»

Spam dosega predpraznične ravni

BBC - Decembra smo presenečeno ugotavljali, da je poslane nezaželene elektronske pošte oziroma spama nenavadno malo. Izkazalo se je, da je bilo veselje kratkega roka, saj so si spamerji le vzeli nekoliko novoletnega predaha in so že nazaj. Včeraj se je na internet vrnil botnet Rustock, ki je skrivnostno prenehal pošiljati spam, kar je povzročilo upad globalnega spama, ugotavlja podjetje NetWitness. Trenutne ravni so sicer še nižje od rekordnih avgustovskih, ko je Rustock deloval s polno paro.

Tudi Symantec ugotavlja podobno. Rustock je nazaj in pošilja približno četrtino vsega svetovnega spama. Samo...

5 komentarjev

Microsoft povečal dobiček

Ars Technica - Microsoft sledi ostalim podjetjem z Wall Streeta in objavlja poslovne rezultate za preteklo četrtletje. V drugem kvartalu fiskalnega leta 2010, ki se je končalo 31. decembra, so prihodki podjetja znašali 19 milijard dolarjev, kar je 14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja se je povečal na 8,5 milijard dolarjev (43-odstotna rast), medtem ko je čisti dobiček dosegel 6,7 milijarde dolarjev, kar je 60 odstotkov več kot lani in tretjino več od pričakovanj analitikov.

Glavni razlog za eksplozivno rast je dobra prodaja operacijskega sistema Windows 7. Svoj delež pa so doprinesli tudi varčevalni ukrepi, ki jih je podjetje uvedli po klavrnem božiču 2008. Sicer so prodali več kot 60 milijonov kopij Windows 7, s čimer je...

18 komentarjev

SpamAssassin označi letošnjo e-pošto kot spam

Slashdot - Pred točno desetimi leti smo se tresli v pričakovanju strašnega tisočletnega hrošča, pa se ni zgodilo praktično nič. Desetletni hrošč je prizadel orodje za boj proti nezaželeni elektronski pošti SpamAssassin, ki pošto poslano v letu 2010 označi kot spam. Eno izmed pravil za označevanje spama je namreč po mnenju avtorjev programa tudi datum sporočila, ki leži preveč v prihodnosti. V pravila so namreč vpisali vrstico header FH_DATE_PAST_20XX Date =~ /20[1-9][0-9]/ [if-unset: 2006], ki povzroči omenjeno obnašanje. Rešitev je sprememba datuma v pravilih na leto 2020.

6 komentarjev

BSA izdala letno poročilo

Reuters - Prejšnji teden je organizacija BSA, ki preganja uporabnike nelegalne programske opreme, izdala svoje letno poročilo (PDF) o globalnem piratstvu. V njem ugotavljajo, da se je stopnja piratstva zvišala, saj naj bi bilo 41 odstotkov vse nameščene programske opreme nelicenčne. Leto prej je ta delež znašal le 38 odstotkov. Škodo, ki naj bi jo razvijalci imeli zaradi tega, ocenjujejo na 53 milijard dolarjev. Rasla pa je tudi prodaja programske opreme, ki se je okrepila za 14 odstotkov in v letu 2008 dosegla vrednost 88 milijard dolarjev, tako da jim posebej hudo že ni.

Stopnja piratstva naj bi bila najnižja v ZDA, kjer se vrti okrog 20 odstotkov, povsem drugače pa je naprimer na Kitajskem, kjer je kar 80-odstotna. Tudi Rusija ne blesti prav posebej, saj ima črne verzije programov 68 odstotkov računalnikov. Najslabše je v Gruziji, Bangladešu, Armeniji, Zimbabveju, Šri Lanki, Azerbajdžanu in Moldaviji (merjenje stopnje piratstva v državah, kjer niti fizična lastnina ni kaj posebej sveta...

127 komentarjev

"Največji" komunikacijski satelit izstreljen

CNN.com - Družba Thaicom je v četrtek zgodaj zjutraj poslala v vesolje novi komunikacijski satelit. Kot največji satelit, zgrajen do danes, bo zagotavljal dostop do interneta in multimedijskih storitev za področja Azije (pacifiška regija), Avstralije in Nove Zelandije.

Izstrelitev novega komunikacijskega satelita je bila opravljena po uro in pol trajajoči prekinitvi načrtovane izstrelitve ob 8.39 po slovenskem času.
Na spletni strani Arianespace (družba, odgovorna za izstrelitev) navajajo, da je razlog za skoraj dvourno zamudo pri izstrelitvi preverjanje branja telemetrije z izstrelitvene ploščadi.

Satelit, imenovan Thaicom 4, bo upravljalo podjetje Shin Satellite. Upravljalska družba je v lasti družine tajskega ministra Thaksina Shinawatra. Ta satelit je že četrti, ki je v lasti tega podjetja. Težak je več kot 7 ton in vreden 'borih' 400 milijonov zelencev. Zgradila ga je skupina Space Systems/Loral in Palo Alto iz Kalifornije.

Premore pasovno širino 45 GB na sekundo in bo preusmerjal...

13 komentarjev

Standardizirane tehnologije za boj proti neželeni e-pošti

CNet - Spam je že dolgo največji problem v svetu elektronske pošte. Obstaja kar nekaj rešitev proti tej nadlogi, največkrat se pojavljajo v obliki posebnih filtrov za ločevanje reklamne pošte, vsem pa je skupno, da jih razvijajo posamezni razvijalci, tako da so precej neodvisne ena od druge in posledično tudi manj učinkovite. Ker pa je problem iz dneva v dan hujši, so začela vodilna IT podjetja sestavljati predloge za standardizacijo tehnologij v boju proti neželeni e-pošti.

Na čelu akcije sta Cisco in Yahoo (vpleteni so še Alt-N Technologies, America Online, Sendmail, PGP, EarthLink, IBM, Microsoft in VeriSign), ki sta razvilaa tehnologijo DomainKeys Identified Mail. Sistem temelji na kriptografskem preverjanju pošte - lastnik email domene ustvari javni in zasebni ključ, od teh je prvi shranjen v DNS zapisih in dostopen vsem, drugi pa se nahaja na odhodnem email strežniku. Pošta se pri pošiljanju ustrezno označi z zasebnim ključem, ki ga naslovnikov email klient ob prejemu sporočila...

17 komentarjev

Aretiran spamer

PC World - 18 letni Anthony Greco iz zvezne države New York je na IM sistemu MySpace.com ustvaril več tisoč uporabniških računov in prek njih različnim uporabnikom poslal več kot milijon in pol neželenih sporočil z oglasi za zavarovanja in pornografijo. Tudi podjetje MySpace.com je izsiljeval z zahtevo po pravici do ekskluzivnega pošiljanja komercialnih sporočil, le-to pa mu ni odgovorilo, temveč je obvestilo pristojne organe, ki so spamerja izsledili in prejšnji teden aretirali na losangeleškem letališču. Proti njemu so vložene tri obtožbe kršenja zveznih zakonov in v najslabšem primeru bo imel kar 18 let časa, da v črtasti opravi razmisli o svojih dejanjih.

To je prvi obtoženec te vrste dejanj s konkretnim imenom in priimkom. AOL je sicer že oktobra vložil obtožbo proti 20 zaenkrat še neidentificiranim podobnim nepridipravom.

Še novica.

Je to znak, da se bo "boj proti terorizmu" razširil še na internetni terorizem?

69 komentarjev

Spam stane Američane milijarde

CNN.com - Poznate glavno razliko med spamom in reklamnimi letaki v poštnem nabiralniku? Že res, da so oboji nadležni, a spam plačate vi s časom in denarjem za prenos in brisanje. Marylandska univerza je opravila raziskavo o tem, koliko denarja izgubi ameriško gospodarstvo zaradi nezaželene elektronske pošte. Povprečni uslužbenec dobi 18,5 sporočil na dan, za njihovo brisanje pa porabi 2,8 minuti. Če to zmnožimo s plačilom, so ugotovili, stane spam Američane 21,6 milijard dolarjev letno. Ugotavljajo še, da 14 odstotkov uporabnikov spam dejansko prebere, da bi ugotovili, kaj ponuja, štirje odstotki pa so že nakupovali prek spama. CNN.

12 komentarjev