» »

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje

Nemčija za 20-krat zvišala nadomestilo za privatno reproduciranje

vir: Heise
Heise - Nemčija je občutno povečala pavšalne zneske, ki se ob nakupu digitalnih nosilcev podatkov plačujejo kot nadomestilo za privatno reproduciranje. Gre za instrument, s katerim se kompenzira v splošno dobro vzpostavljena omejitev absolutne narave avtorske pravice, ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja in arhivom, knjižnicam, muzejem, izobraževalnim, znanstvenim in sorodnim ustanovam do javnega reproduciranja. Ker se zaradi tovrstnega reproduciranja proda manj avtorskih del, je prodaja medijev in naprav obremenjena s plačilom nadomestila, ki ga poznajo domala vse države članice EU. V Nemčiji to nadomestilo zbira ZPÜ (Skupna centrala vseh družb za izvrševanje avtorskih pravic), ki je napovedal ogromne podražitve.

Doslej je nadomestilo za prodan USB-ključ znašalo osem centov, odslej pa bo 91 centov (za ključe s kapaciteto do 4 GB) oziroma 1,56 evra (za večje). Spominske kartice s kapaciteto nad 4 GB bodo obdavčene z 1,95 evra, doslej pa so bile z osmimi centi. Za primerjavo povejmo, da pri nas po uredbi iz leta 2006 za vsak začeti gigabajt kapacitete plačujemo osem tolarjev oziroma preračunano 3,3 centa, vendar največ do skupnega zneska 16,69 evra.

ZPÜ ni podal nobene utemeljitve ali obrazložitve, zakaj se bodo nadomestila tako drastično povečala. Namesto tega se sklicujejo na 54. in 54.a člen UrhG (nemški zakon o avtorskih in sorodnih pravicah), ki mu te pravice dajeta. Bitkom (Zvezno združenje za upravljanje informacij, telekomunikacije in nove medije) je že izrazil mnenje, da so dvigi previsoki in neutemeljeni. Poudarjajo, da se v veliki meri nanašajo na spominske kartice, ki se rabijo v fotoaparatih in digitalnih kamerah, s katerimi se običajno tako ali tako ne reproducira tujih avtorskih del. Svoje neodobravanje so izrazili tudi proizvajalci, denimo Transcend, ki opozarja na 4. odstavek omenjenega 54.a člena. Tam piše, da nadomestila ne smejo nesorazmerno obremenjevati proizvajalcev. In nadomestilo v znesku skoraj dveh evrov za kartico, ki stane šest evrov, to gotovo počne. Spor se utegne razplamteti celo do sodišča, a do končne odločitve bodo obveljali zvišani zneski nadomestil.

249 komentarjev

«
1
2 3
...
5

marS ::

fakerji....
...no more heroes...
https://ilbis.com/

PaX_MaN ::

To, vidiš!
Tako to dela ljubljena Demokratična™, Svobodna™ in Država prava™ - Nemčija!

morbo ::

Pozitivna lastnost tega je da so zdaj nemci moralno 20x bolj upravičeni do kraje intelektualne lastnine, kot nadomestilo za nadomestilo.

PaX_MaN ::

LOL, pirati se zgovarjajo na MORALNOST.
BEST.JOKE.EVER :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

bluefish ::

Tebi se torej zdi tako visoko nadomestilo pri medijih, ki se v 99% ne uporabljajo za hranjenje tujih vsebin, povsem normalno?

PaX_MaN ::

A da se mi?
Tvoja kristalna kugla je br0ken, bi reku.

uio ::

morbo je izjavil:

Pozitivna lastnost tega je da so zdaj nemci moralno 20x bolj upravičeni do kraje intelektualne lastnine, kot nadomestilo za nadomestilo.

Se popolnoma strinjam, torej če po defultu mislijo da reproduciram, je to zakonito? Sej vem da je že bla debata o tem samo ob taki podražitvi pa vseeno.

PaX_MaN ::

se v 99% ne uporabljajo za hranjenje tujih vsebin

Link na peer-reviewd študijo al' pa je to na ravni BSAjinih izmišljotin.

bluefish ::

Lej, mi je zaenkrat vseeno, če je delež 99% ali 1%. Konkretni podatki pa močno dvomim, da obstajajo, sploh peer-reviewed.

mtosev ::

big deal. mala razlika, pa še to je v nemčji. važno, da te podražitve ni v SLO:)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Fritz ::

Jaz sem itaq za pavšalno plačilo za deljenje vsebin pri spominskih medijih in širokopasovnih povezavah. Država naj s tem zagotovi poplačilo avtorjem, njihovi založniki pa naj nehajo riniti v moj računalnik in moj dom. Še zakonodajo bi bilo potrebno temu ustrezno spremeniti in bi tako zadovoljili večino vpletenih...
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein

Dead_Meat ::

Glede na to, da bomo za ta nadomestila plačevali tudi tisti, ki USTVARJAMO avtorska dela in medije potrebujemo za prenos in shranjevanje (ariviranje), je tole precej nefer. In kaj imamo od tega?

Kandidat ::

Pismu teli švabi mi grejo pa zmeraj bl na žicve. Problem je, ker se potem še ostala Evropa zgleduje po njih.

Ma če bo šlo tako naprej ne kupim nobenega originala več. Iz principa!

Če bi se dalo bi začel še elektronsko krasti (kot npr. Digitalček raume piratsvo), tako da bi založbi izginila originalna kopija, medtem ko bi jaz svojo dobil.

Pa avtorji tudi niso nedolžni, saj jih veliko podpira take organizacije.

nekikr ::

Ko pa pri nas kupiš en Lexmark printer za 30€ je pa vse ok, ko je notri skrita dajatev za avtorje 12,5€. Začuda nihče nikogar ne obsoja.

Kandidat ::

nekikr je izjavil:

Ko pa pri nas kupiš en Lexmark printer za 30€ je pa vse ok, ko je notri skrita dajatev za avtorje 12,5€. Začuda nihče nikogar ne obsoja.



Za katere avtorje?

(Mogoče pa bolje, da ne vem ker bom le še bolj razp****)

nekikr ::

SAZOR GIZ pri nas pobira dajatev za ne vem katere avtorje (najbrž tiste, ki so blizu korita). Če je nabavna cena enega poceni tiskalnika 20€, je treba k temu prišteti dajatev 12,5€ (za tipičen tiskalnik), oderuško 12% maržo distributerja in prodajalca (pretirano previsokih 2,5€), in pa DDV (cca. 6€). Nikjer pa ne vidim aktivistov, ki bi se borili proti takemu izkoriščanju.

Izi ::

Ta nadomestila dajejo ljudem ravno obraten signal kot ga verjetno želi doseči država.
Če je kdo v Nemčiji ob piratiziranju še imel slabo vest je sedaj zagotovo ne bo imel več, saj z nakupom digitalnih medijev plača več kot dovolj za vse avtorje ;)
Vprašanje je samo, ali sploh kateri avtor (glasbeniki, programerji, filmski studiji) vidi kaj denarja od teh nadomestil, ali država samo krade svoje državljane, od njih pa pričakuje, da ne bodo kradli avtorjem.

RejZoR ::

Men ni jasno na podlagi česa lahko računajo neko fantomsko nadomestilo kar na vse počez čeprav gor ne bo piratske robe? Ker s tem meni povsem zakonito kradejo denar za KUPLJENE igre iz Steama, igre iz GOG-a, retail igre in slike ter drug material, ki ni v nikogaršnji lasti ampak je moje delo. Z zakonom podkrepljena kraja pri belem dnevu. Kurci jedni.

Nej začnejo pobirat neke kretenske dajatve še na kuhunjske nože in vilice, ker so potencialna orožja in ker kradejo profit orožarksim firmam, ki zaradi tega ne prodajo dovolj pištol. Fak no.

Za CD in DVD medije mi je vseeno ker že več let nisem ničesar zapekel ampak da pa moram plačevat to sranje za USB ključke in diske pa je nedopustno. Pa še z optičnimi mediji se ne strinjam čist. Če hočem nest razvit SVOJE slike v studijo, plačam nadomestilo, ki se me sploh ne tiče. Zakaj že?
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

driver_x ::

Tudi sam ne vidim logike v takih nadomestilih, pa v nobenem primeru ne podpiram ali odobravam piratstva. Ali ni nobene pravne možnosti za izpodbijanje takih predpisov?

Zanima me še to: kako lahko z izdelovanjem kopij oškodujem avtorje, če si (hipotetično) ne lastim nobenega originala? Ali ne bi bilo bolj logično in pošteno to nadomestilo nabiti tistim, ki imajo dejansko možnost izdelave kopij, torej kupcem originalov?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: driver_x ()

SuperVeloce ::

Sam nimam nič proti takšnim dajatvam (bolj prenesem to, kot dajatve za CO2, ki za okolje nikoli ne bodo namenjene). Problem pa nastane pri izbiri upravičencev. Torej, avtorji zagotovo nekaj dobijo, a kateri avtorji so to in po kakšnem kopitu izbrani? Recimo Sazas... kako izračunajo tvoj delež? Po poslušanju na radiu, po nakupih CD-jev, po komercialni žilici in "uspešnosti" avtorja? Kvaliteti ;)? Ko bi obstajal način, kateri bi dejansko pomagal avtorjem, kateri ne izhajajo iz kao popularne glasbene scene in nimajo privilegijev objave na "pop in", bi človek mogoče drugače gledal na zadevo... Ne kopira se samo Alye ali Omarja Naberja, kvečjemu se takšnim "krade" le eno uspešnico za razliko kvalitetnim avtorjem, katerih album je v celoti poslušljiv.
ryzen 5900x, MSI 5700xt Gaming X, 2x16GB 3600CL16, 850evo+860qvo, Fractal Mini C

Senitel ::

Jaz bi se počasi kar odpovedal pravici do izdelave dveh varnostnih kopij nekih random avtorskih del.

V vsakem primeru pa se mi zdi fer, da bi to nadomestili bili dolžni sprintati tudi na računu koliko € gre v ta namen, tako kot morajo sprintat koliko € gre državi.

MrStein ::

4GB ključe se v Nemčiji dobi za manj kot 3 EUR. Na to bodo pribili 91 centov (-8) ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Looooooka ::

Vprasanje.
Glede na to da gre za nadomestilo avtorskih pravic...
"ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja "
a to pomen, da lahko nemci kopirajo za lastno uporabo kar hocejo?...as in glasbo z interneta?
Al je enako kot pri nas, kjer lahko delas backup svojih kupljenih zadev.
Ce velja prvo potem niti ne vidim nobenega problema.
Ce velja drugo...bi jih pa jst(ce bi bil iz nemcije) poslal v rit.

Kandidat ::

Ma ne ne sej sploh ni za govorit.

Jaz npr. nisem vedel, da gre tako veliko denarja za ta "davek" pri nakupu printerja.

@Nekikr: Jaz bi podprl take aktiviste. Udeležil bi se protestov. Ampak kaj ko se ne bi nič posebnega premaknilo.

Enkrat se mora eni skupini ljudi utrgati in se žrtvovati ter fizično razfukat SAZAS in soudeležene krivce, ter jih javno linčat. Šele potem se bo mogoče kaj premaknilo. Potem se bodo pa čudili, kakšni barbari smo. Ja kurc, civilizirano te jebejo lahko le prikoritneži, navadnemu folku ostane le barbarski pristop.

PaX_MaN ::

Men ni jasno na podlagi česa lahko računajo neko fantomsko nadomestilo kar na vse počez čeprav gor ne bo piratske robe?

V Sloveniji je podlaga Ustava.

PaX_MaN ::

Ali ni nobene pravne možnosti za izpodbijanje takih predpisov?

A za Ustavno sodišče še nisi slišal?

Ker s tem meni povsem zakonito kradejo denar za KUPLJENE igre iz Steama, igre iz GOG-a, retail igre in slike ter drug material, ki ni v nikogaršnji lasti ampak je moje delo. Z zakonom podkrepljena kraja pri belem dnevu. Kurci jedni.

Približno enak problem je kot omejitev lastninske pravice (razlastninjenje), ko se za javno dobro sorazmerno poseže v tvojo lastninsko pravico.
Nekak tko gre.
(Sam da najdem sodbo ustavnega sodišča v tej smeri.)

morbo ::

PaX_MaN je izjavil:

LOL, pirati se zgovarjajo na MORALNOST.
BEST.JOKE.EVER :))

Sklepam da je letalo name? Kako veš da sem pirat? Aja, država me je označila kot takega in tebe tudi, pa čeprav imaš menda vse dvdje legalno kupljene. Torej se pač še obnašajmo kot to kar smo - pirati in tatiči. Zaradi nas se zapirajo holivudski studii, od glada umrle pop starlete pa se kar s tovornjaki kipa v skupinske grobove...

btw, če ste prebrali, se je "organ" odločil za povišico zato ker pač lahko - zakon tega ne prepoveduje :D Verjamem da tudi pri našem SAZAS-u zelo trdo delajo in edino človek s piratsko mentaliteto in gusarskim vonjem, bi garačem odrekel pravico do novega mercedeza.

PaX_MaN ::

Aja, država me je označila kot takega in tebe tudi, pa čeprav imaš menda vse dvdje legalno kupljene.

Ni te označila, podarila ti je pravico, da lahko za primer ko se ti zjebe original, narediš kopijo (kar tri v sloveniji) da ti ni treba zopet kupovat originala. Vse to na škodo avtorjev, ki se jih poplača z dotičnim nadomestilom.

Torej se pač še obnašajmo kot to kar smo - pirati in tatiči.

Lahko kopiraš vse legalno kupljene izvode v treh primerkih, če češ, kar je pa galaskije daleč od tega kar ti praviš.

Verjamem da tudi pri našem SAZAS-u zelo trdo delajo in edino človek s piratsko mentaliteto in gusarskim vonjem, bi garačem odrekel pravico do novega mercedeza.

Uredbo sprejme vlada...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

morbo ::

Aha, pravico imam narediti kopijo digitalne vsebine ki sem jo kupil. Celo trikrat. Tisti ki je dobil idejo da mi podeli tole pravico, digitalno vsebino verjetno enači s fizično vsebino, saj ko se ti pokvari hladilnik, skoraj nimaš druge kot kupit novega. "Avtorji" (bolje rečeno založbe) digitalnih vsebin bi tudi radi videli da ko se ti pokvari digitalna vsebina, da kupiš novo... ups, čaki malo, saj program ali mp3 fajl se ti ne more pokvarit ali "zjebat", pokvari se ti lahko le nosilec, ampak jaz sem kupil vsebino ne nosilca, zakaj bi potem moral ponovno kupit že kupljeno vsebino? :)

Pomislite, država je tako dobra z mano, da kljub temu da avtorji množično umirajo od zmrzali in podhranjenosti, lahko jaz vseeno trikrat skopiram njihovo delo, ki je sicer moja last. Hvala država!

Truga ::

PaX_MaN je izjavil:

Aja, država me je označila kot takega in tebe tudi, pa čeprav imaš menda vse dvdje legalno kupljene.

Ni te označila, podarila ti je pravico, da lahko za primer ko se ti zjebe original, narediš kopijo (kar tri v sloveniji) da ti ni treba zopet kupovat originala.


Mhm. Avtor dobi nadomestilo za cdje ki jih jaz ne bom in ne bi kupil pod nobenim pogojem? Kako tocno je to nadomestilo?

To je tako, kot da bi za avto tud placal se polovico novega ko kupis nove svecke, ker so stare crknle, kot nadomestilo, ker si sam popravil avto in unicujes avtomobilsko industrijo.

PaX_MaN ::

Tisti ki je dobil idejo da mi podeli tole pravico, digitalno vsebino verjetno enači s fizično vsebino, saj ko se ti pokvari hladilnik, skoraj nimaš druge kot kupit novega.


Spet si brcnu v temo. Za fizične stvari ti (na škodo proizvajalcev, valjda) šenkajo garancijsko obdobje v katerem ti, če ne morejo zamenjat proslulega dela (o poglej, clo ti ga ni treba plačat!) zamenjajo kar celoten hladilnik, če pa dotičnega modela ne proizvajajo več, ti morajo pa celo boljšega šenkati, ali pa vrniti denar!

To pa še ni vse!
Če ti ne odgovarja, ga lahko celo vrneš v parih dnevih od nakupa (muzike in filmov valjda ne moreš) poleg tega pa ti morajo zamenjat izdelek/povrnit denar če izdelek ne ustreza oglaševanim karakteristikam.
(A s' vidu holivudarja kdaj da bi vrnu keš ker je bil nek film "fuj, kakšn podn", čeprav so ga oglaševal kot "tanartabulše po narezanem kruhu"? QED)

ups, čaki malo, saj program ali mp3 fajl se ti ne more pokvarit ali "zjebat", pokvari se ti lahko le nosilec, ampak jaz sem kupil vsebino ne nosilca, zakaj bi potem moral ponovno kupit že kupljeno vsebino?

Sej ti ni treba novega kupit, če pa so zdilal, da lahk narediš 3 kopije...
Mislm, halo ej?!

Avtor dobi nadomestilo za cdje ki jih jaz ne bom in ne bi kupil pod nobenim pogojem? Kako tocno je to nadomestilo?

Jah, druga varianta je "hodt ljudem na dom preverjat kaj so in česa ne kupil".
Bi bil proti temu al' ja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

5pellfire ::

Nadomestilo za reproduciranje - sliši se kot da plačaš še nadomestilo da zadevo lahko uporabljaš:O
No ja, verjetno tudi to nadomestilo ni več daleč.

PaX_MaN ::

To je tako, kot da bi za avto tud placal se polovico novega ko kupis nove svecke, ker so stare crknle, kot nadomestilo, ker si sam popravil avto in unicujes avtomobilsko industrijo.

Če delaš za zasebno uporabo, lahko AFAIK karaokiraš Madono kolikor te srce poželi.

Truga ::

PaX_MaN je izjavil:

Avtor dobi nadomestilo za cdje ki jih jaz ne bom in ne bi kupil pod nobenim pogojem? Kako tocno je to nadomestilo?

Jah, druga varianta je "hodt ljudem na dom preverjat kaj so in česa ne kupil".
Bi bil proti temu al' ja?

Zakaj pa? Saj je dobu od mene dnar ko sm kupu njegov stuff. Kaj se hoce zdej? Da se 10x kupim eno in isto stvar? Jok brate.

To me vse skup spominja na tole izjavo:
http://www.techdirt.com/articles/201202...

PaX_MaN ::

Zakaj pa? Saj je dobu od mene dnar ko sm kupu njegov stuff. Kaj se hoce zdej?

Gre za to:
Njeno vsebino je treba gledati v tejle celoti: gre za eno izmed mnogih možnih uporab že objavljenega (avdio ali video) dela, namreč za njegovo reproduciranje za privatno ali drugo lastno uporabo. Zakonodajalec predpisuje, da je tako reproduciranje v mejah, določenih v 50. členu ZASP, dovoljeno. S tem je uzakonjena izjema od načela izključnosti avtorske pravice. Ta izjema zmanjšuje potrebo po nakupu avtorskih del in verjetnost takega nakupa. Zakonodajalec to nadoknadi tako, da uredi avtorjevo upravičenje do nadomestila za tako, sicer dovoljeno reproduciranje. Nadomestilo je avtorju dolžan uporabnik. Vendar zakonodajalec, življenjsko gledano, ne more zagotoviti plačevanja neposredno od posamičnega uporabnika, a tudi ne izplačila neposredno vsakemu posamičnemu avtorju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

Looooooka ::

Glede na stevilo mp3 playerjev/telefonov, ki jih folk uporablja bi blo dejansko najbolj simple, da se uvede nek davek s katerim bi poskrbel, da glasbeniki(in s tem resno ciljam samo na glasbnenike) sploh se majo motivacijo v ustvarjanju.
Konec koncev je glasba povsod...avtobus, lokal...tv...radio.Ce bi se za neko realno nadomestilo zmenil in bi potem sazas in podobni nehal morit gostilnicarjem in vsakemu, ki z mikrofonom zapoje avtorsko delo potem bi tak davek pozdravil.
Bolj motece je to, da se ga kar nekako pavsalno racuna na gigabyte.
Kje hudica pa pise, da clovek, ki kupi 2000 TB diskov/pomnilniskega crapa v xy obliki zadevo uporablja za kopiranje avtorske glasbe.
Baze podatkov in backup teh zadev zna v enem tednu pokurit vec placa kot pa vsa glasba, ki sem jo v zadnjih 10ih letih downloadal(res da je je ni skoraj nic...ampak vseeno).
Nekak ni fer, da se tle dela kompenzacijo, ki jo potem posameznik placa tudi 100x.
Sistem RTV narocnine nekako deluje.Naj ga lepo skopirajo s primerno ceno.
Ce se kdo pritozi in trdi, da on ne poslusa glasbe...OK...ampak potem dobis parkrat na let inspekcijo tko kot pri RTV narocnini.

MrStein ::

Looooooka je izjavil:

Vprasanje.
Glede na to da gre za nadomestilo avtorskih pravic...
"ki izhaja iz dovoljenja fizičnim osebam do privatnega reproduciranja "
a to pomen, da lahko nemci kopirajo za lastno uporabo kar hocejo?...as in glasbo z interneta?
Al je enako kot pri nas, kjer lahko delas backup svojih kupljenih zadev.
Ce velja prvo potem niti ne vidim nobenega problema.
Ce velja drugo...bi jih pa jst(ce bi bil iz nemcije) poslal v rit.

Tako Nemci kot mi lahko naredimo privatno kopijo.
Kaj je izvor, zakon ne specificira.
Torej tisto "lahko delas backup svojih kupljenih zadev." je iz trte izvito. Oziroma če smo natančni: pravilnmo je, a pokriva le del možnosti. Če ti sosed posodi najnovejši CD Colonie, jo prav tako lahko kopiraš.


Zanimivo, da folk tega ne ve. Celo na ST, ko je debata o tem vsaka dva meseca.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

PaX_MaN ::

Torej tisto "lahko delas backup svojih kupljenih zadev." je iz trte izvito

Minister Zalar bi se ne strinjal.:D:))
(Seveda njegove izjave sedaj ne bom našel.)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

MrStein ::

Je nerevelantna, ker ni nad zakonom.

nekikr je izjavil:

SAZOR GIZ pri nas pobira dajatev za ne vem katere avtorje (najbrž tiste, ki so blizu korita). Če je nabavna cena enega poceni tiskalnika 20€, je treba k temu prišteti dajatev 12,5€ (za tipičen tiskalnik), oderuško 12% maržo distributerja in prodajalca (pretirano previsokih 2,5€), in pa DDV (cca. 6€). Nikjer pa ne vidim aktivistov, ki bi se borili proti takemu izkoriščanju.

Faaaaaaak...
Ker je "piraterija" s tiskalniki tako razširjena.
A na papir ("nosilec") je tudi dajatev? (aha, v uredbi ne omenja)

(je to zadnja uredba na to temo: http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r05/predp... ?)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

morbo ::

Zakaj (in predvsem komu / katerim avtorjem) moram plačevat "nadomestilo" za cel kup Linux distribucij (in ostalega FOSS programja), ki se mi valjajo po dvd-jih in USB-klučkih?

T-h-o-r ::

pa saj to je prav

naj dajo nadomestilo na 1 €


samo potem ne smejo več obstajati sazasi in njemu podobne ameriške organizacije riaa
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Mipe ::

Anomalija. Ne bo se obneslo.

RejZoR ::

morbo je izjavil:

Zakaj (in predvsem komu / katerim avtorjem) moram plačevat "nadomestilo" za cel kup Linux distribucij (in ostalega FOSS programja), ki se mi valjajo po dvd-jih in USB-klučkih?


To je tisto kar tud mene najbolj moti pri vsem tem. Grem stavit, da če bi folk dejansko izvedel, da to plačujejo, da bi se uprli. Tko pa ta dajatev sploh ni nikjer navedena, kar je še bolj sporno. Če mora bit davek naveden, za koji k ni navedena ta dajatev? Tud zanima me kje se slednja obračunava oz bolje rečeno kdaj v trgovski verigi od proizvodnje do kupcev...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PaX_MaN ::

Grem stavit, da če bi folk dejansko izvedel, da to plačujejo, da bi se uprli.

Uhm, ko se je to sprejemal, je bla kr frka:
Če niste čitali polemik, ki se v zadnjih tednih pojavljajo po vseh medijih[...]


Tko pa ta dajatev sploh ni nikjer navedena, kar je še bolj sporno.

Seveda je. Je že MrStein dal povezavo.

Tud zanima me kje se slednja obračunava oz bolje rečeno kdaj v trgovski verigi od proizvodnje do kupcev...

Večinoma jo skeširajo uvozniki:
[...] plačuje pri prvi prodaji ali uvozu novih naprav[...]

RejZoR ::

Ne, govorim na računu samem. DDV se mora obvezno navajat na vsakem računu, ko prodaš nek izdelek. Ko kupiš disk al pa CD/DVD ploščke nikjer na računu ni zavedeno da plačuješ piratnino za katero niti veš ne oz ne rabiš če npr snemaš svoje lastne slike.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PaX_MaN ::

nikjer na računu ni zavedeno da plačuješ piratnino za katero niti veš ne oz ne rabiš če npr snemaš svoje lastne slike.

Tko k ni zavedeno kok procentov gre za potne stroške prodajalca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PaX_MaN ()

RejZoR ::

Eno so marže, drugo pa zakonsko pobran denar...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

PaX_MaN ::

Eno je z zakonom predpisani navedek DDVja, drugo pa z zakonom nepredpisan navedek dajatve/marže/procentov tajkunu...

RejZoR ::

Nima veze, če folk vprašaš kaj je to DDV in kje ga plačujejo bo vsak vedel. Dam pa tiča v koprive, da nihče razen geekov tukaj na S-T ne bo vedel, da za vse DDV-je, USB ključke in diske plačujejo dodatno pa tega še vejo ne. V tem je razlika. Ker tole je kot trošarina na bencin. S to razliko, da vsi vejo kaj trošarina je in so o tem informirani. Teh dajatev za medije pa redkokje sploh omenjajo.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hotfile MPAA ni plačal 80 milijonov dolarjev, ampak le štiri (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Tožbe
12335650 (32334) matijadmin
»

Pravice do zasebnega reproduciranja ni, treba jo je kar plačati (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
20649995 (43742) [D]emon
»

Evropsko sodišče o nadomestilih za zasebno reproduciranje avtorskih vsebin (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
15334209 (31672) MrStein
»

Le še malo časa za nakupe trdih diskov, DVD-jev, USB ključkov, CF kartic, tiskalnikov (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
25929458 (14988) bluefish
»

Slovenija uvaja dodaten davek na naprave za snemanje podatkov ter podatkovne nosilce (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
11812843 (12843) MrStein

Več podobnih tem