Forum » Loža » Katera kava (in način priprave) za v termovko?
Katera kava (in način priprave) za v termovko?
Gregor P ::
Imamo že teme Kateri kavni apart?, Kavni aparat in Kvalitetna kava ipd. mene pa zanima, katero kavo in način priprave priporočate za v termovko, da je ta še vedno dokaj dobrega okusa po 4 urah? Morda tudi, kakšna bi bila najboljša termo posoda po vašem mnenju (steklena, inox itd.)?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
matobeli ::
Vem samo da ko gre kava (po sili razmer) v moj inox termoloček pol gre vonj težko ven, tko da bi predlagal steklo.
nokken ::
Jaz dam dvojni espresso pa dvojno dozo spenjenega mleka tako da nastane malo vecji (oz. precej manjhen za Starbucks ) cappuccino. Imam pa eno Hydroflaskovo termovko (364ml) za to. Zame precej boljsa opcija kot steklo, ker nimam problemov s tem, ce mi kam pade, pa zaenkrat tudi nisem opazil da bi bili kaksni problemi z vonji itd. Je pa res, da to termovko uporabljam samo za kavo, za ostalo imam druge.
Scaramouche3 ::
Jaz dam dvojni espresso pa dvojno dozo spenjenega mleka tako da nastane malo vecji (oz. precej manjhen za Starbucks ) cappuccino. Imam pa eno Hydroflaskovo termovko (364ml) za to. Zame precej boljsa opcija kot steklo, ker nimam problemov s tem, ce mi kam pade, pa zaenkrat tudi nisem opazil da bi bili kaksni problemi z vonji itd. Je pa res, da to termovko uporabljam samo za kavo, za ostalo imam druge.
Katero mašino uporabljaš?
Arey ::
Naceloma bi verjetno filter kava (v60) bla najboljsa izbira ker notr res ostane samo kava, nic zoca iz katerega bi se vn izlocale grenke snovi med tem ko kava caka v termoski. Espresso, kafetiera, verjetno tudi aeropress bi moralo bit tut ok.
Je pa pomoje to kr izziv, ce imas opcijo je dalec najboljsa varijants da si vrelo vodo das v eno dobro termosko in kavo sveze skuhas s kaksnim aeropressom ko jo hoces. Je pa tut dosti manj prakticno.
Nekje sem videl da se da precej kvalitetmo kavo dobit tudo v instant obliki, samo pri nas se nisem videl (niti iskal).
Je pa pomoje to kr izziv, ce imas opcijo je dalec najboljsa varijants da si vrelo vodo das v eno dobro termosko in kavo sveze skuhas s kaksnim aeropressom ko jo hoces. Je pa tut dosti manj prakticno.
Nekje sem videl da se da precej kvalitetmo kavo dobit tudo v instant obliki, samo pri nas se nisem videl (niti iskal).
Pithlit ::
Cold brew. Pol niti termosa ne rabiš. No, za poleti ja.
Life is as complicated as we make it...
Gregor P ::
Pri meni je problem, da je na koncu čisto kiselkast okus. Uporabljam pa navadno kavo, običajno tisto selected od barcafe, ali columbia, arabica torej; ker se mi zdi škoda uporabiti boljšo kavo za to termo "maltretiranje". Poskusil pa sem na turški način, pa potem, da jo ne zavrem še enkrat premočno (kot prej pri turški), pa filter način. Termoska je pa ta mala od WMF in ni težav z vonjem (nekaj takšnega, samo da je čisto črna). In dam striktno samo kavo (brez sladkorja ali mleka).
Zdaj pa ne vem, ali rabim drugo kavo, ali jo moram drugače zmleti, drugače pripraviti?
Zdaj pa ne vem, ali rabim drugo kavo, ali jo moram drugače zmleti, drugače pripraviti?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
tomlin ::
Amaroy (Hofer), mešanica mlete pražene kave za pripravo turške kave
Izdelujejo jo v Portorožu, neka konkurenca Drogi in Barkafe. Mi ustreza, malo bolj jo sladim in prelijem v termosko. Mi je všeč in tudi še zvečer je prijetna in užitna.
Izdelujejo jo v Portorožu, neka konkurenca Drogi in Barkafe. Mi ustreza, malo bolj jo sladim in prelijem v termosko. Mi je všeč in tudi še zvečer je prijetna in užitna.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
Horas ::
instant kava+ tabletka ali dve umetnega cukra pa čao. eni pa delate celo raketno znanost iz tega
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
PacificBlue ::
Se čudim sodelavcu, ki uporablja eno in isto plastično flaško že leta, noter si pa zmeša instant barcaffe in vročo vodo iz pipe.
Živi bili pa videli
Živi bili pa videli
I’m out.
:3
:3
Zgodovina sprememb…
- spremenil: PacificBlue ()
nokken ::
instant kava+ tabletka ali dve umetnega cukra pa čao. eni pa delate celo raketno znanost iz tega
Kavo vecina pije zaradi uzitka, ne zaradi zeje, tako da ja... cela raketna znanost ;) Ce si pripravis eno scalnico samo zato da imas kao kavo, potem je zares vseeno ce niti tega ne in imas samo vodo za zejo.
gruntfürmich ::
no, večina pije zanič kavo, tako da užitek...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
||_^_|| ::
Gregor P ::
Torej eni pravite da sladkor reši zadevo? Je to res? Normalno pijem sicer kavo brez sladkorja, ampak ok eno žličko lahko dam, če potem okus ne bo ves kiselkast.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
issak ::
Torej eni pravite da sladkor reši zadevo? Je to res? Normalno pijem sicer kavo brez sladkorja, ampak ok eno žličko lahko dam, če potem okus ne bo ves kiselkast.
Zadevo reši dobra kava, ne sladkor. Večina kave, ki jo kupiš v supermarketih, ni dobra.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
PacificBlue ::
Kava je najbolj zdrava brez vsega. Karkoli dodas od sladkorja do mleka unici njene antioksidativne lastnosti..
I’m out.
:3
:3
Gregor P ::
Torej eni pravite da sladkor reši zadevo? Je to res? Normalno pijem sicer kavo brez sladkorja, ampak ok eno žličko lahko dam, če potem okus ne bo ves kiselkast.
Zadevo reši dobra kava, ne sladkor. Večina kave, ki jo kupiš v supermarketih, ni dobra.
Ta del razumem, ampak a to pomeni, da če bi pa dal dobro kavo v termovko, bi pa bila po 4-ih urah tam tudi še dobra? Jaz dajem navadno kavo v termovko ravno zato, ker mislim, da je škoda dobre kave za v ta namen.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
nokken ::
Ja espresso tudi po 4 urah ni nic bolj ali manj kisel kot je bil na zacetku. Pri turski bi se verjetno to poznalo, ker imas se malo morje kave notri in se tiste 4 uri namaka, ampak to je tako po "logicnem sklepanju" ne iz prakse, ker turske kave hvala bogu nisem poskusil ze precej dolgo se manj pa da bi jo pripravljal.
Pithlit ::
Sej je čist simpl... Ohlajen espresso in postan espresso je sranje. Pa to velja za vse kave pripravljene na toplo.
To lahko omiliš z dodatki (sladkor, mleko, rumenjak...) ampak kava kot kava je pa zanič.
Če rabiš kavo v termosu zato da lahko rečeš da imaš kavo, lahko not streseš tudi instant granulat (ali pa nekaj na kapsule), ker po kvaliteti bo glih nekaj podobnega. Če hočeš imet dobro kavo v termosu jo boš moral že pripravit s podobno temperaturo kot jo imaš namen konzumirat. Torej neka sobna temperatura. Kar pomeni da ti več ali manj ostane cold brew. Ni nek grozen bav bav to narest, pa kofeina ima čisto dovolj - v pol litra dobiš nekih povprečnih 200-250mg (za primerjavo, Monster =~32mg/100ml).
Disclaimer: pojma nimam kako dobro držijo temperaturo vaši termosi (jaz si termosa ne lastim) tako da če vaš termos po 4 urah drži tisti espresso še kar na 60-70 stopinjah... je sam še stvar postanosti. Če pijete z mlekom in še cukrom zraven, je pa itak vseeno. Pa ker se pogovarjamo o termosih... verjetno ne iščemo vrhunske kave.
To lahko omiliš z dodatki (sladkor, mleko, rumenjak...) ampak kava kot kava je pa zanič.
Če rabiš kavo v termosu zato da lahko rečeš da imaš kavo, lahko not streseš tudi instant granulat (ali pa nekaj na kapsule), ker po kvaliteti bo glih nekaj podobnega. Če hočeš imet dobro kavo v termosu jo boš moral že pripravit s podobno temperaturo kot jo imaš namen konzumirat. Torej neka sobna temperatura. Kar pomeni da ti več ali manj ostane cold brew. Ni nek grozen bav bav to narest, pa kofeina ima čisto dovolj - v pol litra dobiš nekih povprečnih 200-250mg (za primerjavo, Monster =~32mg/100ml).
Disclaimer: pojma nimam kako dobro držijo temperaturo vaši termosi (jaz si termosa ne lastim) tako da če vaš termos po 4 urah drži tisti espresso še kar na 60-70 stopinjah... je sam še stvar postanosti. Če pijete z mlekom in še cukrom zraven, je pa itak vseeno. Pa ker se pogovarjamo o termosih... verjetno ne iščemo vrhunske kave.
Life is as complicated as we make it...
Gregor P ::
Tole sem napačno napisal ...
... ne filter, ampak "french press".
Nisem še poskusil filter kave in pa z avtomata espresso. Da poskusim, če drži kar pravi ...
... ker to se sliši logično.
... pa filter način.
... ne filter, ampak "french press".
Nisem še poskusil filter kave in pa z avtomata espresso. Da poskusim, če drži kar pravi ...
... Pri turski bi se verjetno to poznalo, ker imas se malo morje kave notri in se tiste 4 uri namaka, ...
... ker to se sliši logično.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
l0wc4 ::
Imam Illy avtomat za kavo. Naredim si tri kave Illy Lungo in dam v Stanley termovko.
Še po par urah je kot sveža. Nikoli pa ne dodajam mleka ali sladkorja k kavi.
Še po par urah je kot sveža. Nikoli pa ne dodajam mleka ali sladkorja k kavi.
nokken ::
Pithlit ::
Pa ker se pogovarjamo o termosih... verjetno ne iščemo vrhunske kave.
Ne, ampak scalnice po kateri se tisto sekundo letis v grmovje bruhat pa tudi ne.
Drugace pa danasnje termoske kar lepo drzijo temperaturo, tudi ko je zunaj -15c.
Potem je pa tudi Barcafe iz kafetjere dost dobra izbira. Raznih diskonterskih hišnih brand-ov pa res ne... če paše sicer paše (subjektivno - kar je pri kavi dost značilno ko imaš folk ki prisega na barkafe, pa loko, pa neko bottomline lavazzo ali illy... največkrat zmleto par mesecev nazaj), me pa nasmeje ko gre nekdo izjavit da je to boljša kava od *vstavi praktično katerikoli mal bolj znan brand*.
Life is as complicated as we make it...
nokken ::
Potem je pa tudi Barcafe iz kafetjere dost dobra izbira.
Sem rekel da iz termoske ne pricakujem top kave (ne glede na nacin priprave in vrsto kave), ampak vseeno ne neke scalnice za bruhat... in potem je tudi Barcafe ok?? Pac pij kar ti pase, o tem je brez veze razpravljati kaj komu pase.
Pithlit ::
Če piješ belo kafe je res vseeno a uporabljaš barcafe, illy al pa amaroy... In ja, barcafe ni vrhniška kava, ni pa tudi scalnice.
Life is as complicated as we make it...
Gregor P ::
Če se vrnemo nazaj na bistvo teme in če odmislimo res zanič kave, ki so odvratne, tudi ko so sveže skuhane, ostanemo pri teoriji, da če je preveč kavne usedline v termoski rata kava kisla čez nekaj časa. Tako da bo treba v praksi preveriti nasvete zgoraj glede filter kave ipd. skratka, da ima kavna tekočina čim manj oz. nič delcev kave v sebi.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()
tomlin ::
Iz termovke je vsaka kava - kavni nadomestek s kofeinom. To velja tudi za pravi čaj in vsako pijačo s takšnimi ali drugačnimi alkaloidi. Enako kadilci hlepijo po nikotinu in si limajo razne flajštre prepojene z nikotinom, ko se skušajo odvajati kajenja.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
Pithlit ::
Če se vrnemo nazaj na bistvo teme in če odmislimo res zanič kave, ki so odvratne, tudi ko so sveže skuhane, ostanemo pri teoriji, da če je preveč kavne usedline v termoski rata kava kisla čez nekaj časa. Tako da bo treba v praksi preveriti nasvete zgoraj glede filter kave ipd. skratka, da ima kavna tekočina čim manj oz. nič delcev kave v sebi.
Ni treba. Ker v termoski bodo kavo s kavno usedlino prenašali samo psihopati ki uživajo v žvečenju peska.
Če delaš turško za v termos... Vsaj počakaš tistih 5 minut da se kava 'usede' pa pol preliješ v termos brez usedline. Al pa jo skoz filter vržeš.
PacificBlue je izjavil:
Če hočeš vrhniško, vzameš to
https://escobar.si/cankarjeva-kava.html
Ja... Ne vem kako me je autocorrect tko zjebal. Mišljeno je bilo "vrhunska".
No, saj zlagala se tudi nisem ker res ni vrhniška.
Life is as complicated as we make it...
Zgodovina sprememb…
- spremenila: Pithlit ()
Arey ::
Kava ne rata kisla ce jo dolgo namakas, ampak grenka. V vsakem primeru pa je bolje ce je ne.
Gregor P ::
Recimo na teh različnih kongresih, seminarjih, konferencah, ko ponujajo kavo v tistih velikih termo posodah, se okus ne poslabša (pustimo to, da že na začetku okus logično ni kaj posebnega) - tisto tam najbrž filtrirajo predvidevam?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Pithlit ::
Kava ne rata kisla ce jo dolgo namakas, ampak grenka. V vsakem primeru pa je bolje ce je ne.
To ni čisto res. Odvisno od priprave se kava lahko namaka kar precej dolgo. Tudi 24ur ni ravno redko. Pa zaradi tega ni nič bolj grenka. Grenkobo v kavi večinoma prispeva robusta v mešanicah. Potem sta tu še temperatura in trajanje ekstrakcije. In potem še en kup drugih manjših faktorjev (ki sicer naredijo ogromno razliko) kot je grobost mletja, grajenje 'puck-a', itd, itd... Vrsta kave je pa komplet mimo te debate (to je seveda en najbolj pomembnih faktorjev).
Jaz ostajam pri svojem, v termos gre najbolje cold brew. In to pač kvaliteten. Kdor se za napitke odloča pa ni treba da iz tega dela grozno znanost, ker bo velikansko večino volumna pač zasedlo mleko. Kaj komu najbolj sede mora pač sam pogruntat.
Če lahko mojo rutino povem: Coronini #2 iz kafetjere za 'jolt'... V 'travel mug' pa najraje 2-3 žličke instant mešanice cikorije in kave iz hoferja pa 3 deci vročega mleka (ja, sem kar precej daleč od elitista - pa jebiga, za v avto mi to pač sede). Za užitek si vzamem čas pa si privoščim nekaj kar mi takrat dejansko paše. Imam na zalogi par različnih single originov (vključno nekim cipetovskim sranjem), pa dovolj orodja da si jih lahko pripravim na skoraj vsak način.
Life is as complicated as we make it...
Pithlit ::
Recimo na teh različnih kongresih, seminarjih, konferencah, ko ponujajo kavo v tistih velikih termo posodah, se okus ne poslabša (pustimo to, da že na začetku okus logično ni kaj posebnega) - tisto tam najbrž filtrirajo predvidevam?
V unih 5 in več litrski termosih misliš? Odvisno kje to je. Pri nas bo največkrat kar turška, filtrirana čez uno tkanino za sir (ali pa plenice). Drugače je pa filter... uno iz ameriških filmov. Če nimaš sreče ti dajo instant (poznam vsaj en hotel ki to počne, pa ima kar nekaj zvezdic). Aja pa uni termosi so na štrom priklopljeni.
Life is as complicated as we make it...
Invictus ::
Kdo daje pravo kavo v termo flašo?
Prava kava se spije, takoj, ko je skuhana, v pravi skodelici.
Vse ostalo je navadano sranje... Sprobal marsikaj po tujini, pa sem na koncu vedno malo izobrazil delovne kolege, kako se uživa v pitju kave . In so se strinjali...
Prava kava se spije, takoj, ko je skuhana, v pravi skodelici.
Vse ostalo je navadano sranje... Sprobal marsikaj po tujini, pa sem na koncu vedno malo izobrazil delovne kolege, kako se uživa v pitju kave . In so se strinjali...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
denabiker ::
Ja ampak med vožnjo pa paše, čeprav jaz dajem v keramično skodelico s pokrovom. Tisto kar ste omenjali inox skodelico, mogoče da je grobo obdelan inox, bolje poliran inox, pa ne bo vonjav, ker se bolj temeljito lahko umije.
Arey ::
Recimo na teh različnih kongresih, seminarjih, konferencah, ko ponujajo kavo v tistih velikih termo posodah, se okus ne poslabša (pustimo to, da že na začetku okus logično ni kaj posebnega) - tisto tam najbrž filtrirajo predvidevam?
Jaz mislim da se okus kar poslabsa, sam ok, mamo razlicne zelje pri kavah. Dvomim pa da notr dajejo tursko, kjer je zoc skoraj neizogiben, ampak naredijo drip kavo z nekim vecjim kavomatom. Najverjetneje filtrirano, mogoce celo instant, tezko kr dolocis ce je ne probas.
Kava ne rata kisla ce jo dolgo namakas, ampak grenka. V vsakem primeru pa je bolje ce je ne.
To ni čisto res. Odvisno od priprave se kava lahko namaka kar precej dolgo.
Slabo sem napisal, sorry. Mislil sem bolj ce naredis kavo na normalen nacin z vroco vodo. Tu imas debelino mletja (in ostale spremenljivke) taksno kot mora bit za tisti nacin priprave, pol pa pustis notr mleto kavo da se povecas ekstrakcijo. Takrat dobivas vec al manj samo se grencico.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Arey ()
issak ::
Torej eni pravite da sladkor reši zadevo? Je to res? Normalno pijem sicer kavo brez sladkorja, ampak ok eno žličko lahko dam, če potem okus ne bo ves kiselkast.
Zadevo reši dobra kava, ne sladkor. Večina kave, ki jo kupiš v supermarketih, ni dobra.
Ta del razumem, ampak a to pomeni, da če bi pa dal dobro kavo v termovko, bi pa bila po 4-ih urah tam tudi še dobra? Jaz dajem navadno kavo v termovko ravno zato, ker mislim, da je škoda dobre kave za v ta namen.
Da, dobra kava bo po štirih urah v termovki boljša, kot slaba kava po štirih urah v termovki. Če predhodno segreješ termovko, in zliješ noter svežo vročo kavo, bi morala dobra termovka zadržati kar veliko toplote, kava je pa itak najboljša tam okoli 60-70c, ne 100.
Desktop: i7-12700F | 7900XTX | Asrock H670M-ITX/ax | 32 GB RAM | Dell G3223Q
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Server: G4560 | 16GB RAM | 3x4TB
OLKB Planck | Logitech G Pro X Superlight | Sennheiser HD660S2
Gregor P ::
Termovko vedno predhodno ogrejem, ampak - zdaj pišem malo po spominu - sem notri dajal že dosti boljšo kavo, kupljeno v specializiranih trgovinah, in mislim, da na koncu dneva ni nič boljše (govorimo po več urah v termoski).
Edino morda - tole sedaj iz petnih žil vlečem - sem enkrat imel dobro kavo, pravilno zmeto za french press (torej bolj grobo) in je ta potem tudi kasneje imela dober okus; samo to bi sedaj moral še enkrat poskusiti, ker se res ne spomnim dobro.
Edino morda - tole sedaj iz petnih žil vlečem - sem enkrat imel dobro kavo, pravilno zmeto za french press (torej bolj grobo) in je ta potem tudi kasneje imela dober okus; samo to bi sedaj moral še enkrat poskusiti, ker se res ne spomnim dobro.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
Pithlit ::
Torej eni pravite da sladkor reši zadevo? Je to res? Normalno pijem sicer kavo brez sladkorja, ampak ok eno žličko lahko dam, če potem okus ne bo ves kiselkast.
Zadevo reši dobra kava, ne sladkor. Večina kave, ki jo kupiš v supermarketih, ni dobra.
Ta del razumem, ampak a to pomeni, da če bi pa dal dobro kavo v termovko, bi pa bila po 4-ih urah tam tudi še dobra? Jaz dajem navadno kavo v termovko ravno zato, ker mislim, da je škoda dobre kave za v ta namen.
Da, dobra kava bo po štirih urah v termovki boljša, kot slaba kava po štirih urah v termovki. Če predhodno segreješ termovko, in zliješ noter svežo vročo kavo, bi morala dobra termovka zadržati kar veliko toplote, kava je pa itak najboljša tam okoli 60-70c, ne 100.
Tudi 'kuha' se ne na 100.
Life is as complicated as we make it...
Gregor P ::
Tako sem danes naredil eksperiment. In sicer sem šel po kavo v Cafetino in prodajalca vprašal, katera kava bi po njegovem najdlje zdržala brez da bi na koncu bila preveč kiselkasta in mi je priporočil Yemen Mocha. Tako da sem vzel to in ga prosil, da mi jo zmelje na grobo za french press.
Torej nato sem prelil z vročo vodo, ni bila čisto vrela in stisnil
Ter prelil pol v navadno šalico in drugo v WMF termos lonček.
Sem pustil v termovski približno 4-5 ur in sem jo prelil v skodelico in moram reči, da dejansko okus ni slab, ni občutka kislosti. Je pa res, da mi tudi okus te kave v začetku ni nič posebnega, ampak tudi po toliko urah je še vedno dokaj blizu prvotnemu.
Kaj lahko sklepamo sedaj iz tega? Da je vse v sorti kave? Nadalje način priprave, torej da se res ne namaka dlje še v svoji usedlini (ker te praktično ni)?
Torej nato sem prelil z vročo vodo, ni bila čisto vrela in stisnil
Ter prelil pol v navadno šalico in drugo v WMF termos lonček.
Sem pustil v termovski približno 4-5 ur in sem jo prelil v skodelico in moram reči, da dejansko okus ni slab, ni občutka kislosti. Je pa res, da mi tudi okus te kave v začetku ni nič posebnega, ampak tudi po toliko urah je še vedno dokaj blizu prvotnemu.
Kaj lahko sklepamo sedaj iz tega? Da je vse v sorti kave? Nadalje način priprave, torej da se res ne namaka dlje še v svoji usedlini (ker te praktično ni)?
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
matobeli ::
Pomojem je prva stvar priprava kave, torej čim manj usedlin, potem pa šele izbira same kave. Sej je podobno pri vsaki pripravi (trajne) hrane, eni načini so bistveno boljši za ohranjanje okusa kot drugi, oziroma eni so popolnoma neprimerni, potem je pa šele od surovine odvisno ali bo izdelek boljši ali slabši.
Pithlit ::
Pomojem je prva stvar priprava kave, torej čim manj usedlin, potem pa šele izbira same kave. Sej je podobno pri vsaki pripravi (trajne) hrane, eni načini so bistveno boljši za ohranjanje okusa kot drugi, oziroma eni so popolnoma neprimerni, potem je pa šele od surovine odvisno ali bo izdelek boljši ali slabši.
Lahko imaš vrhunsko mašino, ampak če šparaš na surovini rezultat ne more bit pretirano dober.
Tako da ne, nimaš prav. Najbolj pomembna je vedno surovina. Potem šele vse ostalo.
Life is as complicated as we make it...
matobeli ::
Ma nevem no, grem stavit da dober kuhar nardi iz "odpadkov" boljšo hrano od mene z prvovrstnimi sestavinami.
Tko kot bo postan espresso vedno boljši od postane turške.
Tko kot bo postan espresso vedno boljši od postane turške.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 96816 (245) | kuglvinkl |
» | Kvalitetna kava (strani: 1 2 3 4 … 8 9 10 11 )Oddelek: Loža | 116117 (5021) | Jakob864 |
» | Koliko kave porabiš za eno kuhanje v aparatu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 4374 (3078) | Dwupo |
» | Instant kava/kapučinoOddelek: Loža | 5761 (3200) | XLapse |
» | Kaj namesto kave?Oddelek: Loža | 6087 (2454) | nightrage |