»

Flota ladij za boj proti globalnemu segrevanju

Modri biser

vir: Slashdot
Slashdot - Ker se svetovne politične organizacije in takšna ali drugačna telesa niso sposobna spopasti s problemom globalnega segrevanja na resen način (in dejansko vsaj od časa do časa v resničnem življenju izpolniti kako obljubo ali zavezujoč dogovor), so se med znanstveniki v zadnjih letih začele pojavljati raznorazne ideje, ki bi z "geoinženiringom" rešile problem globalnega segrevanja.

Najnovejša takšna ideja je prišla od raziskovalcev iz ZDA in Velike Britanije, kjer je John Latham iz državnega centra za atmosferske raziskave predlagal, da bi za boj proti globalnemu segrevanju uporabili več...

165 komentarjev

Darwinovi zapiski so od zdaj na voljo tudi v spletnem arhivu

Cambridge University - Številni zapiski, risbe in rokopisi, ob katerih je Charles Darwin ustvarjal teorijo o razvoju vrst, so po novem na voljo v spletnem arhivu. Svetovna javnost je tako dobila dostop do ene največjih zbirk dokumentov, ki jih je vplivni znanstvenik ustvarjal celo življenje. O obsežnosti arhiva govori dejstvo, da bi za ogled potrebovali dva meseca - pod pogojem, da bi vsako minuto prebrali eno stran.



Do obsežne zapuščine so imeli desetletja dostop le znanstveniki Univerze v Cambridgeu, 20 tisoč predmetov v 90 tisoč elektronskih dokumentih pa si od zdaj naprej lahko ogleda kdorkoli in to zastonj. Obsežna zbirka vsebuje prvi osnutek teorije o razvoju vrst, zapiske s potovanja z ladjo Beagle in kuharsko knjigo, ki jo je sestavila njegova žena Emma. V arhiv lahko vstopite

3 komentarji

Darwinova ladja najdena

BBC - Vsi najbrž poznamo verjetno najpomembnejšo znanstveno teorijo - teorijo evolucije. Osnoval jo je Darwin, na podlagi primerkov, ki jih je zbral na 5-letnem križarjenju z ladjo Beagle.

Manj pa je znano, kaj se je zgodilo z ladjo, na kateri je Darwin prišel do tega spoznanja. Vendar očitno to ni več skrivnost. Razbitine ladje so namreč našli z moderno radarsko tehnologijo v 5 metrov globokem blatu. Ali bodo ladjo potegnili na kopno, zaradi stroškov, sicer še ni znano, je pa zanimivo, da je ladja po vseh svojih potovanjih, vključno s tihotapljenjem, na koncu končala zelo blizu Darwinovega doma.

8 komentarjev

Digitalna evolucija

New Scientist - Nekaj časa nazaj nas je osupnil Thomas s svojim projektom digitalne evolucije, kjer je s posebnim programom poganjal simulacijo naravne evolucije in izboljševal programe v jeziku C. Da je v tem prihodnost, se strinja tudi Miguel Garvie z Univerze Sussex, ki je razvil podoben mehanizem za evolviranje električnih vezij, le da je šel še dlje in celotno zadevo izdal v obliki distribuiranega računanja, kot delujeta naprimer Folding@Home in SETI. Garvie pravi, da je v prvih štirih dneh od zagona projekta prišel do vezij, ki so za več kot 100 % boljša od trenutnih rešitev, a le za polovico kompleksnejša. Klik!

10 komentarjev

Pirati v mednarodnih vodah

več strani - Dobesedno. Malezijski proizvajalci poceni VCDjev, ilegalnih se ve, so začeli prestavljati svoje proizvodne hale v mednarodne vode. Pirati namreč naložijo vso potrebno tehnologijo za razmnoževanje na ladje, potem pa enostavno izplujejo v mednarodne vode, kjer lahko nemoteno kopirajo vse vrste CDjev, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ko je norma izpolnjena, ladja pripluje nazaja v pristanišče ter CDje raztovorijo. Malezijska luška policija je že bila opozorjena na piratske ladje, tako da so budno na preži v pristanščih, kjer je postajajo piratske ladje. Originalni novici tu in tu.

Če bi se s to dejavnostjo ukvarjali v Piranskem zalivu, se gotovo ne bi mogli zmeniti, kateri državi CDji sploh pripadajo.

2 komentarja

Linux je dvigoval Kursk

Linux Today - Dvigovanje podmornice Kursk ni bilo niti slučajno lahko delo. Zaradi razgibanega morja je bilo treba posebej natančno skrbeti, da je podvodna klada ostala v stabilni poziciji, kljub temu, da je ladjo na površju kar močno premetavalo.
Za zagotavljanje stabilnosti je skrbelo 26 kablov, ki so bili pod nadzorom motorjev in so sproti kompenzirali gibanje ladje. Kable je nadzrirala Delphi aplikacija v Windows2000. Povezana je bila z kontrolnim centrom kjer je na 5 računalnikih tekel Linux in na njem simulacija gibanja morja, s katero so napovedovali kako je treba 'zategvat' kable. Podatke so posredoval preko navadnega TCP protokola kontrolnemu računalniku. To naj bi bil dober primer, da je lahko tudi sodelovanje med Polkni in Linuxom kar dobro. Pri SuSe Linux so kar pošteno ponosni, saj je bila uporabljena njihova distribucija.

6 komentarjev

Evolucija se nadaljuje

Linux Today - Izšla je četrta beta različica programa Evolution, ki ga izdeluje Ximian. Evolution je neke vrste zamenjava za outlook na namizju GNOME - vsebuje organizer, odjemalca pošte, urejevalnik kontaktov in še samodejno spremlja novice iz Slashotda, vreme in še kaj. Ta različica podpira sodelovanje z Palmom, varne SSL povezave in LDAP podporo za adresarje.
Evolution res z vsako različico deluje bolje, od prejšnje bete so odpravili kar 550 hroščev. Seveda je uporabniški vmesnik tudi v slovenščini.
Zdaj moram počakat še, da Primož skodiral rdf exporter za slo-tech, tako da bom lahko headline videl že v mail clientu. :)

0 komentarjev