»

Microsoft kupil domeno office.com

Office.com

Ars Technica - Microsoft je od bruseljskega podjetja ContactOffice Group uspel pridobiti prestižno domeno office.com, medtem ko je dosedanji lastnik prešel na rezervno contactoffice.com. Obe podjetji ste nenavadno skrivnostni o predaji domene, tako da še ne vemo, koliko je Microsoft zanjo odštel, a zagotovo je šlo za lepo vsoto. Kaj bo na novi domeni, je še neznanka - za zdaj je tam sporočilo podjetja ContactOffice, da so dobili drug naslov. Ena izmed možnosti je, da bo office.com preprosto preusmeritev na office.microsoft.com, verjetneje pa je, da bo na novi domeni gostoval komplet Office Web Apps. Ta bo luč sveta ugledal prihodnje leto, z njim pa kani Microsoft tekmovati z Googlom in...

6 komentarjev

Mnenje: Kolikšna je cena prehoda iz Microsoft Office na OpenOffice.org

Slo-Tech - Mar se kdo še spominja davnega leta 2005? Kaj pa leta 2002? Obakrat so se v naši vladi spraševali koliko bi jih stal prehod na OpenOffice.org. Najprej so naredili precej podrobno študijo na to temo za obdobje treh let. Ugotovili so, da bi jih takrat obnova Microsoftovih licenc in uporaba MS Office stala približno 6.7 milijarde tolarjev (27 milijone evrov). Ako bi uporabili OpenOffice.org bi jih vse skupaj stalo 7.2 milijarde tolarjev (30 milijonov evrov). Po zdravi kmečki pameti se je vlada odločila za uporabo Microsoftovega izdelka.

Čas je tekel naprej in prišlo je leto 2005 ter iztek pogodbe med Microsoftom in vlado. Sedaj je bilo potrebno ponovno ugotoviti ali se tale špas z Microsoftom še vedno izplača. Naredili so revidirano študijo! V revidirani študiji za obdobje treh let so ugotovili, da bi jih prehod na OpenOffice.org stal 7.5 milijarde tolarjev (31 milijonov evrov), če pa ostanejo na MS Office bo pa vse skupaj stalo pičlih 7.02 milijarde tolarjev (29 milijonov evrov)....

231 komentarjev

Google odprl kodo Protocol Buffers

Slo-Tech - Odpiranje kode očitno postaja čedalje bolj priljubljeno, kar dokazuje tudi Google, ki je pred kratkim odločil odpreti kodo svojega opisnega jezika za vmesnike, Protocol Buffers. Gre za poseben ukazni jezik, s katerim lahko opišemo vmesnike programske opreme in s katerim lahko dosežemo izmenjavo podatkov med različnimi programskimi komponentami.

Opisni jeziki za vmesnike se navadno uporabljajo za klicanje oddaljenih programskih procedur (RPC), Google pa Protocol Buffers uporablja za RPC klice in izmenjavo podatkov med različnimi sistemi in programi.

Po Googlovih navedbah je Protocol Buffers bistveno hitrejši in zmogljivejši od XML ter veliko enostavnejši od ostalih opisnih jezikov za vmesnike. Izvorna koda in dokumentacija sta že na voljo.

11 komentarjev

Virusi tudi za StarOffice in OpenOffice.org

SecurityFocus Online - S kančkom zlobe lahko rečemo, da se je vedno popularnejši pisarniški paket OpenOffice.org po "funkcionalnosti" še nekoliko približal svojemu velikemu tekmecu MS Office, namreč po kužnosti z makro virusi. [>:D]

Kot poroča Security Focus, se je pojavil makro virus, ki so ga pri Kasperskemu poimenovali StarOffice.Stardust.A. Kot nakazuje že ime, se je najprej pojavil pri plačljivem paketu StarOffice, vendar je napisan v jeziku StarBasic, ki ga za poganjanje skriptov uporabljata tako Zvezdna™ kot Odprta™ pisarna in to ne glede na operacijski sistem.

Omenjeni virus zaenkrat še neznanega avtorja je bolj demonstrativne narave, saj je "škodljiv" kvečjemu za kakšne najbolj zadrte puritance. Z medmrežja namreč naloži "odraslo" sliko in jo prikaže kot nov dokument. S sporočilom za javnost pa se je na uvodni strani OOo že zganil tudi Sun.

9 komentarjev

Delavnica: Nadaljevalna raba jezika XML

Slo-Tech - V četrtek, 23.3. vas ob 17.00 vabimo v Kiberpipo na delavnico Tomaža Kaštruna o nadaljevalni rabi jezika XML.

V delavnici bomo tokrat na kratko spoznali uporabnost XSLT, za pretvarjanje dokumentov XML in prikazovanje njegove vsebine. Na podlagi nekaj osnovnih primerov bomo spoznali nekaj sintakse ter elementov za upravljanje vsebine dokumenta XML. Hkrati pa si bomo pogledali tudi dve večji komponenti XSLTja, to sta XPath in XLink.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

Delavnica traja dve uri, dela se za računalniki. Zaradi omejenega števila mest so prijave obvezne, zbirajo se na naslovu tomazk@mail.ljudmila.org

4 komentarji

Pipin odprti termin: Jezik XML in njegova uporaba

Slo-Tech - V torek, 28.2. vas ob 19.00 vabimo v Kiberpipo na predavanje Tomaža Kaštruna o Jeziku XML in njegovi uporabi.

V predavanju bomo na kratko spoznali grobo strukturo XML, njegovih elementov in komponent, ter si ogledali uporabo XML v vsakdanji rabi. Za tem si bomo v ogledali primer XMLja z njegovimi elementi ter komponentami in s pomočjo XML urejevalnika naredili lasten XML dokument z vsemi komponentami. Novi dokument bomo nato testirali z različnimi orodji, ter tako občutili prednosti tovrstnega jezika in njegove zmožnosti v prihodnosti.

Tomaž Kaštrun jezik XML redno uporablja v življenju raziskovanja, pri uporabi baz podatkov ter v svetu programiranja.

8 komentarjev

IBM pripravlja MS Office za Linux

PC Linux Online - IBM že leta slovi kot eden največjih zagovornikov Linuxa. Nedavno je prvi mož Velikega Modrega svojim podrejenim celo naročil, da začnejo uvajati Linux na prav vsa namizja v podjetju s skoraj 320 000 zaposlenimi. Poteza je pozitivna za uvajanje Linuxa na namizja na sploh, saj bo IBM na lastni koži spoznaval, kje je največ težav, oz. kaj Linuxu manjka, da bi se na namizjih uveljavil tako uspešno, kot pri strežnikih.

Prve posledice naj bi občutili zelo kmalu. IBM je namreč sporočil, da lahko v drugi polovici leta pričakujemo odjemalca za Lotus Notes, bistveno bolj pa je presenetila novica, da nameravajo na Linux prenesti Microsoftovo pisarniško zbirko Office. Očitno je ta tudi pri njih zelo priljubljena in jim niti OpenOffice.org niti StarOffice ne zadostuje za vsako opravilo.

Po besedah Stefana Petterssona, tehničnega direktorja Lotusovega oddelka na švedskem, IBM sodeluje z Microsoftom, ki naj bi že izdal nekaj delov kode zbirke Office. Zanimivo pa je, da v Redmondu očitke...

16 komentarjev

Microsoft bi patentiral zapise XML

News.com - Microsoft je v Evropski Uniji in na Novi Zelandiji vložil zahtevo za pridobitev patentnih pravic za zapise dokumentov pisarniške zbirke Office 2003, ki uporablja tehnologijo XML. To pomeni, da v primeru izpolnjene zahteve konkurenčni izdelki, kot sta StarOffice in OpenOffice.org, ne bodo mogli shranjevati dokumentov v obliki, ki bo uporabna v Microsoftovem izdelku.

Poteza iz Redmonda je nadvse paradoksalna, saj je opisni jezik XML nastal ravno z namenom lažjega komuniciranja med programi, izpolnjena zahteva pa bi delovala kontraproduktivno. In prvi, ki je XML uporabil v zapisih svojih datotek, je bil OpenOffice.org, torej je Microsoft le posnemovalec. Klik!

Morda pa je namen dober. Bodo z denarjem najeli dodatno delovno silo za odpravo nedavnih lukenj v IE?

39 komentarjev

Pretkan popravek za luknjo v IE

Slashdot - O varnostni luknji v Internet Explorerju, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani, smo poročali najmanj dvakrat in vsaj tolikokrat tudi o napetem čakanju na Microsoftov popravek zanjo. Zdaj je nenadoma postalo jasno, zakaj je bilo čakanje vztrajnih uporabnikov tega brskalnika tako dolgo. Microsoft je namreč ubral novo strategijo odpravljanja varnostnih lukenj. Na svoji spletni podstrani, namenjeni tehnični podpori, je objavil članek, v katerem je opisan postopek, kako se otresti primeža hude varnostne luknje. Če se vam ne da brati, vam lahko odgovor zaupamo tudi v skrčeni obliki: ne uporabljajte hiperpovezav, ampak naslove vpisujte naposredno v vrstico z naslovom.

Pripravlja Microsoft revolucionaren programski jezik za spletne strani, ki ne bo več temeljil na hiperpovezavah?

15 komentarjev

Virus, črv, luknja, virus, črv, luknja, luknja, luknja ...

Slashdot - Včeraj črv, danes luknja. In sicer varnostna luknja v Internet Explorerju. Razmeroma katastrofalna, saj omogoča, da nekomu preko spletne strani ponudite neko datoteko, ki izgleda povsem prijazna, npr. kak PDF dokument, v resnici pa gre za izvedljivo datoteko, ki lahko na uporabnikovem disku počne skoraj vse, torej tudi HudeTraparije™. In seveda je kot ustvarjena za sodelovanje z luknjo, ki omogoča prikazovanje lažnega naslova spletnih strani. Seveda ni odveč, če omenimo, da je Microsoft po šestih tednih še ni uspel popraviti. Za Tomaže je na voljo tudi demonstracija delovanja luknje.

Uporabniki Internet Explorerja, si zdaj sploh še upate namestiti Mozillo, Mozilla Firebird ali Opero?

15 komentarjev

OpenOffice.org s podobo KDE

OOo + KDE

KDE - Na voljo je prva razvojna različica domačega ogrodja gradnikov (Native Widget Framework) KDE za OpenOffice.org. V slovenščini to pomeni, da OpenOffice.org lahko občutimo kot polnopravnega člana KDE, saj OOo uporablja gradnike iz okolja KDE. Zaenkrat to še ni popolnoma mogoče, saj gre šele za prvo razvojno različico za javnost, v prihodnosti pa naj bi integracija OOo v KDE bila na visokem nivoju, kar bo pripomoglo k prijaznosti Linuxa do uporabnikov.

Ostale slike: 1 | 2 | 3 | 4
Binarna datoteka (85 MB)

10 komentarjev

Kaj prinaša Office 2003?

Slo-Tech - Microsoft naj bi v prihajajočem paketu e-pisarniških pripomočkov, Officeu 2003, ponudil tehnologijo IRM (Information Rights Management, upravljanje s pravicami informacij). Tehnologija naj bi omogočala natančno nastavljanje privilegijev dokumentu, od pravice do vpogleda, natisa, spreminjanja, kopiranja, itd, ne glede na to, kje bi se dokument nahajal. IRM naj bi bilo možno uporabiti nad vsemi elementi v prihajajočem Officeu; tako dokumenti, preglednicami kot elektronskimi sporočili. Druga beta izdaja Officea 2003, ki je na Microsoftov MSDN tako hitro prišla, kot odšla, naj bi to možnost že imela vgrajeno. Klik!

Kaaaj, a printal bi, ne ne, jaz imam namreč kopirajt...

12 komentarjev

Somebody stop them

Slashdot - Nekomu je v Avstraliji uspelo patentirati kolo. Naj nekdo ustavi te idiote - patentne uradnike (oprosti Einstein) in politike, ki si izmišljujejo takšne sisteme.
Vprašanje pa ostaja - ali patenti resnično pospešujejo razvoj (ker naj bi povečevali motiv za inovacijo) ali ga zaustavljajo (ker onemogočajo uporabo le te)? 20 let patentne pravice za programje, je to premalo, preveč ali pa je sploh ne bi smelo biti?
Po drugi strani pa vemo kaj so naredili američani, ko jim je kapnilo, da bodo prva Disnyeva dela kmalu šla v 'javno last'. Ker je Mikimiška pač tak simbol so malce spremenili zakonodajo in podaljšali zaščito takšnih del še za nekaj desetletij.

3 komentarji