»

IBM patentiral obvestilo o odsotnosti

Slo-Tech - Klasično sporočilo, ki ga prejmemo z naslovnikovega službenega elektronskega naslova, kadar je na dopustu (tako imenovan out-of-office email), je po mnenju ameriškega patentnega urada nova in zaščita vredna iznajdba. Tako si lahko predstavljamo dejstvo, da je bil patent za to funkcionalnost podeljen IBM-u -- 17. januarja letos. IBM je patentno prijavo, ki je postala patent 9547842, vložil leta 2010.

Zanimivo ni samo dejstvo, da gre za trivialno iznajdbo, katere izum in izvedba ne terjata več kot petih minut programiranja, temveč da je obstajala več desetletij pred IBM-ovim patentom. IBM sicer v patentu trdi, da je novost ta, da sistem pošiljatelje obvesti že nekaj dni pred nastopom odsotnosti, a to je trivialna sprememba.

37 komentarjev

Lani v Evropi rekordno število patentov, Slovenija v zlati sredini

Slo-Tech - Evropski patentni urad (EPO) je objavil zaključno poročilo za leto 2011, v katerem so podelili največ patentov v zgodovini. S tem se nadaljuje pozitivni trend iz predpreteklega leta, ki je bilo takisto rekordno. EPO sicer v povprečju odobri štiri izmed desetih patentnih prijav.

Lani so odobrili 244.000 patentov, kar je slabe štiri odstotke več kot leto pred tem in največ doslej. Glavnino patentov, ki jih je podelil EPO, so prijavila podjetje iz Evrope, in sicer 38 odstotkov. Daleč največji delež (14 odstotkov) odpade na Nemčijo, ki poskrbi za več kot tretjino vseh evropskih patentov. Sledijo ji Francija (pet odstotkov), Švica (3,2 odstotka) in Velika Britanija. Na drugem mestu v kontinentalni razvrstitvi so podjetja iz Azije, ki so letos zasedla tretjinski delež. Iz ZDA so prijavili 24 odstotkov patentov.

Slovenija med 38 evropskimi državami zaseda solidno...

8 komentarjev

HTC najverjetneje krši Applove patente z Androidom

Bloomberg - HTC-ju se obetajo resne težave v pravnem postopku, ki ga je zoper njega pred Komisijo za mednarodno trgovino (US ITC) sprožil Apple zaradi domnevnih kršitev patentov. Medtem ko novi postopek iz prejšnjega tedna še nekaj časa ne bo zaključen, je sodnik Carl Charneski včeraj sporočil preliminarno odločitev v prvem postopku, da HTC najverjetneje krši vsaj dva izmed navedenih patentov. Primer mora pregledati še zbor šestih sodnikov, a če bodo potrdili mnenje Charneskega, se HTC-ju v najhujšem primeru obeta prepoved uvoza izdelkov v ZDA, dokler spora z Applom ne zgladijo z navzkrižnim licenciranjem ali plačilom licenčnine in odškodnine. Dokončno odločitev bo ITC posredoval najkasneje do 6. decembra.

Omenjene novice so zelo slabe za celotno...

58 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče: golo zavedanje o možnosti kršitve patenta ("avtorskih pravic") s strani tretjih je kaznivo

Tožnik, prodajalec in copycat proizvajalec friteze

Slashdot - Ameriško vrhovno sodišče je z osmimi glasovi za in enim proti v zadevi Global-Tech Appliances, Inc. v. SEB S.A. odločilo, da proizvajalec "vzpodbuja" prodajalce h kršitvi patentov, če se zgolj zaveda možnosti, da njegovi izdelki kršijo patent tretjega podjetja, in to kljub temu, da si je proizvajalec celo aktivno prizadeval, da njegovi izdelki ne bi kršili nobenih patentov. Na prvi pogled se izrek ne zdi pretirano zanimiv, vendar bi lahko (beri: bo) imel resne posledice za sledilce torrent, zbiralce povezav in druge spletne strani v avtorskopravni sferi.

V zgodbi so pomembni trije igralci.

Francoski koncern SEB S.A. (katerega delnica je po objavi novice že poskočila za odstotek) ima v lasti več blagovnih znamk, med drugim Tefal, ki proizvaja male gospodinjske aparate in ponve. V zadevi je šlo za njihov cvrtnik (fritezo), za katerega so pridobili patent v EU in ZDA, nepatentiranega pa so ga prodajali tudi...

30 komentarjev

Google dobil patent za svoje risbice

Prvi Google Doodle

Slo-Tech - Skoraj deset let nazaj so Googlovci vložili patentno prijavo z naslovom "Sistem za privabljanje uporabnikov na spletno stran" (op. prev.), ki v osnovi opisuje menjavo logotipa ob posebnih priložnostih. No zdaj so ga končno dobili.

Posledično bodo druga spletišča morala prenehati z menjavo svojih logotipov (božičkova kapica, na logotipe lepiti povezave z razlago, ali uporabiti audio/video klipe v ta namen), ali plačati licenčnino, v koliko bo Google seveda od njih to zahteval.

Zgodba lepo izpostavlja šibke točke sedanje patentne ureditve - od nerazumno dolgih rokov, pa do izdajanja patentov na preveč splošne in abstraktne reči, kot so poslovne metode in programska oprema. Vsako podjetje z dovolj globokim naborom patentov lahko zahteva licenciranje oz. prenehanje prodaje za praktično vsak izdelek na trgu. Microsoft se je ravno...

51 komentarjev

ZDA prenavljajo patentno zakonodajo

Slashdot - Zgorni dom ameriškega Kongresa je ta torek zvečer s 95 glasovi za in 5 proti potrdil potrdil America Invents Act. Zakon sicer ne spreminja substance patentne zakonodaje (kaj je mogoče patentirati), vseeno pa v pomembni meri modernizira patentni postopek in delovanje Zvezne patentne pisarne (PTO). Tej namreč že nekaj let primanjkuje denarja za nove kadre, posledično pa so pridelali zaostanek 700 tisoč patentnih vlog, pri čemer od vloge do patentna v povprečju mine tri in pol leta (oz sedem, če se kdo pritoži).

Patentni pisarni naj bi bilo zdaj lažje ugotavljati zaporedje izumov. Odslej bo štel datum vložitve patentne prijave (first-to-file system) in ne več datum dejanskega izuma, kajti slednjega je pogosto težko in drago ugotoviti. Ta...

2 komentarja

Konzorcij okrog Microsofta ne bo odkupil Novellovih patentov

ComputerWorld - Ko smo lanskega novembra poročali o prodaji Novella, je bilo domenjeno, da podjetje prevzame Attachmate Corporation, medtem ko bo portfelj patentov kupil konzorcij podjetij pod vodstvom Microsofta. Slednje se ne bo zgodilo.

Še decembra so želeli Microsoft, Apple, EMC in Oracle ustanoviti CPTN Holdings, ki odkupil 882 Novellovih patentov, in o tem so obvestili nemške protimonopolne inštitucije. Dan pred starim letom pa je bila vloga brez posebnega razloga umaknjena.

Res je nemški Urad za varstvo konkurence prejel pisma različnih iniciativ in odprtokodnih organizacij, med drugim Open Source Initiative in Free Software Foundation Europe, naj odkupa ne dovolijo zavoljo pomislekov o onemogočanju odprtokodne konkurence, a v tako kratkem času Urad ni mogel odločiti. To torej pomeni, da...

5 komentarjev

Microsoft tudi od Asusteka in Acerja terja plačilo licenčnin

iPhone OS je daleč najpopularnejši, sledi mu Android

vir: DigiTimes
DigiTimes - Tajvanski DigiTimes poroča, da je Microsoft tajvanskim proizvajalcem pametnih telefonov z Androidom napovedal pričetek zaračunavanja nadomestil za uporabo Microsoftovih patentov. Samo s HTC-jem imajo namreč podpisano pogodbo o licenciranju in uporabi Microsoftovih patentov, tako da bo napoved prizadela le Acer in Asustek Computers, ki trenutno ne plačujeta licenčnin za uporabo patentov.

Slednja imata zelo majhen delež na trgu pametnih telefonov, zato Microsoftova motivacija ni finančna, ampak želijo predvsem preprečiti, da bi se podjetji na trgu pametnih telefonov uveljavili z Androidom ali Chrome OS namesto z Windows Mobile. Licenčnina za uporabo Androida zaradi Microsoftovih patentov...

16 komentarjev

Programerja obtožena zaradi sodelovanja v Madoffovi prevari

ComputerWorld - Lanskega decembra je svet presenetila novica, da legendarni ameriški investitor Bernard Madoff, ki je bil od ustanovitve leta 1960 do decembra 2008 predsednik investicijske družbe Investment Securities LLC, ni nikakršen borzni čarodej, marveč zgolj zelo pokvarjen prevarant. Njegov sklad je namreč beležil visoke donose, a ne previsokih, dodatno verodostojnost pa je njegovemu imenu dajalo redko sprejemanje novih strank in vplačil. Do aretacije lanskega decembra ni nihče posumil, da Madoff v resnici vodi največjo Ponzijevo shemo. V resnici ni dosegal nadpovprečnih donosov, marveč je izgubil desetine milijard vlagateljskih dolarjev, zaradi česar je bil obsojen na 150 let zapora in 170 milijard dolarjev globe.

Ameriško pravosodno ministrstvo je sedaj obtožilo še dva programerja, ki naj bi bila Madoffu pomagala voditi prevaro. Jerome O'Hara in George Perez sta bila zaposlena pri Madoffu od leta 1990 oz. 1991, njuna zadolžitev pa je bila razvijanje in vzdrževanje programske opreme, ki je...

6 komentarjev

Linux obšel Microsoftov patent za FAT

Ars Technica - Microsoftu je bil leta 2006 dokončno priznan patent za datotečni sistem FAT, na podlagi katerega lahko Microsoft od proizvajalcev vseh naprav, ki uporabljajo ta datotečni sistem, zahteva plačilo licenčin. To je bila kar precejšnja težava za Linux, ki ima sicer dovolj svojih (boljših) datotečnih sistemov, a FAT-a zaradi brezplačnosti sistema, ki je v diametralnem nasprotju z licenčninami, niso mogli implementirati. Do zdaj.

Novi popravek Linuxovega jedra, ki je bil objavljen prejšnji teden, naj bi omogočil uporabo FAT-a brez potrebe po plačevanju pristojbin. Prvi odmevnejši primer se je zgodil letos pozimi, ko je Microsoft tožil TomTom, ker naj bi njegovi na Linuxu osnovani izdelki med drugim kršili dva s FAT-om povezana patenta. Microsoft je sicer namignil, da domačih uporabnikov Linuxa ne bo tožil zaradi uporabe FAT-a, situacija pri komercialnih uporabnikih pa je zagonetnejša. Linux je namreč nameščen na celem kupu prenosnih in embedded naprav, ki morajo biti sposobne brati tudi...

215 komentarjev

Microsoft prodaja Linux

EETimes - Kot poročajo na EETimes, je podjetje Microsoft pred kratkim s francoskim izdelovalcem avtomobilov sklenilo servisno in vzdrževalno pogodbo za - da, prav berete - SUSE Linux, ki ga distribuira Novell.

Microsoft bo Renaultu prodal 1000 certifikatov za SUSE Linux Enterprise strežnik, Microsoft pa bo - spet berete prav - Renaultu pomagal integrirati računalnike z operacijskim sistemom Linux s tistimi, na katerih teče operacijski sistem Windows.

Dogovor med Microsoftom in Renaultom vključuje tudi tim. zagotovila o intelektualni lastnini, v okviru katerega Microsoft kupcem Novellovih Linux distribucij zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi domnevnih kršitev njihovih patentov. Microsoft je tak dogovor z Novellom sklenil leta 2006.

S tem Microsoft vsaj nekaterim uporabnikom Linuxa zagotavlja, da jih ne bo tožil zaradi kršitve domnevnih patentov, vprašanje pa je, če bi s svojimi zahtevki lahko sploh uspel, saj odprtokodni razvijalci Linuxa trdijo, da njihova koda ne krši Microsoftovih...

96 komentarjev

Microsoftov patent za nadzor delavcev na delovnem mestu

Times Online - Microsoft je pred letom in pol vložil zahtevo za patent, v katerem opisujejo delovanje sistema za nadzorovanje delavcev na njihovem delovnem mestu. A tu ne gre za običajno nadzorovanje njihove spletne zgodovine in pošte, česar so preko Luže že navajeni, njihov sistem bi v pravem Orwellovskem stilu nadzoroval delavca z vrsto brezžičnih senzorjev, ki bi med drugim nadzorovali srčni utrip, obrazno mimiko, telesno temperaturo, možganske signale, krvni pritisk, telesne gibe, itd. Na podlagi teh meritev bi nato sistem lahko določil kdaj je delavec pod stresom ali nezadovoljen in vodstvu dal vedeti da potrebuje pomoč ter kakšno vzpodbudno besedo.

Sindikati in organizacije za zaščito delavskih pravic in zasebnosti seveda nad to idejo niso preveč navdušeni. Če je takšen sistem morda upravičen za gasilce, pilote in nekatere ostale tvegane poklice, pa vsekakor ni primeren za pisarniške delavce, pri katerih metabolizem in življenski znaki niti slučajno niso šefova stvar. Patent sicer še ni...

23 komentarjev

Ameriški patentni urad je Microsoftu odobril patent za FAT datotečni sistem

News.com - Po 2-eh letih preverjanja je ameriški patentni urad Microsoftu dokončno dodelil patent za njihov FAT datotečni sistem, ki bi naj bil "inovativen in neočiten".

Kaj to pomeni? Public Patent Foundation (Javna patentna organizacija), ki je skušala spodbiti podelitev patenta opozarja, da bo Microsoft morda začel pobirati licenčnine od vseh, ki uporabljajo ta datotečni sistem. To pa so nekatere distribucije Linux-a, MP3 predvajalniki, USB flash kartice, ki jih uporabljajo fotoaparati, USB ključi, in še in še...

Predsednik ameriške Public Patent Foundation, Dan Ravicher, se s to odločitvijo seveda ne strinja. Njegova organizacija je že leta 2004 trdila, da Micosoft ni izumil tega sistema, ker je bil v uporabi že preden so ga začeli uporabljati tudi oni (tim. prior art). Po njegovem mnenju je bil postopek ponovnega preverjanja patenta pristranski, saj javnost ni mogla spodbijati argumentov Microsofta. A kakorkoli že, odločitev je sedaj (v ZDA) dokončna.

Čudi me le, čemu Microsoft še...

42 komentarjev

Očetje Linuxa, PHP in MySQL proti programskim patentom

Slo-Tech - Po tem, ko je svojo podporo direktivi za patentiranje programja pred nekaj dnevi umaknila Poljska, so se znova povečale možnosti, da se direktivo ustrezno popravi, tako da bo patentiranje programja omejevala oziroma preprečila.

V tem duhu so se tudi trije verjetno najbolj znani evropski programerji odločili napisati skupno izjavo v kateri opozarjajo, da je direktiva "zavajajoča, nevarna in demokratično nelegitimna". Linus Torvalds (Linux), Michael Widenius (MySQL) in Rasmus Lerdorf (PHP) v javnem pismu opozarjajo, da je napočil skrajni čas, da Evropa ne zavozi svoje softverske industrije. Pet minut pred dvanajsto, saj bo eno najpomembnejših odločanj že konec tega tedna.

In Slovenija? Ah, slovenski urad za intelektualno lastnino še vedno avtistično trdi, da direktiva ne bo povzoročila možnosti patentiranja programske opreme (glej stran 3). Kljub temu da so na Poljskem enotni, da bo ta direktiva to omogočala (to trdijo tudi patentni pravniki velikih podjetij), kljub temu da je...

48 komentarjev

Ballmer: Windows cenejši kot Linux

Microsoft - Steve Ballmer, prvi mož prve softverske hiše, je napisal e-pismo o tem, kako je za podjetja Windows cenejši kot Linux oz. UNIX. Kot prednosti omenja predvsem majhne stroške postavitve, manj potrebnega časa za načrtovanje, več razpoložljivih strokovnjakov, manjše število potrebnih strežnikov ter nenazadnje tudi varnost in hitrost. Za primerjavo navaja še nekaj ne-sponzoriranih podjetij, ki so z izbiro Microsoftovih izdelkov prihranila veliko časa in denarja.

Ali (spet) prihajajo časi, ko se bodo ljudje naučili računati?

65 komentarjev

Microsoftov patent za FAT razveljavljen

out-law.com - Ameriški patentni urad je po pritisku skupine Public Patent Foundation (PPF) sprejel preliminarno odločitev, da je Microsoftov patent datotečnega sistema FAT neveljaven. Patent je bil Microsoftu podeljen leta 1996, lanskega decembra pa so v Microsoftu objavili, da ga bodo vključili v svojo politiko licenciranja. Novoustanovljeni PPF je aprila letos naslovil zahtevo na patentni urad, da patent prekliče, z utemeljitvijo, da je bil patent že prej v javni uporabi. Microsoft ima sedaj možnost pritožbe preden patentni urad poda končno odločitev; če bo ta negativna, mu še vedno preostane pritožba na ameriško vrhovno sodišče. Več o tem.

20 komentarjev

Ameriško vrhovno sodišče zavrnilo zakon o pornografiji

The Register - Ameriško vrhovno sodišče je zavrnilo zakon o omejevanju pornografije na Internetu, trdeč, da bi lahko kratil pravico do svobode govora, če bi stopil v veljavo. Zakon, ki bi mladoletne ščitil pred pornografijo tako, da bi morali vsi, ki bi si jo želeli ogledati, vnesti številko kreditne kartice ali česa podobnega, s čimer bi dokazali svojo polnoletnost, so sodniki zavrnili s petimi glasovi proti in štirimi za. Zakon je predvideval stroge kazni za kršitelje, 50.000 dolarjev in do šest mesecev zapora. Klik!

18 komentarjev

Kakšni so pravi interesi patentnih uradnikov

Slo-Tech - Na spletnih straneh Državnega zbora se nahaja Konvencija o podeljevanju evropskih patentov (Evropska patentna konvencija), ki jo je Slovenija ratificirala 9. julija 2002. Konvencija pravi, da je naloga Evropske patentne organizacije podeljevanje evropskih patentov, to nalogo pa opravlja Evropski patentni urad pod nadzorstvom upravnega sveta. 37. in 38. člen določata financiranje organizacije.
37. člen pravi, da se odhodki organizacije med drugim pokrivajo iz lastnih virov ter iz plačil držav pogodbenic glede na pristojbine za podaljšanje veljavnosti evropskih patentov, pobrane v teh državah.
38. člen določa kaj so lastni viri oganizacije: "Lastni viri Organizacije so prihodki od pristojbin, določenih v tej konvenciji, in tudi vsi prejemki ne glede na njihovo vrsto.".
Nadalje 3. odstavek 40. člena, ki govori o posebnih finančnih prispevkih pravi, da le se le-ti za posamezno državo "določijo na podlagi števila patentnih prijav, vloženih v predzadnjem letu pred začetkom veljavnosti...

3 komentarji