»

Evropska komisija zaskrbljena zaradi pametnih igrač

Slo-Tech - Evropska komisija je predstavila novo poročilo Skupnega raziskovalnega centra (JRC), ki izpostavlja zasebnost in varnost kot dve najbolj problematični področji pametnih igrač. Njihov trg raste in naj bi do leta 2020 obsega 10 milijard evrov, zato si Evropska komisija prizadeva za regulacijo.

Spomnimo, da smo minuli mesec poročali o pametni otroški igrači, katere prodajo in posedovanje je Nemčija prepovedala zaradi pomanjkljive varnosti, kar hekerjem omogoča, da jo izrabljajo kot prisluškovalno napravo. Prav tovrstne aspekte izpostavlja novo poročilo. V njem strokovnjaki iz JRC poudarjajo tudi, da posledice otroške interakcije z roboti, kamor lahko v najširšem pomenu besede štejemo tudi pametne igrače s...

12 komentarjev

Algoritem za rešitev Rubikovih kock vseh velikosti

New Scientist - Reševanje Rubikove kocke je priljubljeno opravilo, ki ni primerno le za kratkočasenje, ampak ima tudi povsem resne matematično-računalniške implikacije. O klasičnih Rubikovi kocki 3 x 3 x 3 je znano domala vse, saj obstoji tudi algoritem, ki za vsako legalno postavitev izračuna najhitrejše zaporedje korakov za rešitev kocke. Lani je bilo celo dokazano, da je vsako kocko mogoče rešiti v največ 20 potezah. Dokaz je bil zanimiv tudi zato, ker je šlo za surovo preverjanje vseh možnih permutacij (brute-force).

Pri kockah večjih razsežnosti to odpove, zato je treba problem reševati pametneje. Erik Demaine z MIT-a je poiskal splošni algoritem za reševanje Rubikove kocke s stranico n. Ugotovil...

7 komentarjev

Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

CNet - Običajno poročamo o zaprtju blogov na Kitajskem, a tudi v demokratičnih ZDA niso imuni nanje. Prejšnji teden je manj znana stran Blogetery.com, kjer je gostovalo okrog 70.000 blogov, zaprla svoja vrata. BurstNet, ki je spletni strani nudil dostop do interneta, jih je suho obvestil, da so stran odklopili na zahtevo ene izmed vladnih agencij za pregon, a niso želeli povedati katere. Zapisali so le, da niso imeli izbire.

BurstNet v pismu Blogeteryju pojasnjuje, da ni šlo za klasičen primer, ampak za kritično zadevo, na katero so jih opozorili. Zaradi tega so morali strežnik nemudoma izklopiti. Čeprav BurstNet tega ni potrdil, na TorrentFreaku špekulirajo, da je šlo za veliko akcijo v boju zoper piratstvo. Pred tremi meseci so skupina zveznih agencij, newyorško...

10 komentarjev

Ministrstvo za domovinsko varnost vlaga v varnost odprtokodnih projektov

Schneier.com - Kot poroča Schneier ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost ameriški državni denar vlaga tudi v splošno koristne stvari.

V okviru projekta Open Source Hardening Project so namreč marca 2006 vložili 300.000 USD v plačujejo za varnostna testiranja odprtokodne programske opreme in odpravo najdenih napak. Pregled in odpravo izvajata podjetje Coverity ter Stanfordska univerza.

Od leta 2006 so pomagali odpraviti že 7826 varnostnih ranljivosti v 250 odprtokodnih projektih, preiskane pa je bilo okrog 50 milijonov vrstic kode.

Podjetje Coverity se poleg odprtokodnih projektov ukvarja tudi z iskanjem in odpravo napak v zaprtokodnih projektih.

9 komentarjev

50-letnica kock LEGO

vir: Gizmodo
Gizmodo - Ena najpopularnejših igrač na svetu, s katero se je v otroštvu (pa tudi kasneje) igralo veliko naših bralcev, so prav gotovo kocke LEGO. Pri geekovski populaciji so še posebno priljubljene, saj se da z njihovimi serijami Technic in zadnje čase priljubljenimi Mindstorms izdelati izredno zanimive tehnične projekte, za kar jih med ostalimi uporabljajo številne izobraževalne ustanove, svoje bodoče zaposlene pa z njimi bojda preizkuša tudi Google.

Prav zato si legice zaslužijo, da se jim danes v znak spoštovanja skupinsko poklonimo in jim čestitamo, dosegle so namreč zavidljiv jubilej -- okroglih petdeset let. Več zanimivih dejstev o igrači in njenem rojstnem dnevu lahko najdete v izvorni novici na Gizmodu, kjer so izdelali tudi duhovit časovni trak, ki ga vidite spodaj.

50 komentarjev

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo DNSSEC ključe

Schneier.com - Domain Name System Security Extensions ali DNSSEC je nabor specifikacij za DNS sisteme prihodnjih generacij, ki bodo DNS zahtevke digitalno podpisovali in avtenticirali, z čimer naj bi onemogočili različne oblike zlorab, ki imajo za posledico goljufije in zavajanje uporabnikov s preusmeritvami na lažne spletne strani.

Ideja je vsekakor dobra in bi preprečila številne "phishing" in "pharming" goljufije, pojavila se je le manjša težava. Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost si je zaželelo kopije glavnega ključa za korensko DNS cono.

Želja po cenzuri ali po goljufijah?

14 komentarjev

Resničnost: Gadgeti

Slo-Tech - Danes (torek) vas vabimo k ogledu zadnje Resnična resničnost v letošnjem letu. TV prižgite ob 18.05 in ga nastavite na prvi program TV Slovenija.

Tema oddaje bo seveda novoletna: darila. No, ne čisto navadna. Recimo raje geekovska darila. Malo gadgetov, malo prečudnih in malo prečudovitih igrač. Skratka stvari brez katerih računalničarjem živeti ni.

Nastopajo: ura v zraku, USB božično drevesce, USB grelnik za šalčko in seveda nepogrešljiva USB lava lučka. Lučka za nočno branje in švedsko goroče jeklo. Pa klavstrofobičen kaktus in plišaste bolezni. Pa magnetne igrače, ki jih lahko podarite zgolj tistim, ki jih zares ne marate (super kombinacija z ipodom :). In veliko večje igrače na štirih kolesih, ki se delajo, da so zgolj držalo za ipoda.

Da pa se ne utopimo v ekstazi igrač si bomo pogledali tudi njihovo temnejšo stran - kako in v kakšnih pogojih na daljnem vzhodu pravzaprav nastajajo. Ekipa Resničnikov vam želi elektrificirane praznike in internetificirano novo leto!

20 komentarjev

Patenti za vedno

Yahoo News - Ameriško Ministrstvo za domovinsko varnost jemlje svoje delo precej resno, kar je na svoji koži občutila Stephanie Cox, lastnica trgovine z igračami Pufferbelly Toys. V njeni trgovini sta se zglasila dva agenta tega ministrstva in jo vprašala, če prodaja igračo z imenom Magic Cube. Ukazala sta ji, da naj ta artikel umakne s prodaje, saj bi naj bil ilegalna kopija znane Rubikove kocke, ki je ena najbolj popularnih igrač vseh časov. Seveda sta dosledno preverila, če je res bila igrača umaknjena s prodaje.

Zanimivo pa je, da je lastnica po odhodu agentov poklicala izdelovalca te igrače, kateri ji je omenil da je patent za Rubikovo kocko že zdavnaj potekel in da v njihovi igrači ni nič spornega. V Oddelku za imigracijo in carino pa se branijo s tem, da je glavna naloga njihove agencije zaščita finančnih sistemov države in da ima kršenje avtorskih pravic velik vpliv na ekonomijo. Omenjajo da so poslali agente v trgovino po pritožbi na njihovem centru v Washingtonu.

Stephanie se še pa...

13 komentarjev

"Ati, jest bi 'mela pa ribice v računalniku!"

Overclockers Cafe -

Lian-Li nedvomno izdelujejo najlepša in najbolj kakovostna ohišja (katerih pa se pri nas žal ne dobi - namig, podjetniki [;)]). Sedaj pa so dokazali, da imajo tudi njihovi oblikovalci veliko domišljije (ali pa se resnično dolgočasijo), saj so na tržišče poslali stranico za ohišja, ki bi se še najbolj prodajala v trgovini z igračami.

Gre namreč za veliko 2,5 cm debelo okno, v katerega natočimo vodo in spustimo ribice (plastične namreč [:D]). Namenjeno je vsem Lian-Li ohišjem serije PC-6x. Za "plavanje" ribic poskrbi majhna črpalka, ki je piha zrak v ta mini akvarij, priložena pa je tudi hladna katodna lučka (oceansko modra ali pa v zeleni barvi alg [:D]), ki s svetlobnim efektom pričara...

7 komentarjev

Konec Socketa370

X-Bit Labs - Moram reči, da v bistvu to sploh ni tako pretresljiva novica. Zelo kmalu bo Intel prenehal izdelovati procesorje za Socket370 in v letu 2003 popolnoma prenehal s prodajo. Sredi maja bodo predstavili zadnji tovrstni model (Celeron 1,4 GHz Tualatin-256), ki bo še deloval v FCPGA2 matičnih ploščah, nato pa bo proizvajali samo še modele za Socket478 in Socket603. Tako bodo recimo Celeroni z višjimi frekvencami od 1,4 GHz temeljili na Willamette-128 jedru in bodo izdelani za Socket478.

Zadnji PIII je Pentium III-S 1,4 GHz, saj so načrtovani 1,53 GHz model odpisali. Ker pa se trudijo umakniti stare Celerone s polic trgovin, bodo 15. maja znižali cene le-teh, zato da jih ljudje pokupijo in se tako umaknejo iz prodaje. Cene se bodo spustile za $10 pri dražjih modelih, kar ni veliko, nekaj pa je vseeno. Izvirna novica tukaj.

5 komentarjev

Pomanjkanje P4 drugič

The inquirer - Že pred kakšnim tednom dni, smo lahko brali poročila o tem, s kakšnim pomanjkanjem se spopada Intel. Vendar pa so bile to bolj govorice, kot pa uradna novica. No, sedaj lahko potrdim, da je pomanjkanje resnično, saj je to trditevpotrdil celo Intel. Predstavniki so povedali, da so najbolj na udaru 478 pinski procesorji, ki gredo za med (po nekaterih podatkih, naj bi bila najbolj popularna 2 GHz verzija). Intel zagotavlja, da bo pomanjkanje kratkotrajno.
Ko smo že ravno pri procesorjih, moram omeniti še novico glede 900 MHz Xeon procesorja, ki ga je Intel umaknil iz prodaje zaradi problemov s pregrevanjem. Intelovci so probleme rešili in pripravili 900 MHz Xeona za ponovno osvajanje trgovin. 900 MHz Xeoni bodo napadli novembra.

0 komentarjev