»

Prve slike prototipa GeForce 8800 (G80)

Domnevna GeForce 8800

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Na kitajski strani itbbs.pconline.com.cn so se pojavile slike, na katerih naj bi bil prikazan prototip nVidiine grafične kartice naslednje generacije, opremljene s čipom G80. Pri X-bit labs ocenjujejo, da je grafična kartica na slikah videti približno tako velika kot GeForce 7900 GX2, kar pomeni, da je ne bo možno namestiti v manjša ohišja, iz slike pa je tudi razvidno, da hladilni sistem privzeto omogoča vodno hlajenje, kar namiguje na precejšnjo energijsko požrešnost. Na kartici naj bi poleg procesorja G80 počival še 1 GiB GDDR4 pomnilnika.

Več slik in informacij lahko najdete v izvorni novici ali pa na Inquirerju.


Vsekakor je rdeča nit novice beseda domnevno.

62 komentarjev

Zalman CNPS9500 AM2

FiringSquad - Zalman je že od izida njihovih legendarnih pahljač znan po velikih in relativno tihih hladilnikih za procesorje. Na FiringSquad so si ogledali enega njihovih novejših izdelkov, CNPS9500, namenjenega AMD procesorjem na podnožju AM2. Izdelek ni presenetil z nobeno posebno inovativno funkcijo, saj gre za oldskul hladilnik, v celoti narejen iz bakra, podkrepljen s tremi toplotnimi cevmi in ventilatorjem, ki se ga da utišati. Preizkuševalci so bili z njim zadovoljni, saj brez večjega hrupa svoje delo opravi dobro, a so komentirali, da se za 50 dolarjev, kolikor izdelek stane, da dobiti tudi boljše primerke iz drugih tovarn, zato so mu prisolili oceno 89%.

13 komentarjev

Intervju s Timom Sweeneyjem

Xtreme Systems - Tim Sweeney, soustanovitelj Epic Games in glavni programer novega Unreal 3 pogona (pogon je najbolj znan po prihajajočem Unreal Tournament 2007), je v intervjuju, ki so ga z njim opravili na FiringSquad, govoril predvsem o prihajajočih tehnologijah - Direct X 10, štirijedrnih procesorjih, 64-bitnih sistemih ter o fizikalnih pospeševalcih ( Ageia, ATI ter nVidia skupaj s Havokom).

Unreal 3 bo očitno eden prvih pogonov, ki bodo res izkoristili večjedrne procesorje. Očitno so napovedi, da bo vse, kar je šibkejše od 6600GT, neuporabno, precej resnične. Na XtremeSystems.org je odprta tudi tema, kjer so, po mnenju avtorja teme, zanimivi deli označeni z rdečo, zraven pa je še nekaj njegovih komentarjev (v modri).

18 komentarjev

Intervju o združitvi nVidiie in ULi Electronics

Neowin - Niti dva tedna ni minilo od združitve teh dveh izdelovalcev veznih čipovij, pa so na Firing Squadu že zaslišali Drewa Henry-ja, direktorja proizvodnje veznih čipovij pri nVidii. V intervjuju so ga povprašali o razlogih ter posledicah nakupa, ki bo nVidii nedvomno prinesel mnogo novih tehnologij, kaj pa se bo zgodilo z ULi-jem, pa bo povedal le čas.

Anandtech.com

Morda bodo nForce vezna čipovja končno dobila spodobne IDE krmilnike

4 komentarji

Vodno hlajeni Sapphire

FiringSquad - Prva industrijsko vodno hlajena grafična kartica je bil GeForce 3, pa če verjamete ali ne. Ne, Gainward ni bil prvi, prvo je bilo malo znano podjetje 3DPower, z GeForcem 3, ki pa se na žalost ni prijel. Nato se je letos poleti zopet z nVidio pojavil Gainward, kmalu pa mu bo sledil še ATI, oziroma njegov partner Sapphire.

Ta bo izdal verjetno pregrešno dragega Radeona 9800 Pro (XT) z vgrajenim vodnim hlajenjem dobro znanega podjetja Koolance. Čas izida in cene še niso znane, slike pa si lahko ogledate v poročilu s Comdexa na FiringSquad.

8 komentarjev

Catalyst 3.9 izšli

vir: ATI
ATI - Kot je navada že zadnjih nekaj mesecev so tudi tokrat z novim mesecem prišli tudi novi ATi-jevi gonilniki za grafične kartice. Ker ste verjetno vsi slišali za mrtve monitorje in pregrete grafične kartice, ki naj bi jih povzročali Canibalysti™ 3.8, vam je jasno, da so bili tokratni gonilniki še posebej težko pričakovani.

Iz razumljivih razlogov je, kljub pomanjkanju konkretnih dokazov, veliko ljudi vseeno raje preskočilo/odinštaliralo Catalyste 3.8 in bilo tako primoranih potrpeti kak hrošč več kot bi bilo sicer potrebno. Glede mrtvih monitorjev je res težko komentirati, a dejstvo obstaja, da je bilo zelo malo konkretnih primerov/dokazov in zelo veliko govoričenja/ugibanja. Verjetno je bila kriva ne ravno najboljša oprema, ki ni bila sposobna prenesti tistega, kar bi praviloma morala. Po...

32 komentarjev

ATI: Catalyst 3.8 ne povzročajo pregrevanja

FiringSquad -

Včeraj smo poročali, da se na spletu pojavljajo namigovanja, da novi ATI-jevi gonilniki morda pozvročajo pregrevanje grafičnih kartic, kar naj bi v ekstremu lahko vodilo celo do uničenja monitorja. No, roko na srce, se je to zgodilo le beta preizkuševalcu, tako da resne nevarnosti za končne potrošnike ni.

Na FiringSquad so objavili ATI-jevo sporočilo za javnost, v katerem trdijo, da so temeljito preučili vse domnevne napake in med svojim testiranjem niso odkrili oz. potrdili nobenih. Prav tako trdijo, da je večji del kode enak kot v Catalyst 3.7, torej je povsem nemogoče, da bi se kartice z uporabo novih segrevale za deset stopinj bolj. ATI tako zanika vsakršno odgovornost. Klik!

24 komentarjev

ATi Catalyst 3,8 in pregrevanje

Rage3D - Pojavila so se poročanja o tem, da naj bi ATIjevi video gonilniki povzročali pregrevanje grafičnih kartic in celo pripeljali do uničenja monitorja. Monitor se je skuril sicer le enemu od uporabnikov, pa še ta je bil beta tester, tako da glede tega verjetno ni skrbi. Zanimivo pa je dejstvo, da se grafične kartice segrejejo za 10°C bolj kot z drugimi gonilniki. Atijevci seveda pravijo, da to segrevanje še zdaleč ni blizu kritične temperature oziroma temperature za katero jamčijo delovanje grafične kartice, a hkrati zadevo še vedno raziskujejo. Rage3D

37 komentarjev