» »

Novi ostrostrelski napadi v ZDA

Novi ostrostrelski napadi v ZDA

1
2
»

Brane2 ::

Če se prav spomnim, 350 m

BigWhale ::

Stojece tarce? Hm, mi smo streljali na 100 metrov stoje, 150m in 200m leze. 200m je bilo rafalno. Nic od tega ni bilo blazno tezko zadet.

krneki0001 ::

V vojski smo streljali na 3 različne tarče 400m , 600m , in 800m(skupinsko- več strelcev na tok oddaljeno tarčo).
Preveč gledate filme. S snajperjem se strelja do 400m.
Pejte na en hrib, in dol glejte na kako cesto po kateri se vozijo avtomobili - naj bo približno km oddaljena od vas.(avtomobile se težko razloči)
Pol pa vzemte zelo dober daljnogled, pa glejte v tiste avtomobile. (avtomobili se že zelo vidni in celo voznike se vidi)
Zdej si pa zamislite, da če z dobrim daljnogledom vidite podnevi toliko, koliko manj se vidi ponoči preko daljnogleda, in kok težje je razločit osebo.

Dobri sniperji imajo cevi daljše od 1m in so za streljanje do 800m, kar je več je samo na papirju(da bi dvignili ceno). Najboljši rezultati so na streljanju do 400m, kjer je vsak strel lahko usoden. Kar pa se tiče streljanja nad 1km, se pa uporablja ročni top, kjer je minimalni premer metka 22mm in je metek zelo zelo težji in ponavadi polnjen z osiromašenim uranom(povečana teža zaradi boljših performans in zmanjšanja zunanjih vplivov). Take puške(ročne tope) izdelujejo že hrvatje, in so jih s pridom izkoriščali v vojni s srbsko krajino(oluja al kaj je že bila tista akcija k so šli do knina). Samo stvar je težka 22kg, in me mal zanima kter manijak jo bo sabo nosu pa pol bežal z njo. Streljati pa se da tudi na 2500m z daljnogledom, ki maso celega orožja še poveča na 35kg - se pravi da je sam daljnogled težak 13kg.

Fantje za te stvari se nekateri učijo par let, pa ne zadanejo u prvo na 400m. Za te stvari moraš imeti občutek, pa zelo zelo miren moraš bit.

LP
Nebivedu

stefanc ::

Kakšnega ostrostrelskega filma se glih ne spomnem, prodajajo se verjetno filmi z veliko eksplozijami in čim več izstreljenimi naboji.
Tiste podatke pa na netu pa je res za jemat z rezervo, ampak če za AW50 tukaj piše da je namenjena uničevanju ciljev od 1500-2500m, kako naj vem koliko so potem pretiravali?

Ta, ki zdaj (če je res vse delo enega strelca) pa je itak dosegel tisto, kar je osnovni namen ostrostrelcev v vojni. Sejati strah in nemir med ljudmi, ko ne moreš biti siguren, da te kje nima na mereku. Saj psihopate imamo tudi pri nas, samo dobro, da pri nas ne moreš kar kupit česarkoli.

blank3 ::

stefanc: film o snjapanju: enemy at the gates (gut)
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezcasje... vsaj za nekaj casa.

Barakuda1 ::

hoj:)

Kolk prerekanja okoli razdalje.

Ampak preprosto dejstvo je naslednje.

Izurjen ostrostrelec s ustreznim orožjem zadane tarčo na razdalji 1.000 metrov ko za šalo. Resno mislim.

8 let sem treniral in tekmoval v strelskem športu. Čeprav nisem bil noben ala Debevc, mi je bilo zadeti tarčo na 600 metrov šala-mala.
In da se razumemo, niti približno z nekim res ekstra specialnim orožjem, pač pa z orožjem, ki ga premorejo nekatere naše malo boljše strelske družine.

Med strelci, ki se udeležujejo tekmovanj, pomeni zadeti tarčo, zadeti v črno, ali bolj natančno zadetki 8-9-center. Rob črne si že kr mal jezn sam nase.

Bluzenje o vsakokratnih "nastrelitvah" je total mim. Na tekmovanjih se strelja najmanj 20 strelov zapored pa tja do 60, odvisno od tekmovanja.
Na dvajset strelov je povprečen dober tekmovalni rezultat 1840 krogov, ki niti ni nek poseben dosežek.
Vi mi pa zdaj sanjate ali lahko izkušen ostrostrelec z res dobrim orožjem zadane tarčo velikosti človeka oziroma prsi, ki je vsaj 4x večja od "kroga" ki ga predstavlja krogi med 8 in čistim centrom tarče.
S takoimenovanim ročnim topom o katerem je govoril nebivedu, je možno tarčo zadeti tudi na razdaljo 1.500 m. Teže o kateri je govora, pa tudi ni nevem kakšna ovira. Nenazadnje je orožje spravljeno v ustreznem kovčku, njegova "montaža" pa izkušenemu strelcu tudi ne predstavlja neke posebne zamude. Mimgrede, orožje je pripravljeno za tako imenovano "ognjeno ali strelno pripravljenost" iz kovčka pa do prvega strela v manj kot 2 (dveh) minutah in v polovičnem času po streljanju tudi pospravljeno.
Pri tem da se hitro razumemo. Izhodne hitrosti so kar solidno več kot 350m/sekundo, so pa odvisne od polnjenja, tako da metek doseže tarčo, žrtev po cca 1-1,5 sekunde. Če tarča miruje ali se giblje ( s hitrostjo pešca) v smeri strela torej to ni ravno čas, ki bi izkušenemu strelcu predstavljal nepremostljivo oviro.

Ali na kratko. Z ustreznim orožjem zadeti človeka (ne ravno v glavo sredi oči) pač pa v predel prsi, kamor se praviloma nišani na takšne razdalje, ni ravno nek pretirano vrhunski strelski dosežek.

In zgolj kot intermeco. A veste da se na enem treningo s pištolo ali revolverjem strelja na razdaljo 30 metrov, da se na en trening izstreli tudi po 200 (dvesto nabojev) in da imajo natrenirani strelci povprečen zadetek 8-9, medtem ko s povprečnim rezultatom 7-8 ne prideš niti v D ekipo.
Resni treningi za tekmovanja ostrostrelcev ( v tujini je tega več kot pri nas) pa so dokaj podobni.

Torej, primerjava s streljanjem v vojski Yugo ali SLO je povsem neustrezna.

Barakuda

p.s.
S kakšnim orožjem je bilo streljano v zadnjem ostrostrelskem zločinu pa ni sem nikjer zasledil. Če bi bil ta podatek kje dan, bi bilo možno z kar veliko verjetnostjo reči s kolikšne razdalje je najverjetneje streljal morilec. Ker tega podatka ni, so vse to kar pišemo tle gor, ali kjerkoli drugje, čiste špekulacije in ugibanja

Avenger ::

No, pa je Barakuda lepo pojasnil... kul.

A snajperisti tudi uporabljajo dušilce? Mislm, za an tako 15 kilsko puško kalibra .50?
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Zheegec ::

Barakuda1 - tarčo ali pa nekega moškega ki se ravno premika, okoli pa nekaj bodyguardov in to zvečer v slabši vidljivosti?
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Barakuda1 ::

Avenger:)

Dušilce zvoka v klasičnem smislu (takšne kot vidiš v filmih) pri tovrstnem oržju kar pozabi, čeprav niso povsem izključeni.

So pa posamezni modeli orožja s takoimenovanim že vdelanim dušilcem zvoka.
To se doseže tudi tako, da je cev na nek način "navrtana". Vendar se to običajno ne obnese ravno najbolje pri takoimeniovanem dolgo-dometnem orožju, čeprav se tudi uporablja.

Osebno menim, da je pomembnejši od glušilca zvoka pri noćnem streljanju dober daljnogled. Zvok v mestu se namreč na razdalji 1000 metrov kar precej neutralizira in porazgubi.

Če pa je šlo za streljanje na razdalje manjše od 600 metrov, je pa dušilec zvoka povsem nekaj standardnega.

Zadovoljn:)

Barakuda

Barakuda1 ::

ALIEN3001:)

Ja pa kaj je vam ljudje. A ste res mal na hece, al pa na vas ta vročina vpliva.
pa je menda ne mislte, da je izkušen ostrostrelec izbiral tarčo, ki je skakala gumi tvist al pa igrala košarko. V takšnih primerih se izbira mirujočo tarčo ali kot sem rekel, tarčo, ki se giblje v smeri strela. Zakaj ne one, ki se giblje pravokotno na strel, menda ni potrebno razlagat.

Ampak res tko za intermeco. Na razdaljo do 500 metrov z ustreznim orožjem in ustrezno merilno tehniko na orožju, tudi to ne predstavlja nobenega posebnega problema.

Na razdalje manjše od 300 m, pa je zadetek v tarčo, ki se giblje pravokotno na strel enako zanesljiv s premernim orožjem in nišansko opremo, kot, če bi šlo za mirojočo tarčo.

A te še kaj moti:)
Vpraš in če bom vedel, ni blem bom pojasno, ti pa vrjem al si pa po svoje misli.

Barakuda

DSmidgy ::

Še enkrat: tarča je pri miru (ali pa hodi proti/stran od strelca). Morilec strelja v glavo. Tarča je lepo osvetljena: pumpa, štacuna (sej veste da majo tm posod neonske luči. Tako da tud svetloba ni problem.

Glede teže puške: puška ki je na prvi slikci v tem threadu (k piše domet 1890m) je težka okol 10 do 15kg.

Glede dušilca pa: ta pomoje kr za nekaj zmanjša hitrost metka. Tuko da če hočeš natančnost na daleč pomojem to odpade.

Glede kuko težko je zadet. Na gunmu linku od ABCnewsa, ki sem ga dal piše, da moreš za to, da zadaneš tarčo na 1000 do 2000m že kr profi bit (in da je na 2000m že zlo težko zadet).

Avenger ::

No, ne čist, lej, če bi bil ti en takle psiho snajperist, ki pozna dejstvo da se na 1000 metrov ne sliši kaj dosti poka (kar je itak vseeno če bi se, kajti žrtev ga itak sliši prepozno, če ti je uspelo, če pa ne pa tudi ni kake večje škode, saj na kilometer ne moreš ravno natančno določati izvora zvoka, da ne omenjam optimističnih poskusov vizualizacije... :D ) tvoje silne puške, a te pa ne bi blo vsaj mal strah, da te sliš kdo, ki je precej bližje? Recimo kakšen štuk ali dva pod tabo, ali pa v sosednji zgradbi, recimo nekje 100 metrov stran in če upoštevaš še, da bi to počel podnevi... jaz bi zihr dal superduper dušilc gor (pa čeprov bi se domet zmanjšal za kakih 100 metrov), da se me ne sliš niti na 10 metrov...
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

DSmidgy ::

ki pozna dejstvo da se na 1000 metrov ne sliši kaj dosti poka
Samo tko na znanje: ne ve se na kolk daleš je streljal. To da je na 1000m je bla pomota.

a te pa ne bi blo vsaj mal strah, da te sliš kdo, ki je precej bližje
Kot sem jest vidu je bla tista štacuna, ki jo je kazal dost na samem. Jest ne vem kuko psihopatu um deluje. Če ga je nujno strah bo bl psihiater vedu.

Še en link k je ene par pušk z dometi gor. Izraelska ma ugrajen dušilec.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DSmidgy ()

Binji ::

ja jaz sem tudi treniral streljanje. In za dobrega strelca ni problem namerit. Problem je sproziti pusko v natanko enakem polozaju kot je bila ko je bila idealno namerjena in, kot je nekdo povedal predvideti veter, moznost, da se ti kaksen golob ne postavi na pot, in seveda, se najtezje, imeti ustrezno nastavljeno pusko.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Barakuda1 ::

Avenger:)

Orožje, o katerem se (upam vsaj) pogovarjamo, ima bistveno manj slišno delovanje, kot pa tiste stare "mauzerce", to kot prvo.
Kot drugo sem že rekel, da pravzaprav sploh ne vemo, na kakšno razdaljo je bilo streljano ziroma s kakšnim orožjem. Niti kaliber niti druge karakteristike projektila niso nikjer objavljene.
Lahko pa ti zagotovim, da strela iz vrha nekega nebotičnika cca 50-60 nadstropij na drugi strani parka ne boš slišal, tudi če pade človek neposredno poleg tebe. V mestnem vrvežu zagotovo ne. Še manj ga boš slišal, če je bil strel izstreljen recimo iz predela recimo gozda itd.
Vendar kot sem že rekel. Ko bodo objavili vsaj karekteristike projektila, ki je zadel žrtve, bo možno sklepati marskikaj drugega, prej pa zganjamo tako ali tako samo teorijo o idelanih pogojih.
Poleg tega pa je bilo predvsem govora o tem, ali je takšen zadetek na 1000 (tisoč) metrov možen in s kolikšno vrjetnostjo.
Na to vprašanje je odgovor še zmeraj.
Če gre za izkušenega strelca (tudi profesionalca, če hočete)s primernim orožjem je takšen zadetek ne le možen, pač pa več kot zelo verjeten.V procentih če že ravno hočeš - zanesljivost zadetka vsaj 90%

Barakuda

DSmidgy ::

To se ve ane, da se puške ne drži v rokah, ampak da se jo nasloni na trdo podlago (ali pa stoji na podstavku).

dexter_II ::

ste pa cist v orozje padel

kaj ce bi bil naslednje srecanje kak slo-tech Shooting nest:D ?

Jest prisrbim svojo zracno, ma mogoce kdo kaj bolj konkretnega?:D

DSmidgy ::

Moj star fotr ma eno s kero zadaneš use ukol razn tarče ne :) Je čist zanč cev - vrjetn jo je zato zastonj dobu.

Barakuda1 ::

Binji:)

In za dobrega strelca ni problem namerit. Problem je sproziti pusko v natanko enakem polozaju kot je bila ko je bila idealno namerjena in, kot je nekdo povedal predvideti veter, moznost, da se ti kaksen golob ne postavi na pot, in seveda, se najtezje, imeti ustrezno nastavljeno pusko.


Če si treniral potem veš, da je z nastavitvijo, ali tako imenovano nastrelitvijo puške (ali kateregakoli ročnega strelnega orožja) nekaj zakonitosti, ki jih mora strelec poznati. Če treniraš resno, jih seveda prej ali slej spoznaš in to tudi obvladaš.

Tisti, ki niste toliko posvečeni v ta šport, zlo na kratko ( da ne bom preveč moril s tem)

Najprej ločimo nastavitve (nastrelitve) puške v osnovi na tri kategorije

1. natavitev klasičnega merka (nišana) preko dveh "vizirjev" kjer imamo utor in vertikalno izravnoavo na utor
2. Nastavitev daljnogleda
3. nastavitev laserskega nišana

Pri prvi nastavitvi je seveda vsakokratna nastavitev odvisna od več faktorejve. Različna je nastavitev, če prihaja vir svetlobe z leve, ali če prihaja iz desne. Različna je tudi, če prihaja od zadaj ali od spredaj.
Ravno iz razloga preveč spremenljivih faktorjev so zato, tovrstna orožja in tovrstne nastavitve za ostrostrelstvo neprimerne, ne pa za res izkušenega strelaca na razdaljah do 400 metrov tudi nemogoče.

2. nastavitve na daljnogledu so nekaj povsem drugega. Tu je efekt "zamika" zaradi izvora svetlobe že bistveno bolj zanemarljiv, vendar ne povsem. Večji problem predstavlja ocena razdalje, ki pa jo najnovejše merilne naprave neverjetno dobro neutralizirajo. Enako seveda tudi "svetlobni zamik"
3. če gre za laserski nišan, je pa daljnogled tko ali tako zgolj toliko, da vidiš kje se nahaja "navidezni" zadetek. Lasersko nastavljeni nišani niti pod razno ne zgrešijo, ker so praviloma narejeni in prilagojeni točno določenemu orožju (ali vsaj tipu orožja), pri čemer se že pri nastavitvah upošteva od hitrosti iztrelka, pa do razdalje.

Problem pri zadnjem nišanu torej ni v nišanski opremi, pač pa v "mirnosti" in "natačnosti" strelca.

Razna modrovanja o vetru in podobno so zgolj teorije. Da bi bilo to nekaj s čemer bi moral računati, morajo biti sunki vetra ali stalno pihanje vetra vsaj zelo občutni. V takšnih okoliščinah pa noben ostrostrelec tako ali tako ne bo streljal na takšne razdalje.

Tko da lepo prosim, dajmo se malo zresnit in ostat, na trdnih tleh.

Današnja orožja in merilne naprave, prilagojene točno konkretnemu orožju, natreniranemu strelcu povsem omogočajo zadetek na razdalji 1.000 metrov, pa tudi več, vendar tam pa res nastopijo drugi problemi (ne le ti o katerih je bilo govora do sedaj)


Barakuda

mirage ::

http://www.snipersparadise.com/articles/2430kill.htm
Kanadski sniper je v Afganistanu ubil človeka na razdalji 2430 metrov s puško MacMillan Tac-50.

Super Sonic ::

Barakuda1: kapo dol, res imaš nekaj znanja o tem

Drugač pa lepo je brat tole statistiko (da ne rečm predavanje) in hkrati kar malo zastrašujoče (oz. začneš se zavedati) je, kako je lahko človek prav zastrašujoče natančen.

Američanom, kateri se imajo za najboljše na svetu (baH:D ), se lahko ravno v tej smeri marsi kaj obrne na glavo.
Sam bog ve, koliko njih kateri sedaj čepi v Iraku, bo imelo "kontraefekt" po vojni.

lahko se nadejamo še par deset (sto?) podobnih primerov.

Pa nej še nekdo reče da vojna koristi:\
Photography is an immediate reaction, drawing is a meditation.
http://www.youtube.com/watch?v=O2WKoN8K6nI&feature=share

Zgodovina sprememb…

stefanc ::

blank3: hvala za info

krneki0001 ::

Dober film o sniperjih je tut Sniper od Toma Berengerja.

LP
Nebivedu

Binji ::

Barakuda: dokaj resno. No od laserskih nisanov in daljnogleda pa ne bi vedu:8)

dexter_II: ni problema sam bi si mogu sposodt tisto pusko ku sm pr strelskem strelal - tisto je pa masinca..sploh ne vem vec zakaj sm nehal:D
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Binji ()

kihc ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Tomi ()

Barakuda1 ::

Binji:)

Jez tud resno.

Če si streljal le z zračno puško ali morda s klasično malokalibersko, potem se pač z nastvitvami sodobnejših merilnih naprav nisi srečal. To pravzaprav ni (tudi v društvih) nič posebnega, tko da ti ne rab bit :8)

Sicer sem pa pri navajanjih o "nastrelitvah ročnega orožja" pozabil nekaj navest, na kar si me spomnil ravno ti, ko omenjaš svojo puško.

Res dobri strelci streljajo praktično zmeraj z istim orožjem.

Nastavitev merilnih (nišanskih naprav) je poleg že naštetega odvisna tudi samega strelca (njegovih osebnih karakteristik).

Pomembno je kako puško držiš, koliko je glava (oko) oddaljeno od merilne (nišanske) naprave, ali si levičar oziroma desničar in nenazadnje tudi od dioptrije in drugih morebitnih očesnih anomalij. (mišljeni so razni takoimenovani cilindri in druge značilnosti vida posameznega strelca) Ampak to so že finese, a ne:) .

Barakuda
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Streljanje na daljše razdalje

Oddelek: Loža
406779 (5145) noraguta
»

Zasebni varnostniki in nošenje orožja (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10321502 (19752) PaX_MaN
»

Sedem najboljših potegavščin

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
295571 (3460) gzibret
»

AK-47 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7210812 (9459) Jst
»

sniper strikes again! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22511229 (7143) zaj_tam

Več podobnih tem