»

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev

Novi astronomski observatorij v Novi Gorici

Vir: Amaterskega Astronomsko društva Teleskop

Slo-Tech - Nova Gorica je pred kratkim postala bogatejša za novo pridobitev - amaterskim astronomskim observatorijem Voglarji, ki je v lasti lokalnega astronomskega društva Teleskop in ki predstavlja pomembno pridobitev za nadaljnje širjenje astronomije na Primorskem. Observatorij je velik 5,3 x 3,3 metre in se nahaja na 784 m nadmorske višine, severozahodno od Nove Gorice v Trnovskem gozdu, njegova vrtljiva kupola pa ima premer 2,3 metra, observatorij pa je seveda opremljen tudi s teleskopom, kot se za astronomske observatorije spodobi. V njem domuje računalniško podprt teleskop Meade 10" f/10 LX200. Astronomsko društvo Teleskop obljublja tudi dneve odprtih vrat, več o dogajanju pa bo objavljeno na njihovi spletni strani.

19 komentarjev

Na Marsu odkrit metan

Koncentracija metana na Marsu

vir: NASA
NASA - NASA je včeraj zvečer po našem času na tiskovni konferenci objavila, da je našla prve neizpodbitne dokaze za vsebnost metana v Marsovi atmosferi. To pomeni, pravijo, da je planet zagotovo biološko ali geološko aktiven.

Odkritje je uspelo astronomom z infrardečim teleskopom na gori Mauna Kea na Havajih in s teleksopom W.M. Keck, ki prav tako leži na Havajih. Po večletnem opazovanju Marsa so odkrili tri absorpcijske trakove v spektru, ki skupaj nedvoumno dokazujejo prisotnost metana. Ker se metan hitro uniči v Marsovski atmosferi, odkritja nenadnih povečanj njegove koncentracije leta 2003 kažejo, da na Marsu zagotovo poteka nek proces, ki skrbi za njegovo nastajanje ali sproščanje.

...

18 komentarjev

Branje vsebine monitorja iz odboja s pomočjo teleskopa

Schneier.com - Raziskovalci Michael Backes, Markus Dürmuth in Dominique Unruh iz nemške Saarland University ter Max Planckovega inštituta za programsko opremo so pred kratkim objavili zanimiv članek z naslovom Compromising Reflections or How to Read LCD Monitors Around the Corner.

V članku so opisali raziskavo, v okviru katere so skušali ugotoviti ali je mogoče s teleskopom prebrati vsebino monitorja iz odbleska svetlobe na gladkih (refleksnih) površinah.

Izkazalo se je, da je to vsekakor mogoče. S teleskopom v vrednosti manj kot 1500 USD je mogoče prebrati zrcaljeno sliko Wordovega dokumenta z velikostjo fontov 12 pik iz oddaljenosti 10 metrov. Z Dobsonovim teleskopom za 27.500 USD pa so uspeli prebrati vsebino dokumenta iz oddaljenosti 30 metrov.



Seveda pa se je napadu mogoče izogniti z posebno napravo imenovano Body-Laptop Interface, ki so jo razvili pri SternLab-u.

21 komentarjev

Obraz na Marsu

Slika: obraz na Marsu, posnet leta 1976. Vir: izvirni članek, ESA

ESA - ESA (European Space Agency) je 21. 9. 2006 izdala serijo obdelanih stereofotgrafij področja Cydonija na Marsu, kjer se nahaja slavni "obraz na Marsu", ki je dajal inspiracijo številnim entuziastičnim zagovornikom obstoja inteligentne civilizacije na rdečem planetu (imenovanih tudi "marsovci" ali "mali zeleni" [:D]).

Novo izdane slike imajo ločljivost 13,7 metra na piko, posnete pa so bile z visokoločljivostno stereo kamero (Hi-Res Stereo Camera HRSC), ki je del orbiterja Mars Express.

Malo zgodovine: obraz na Marsu je prvič posnela vesoljska sonda Viking 1 25. julija 1976. Čeprav so Nasini znanstveniki sliko že v izdaji za medije pravilno interpretirali kot igro geologije in senc, so...

17 komentarjev

Obletnica pristanka na Luni in še česa

Slo-Tech - Včeraj je minilo 35 let, odkar je prvi človek pohodil Luno. Misija se je začela 16. julija 1969, ko so Neil Armstrong, Michael Collins in Buzz Aldrin zapustili Zemljo. 20. julija je Armstrong postal prvi človek, ki se je sprehodil po Luni, sledil mu je Aldrin, Collins pa je ostal v orbiti nad Luno. Astronavti so se varno vrnili na Zemljo štiri dni za tem. Klik!

Obletnica pristanka na Luni je gotovo bolj odmevna, še bolj aktualen pa je morda pristanek plovila Viking 1 na Marsu, ki se je prav tako zgodil na včerajšnji dan, leta 1975. Viking 1 je kmalu za tem na Zemljo poslal slike površja Marsa, ki še danes velja za enega izmed planetov našega osončja, na katerem bi lahko bilo življenje. Klik!

In še ena obletnica: včeraj je minilo 60 let od neuspešnega poskusa atentata na Adolfa Hitlerja. Klik!

Da pa ne bi govorili samo o včerajšnjem dnevu, še današnja obletnica: leta 1970 je po 11. letih gradnje bil dograjen Asuanski jez, kot poslednica dogovora Egipta in Sudana o skupnem...

52 komentarjev

NASA bo še naprej iskala vodo na Marsu

Slashdot - Kot poročajo na Slashdotu, je Nasa odločena, da bo Rdeči planet temeljito preiskala za sledmi vode. Ker očitno na površini niso imeli uspeha, bodo sedaj poskusili v globini.

Tako bo na Marsu teren preiskoval MUM (Mars Underground Mole), ki bo lahko vrtal do globine petih metrov in preko optičnega kabla interferometru pošiljam podatke o vodi, ledu in organskih ostankih. Senzorji, s katerimi bo te podatke zbiral, pa so bili uporabljani že pri pregledovanjih Zemlje z letali brez pilotov. Zanimivo je tudi dejstvo, da bo vozilo samo tehtalo manj kot kilogram in bo veliko samo okoli 50 centimetrov.

Mars je očitno še vedno zanimiv.

19 komentarjev

Prihajajo novi učbeniki

Je planet ali ni?

Space - Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton. Učili so nas, da si tako sledijo planeti v našem osončju, če se oddaljujemo od Sonca. Pa so nas očitno grdo nalagali. Znanstveniki so namreč odkrili doslej najbolj oddaljen predmet v našem osončju, katerega velikostni red je primerljiv s planeti. Sedna, kot so planet neuradno poimenovali, je trikrat bolj oddaljen od Sonca kakor Pluton, njegovo leto je dolgo 10.000 zemeljskih let, utegne pa imeti celo svojo luno.

Glavno vprašanje, ki trenutno buri duhove astronomom, je, zakaj se Sedna nahaja tako daleč stran od Sonca in zakaj kroži po neverjetno izraziti elipsi. Po eni teoriji je na sedanjem mestu...

16 komentarjev

Mars, bolj gotovo mrtev kot kdajkoli

The Salt Lake Tribune - Medtem ko dve sondi iščeta življenje na Marsu -- no ja, nad kakorkoli živimi Marsovci so vsi že obupali, iščejo predvsem vodo -- so s teleskopom s Havajev v Marsovi atmosferi našli vodikov persoksid, ki učinkovito razkužuje (preprečuje nastanek tudi najbolj osnovnim oblikam življenja) površje Rdečega planeta. Krog je bolj ali manj sklenjen, mali zeleni pa izgnani na rob vesolja.

43 komentarjev

Prava Marsova barva

STA - Najnovejše fotografije, ki jih je posredovala NASA, mogoče dokazujejo, da Rdeči planet ni tako zelo rdeč, kot smo doslej domnevali, ampak je v resnici površje Marsa čokoladne barve. Takšno barvno naj bi človek videl, če bi stal na površju Marsa. Kljub temu morajo znanstveniki izvesti še nekatere barvne izračune (ki bodo trajali precej časa), da bodo odkrili pravo barvo "Rdečega planeta". Klik!

5 komentarjev

NASA pričakuje nov satelit

Slo-Tech - NASA lahko kaj kmalu pričakuje nov teleskop imenovan "Galaxy Evolution Explorer", s katerim bodo lahko opazovali milijon galaksij, s čimer naj bi jim uspelo ugotoviti nastanek zvezd, saj predstavljajo galaksije kozmično razdobje desetih milijard let. To bi močno pomagalo pri nadaljnjih odkritjih temeljnih struktur vesolja. Satelit s teleskopom naj bi iztrelili s pomočjo rakete Pegasus XL. Teleskop naj bi po vesolju krožil 28 mesecev. Preberite si še, kako stvarca deluje in pomembne podatke.

0 komentarjev