kasneje ovrženo) ali tektonski premiki zemeljskega površja.

Potem pa je 4. februarja prišlo do novega pretrganja kabla, tokrat med Združenimi Arabskimi Emirati in Omanom.

Istega dne je prišlo do še enega, četrtega izpada kabla in sicer med Katarjem in Združenimi Arabskimi Emirati. Kabel naj bi bil izključen zaradi težav z napajanjem.

In potem se je danes pretrgal še en kabel.

Vsekakor zanimiva naključja. Gre morda za sabotažo, ali pa nekdo hoče telekomunikacijski promet preusmeriti na druge povezave?

39 komentarjev

Robot za točenje goriva

Slashdot - Potem ko so roboti uspešno prestali tako DARPA Grand in Urban Challange in se je pojavilo upanje da bomo v prihodnosti le še potniki, je bilo samo še vprašanje časa preden nam med potovanji ne bi bilo potrebno stopiti iz avtomobila da bi natočili gorivo. Nizozemski raziskovalci so tako predstavili 75 tisoč evrov vrednega robota, ki je opremljen z zajetno bazo avtomobilov, njihovih pokrovčkov za bencin in goriv, ki v kombinaciji z vrsto senzorjev omogoča pravilno identifikacijo tako tipa avtomobila in kot tudi vrste goriva.



Poleg zajetne cene, ki bo gotovo preprečevala pohod na slovenske bencinske postaje pa ima sistem zaenkrat tudi nekoliko nadležno napako da deluje samo z avtomobili, ki tanka nimajo zaklenjenega. A ko bomo v prihodnosti le potniki bosta tako avtomobil kot naslednja različica omenjenega robota gotovo že opremljena z brezžično povezavo, ki bo odpravila morebitne nevšečnosti.

58 komentarjev

Transrapid kot povezovalna os med državami arabskega polotoka

ORF - Tehnologija magnetnega vlaka Transrapid, ki povzroča minimalen hrup in dosega hitrosti čez 300 km/h, se sicer v Nemčiji, deželi kjer Transrapid nastaja, ne prijemlje. Razlogi za to so velika konkurenca s strani vlakov ICE. Do sedaj je edina komercialna proga med letališčem Shanghai in izstopno postajo, v 30 km oddaljenem postajališču. Omenjeno progo vlak prevozi v pičlih osmih minutah in doseže hitrost 430 km/h. Podjetje, ki s progo upravlja, se sicer pritožuje, da prodaja kart ni zadostna, zato načrtujejo podaljšanje proge do metropolne province Hangzhou, za 160 km.

To ni edina možnost za razvoj Transrapida. Povezovanje s sistemom magnetne železnice načrtuje Katar, obstajajo pa tudi načrti za povezovanje celotnega arabskega polotoka. To območje praktično ne premore železniške infrastrukture, je pa opaziti zanimanje zanjo. Potovanje je mogoče zgolj z avtomobilom ali letalom. Prvotni obseg projekta vsebuje vzpostavitev povezave Katarja in Bahraina prek mostu. Kažejo pa se že...

27 komentarjev

High-Tech road trip!

Slashdot - Verjetno ste se že kdaj odpravili s prijatelji na kakšno malce daljše potovanje in vam je bilo neizmerno dolgčas v celodnevni vožnji. Kako bi bilo če bi bil vaš avtomobil in avtomobil prijateljev pred vami opremljen z mrežno opremo? In vožnja bi se spremenila v zabavno zapravljanje časa. Sliši se kot kakšna reklama iz TV prodaje ampak fantje na tej strani so pljunili v roke in uspešno izvedli prav to. Zanimivo, ni kaj.

0 komentarjev

Zakon v ZAE

Vnunet - Eh, česa vse se pravniki ne spomnijo . Prejšnji mesec so v Združenih Arabskih Emiratih obsodili angleškega računalničarja na celih 1900 funtov (cca 654.000 sit). Vzrok? - Vdor v sistem Etisalat (pomišljaj se kar sam vriva za tretjo črko imena ), edinega ponudnika internet storitev v omenjeni deželi, ter povzročil motnje v celotnem državnem internetnem prometu v maju in juniju prejšnjega leta.

Sicer ne vem, kako je s tem pri nas, vendar se mi izrečena denarna kazen zdi preprosto smešno nizka za tako obsežno dejanje. Za najboljše pa je poskrbel Angležev odvetnik Ali al-Hashimi, rekoč, da v ZAE ni zakonov, ki bi označila vdiranje v računalnike kot kriminalno dejanje. Ehh.

2 komentarja