Forum » Problemi človeštva » Global warming
Global warming
Temo vidijo: vsi

TESKAn ::
Topla greda bi lahko bila predstavljena kot ena velika toplotna črpalka, ki jo poganja Sonce. Črpa pa toploto iz višjih plasti atmosfere, v nižje in v površje.
Od koder se potem dvigne - topel zrak še zmeraj gre samo gor. Tega noben ne upošteva.
Tale shema ( klik) je pa slaba - telo pri 14°C (287K) oddaja 384 w, da bi oddajalo 492w, bi morala biti temperatura 32°C(305K). Izračunano s pomočjo tega appleta.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

kitzbrado ::
Gundolf: Ti prevec goljufas ze s tem, da dolocis, da se tocno 10% odbije. Snow je resitev prav zastavil.
gani-med: Prav imas. Moras se pa zavedat, da je razlika temperatur med primeroma a) in b) lahko ogromna.
gani-med: Prav imas. Moras se pa zavedat, da je razlika temperatur med primeroma a) in b) lahko ogromna.

Teskan: na GW skici so upostevani se ostali nacini prenosa toplote. V mojem primeru jih zanalasc zanemarjamo, da vidimo, kaksen je lahko goli efekt tople grede. Sele, ko ga bomo enkrat zelo dobro razumeli, lahko pocasi zacnemo vpeljevati se ostale procese.

gani-med ::
gundolf>> gani-med: Prav imas. Moras se pa zavedat, da je razlika temperatur med primeroma a) in b) lahko ogromna.
Mene zanima konkretno, koliko je tukaj to "ogromno"?
Če gledamo na kvader in ogledala kot na sestavljen sistem (sistem, ki je skupaj spet nekakšno črno telo, le malo večje) tega sistema tudi ni mogoče ogreti več, kot je pa temperatura takega sistema (kot črnega telesa z influxom 1000 W) po Stefanu.
Mene zanima konkretno, koliko je tukaj to "ogromno"?
Če gledamo na kvader in ogledala kot na sestavljen sistem (sistem, ki je skupaj spet nekakšno črno telo, le malo večje) tega sistema tudi ni mogoče ogreti več, kot je pa temperatura takega sistema (kot črnega telesa z influxom 1000 W) po Stefanu.
CO2 is the elixir of life.

Gundolf ::
TESKAn, res je, na uni skici so upoštevani ostali prenosti toplote (to sem enkrat že rekel, pa morava s kitom zdajle vseeno ponavljat)
Ampak lahko si tako predstavljaš, če je temperatura 15°al pa 14°, potem površje mora oddati tistih 384W. Ampak lahko pa oddaja še energijo v drugačnih oblikah - in seveda tudi jo (če je nebi bi se segrel na še višjo temperaturo). Izhlapevanje vode recimo jo požre kar veliko. Je pa treba pazit, niso vsi prenosti energije med atmosfero in površjem kar po defaultu efekt tople grede. Jaz sem rekel za efekt tole grede, da je toplotna črpalka, ki energijo črpa navzdol. Seveda se toplota seli tudi navzgor iz površja, kar zagotavljata nasprotni efekt, in s tem ravnovesje temperature.
jah kitzbrado, a si kje določil kako veliko je ogledalo? :) Jaz sem samo dal rešitev, ko ogledalo ne odbije čisto vse od kvadra oddane svetlobe. Kar se večinoma dogaja pri realnih toplih gredah.
Ampak lahko si tako predstavljaš, če je temperatura 15°al pa 14°, potem površje mora oddati tistih 384W. Ampak lahko pa oddaja še energijo v drugačnih oblikah - in seveda tudi jo (če je nebi bi se segrel na še višjo temperaturo). Izhlapevanje vode recimo jo požre kar veliko. Je pa treba pazit, niso vsi prenosti energije med atmosfero in površjem kar po defaultu efekt tople grede. Jaz sem rekel za efekt tole grede, da je toplotna črpalka, ki energijo črpa navzdol. Seveda se toplota seli tudi navzgor iz površja, kar zagotavljata nasprotni efekt, in s tem ravnovesje temperature.
jah kitzbrado, a si kje določil kako veliko je ogledalo? :) Jaz sem samo dal rešitev, ko ogledalo ne odbije čisto vse od kvadra oddane svetlobe. Kar se večinoma dogaja pri realnih toplih gredah.

Temperatura takega sistema ni definirana, ker steklo ne absorbira nic svetlobe.
EDIT: Posledicno je temperatura stekla 0.
EDIT: Posledicno je temperatura stekla 0.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitzbrado ()

gundolf>jah kitzbrado, a si kje določil kako veliko je ogledalo? :) Jaz sem samo dal rešitev, ko ogledalo ne odbije čisto vse od kvadra oddane svetlobe. Kar se večinoma dogaja pri realnih toplih gredah.
Mogoce je malce dvoumno, samo sem s tem mislil vse.
V drugem delu poskusa postaviš okoli telesa steklo
Mogoce je malce dvoumno, samo sem s tem mislil vse.

>>Temperatura takega sistema ni definirana, ker steklo ne absorbira nic svetlobe.
Lahko jo definiramo, kot povprečno kinetično energijo, ali pa malo na bolj komplician način preko entropije.
Načelnih ovir ni in vsakemu sistemu je mogoče definirati in izmeriti povprečno temperaturo.
Lahko jo definiramo, kot povprečno kinetično energijo, ali pa malo na bolj komplician način preko entropije.
Načelnih ovir ni in vsakemu sistemu je mogoče definirati in izmeriti povprečno temperaturo.

Recimo, da je temperatura telesa 350 K. Temperatura stekla je 0 K. Koliko je temperatura sistema? A nam kaj pove?

>>Recimo, da je temperatura telesa 350 K. Temperatura stekla je 0 K. Koliko je temperatura sistema? A nam kaj pove?
Povprečna temperatura ali če hočeš tudi entropija sistema nam da misliti, da prav ogromna tista temperatura kvadra tudi ne more bit.
Nekaj višja že, vendar ne ogromna.
Povprečna temperatura ali če hočeš tudi entropija sistema nam da misliti, da prav ogromna tista temperatura kvadra tudi ne more bit.
Nekaj višja že, vendar ne ogromna.

> Če gledamo na kvader in ogledala kot na sestavljen sistem (sistem, ki je skupaj spet nekakšno črno telo, le malo večje) tega sistema tudi ni mogoče ogreti več, kot je pa temperatura takega sistema (kot črnega telesa z influxom 1000 W) po Stefanu.
Približno pravilno povedano. Od zunaj je tako sestavljeno telo videti, kot da bi imelo temperaturo, pri kateri seva ven 1kW (sej tudi seva ven točno 1kW). Znotraj sistema je pa temperatura lahko porazdeljena praktično tako kot si zaželiš. Ampak tako sestavljeno telo ni več črno telo. Sej pravzaprav nobeno telo ni čisto 'črno' Vsa so siva v tem pogledu, da delujejo le približno tako kot idealno črno telo. Ampak bolj kot je telo komplicirano, bolj je verjetno da se bo obnašalo manj 'črno'. Da torej ne bo izsevalo energije proporcionalno s svojo temperaturo. Sej, kako sploh definiraš temperaturo (temperaturo, kakršna je videti od zunaj) takega sistema, ki jo ima neenakomerno porazdeljeno.
Približno pravilno povedano. Od zunaj je tako sestavljeno telo videti, kot da bi imelo temperaturo, pri kateri seva ven 1kW (sej tudi seva ven točno 1kW). Znotraj sistema je pa temperatura lahko porazdeljena praktično tako kot si zaželiš. Ampak tako sestavljeno telo ni več črno telo. Sej pravzaprav nobeno telo ni čisto 'črno' Vsa so siva v tem pogledu, da delujejo le približno tako kot idealno črno telo. Ampak bolj kot je telo komplicirano, bolj je verjetno da se bo obnašalo manj 'črno'. Da torej ne bo izsevalo energije proporcionalno s svojo temperaturo. Sej, kako sploh definiraš temperaturo (temperaturo, kakršna je videti od zunaj) takega sistema, ki jo ima neenakomerno porazdeljeno.

Recimo glede temperature. Sonce ima kakšno temperaturo (gledano od zunaj, kar mi tule že ves čas počnemo)? In koliko na to zaznano temperaturo vpliva dejstvo, da ima njegovo jedro temperaturo v milijonih Kelvinov? Po tem kaj Sonce izseva ne moremo sklepati na to, kakšne so njegove notranje temperature. Ne tako direktno preko sevanja črnega telesa.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gundolf ()

>>Sej, kako sploh definiraš temperaturo (temperaturo, kakršna je videti od zunaj) takega sistema, ki jo ima neenakomerno porazdeljeno.
Odpelješ se na Luno in meriš izsevani spekter, to integriraš po spektru in po celi površini in dobiš povprečno temperaturo črnega telesa imenovanega Zemlja.
Odpelješ se na Luno in meriš izsevani spekter, to integriraš po spektru in po celi površini in dobiš povprečno temperaturo črnega telesa imenovanega Zemlja.

Če se odpelješ na luno in izmeriš temperaturo zemlje po tvojem postopku gani-med boš dobil vrednost -15°.

-15°C pa ni nobena povprečna temperatura Zemlje kot sistema (atmosfera + plašč + sredica + jedro). To je le temperatura pri kateri Zemlja seva v vesolje.

Pri Soncu je bistvena razlika, da energijo od znotraj proizvaja.
Zemlja pa izseva le toliko, kot je od zunaj prejme.
Tudi v naš sistem kvadra in zrcal nisem zraven štel laserja. Laser je zunanji vir energije.
Zemlja pa izseva le toliko, kot je od zunaj prejme.
Tudi v naš sistem kvadra in zrcal nisem zraven štel laserja. Laser je zunanji vir energije.

Pravzaprav gani-med si čisto prav odgovoril na moje nerodno vprašanje :) Tako je definirana temperatura črnega telesa. Greš nekam v vesolje in integriraš izsevani spekter. In za Zemljo je pač ta temperatura -15°C. Kar hočem povedat je le to, da ta temperatura nima veze s povprečno temperaturo opazovanega sistema.

Saj to vem, da je znotraj lahko temperatura tudi večja od sevalne energije črnega telesa.
Zanima me, kako bi določil najvišjo možno temperaturo znotraj, če je znan skupni influx.
Vsaj oceno te najvišje notranje temperature.
Pa recimo da ne bomo komplicirali z ozračjem in okroglo Zemljo, ostanimo kar pri kvadru in zrcalu (zrcalih), ker princip je isti.
Zanima me, kako bi določil najvišjo možno temperaturo znotraj, če je znan skupni influx.
Vsaj oceno te najvišje notranje temperature.
Pa recimo da ne bomo komplicirali z ozračjem in okroglo Zemljo, ostanimo kar pri kvadru in zrcalu (zrcalih), ker princip je isti.

snow ::
Gremo nadgradit našo črno kocko?
- naredimo jo v črno kroglo (sam da zgleda bolj podobno Zemlji)
- zrcalo stran, zraven damo atmosfero s CO2 s c
In zdaj narisat graf temperature v odvisnosti od c.
- naredimo jo v črno kroglo (sam da zgleda bolj podobno Zemlji)
- zrcalo stran, zraven damo atmosfero s CO2 s c
In zdaj narisat graf temperature v odvisnosti od c.
Random mutation plus nonrandom cumulative natural selection - Richard Dawkins

Rešitev moje naloge:
a) T1 = 364 K = 91 °C
Telo izseva skupaj 1000 W moči.
b) T2 = 857.8 K = 584.8 °C
Telo izseva 30700 W moči!!!
b) primer je seveda rešen tako, kot je povedal že snow.
Je to dovolj visoko povišanje temperature za vse skeptike?
a) T1 = 364 K = 91 °C
Telo izseva skupaj 1000 W moči.
b) T2 = 857.8 K = 584.8 °C
Telo izseva 30700 W moči!!!
b) primer je seveda rešen tako, kot je povedal že snow.
Je to dovolj visoko povišanje temperature za vse skeptike?

Hm?
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S
Se pravi po tvoje gre 29000W ven od 2000nm dalje?
Lahko vidim postopek?
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S
Se pravi po tvoje gre 29000W ven od 2000nm dalje?
Lahko vidim postopek?

Vse, ki vas zanima postopek, vam lahko pošljem datoteko v kateri sem računal. Pogoj je inštalirana Mathematica (mislim, da obstaja tudi brezplačna reader varianta).

Ni treba.
Sem gledal une grafe na wikipediji, ki so bili narejeni pri ful višjih temperaturah.
Dodamo CO2? :)
Sem gledal une grafe na wikipediji, ki so bili narejeni pri ful višjih temperaturah.
Dodamo CO2? :)

Namesto postopka lahko pokažem spekter telesa v obeh primerih. Najprej v linearni in nato v logaritemski skali.
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: snow ()

580 C niti ni tako visoka temperatura v tem precej idealiziranem primeru.
(Na veneri je 460 C sicer pri večjem influxu 2600 W/m2)
Milijarda K to še vedno ni
outflux je lahko 30x večji od influxa le v takem idealiziranem primeru, ampak ok, neka ocena zgornje možne temperature je.
Kaj pa dobiš, če v tem modelu influx povečaš na 2000 W/m2 ?
(Na veneri je 460 C sicer pri večjem influxu 2600 W/m2)
Milijarda K to še vedno ni

outflux je lahko 30x večji od influxa le v takem idealiziranem primeru, ampak ok, neka ocena zgornje možne temperature je.
Kaj pa dobiš, če v tem modelu influx povečaš na 2000 W/m2 ?

Kakšna pa je temperatura če je zaprto okno od 2000 - 3000nm.
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S + integral(3000,nesk) planck dLAMBA * S
T=?
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S + integral(3000,nesk) planck dLAMBA * S
T=?

Jaz bi začel iz tega konca. Dodamo atmosfero, za katero moramo najprej povedat kako se razlikuje od ogledala. Torej, atmosfera ne odbija fotončkov ampak jih absorbira in potem odda. Pri tem jih oddaja v vse smeri enako. Tako poenostavljeno gledano. Pri tem se človeku porodi ideja, da zmore taka atmosfera zadržati kvečjemu polovico vsega sevanja telesa znotraj in je to teoretična meja njene toplogrednosti. Ampak ni tako. Atmosfera zaradi nekaterih svojih lastnosti izseva nazaj noter več, kot pa ven. To je zdej pomembno razumet. Če ni jasno zakaj je to mogoče, lahko to malo predebatiramo.

Misliš zato ker tlak pada z višino?
Po drugi strani nam je lahko za oddajanje neko merilo temperatura zraka, ki pada z višino.
V formulo damo še recimo 0.5 * integral(2000,3000nm) planck dLAMBA * S
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S + 0.5 * integral(2000,3000nm) planck dLAMBA * S
+ integral(3000,nesk) planck dLAMBA * S
T=?
Po drugi strani nam je lahko za oddajanje neko merilo temperatura zraka, ki pada z višino.
V formulo damo še recimo 0.5 * integral(2000,3000nm) planck dLAMBA * S
1000W = integral(0,2000nm) planck dLAMBA * S + 0.5 * integral(2000,3000nm) planck dLAMBA * S
+ integral(3000,nesk) planck dLAMBA * S
T=?

>> Atmosfera zaradi nekaterih svojih lastnosti izseva nazaj noter več, kot pa ven.
Če atmosfera kaj izseva, izseva to v vse smeri enako, ni razloga, zakaj bi preferirala smer dol.
Dol gre raje le tisto, kar pride od spodaj in se nazaj dol odbije.
Vendar tudi to, kar se odbije nazaj dol gre, potem spet gor in na koncu ven.
Če atmosfera kaj izseva, izseva to v vse smeri enako, ni razloga, zakaj bi preferirala smer dol.
Dol gre raje le tisto, kar pride od spodaj in se nazaj dol odbije.
Vendar tudi to, kar se odbije nazaj dol gre, potem spet gor in na koncu ven.

Atmosfera se lahko zaradi lastne debeline precej približa ogledalu, ker skozi spusti samo majhen delež s planeta izsevanega toka.
Influx na Veneri je sicer res zaradi bližine Soncu večji, samo smo že ugotovili (če je za verjeti Wikipedii), da zunanja plast plinov odbije približno tak del vidne svetlobe, da na CO2 atmosfero pade približno enako sončevega toka kot na Zemlji. 1400W/m2 bo za začetek dobra ocena.
Veliko bolj vmesno je snowovo vprašanje. Ker vemo, da je spekter zelo širok, nas zanima, pri katerih valovnih dolžinah absorbira atmosfera (če želimo izračunati limito za povišanje temperature).
Predlagam da to potegnemo iz spodnje slike.
Še en predlog. preden napademo stanje na Zemlji, poskusimo dobiti vsaj približek za Venero. Torej poskusimo priti do konsenza, katere valovne dolzine bi absorbirala CO2 atmosfera, kjer bi bila koncentracija CO2 v limiti neskončna. Jaz bi rekel, da so v prvem približku v taki atmosferi zaprti intervali: 1+-0.1 mikrona; 1.8-2 mikrona; 4-5 mikronov; 15-20 mikronov. Se strinjamo?
Influx na Veneri je sicer res zaradi bližine Soncu večji, samo smo že ugotovili (če je za verjeti Wikipedii), da zunanja plast plinov odbije približno tak del vidne svetlobe, da na CO2 atmosfero pade približno enako sončevega toka kot na Zemlji. 1400W/m2 bo za začetek dobra ocena.
Veliko bolj vmesno je snowovo vprašanje. Ker vemo, da je spekter zelo širok, nas zanima, pri katerih valovnih dolžinah absorbira atmosfera (če želimo izračunati limito za povišanje temperature).
Predlagam da to potegnemo iz spodnje slike.
Še en predlog. preden napademo stanje na Zemlji, poskusimo dobiti vsaj približek za Venero. Torej poskusimo priti do konsenza, katere valovne dolzine bi absorbirala CO2 atmosfera, kjer bi bila koncentracija CO2 v limiti neskončna. Jaz bi rekel, da so v prvem približku v taki atmosferi zaprti intervali: 1+-0.1 mikrona; 1.8-2 mikrona; 4-5 mikronov; 15-20 mikronov. Se strinjamo?

kitzbrado>> Atmosfera se lahko zaradi lastne debeline precej približa ogledalu, ker skozi spusti samo majhen delež s planeta izsevanega toka.
Ta izjava je malo nenavadna, da ne rečem napačna, ker to že vemo, da se vsa energija z Zemlje vrne v vesolje in kako drugače naj se vrne, če ne skozi ozračje?
Treba je bit natančnejši in povedati, pri katerih valovnih dolžinah deluje kot ogledalo in pri katerih kot (prozorno) steklo.
Ta izjava je malo nenavadna, da ne rečem napačna, ker to že vemo, da se vsa energija z Zemlje vrne v vesolje in kako drugače naj se vrne, če ne skozi ozračje?
Treba je bit natančnejši in povedati, pri katerih valovnih dolžinah deluje kot ogledalo in pri katerih kot (prozorno) steklo.

Očitno se nisem dovolj dobro izrazil, ker poskušava reči isto (vidim pa, da sem malo nerodno rekel). Kaj sem želel reči?
Recimo, da imaš zelo tanko atmosfero z nekim plinom, ki absorbira od 2 do 20 mikronov. Recimo še, da ta tanka plast absorbira samo 5% svetlobe v tem oknu, ostalo pa itak spusti skozi. Ker je atmosfera zelo tanka bo 50% absorbiranega emitirala ven in 50% nazaj na planet. Če sedaj povečuješ debelino atmosfere, se zgodita dve stvari: prva je, da se v absorpcijskem oknu absorbira vse več svetlobe; druga je, da višje plasti absorbirajo svetlobo, ki jo emitirajo nižje plasti in jih spet emitirajo 50/50 - rezultat je to, da taka atmosfera (energijsko gledano, to niso odbiti fotoni) podobno kot ogledalo "odbija" vse v tistem pasu valovnih dolžin (2-20 mikronov).
EDIT: Sicer je pa res, da je moja izjava napačna, če jo vzameš iz konteksta. Vlekel sem samo paralele s primerom, ki ga zdaj končno znamo izračunati (vsi razen Thomasa seveda).
EDIT2: Gundolf je spodaj nalimal sliko, ki lepo paše k moji razlagi.
Recimo, da imaš zelo tanko atmosfero z nekim plinom, ki absorbira od 2 do 20 mikronov. Recimo še, da ta tanka plast absorbira samo 5% svetlobe v tem oknu, ostalo pa itak spusti skozi. Ker je atmosfera zelo tanka bo 50% absorbiranega emitirala ven in 50% nazaj na planet. Če sedaj povečuješ debelino atmosfere, se zgodita dve stvari: prva je, da se v absorpcijskem oknu absorbira vse več svetlobe; druga je, da višje plasti absorbirajo svetlobo, ki jo emitirajo nižje plasti in jih spet emitirajo 50/50 - rezultat je to, da taka atmosfera (energijsko gledano, to niso odbiti fotoni) podobno kot ogledalo "odbija" vse v tistem pasu valovnih dolžin (2-20 mikronov).
EDIT: Sicer je pa res, da je moja izjava napačna, če jo vzameš iz konteksta. Vlekel sem samo paralele s primerom, ki ga zdaj končno znamo izračunati (vsi razen Thomasa seveda).
EDIT2: Gundolf je spodaj nalimal sliko, ki lepo paše k moji razlagi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kitzbrado ()

Navzdol gre več iz preprostega razloga. Termparatura pada z višino. Čeprav bi lahko rekli, da je to tudi posledica. Kaj pomeni, da temperatura pada z višino? Pomeni da z višino pada količina izsevane energije. To je tudi edino logično. Če miselno razdelimo atmosfero na več plasti, potem izgleda takole:
To je spet idealizirana topla greda, kjer vsaka plast požre vse fotone v IR spektru, ki jih vanjo vržemo in prepušča vse fotone vidne svetlobe.
Edit: popravil link do slike
To je spet idealizirana topla greda, kjer vsaka plast požre vse fotone v IR spektru, ki jih vanjo vržemo in prepušča vse fotone vidne svetlobe.
Edit: popravil link do slike
Zgodovina sprememb…
- zavarovalo slike: snow ()

Če plin (hipotetično) absorbira energijo v pasu 2 - 20 mikronov, bo v tem pasu absorbiral tudi, če mu povečaš debelino.
Paketi drugačnih valovnih dolžin bodo šli skozi atmosfero in v vesolje ne glede na debelino. Na drugih pasovih je taka atmosfera prozorna.
Paketi drugačnih valovnih dolžin bodo šli skozi atmosfero in v vesolje ne glede na debelino. Na drugih pasovih je taka atmosfera prozorna.

Gundolf, a se ti mogoče z magijo ukvarjaš?
Tale zadnja slikca, če debeline puščc vsaj približno ustrezajo količinam energije, je navaden bullshit.
Od kje je lahko 3 navzgor tako debela, če pa nikjer ni videti, da bi šla puščica podobne debeline nazaj dol.

Tale zadnja slikca, če debeline puščc vsaj približno ustrezajo količinam energije, je navaden bullshit.
Od kje je lahko 3 navzgor tako debela, če pa nikjer ni videti, da bi šla puščica podobne debeline nazaj dol.

> Če plin (hipotetično) absorbira energijo v pasu 2 - 20 mikronov, bo v tem pasu absorbiral tudi, če mu povečaš debelino.
Plin nima diskretno določenega okna absorbcije. Absorbcijske črte so zvonaste oblike. In temu zvonu višina praktično ne pade na 0, le približa se ji. Ko povečaš koncentracijo plina, se zmanjša območje, kjer plin absorbira zanemarljivo malo energije.
Plin nima diskretno določenega okna absorbcije. Absorbcijske črte so zvonaste oblike. In temu zvonu višina praktično ne pade na 0, le približa se ji. Ko povečaš koncentracijo plina, se zmanjša območje, kjer plin absorbira zanemarljivo malo energije.

gani-med, a ne vidiš da gresta dol dve, ena z 1 enoto, druga z 2. Skupaj to znese 3, mar ne?

Ampak imaš prav gani-med, to je magija, ko je roka hitrejša od očesa :) Jaz narišem vse, ti pa vidiš le polovico.

ja, ampak 1 in 2 gresta tudi gor, skupna bilanca za enako gor = enako dol se ne ujema (creatio ex nihilo?)

Gundolf meni je ta slika lepo razjasnila zadevo.

Snow, a lahko še mene razsvetliš, ker magija ni ravno moje področje.

gani-med, ti neki narobe gledaš, ker na vseh nivojih je prejeta energija = oddana energija.

Iz vsakega pasu gre enako energije ven kot notri. Seštevaš cifre na njih.
Zdej večje pa kot je izmenjevanje energije v sistemu, višja je njegova temperatura.
Zdej večje pa kot je izmenjevanje energije v sistemu, višja je njegova temperatura.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: snow ()

Vidim lahko samo tisto, kar je na slikci, razen, če je kakšen vodni tisk, ki ga ne vidim
A lahko namesto številk 1, 2, 3, .. napišeš količine energije naprimer.
1, 2, 3 mi nič ne pove, preštet jih tako znam.
A lahko namesto številk 1, 2, 3, .. napišeš količine energije naprimer.
1, 2, 3 mi nič ne pove, preštet jih tako znam.

Jah to so pač enote energije, te je lažje štet če so majhne številke a ne? To je itak nerealen primer. To je za princip. Lahko si predstavljaš da stoji W/m2 za njimi.
Lej, 3 nivoje maš in gledaš puščice, ki grejo čez posamezen nivo:
spodnji (površje - spodnja plast atmosfere): 3 gor, 2 + 1 dol
srednji (spodnja - zgornja plast atmosfere): 2 gor, 2 dol
zgornji (zgornja plasta atmosfere - vesolje): 1 gor, 1 dol
Poleg tega imaš tri 'rezervarje' energije:
Površje (prejme 2 + 1, oda 3)
Spodnja atmosfera (sprejme 3 + 1, odda 2 + 2)
Zgornja atmosfera (sprejme 2, odda 1 + 1)
Vesolje + Sonce (odda 1, sprejme 1)
Lej, 3 nivoje maš in gledaš puščice, ki grejo čez posamezen nivo:
spodnji (površje - spodnja plast atmosfere): 3 gor, 2 + 1 dol
srednji (spodnja - zgornja plast atmosfere): 2 gor, 2 dol
zgornji (zgornja plasta atmosfere - vesolje): 1 gor, 1 dol
Poleg tega imaš tri 'rezervarje' energije:
Površje (prejme 2 + 1, oda 3)
Spodnja atmosfera (sprejme 3 + 1, odda 2 + 2)
Zgornja atmosfera (sprejme 2, odda 1 + 1)
Vesolje + Sonce (odda 1, sprejme 1)

>>Iz vsakega pasu gre enako energije ven kot notri. Seštevaš cifre na njih.
dol gre skupaj 4, gor pa skupaj 6 (energijskih enot)
Ne glede na pasove in kolikokrat se smer obrne, mora biti
skupaj dol = skupaj gor.
dol gre skupaj 4, gor pa skupaj 6 (energijskih enot)
Ne glede na pasove in kolikokrat se smer obrne, mora biti
skupaj dol = skupaj gor.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gani-med ()

> Ne glede na pasove in kolikokrat se smer obrne, mora biti skupaj dol = skupaj gor.
Sploh ne. Samo noben izmed rezervoarjev ne sme prejemat ali pa izgublat preveč energije. Lahko bi ibmel tudi krog, po katerem bi večina energije tekla v smeri urinega kazalca in le malo nazaj. Ni tu nobenega problema. Štos, da je videt, da gre več skupno gor, kot pa dol je v tem, da gre sončna energija direkt dol, čez par plasti, katerih se ne dotakne. Torej lahko bi rekel tako, da gre gre dol 3 enote za 1 nivo, in 1 enota za 3 nivoje. gor gre pa 6 enot za 1 nivo. Pa si na istem.
Sploh ne. Samo noben izmed rezervoarjev ne sme prejemat ali pa izgublat preveč energije. Lahko bi ibmel tudi krog, po katerem bi večina energije tekla v smeri urinega kazalca in le malo nazaj. Ni tu nobenega problema. Štos, da je videt, da gre več skupno gor, kot pa dol je v tem, da gre sončna energija direkt dol, čez par plasti, katerih se ne dotakne. Torej lahko bi rekel tako, da gre gre dol 3 enote za 1 nivo, in 1 enota za 3 nivoje. gor gre pa 6 enot za 1 nivo. Pa si na istem.

gani-med: ujel si se v podobno zanko kot prej, ko nisi razumel, zakaj se lahko crno telo greje z vecjo mocjo od moci laserja.
Gundolfovo sliko moras gledat po plasteh.
Tik ob povrsju je tok: 3 enote gor = 1+2 enote dol (sonce + odboj od prve plasti)
v naslednji plasti se ena enota odbije dol, zato je tok: 2 enoti gor = 1+1 enota dol (ena je od atmosfere, druga pa od sonca)
izven atmosfere pa seveda velja: 1 enota gor = 1 enota dol
Zdaj vidis?
Gundolfovo sliko moras gledat po plasteh.
Tik ob povrsju je tok: 3 enote gor = 1+2 enote dol (sonce + odboj od prve plasti)
v naslednji plasti se ena enota odbije dol, zato je tok: 2 enoti gor = 1+1 enota dol (ena je od atmosfere, druga pa od sonca)
izven atmosfere pa seveda velja: 1 enota gor = 1 enota dol
Zdaj vidis?