» »

Android obvestila - bug ali strojna napaka?

Android obvestila - bug ali strojna napaka?

Dzhimen ::

Lep pozdrav.

Zadnje dni se ukvarjam z zelo nadležno zadevo glede push notificationov (obvestil) na moji 3 mesece stari Nokii 5 (Android Nougat, 7.1.2.). Ne morem za boga ugotovit kaj je krivo, da jih ne dobivam in vedno bolj se nagibam k strojni napaki in razmišljam ali bi telefon nesel v garancijo. Nevem no, kolikor druge sprašujem ki so na androidu, nimajo teh težav. Pa še vi povejte, če se še komu to dogaja...

Zadeva je sledeča. Ko imam telefon odklenjen, obvestila dobivam normalno (naj se recimo osredotočim na gmail obvestila o prejetem mailu in pa messenger obvestila o novem sporočilu). Zvok, pasica se pokaže, vse štima lepo in prav.

Ko pa mam telefon zaklenjen na mizi za dalj časa (nisem uspel še ugotovit koliko časa to je - recimo pol ure do eno uro), pa od neke točke naprej ne prejemam nobenih obvestil več, dokler telefona spet ne odklenem, in potem se usujejo vsa obvestila. In s tem ne mislim da so obvestila vmes prišla in so vsa na kupu, ampak ko telefon odklenem ni nič recimo eno, dve sekundi, potem pa začnejo prihajat messenger obvestila eno za drugim (zvok in pasica), pa mail obvestila in vse drugo, kar sem vmes prejel.

Recimo redno se mi zgodi, da ko uro pogledam recimo, pa nato dobim messenger obvestilo, ko pa zadevo odprem pa vidim da mi je oseba pisala 2 uri nazaj. Isto z maili, dobim jih z več kot enourno zamudo včasih. Ne da operiram z kakšnimi časovno občutljivimi podatki, daleč od tega, je pa vseeno butasto, da mi kolega piše na messenger da je v okolici in da če sem za eno hitro pivo, jaz pa zadevo vidim komaj čez 2 uri in pol jaz izpadem kot da sem ga ignoriral, recimo.

Probal sem že vse živo, danes sem celo tovarniško ponastavil telefon, ampak brez uspeha.

Mislil sem da je tale android feature "Doze" kriv, kao battery optimisation. Ampak ta doze ni aktiviran ko je telefon priključen na polnilec, jaz pa obvestil vseeno ne dobivam, tudi ko ga polnim. Pa tudi vse izjeme sem dodal, nič ne pomaga.

Tu je seznam vsega kar sem do sedaj probal:
- popolni factory reset telefona, brez backupa, nastavitev na novo
- razni restarti telefona, izklopi za dalj časa...
- aplikacij (recimo gmail in messenger) ne izklopim, ampak samo minimiziram
- Varčevanje z mobilnimi podatki izklopljeno (Nastavitve -> Podatkovni promet -> Varčevanje s podatki)
- Brez omejitev WiFi omrežja (Nastavitve -> Podatkovni promet -> Omejitve omrežja)
- Probal na WiFi in na podatkih, ni razlike
- Nastavitve - > Obvestila : nastavljene ni nobene omejitve (zavihki "Blokirano", "Prikaz brez zvoka", "Brez občutljive vsebine na zaklenjenem zaslonu", "Nikoli ne pokaži na zaklenjenem zaslonu", "Preglasi način "ne moti"" so vsi prazni)
- Nastavitve - > Obvestila --> (klik na kolešček) --> Konfiguriranje obvestil --> Na zaklenjenem zaslonu : "Prikazuj vso vsebino obvestil"
- Opcija "ne moti" ni vklopljena, zvoke za zvonenje, predstavnost in alarme imam do konca
- Pod Nastavitve --> Aplikacije ni nobene onemogočene aplikacije
- Varčevanje z baterijo je izklopljeno
- Pod Nastavitve -> Baterija -> Upravitelj dejavnosti v ozadju je "Čistilnik dejavnosti v ozadju" izklopljen in možnost "Dodaj vse aplikacije na seznam dovoljenih" je vklopljena, gor je recimo med drugim tudi messenger.
- Pod Nastavitve -> Baterija -> (tri pike) -> Optimizacija akumulatorja (to je ta "Doze" funkcionalnost, če se ne motim), sta gmail in messenger pod "Ni optimizirano", torej kot izjema

Torej telefon na polnilcu, polna baterija, vsi zvoki na full, vsa obvestila vključena, nobenih obvestil nisem blokiral, vsa dovoljenja sem dal, vse tako kot mora biti. Če je telefon odklenjen in si pošljem mail, dobim obvestilo instantno, če pa telefon zaklenem in ga ne tikam 30 minut in si nato pošljem mail, dobim obvestilo 3 sekunde po tem, ko naslednjič telefon oklenem. Torej lahko čez eno uro recimo.


Druga težava ki sem jo opazil, pa ne vem ali je to kako povezano ali ne, je to, da tudi SMS sporočil ne dobivam. Tu se mi pa dogaja, da SMS sporočila sploh ne dobim, tudi ko telefon odklenem. Za par sporočil, ko sigurno vem, da jih nisem dobil, sem šel preverit. Pošiljatelj na A1 je sporočila poslal (pred približno 2 tedni), v tej "Moj A1" storitvi pod pregled porabe jih zabeleži, tako da čez centralo so šla. Klical sem na Telemach (jaz sem na Telemachu) naj preverijo, če so jih oni prejeli in so rekli da imajo zabeleženo in da so posredovali na moj telefon in da bi jih moral dobiti. Ampak sporočil v tej stock "Messages" aplikaciji ni. Brez obvestila, brez zvoka, brez kakršnegakoli znaka, NIČ. Če mi pošiljatelj ne bi povedal da mi je pisal, jaz nikoli ne bi izvedel. Tega nisem nadalje raziskal, ker se pač nisem niti dobro zavedal da se mi dogaja. Enkrat se mi je pa zgodila še ena bolj čudna stvar, in sicer da me oseba kliče popoldan da mi je zjutraj poslala SMS. Jaz vsa začuden, grem gledat v "Messages" in danes nisem prejel še nobenega sporočila. Pol pa ko grem pod podatke o osebi (v aplikaciji "Stiki") in pod zgodovino klicev in SMS-ev s to osebo, ta SMS vidim. v aplikaciji "Messages" ga ne vidim, niti nisem dobil nobenega obvestila, nič. Ampak tole sem samo za eno sporočilo zasledil. Za tista sporočila, ki sem jih pri operaterju preverjal, jih ni niti pod zgodovino.


Zdaj jaz ne vem kaj se tu dogaja, ampak zdi se mi popolnoma nedopustno, da osnovna funkcionalnost telefona ne deluje. Ljudje mi lahko SMS sporočila pošiljajo, maile pišejo in me kontaktirajo preko messengerja, jaz pa kot da sem se v zemljo ugreznil. Že to, da maila ne dobim instantno je PITA, ampak da SMS-a sploh ne dobim? Ne bi bil presenečen, če bom jutri izvedel da me je nekdo klical, jaz pa sem bil nedosegljiv ker sem imel telefon na mizi, pol metra od sebe.

Meni idej zmanjkuje. Če ima kdo kakršenkoli nasvet, kaj naj še probam, ga bom zelo vesel. A se še komu od vas dogaja kaj podobnega mogoče?

Če ne, kaj naj? Telefon v garancijo? Jah, še s tem se mam čas hecat zdele...

Mavrik ::

To definitivno ni normalno obnašanje - a imaš telefon na wifiju slučajno? Vedno testiraš na istem mestu? Kateri operater? Ti mobilni podatki delajo?
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Dzhimen ::

Podatke imam vedno vklopljene, sploh jih ne izklapljam. Torej telefon je vedno priklopljen na net. Ko sem na faksu, vžgem še WiFi zraven in ga potem nazaj izklopim, drugače WiFija načeloma ne vklapljam. Ko sem testiral zgoraj omenjene težave, sem ga imel na podatkih. Enkrat sem probal tudi na WiFi in podatke izklopit in enkrat da je bilo WiFi + podatki oboje vklopljeno. Popolnoma isti problem. Ko je telefon odklenjen deluje brez najmanjšega problema. 4G, konstanten signal, brez motenj, gledam youtube normalno, podcaste poslušam, brskam po netu, nikoli nisem zapazil najmanjše motnje z podatkovno povezavo. Z WiFijem isto. Ampak ko je zaklenjen določen čas, kot da prekine vse povezave. Kot da je odklopljen od interneta in ko ga odklenem, se nazaj poveže.

Do sedaj sem testiral samo na eni lokaciji, v stanovanju (kot omenjeno na podatkih in na WiFiju). Bom testiral še v enem drugem mestu, da ni slučajno kaj povezano z baznimi postajami ali kaj takega, čeprav močno, močno dvomim... Operater je Telemach.

jukoz ::

Operater BOB, podobno obnašanje na Nexus 5X in na Nokii 6:

Za prejet SMS občasno ni zvoka/vibra. Reminderji oz opozorila za koledarske dogodke se prožijo cca 5-10 minut kasneje, kot bi se morala. Običajno kakšno minuto po tem ko odklenem telefon.

Tudi sam opažam podobno delovanje na obeh telefonih, torej da če ga ne odklepam dlje časa, potem nekako "zaspi". Jaz to opazim pri koledarskih opomnikih, net imam čez dan (v službi) izklopljen.

Bom pa testiral jutri kako se obnaša. To z zamudo s koledarji se mi (je) dogaja(lo) redno tako na stock Nexus 5x kot na nokii 6. Pomoje je nekaj s SW.
Moram pa reči, da ko imam telefon na doma WiFi, zamude z maile ne opažam. Res pa je, da je gmail pri vseh mojih telefonih počasen - za ostale maile uporabljam K9, ki je, ko ga nastaviš da ne varčuje z baterijo, normalno hiter z obvestili. Gmail ima pa neke svoje fore, ker mi tudi ne pokaže novih mailov v vseh računih. Tisti ki je zbran nazadnje, tisti se osvežuje, ostali bolj sporadično.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

Mavrik ::

Hmm, neke pametne razlage (razen tega da je Nokia nekaj pobrkala) nimam. A imaš kakšen powersave način vklopljen cel čas? Lahko za foro ugasneš "battery optimization" za aplikacije na kerih ti pushi ne delajo?

(Splačalo bi se tudi pogledati logcat če ti Play Services kaj jamra.)
The truth is rarely pure and never simple.

Dzhimen ::

Vsa varčevanja baterije ali podatkov imam izklopljene. Čisto vse nastavitve sem prečesal in vse izklopil. Od baterije do dovoljenj, do obvestil, do podatkov, vse optimizacije sem izklopil, da bo ja delovalo... Battery optimisation sem tudi izklopil za gmail in messenger, a težava ostaja. Pa tako ali tako battery optimisation sklepam da ni kriv, ker battery optimisation je izklopljen ko se telefon polni, meni pa se težava pojavlja tudi ko je telefon priključen na polnilec...

Bom se poigral še z logcatom in umes še malo testiral, lahko da bom uspel ugotovit bolj natančno kje je težava...

Medtem pa hvala za pomoč! ;)


@ jukoz
Bom probal nastavit kak dogodek z opomnikom, da vidim kaj se bo zgodilo...
Pa mail app lahko tudi probam menjat, sms app tudi, ampak messengerja pa ne morem. Pa butasto se mi zdi, ker osnovna funkcionalnost bi morala ravno na stock appih delat tipi topi....

jukoz ::

Sej ti pravim, da tudi na stock Nexus 5x ne deluje, oz ne deluje vsaj meni. Ko sem ga imel na android 6 je bilo OK, z upgrade na 7 so pa nekaj popravljali porabo baterije. To sem opazil na K-9, ki mi ni kazal pošte. Ko sem ga ročno dodal da pri njem ne varčuje z energijo, je deloval normalno. Z upgrade na android 8 je ostalo enako, torej K-9 z dodano izjemo OK, ostalo ne (opomniki, gmail).

Sem pa cca 1 mesec nazaj prešel na Nokio 6, kjer opaža identično delovanje. Bom danes testiral in ga pustil na 4G, da vidim ali bom dobival maile.

Egidij88 ::

Yup, Nexus 5x... se zgodi, da pride kakšen notification za mail, pogledaš in vidiš, da je ta mail prišel v bistvu že kakšno uro prej. Pri FB messengerju tudi včasih vidim, da mi je bilo poslano že 10 minut prej naprimer. Ni važno ali wifi ali data. SMS in klici pa štima.

Za Messenger zbuditi je dovolj, da samo power gumb stisnem in bo prišlo skozi, gmail pa tudi to včasih ne. Nekajkrat poskusil, greš v gmail ročno refreshat in evo imaš nov mail. Že prej Nougat in zdaj Oreo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Egidij88 ()

jukoz ::

Potrjeno na Nokii 6 preko 4G z K-9 mail klientom - vžgan 4G, telefona nisem gledal 55 minut - mailov ne refresha.

Ga bom danes testiral na 4G, jutri pa na WiFi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jukoz ()

jukoz ::

Hja, GMail pa sploh ne dela, tudi ko odkleneš telefon. Gledal za K-9 in kot kaže je težava v "Doze" funkciji, od android 7 naprej. Tudi na Samsungih:
https://github.com/k9mail/k-9/issues/857


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
!

Android - katere aplikacije (strani: 1 2 3 447 48 49 50 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
2479844005 (1247) woman
»

Google Nexus 5 (strani: 1 2 3 451 52 53 54 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
2674542942 (164973) zk_eu
»

Android - uvod za novince? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
14219806 (14117) Jst
»

HTC Tattoo - Simobil (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
24234941 (16096) errhec

Več podobnih tem