» »

Domači server ali NAS (uporaba predvsem za FTP)

Domači server ali NAS (uporaba predvsem za FTP)

krosnik ::

Zamislil sem si NAS, v glavnem zato, da bi prek FTP-ja malo slike delil po žlahti (pri 20/60 optiki ne bo problema). Na FTP bi se priklapljal majhen krog ljudi (max 30, pa še to ne vsi na 1x), kar pa se moje uporabe tiče, pa bom rabil v LAN-u le kak občasen backup, torrente - skratka nič resnega, sčasoma pa sem pripravljen narediti še http dostop za isti krog ljudi...

Na kratko rabim:
- FTP (trenutno primarno)
- torrent klient
- remote access (HTTP ali VPN)
- občasni backup preko LAN-a
- deljenje datotek v LAN-u - kopiranje, lahko pa tudi streaming, ni pa nujno
- v prihodnosti razmišljam o PHP/SQL web serverju (da naredim pregled slik bolj user friendly kor FTP)
- vsak uporabnik ima svoje pravice (vseh 30 ali več)
- po RAID-u niti potrebe
- mogoče se bom še kaj spomnil, ko boste začeli komentirati...


Prišel sem do treh opcij:
1. Router z NAS podporo
2. NAS ohišja
3. mini-ITX server


1. je kmalu odletel, saj večina routerjev primarno daje poudarek na Wi-Fi in mrežno podporo, ostali dodatki pa so po navadi zbugani

2. začelo se je pri eTRAYz (po novem Xreamer pro) po prebiranju forumov ima blazne probleme zaradi sambe inposledično nizkega pretoka podatkov
eTRAYz - cca 100 EUR brez HDD (ne delajo več)
Xtreamer pro - cca 150 EUR brez HDD
tako da je v igro prišlel NAS Synology DS212j - cca 200 EUR brez HDD

3. mini-ITX
Intel D2700MUD - z ohišjem in 2 GB RAM-om cca 130 EUR
Tu pa nastane dodatna dilema ali FreeNAS ali Amahi OS. - nikjer ne najdem konkretnih podatkov o podpori PHP/SQL (priznam bolj površno sem prebiral).


Osebno se bolj ali manj nagibam k točki 3., čeprav sta točki 2. in 3. po funkcijah nekje na istem, razen tega da je Atom hitrejši in ima več spomina, kot tudi več prostih priključkov za HDD. Cena tudi naredi svoje. Prosil bi za kak pameten komentar in nasvet....

sloxl8 ::

WD MyWorldBook ali MyBookLive omogoča deljenje datotek prek spleta točno določenim uporabnikom, prav tako omogoča deljenje v LAN-u, backup, tudi torrent client obstaja zanj, pa tudi remote se lahko priključiš nanj. Plus, cenejši je od Synology-ja. Minus je, da ima MyWorldBook tudi počasen prenos prek Sambe (v lokalnem LAN-u kakšne 3MB/s), ne vem pa, kako je z MyBookLive.

psychoshorty ::

Sam bi se raznih wd -jevih variant izogibal. Raje imam synology, kateri je top shit nas, kar ti bo tudi marsikdo tukaj potrdil. Ce zelis res maximalno izkoristit vse, bi ti priporocal, da si mogoce nabavis kaksen low cost / low energy servercek (obvezno v raidu, vsaj 2 diska) in si gor nalozis kaksen linux distro, kjer si potem uredis ftp, file sharing za web stuff pa lahko tudi wampp vrzes gor za sql/php.

Ce ti je lazje to vse furat na windowsih, pac menjas os in prilagodis programovje za funkcionalnost. :)

mjk ::

tudi sam imam slabo izkušnjo z WD variantami ... (zelo počasen pretok datotek, pri večjih prenosih nezanesljiv) ... tako da odsvetujem.

floyd1 ::

krosnik: v glavnem si si sam odgovoril. Atom varianta bo sigurno hitrejša (kar je velik plus), ves hardware si boš verjetno lahko bolj prilagodil svojim potrebam (ohišje, število HDD-jev, RAM) ga boš pa moral sam skonfigurirati "iz nule". Synology bo počasnejši, a ima to prednost, da not zašraufaš HDD-je, priklopiš in čez 10 minut že dela. Ker mi vedno bolj primanjkuje časa, imam pač raje Synologyja.
Sicer pa je nekdo tukaj zelo hvalil tudi HP microserver (AMD Turion), ki je v tujini nekje v Synology 212j cenovnem rangu, seveda pa moraš spet sam poskrbeti za sistem, itd.

misek ::

A obstaja kakšna dobra programska oprema, ki bi se z administracijo zelo približala vmesnikom, kot ga ima Synology, QNAP, ...? FreeNAS in podobni me niso prepričali.

floyd1 ::

Če bi bila vsaj približno tako dodelana, bi verjetno že kaj prebrali o rdečih številkah pri synology, qnap, thecus, tako pa... Pa verjetno ne bi bila več free.
Torej - po mojem ne :(.

d0rK ::

Sem v isti dilemi kot krosnik... Pa gledam te Mini ITX varjante. Koliko moči pa imajo teli Atomčki? Zadeva zgleda kul, potem pa vidim da top konfiguracija Intela D2700MUD nima driverjev za x64. V letu 2012. Lame. Sam sem drugače gledal:

Ohisje
Maticna + CPU
Napajalnik
RAM

In na koncu nažalost sploh ni več tako poceni! :( Stvar bi fural za web/mail server + music/video streamer preko Subsonic serverja ki ima tudi appe za Androida in iOS. Lahko prebavi to Atom? Sklepam pa seveda da je naprimer i3 2100T precej močnejši ane? Ampak že samo dejstvo da i3 potrebuje cpufan je dovolj da skenslam. Serverček bi stal v dnevni sobi pod TVjem in ne potrebujem brnenja. Nanj bi pa najverjetnje namestil Windows Home Server 2011.

krosnik ::

Sem rekel samo da povem kaj sem se odločil... Vzel sem varianto 3. in sicer Atomčka... Sprva bom gor dal FreeNAS in če bom čez jesen/zimo v dolgočasnih dnevih mojo web žilico obudil, bom prešaltal na Linuxe (če se bom zgubil pa W7)... OS bo v vsakem primeru na USB ključku laufal, zaradi opcije da lahko hitro sprememenim OS. Če bom utegnil, bom tudi poročal kako mi je uspelo :))




P.S. V skrajni sili, če mi "kištica" ne bo všeč, bom zamenjal za kak Synology, Atomčka pa prestavil v otroško sobo, zraven klofnil odslužen 17 colar in tipkovnico z mišjo... Tetris bo že delal :P

d0rK ::

Koliko te je prišlo vse? Mene tudi mika, samo resno me odvrača to sranje z nepodporo 64bitnosti.

krosnik ::

130,99 EUR z dostavo vred preko mimovrste... nisem komplicirov, vzel najceneje, pri ohišju mi je še všeč ker lahko 2,5" ali pa 3,5" disk not dam pa flat CD/DVD.

Še linki, da se ne boš preveč matral :)
Intel D2700MUD z Atom D2700 (lahko za 10 EUR več vzameš isti procesor s HDMI izhodom - DC model namesto MUD izvedba)
Kingston DDR3 2 GB 1333 MHz
Ohišje LC Power 1320mi, mini ITX, 75 W (LC75ITX)

EDIT: meni osebno 64 bitnost pri serverju ne pomeni kaj dosti, sploh ker nimam namena streamat... za enkrat, do takrat ko bom rabil 64-bit pa upam da bo :/

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: krosnik ()

d0rK ::

Žal lahko pozabiš na 64bitnost ker je Intel povsem opustil to platformo. :(

Bid Farewell to Intel's Atom D2700 Processor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri NAS? (Network Attached Storage) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19365742 (54173) levaky
»

nakup komponent za varčen(!) strežnik

Oddelek: Kaj kupiti
477994 (6517) SimplTech
»

NAS - samogradnja (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
9817218 (13459) cekr
»

Mrežni disk NAS - kateri? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
5512912 (8753) Boky

Več podobnih tem