»

20 obveznih dodatkov za Firefox

ComputerWorld - Od izida GorečeLisičke (takrat še Feniksa oz. Goreče Ptice) je večina novic, povezana s programom, pozitivno usmerjenih. Tudi sami pogosto poročamo o porastu njegovega deleža med brskalniki, čeprav v osnovi niti ni toliko boljši od konkurence. Bistveno razliko naredijo prav razširitve, s katerimi mu dodamo kup funkcij in ga popolnoma prilagodimo lastnim potrebam.

Na ComputerWorld-u so objavili članek z opisom dvajsetih tovrstnih vtičnikov, ki bi jih po njihovem mnenju moral uporabljati vsak uporabnik Firefoxa. Razdelili so jih v pet skupin, gotovo pa boste našli vsaj enega, ki vam bo dnevno prihranil kako minuto ali pa vsaj olajšal brskanje po spletu. Klik.

Avtor novice vsem bralcem z obilico prostega časa priporoča StumbleUpon.

25 komentarjev

Prvi zasebni polet v vesolje

CNN.com - Kakor poroča CNN.com, je prvi zasebni vesoljski polet uspel. Pilot oz. sedaj že astronavt 62-letni Mike Melvill je polet začel ob 15.30 po našem času in po eni uri se je SpaceShipOne odcepil od matičnega letala White Knight, ki je ponesel SpaceShipOne do višine 15 km. Ta je potem sam nadaljeval pot do višine nekaj čez 100 km (raketni pogon je bil v pogonu približno 80 sekund) ter po posegu v vesolje varno pristal na matičnem letališču Mojave ob 17.15 po našem času.

Uradna strana stran tega projekta zaenkrat še ne poroča o tem dogodku.

O dogodku poročajo tudi slovenski mediji: 24ur.com in RTV Slovenija.

Kot zanimivost naj omenimo še to, da je sponzor ameriški milijarder Paul Allen, soustanovitelj Microsofta, in sicer z vsoto 20 miljonov dolarjev.

Če podjetju uspe polet ponoviti s tremi ljudmi na krovu v treh tednih, potem bodo verjetno tudi zmagovalci X Prize.

vir: 24 ur

vir: 24 ur

30 komentarjev

Virtualna ograja

New Scientist - Da sodobna tehnologija prodira na vsa področja življenja dokazuje tale novica. Raziskovalci iz Dartmouth College iz ZDA namreč razvijajo posebne ovratnike za - krave. Ovratnik vsebuje GPS ter Wi-Fi kartico preko katere naprava komunicira s centralo, napajanje pa je izvedeno preko sončnih celic. GPS centrali sporoča lokacijo in če se krava približa navidezni meji, se sproži signal, ki naj bi kravo odvrnil nazaj. S slednjim imajo raziskovalci sicer še manjše težave, vendar se jih trudijo rešiti.

Očitno hekerjem še ne bo tako kmalu zmanjkalo dela.

22 komentarjev

Konec "neslišne govorice"?

24 ur - Verjetno se strinjate, da tudi sami pogosto izgovarjate neslišne besede. Lahko sami sebi kaj rečete, lahko kratko malo kaj berete, lahko pa v pogovoru z nadrejenim sočno "izrazite" svoje mnenje. Kot kaže, bomo tudi pri tem morali biti kmalu previdnejši. Pri Nasi namreč razvijajo programje, s katerim naj bi bilo mogoče "slišati" tudi tudi neizgovorjene besede. S posebnimi senzorji na bradi in Adamovem jabolku naj bi namreč bilo mogoče zaznati živčne signale, ki jih možgani pošljejo grlu in jeziku, programska oprema pa naj bi znala to razvozlati. Kot trdijo pri Nasi, tega ne razvijajo za potrebe kakšnih velikih bratov, temveč za namene komuniciranja med astronavti, v hrupnih okoljih, z invalidi ipd. Vendar se z malo zdravega skepticizma lahko kaj hitro vprašamo, kdaj bi se kdo spomnil vse to zlorabljati tako rekoč za nadzor misli...

Novica se nahaja na 24ur med zanimivostmi (ne med novicami IT). Uspelo pa mi je tudi najti potrditev na Nasinih straneh.

1 komentar

Izdan .deb paket za GLS

HULK - Morda je kriva "nadaljevanka" glede ekonomske cone, morda sta svoje pridali še tisti nesrečni žogobrcarski tekmi, dejstvo pa je, da je na teh straneh ostal zamolčan še en jesenski podvig naših južnih sosedov. Septembra so namreč splovili Govorni Linux za slijepe, (če ste premladi, da bi še ujeli ure t.i. srbohrvaščine, lahko kliknete tudi sem) t.j. posebno distribucijo Linuxa s sintetizatorjem govora, v prvi vrsti namenjeno slepim in slabovidnim za uporabo na praktično kateremkoli računalniku brez pregrešno drage Brailove vrstice in ostalih pritiklin.

Če smo že septembra pozabili poročali o tem izdelku, ki je do zdaj bil na voljo samo v obliki slike ISO, bomo napako popravili kar takoj (bolje ikad nego nikad, če smo se že podali v našo nekdanjo širšo domovino), saj je izšel tudi kot Debianov paket. Najavo septemberskega izida in sedanjega paketa .deb lahko preberete kje drugje kot na straneh HULK-a (hrvaškega združenja uporabnikov Linuxa).

Verjetno se že sprašujete, kaj...

6 komentarjev

Zlivanje vseh baz podatkov za Velikega Brata

Wired News - Dober mesec po terorističnih napadih 11. septembra, je ameriški kongres brez vsakršne resne razprave sprejel USA Patriot Act. Zakon določa, da lahko policija brez sodnega naloga zahteva vpogled v različne osebne podatke in upravljalcu zbirke prepove, da bi oškodovano osebo o tem obvestil.

V petek pa so sprejeli še dodatek - FBI namreč lahko zahteva tudi vpogled v finančne transakcije, v novem zakonu, ki je bil sprejet v petek pa so finančne inštitucije definirali tako široko, da lahko po novem FBI zahteva (in tudi dobi) podatke od zavarovalnic, nepremičninskih agencij, pošte, potovalnih agencij, kazinojev, zastavljalnic, ponudnikov dostopa do interneta, izposojevalnic avtomobilov in vseh ostalih podjetih, "katerih denarne transakcije imajo visoko uporabnost v preiskovanju kriminala". Po novem bodo torej FBI-ju izključno na podlagi tim. pisma o nacionalni varnosti (national security letter - NSL), dostopni praktično vsi podatki o državljanih iz državnih in zasebnih baz, kar seveda...

15 komentarjev

Veliki brat v praksi

ZDNet - Britansko komunikacijsko podjetje Virgin Mobile (oziroma njegov podizvajalec One2One) je priznalo, da od leta 1999 naprej hrani lokacije svojih uporabnikov storitev mobilne telefonije. To pomeni, da ima za pretekla štiri leta shranjene lokacije vseh klicev svojih uporabnikov na nekaj sto metrov natančno.

Operater sicer trdi, da podatke potrebuje za načrtovanje gostote omrežij, strokovnjaki za varstvo človekovih pravic pa so nad takšnim početjem zakrbljeni. Za nekatere posameznike bo to vsekakor nov način pridobivanja alibija, za operaterje verjetno pa izgubljanja strank. Še klik!

4 komentarji

Predstavitev sistema za sintezo slovenskega govora

Lugos - Kiberpipa, četrtek 30.5 ob 19:00 Jure Leskovec bo predstavil sistem za sintezo slovenskega govora Govorec. Govorec je računalniški program, ki na vhodu sprejme besedilo v slovenskem jeziku in ga preko zvočnikov naglas prebere. Sistem je bil razvit na Inštitutu Jožef Stefan. Najprej si bomo ogledali osnovne probleme in postopke, ki jih je potrebno rešiti pri sintezi govora. Vsakega od štirih korakov, ki nastopijo pri sintezi govora, si bomo posebej ogledali: razčlemba besedila, pretvorba črk v glasove (foneme), nastavljanje govornih parametrov in naglaševanje ter združevanje osnovnih govornih enot. Na koncu bo sledilo še nekaj besed o Microsoftovem Speech APIju, s katerim je združljiv Govorec, ter obvezno poslušanje govora Govorca ter nekaterih tujih sintetizatorjev govora. Prosojnice za predavanje lahko najdete na http://ai.ijs.si/jure/mat/govorec-cyber...

13 komentarjev

Titanov posebnež

Frosty Tech - Kdor je vsaj malo bral teste procesorskih hladilnikov, ki se jih po internetu valja na tone, je zagotovo slišal za podjetje Titan, ki je kar dobro poznano, saj njihovi inženirji včasih presenetijo z novostmi. V tokratni model TTC-D6TBA so vgradili kar dve zanimivi rešitvi. Prva bo prišla prav vsem, ki imajo okoli podnožja za procesor nametane nadležne kondenzatorje, saj so Titanovci hladilnik oblikovali v obliki črke V, druga novost pa bo razveselila marsikaterega ponosnega lastnika Palomina ali Thunderbirda. Hladilnik ima namreč vgrajen poseben senzor, ki nadzoruje vrtljaje ventilatorja in sproži alarm, ko je ventilator pod...

2 komentarja