» »

Rahlo zatikanje slike

Rahlo zatikanje slike

damirez ::

Ob gledanju filmov opazim rahlo štekanje, meni je to ful moteče. Problem je, da to ni samo pri HD filmih temveč tudi pri ostalih sem opazil, se pa mogoče najbolje opazi pri HD. Štekanje se ne opazi pri statični kameri, ampak samo ko se kamera premika. Zanimivo je, da je priv windows medi playerju štekanje manj izrazito kot pa pri Media player classic.
Skratka ni čisto gladko.
Procesor je sicer švoh vendar ni obremenjen, ker grafična dela
1,86 ghz core 2 duo
3gb rama
4850 radeon
fullhd tv in 15m dolg HDMI
receiver in potem iz receiverja v tv.

Ali je možno, da je zarad hdmi kabla, oziroma ker je prej v receiver pa potem v TV, da receiver kaj umes čara, sam ne verjamem, ker se pri xboxu teh stvari ni.

damirez ::

Naj povem, da je štekanje res rahlo, kot če bi vsak 5 frame izpustil, mene ful moti, drugi niti ne opazijo.

Siddh ::

mogoče ker je kabel tako dolg?


Sssaga ::

Res je, to opazi malo ljudi. Sam sem igričar in hočem, da mi vsak herz nariše drugo sliko! Igre_ 60Hz--->60 FPS is a MUST or it ain't fluid!
Isto je s filmi, ki so zapisani v 23.976 FPS in ti frame-i se morajo razporediti na 60 Hz (navaden monitor) in tako dobimo na vsak določen herz osveževanja monitorja enako sliko, ki jo pri premikajoči kameri zaznamo kot ''stutter''.

Plazme in LCD TV-ji znajo spustiti frekvenco osveževanja na 24 Hz in z dodatno pomočjo sub field, recimo 600 Hz, dobimo gladko sliko.

Če pa imaš TV priklopljen na PC, potem moraš v PC-ju naštimati frekvenco osveževanja.
Poglej kakše frekvence omogoča LCD monitor oz. TV.

Sam gledam filme na mojem LCD-ju, ki omogoča 50/59/60 Hz in 25/39 interlacing, ki pa je neznosen, plazma je pa v času večernih ur okupirana s strani staršev, zato sem moral iskati rešitve.
Uporabljam MPC & K-Lite Codec Pack, saj ni boljšega zame. Noben player ne bo odstranil ''stutter-ja'', zato sem izkoristil i7 moč in sedaj vse filme kodiram na 60 Hz in predvajanje na mojem 24'' gamerskem LCD-ju je podobno plazmi.
Pač ni ravno ''rešitev'' za navadne uporabnike, ampak gledanje filmov je dobilo pri meni čisto nov pomen. :D

To je razlika med TV in monitorjem.

Aja, na plazmi LG 50PV350 mi 24 FPS (23.976) štekajo kljub ''film motion'' opciji. Pa porkaflek, zakvaaaj?! :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()

damirez ::

Tv podpira 23, 24, 25i, 29i, 30i, 50, 59 in 60HZ. Kaj morm jest zdej naštimat za outpoot? Do zdej je blo naštimano na 59HZ.
Kako pa kodiraš filme na 60hz?

Sssaga ::

Enostavno nastavi frekvenco na FPS filma. Torej, če je film zapisan v original 23.976, potem daj output frekvence na 23Hz, če 24 FPS -24Hz.Se pa zna zgoditi, da bodo kakšni filmi vseeno štekali na vsak 5. frame, ker nekatere relise skupine kodirajo iz 23FPS na 29.97FPS, kar pomeni, da je vsak 5. frame dvojnik in se bo tudi pri 29/30Hz predvajalo s štekanjem. Tukaj pomaga konvert in skripta, da mi vsak 5. frame izloči in nato spremeni v 60FPS.
Kodiram z meGUI h.264 in AVISynth skrpto

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()

astras ::

ali pa si seveda kupis katerega izmed nmt oz multimedijskih predvajalnikov...
***Ce bil bi vedez...... ne bil bi ...... revez***

blackbfm ::

Ma kakšno kodiranje..je čisto vseeno ali vkodiraš dodatne frejme v film, ali pa jih grafa sproti podvaja. Razlika je samo v tem da je kodiranje zamudno, počasno itd.. Preveri da imaš tv izhod na pcju nastavljen na standardnih 60hz (tu zna driver kazat da je 60hz čeprav ni), ter na tvju izklopi kakršnokoli procesiranje slike (efekti, če imaš pc mode daš na "on"). Slika mora bit enako gladka kot na navadnem monitorju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Sssaga ::

Mislim, da je pri tebi problem dojemanja ''gladke slike''...
Ti sploh ne vidiš stutterja, to je to. Ker kar si rekel NI RES!

blackbfm ::

Em, če bi tvoja teorija držala bi bili vsi filmi že po defaultu kodirani na 60 fps, pa niso. Tisti stutter ki ga ti opaziš je posledica napačne konfiguracije, ali čudnih kodekov.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: blackbfm ()

Sssaga ::

Al se bomo ogreli.

Ena stvar, ki jo moraš razumeti, da lahko nadaljuješ: kako so filmi kodirani? To izvira iz davnih časov, ko je bil filmski trak predrag za bolj tekočo sliko in so sprejeli 24 FPS, kar je dokazano najmanjši framerate za dojemanje tekoče slike v naših možganih. To je minimum. Ali je pa to zadovoljivo, je pa drugo vprašanje, ki so ga lepo spustili. In ga še prelagajo.
Mogoče veš, da hoče James Cameron snemati v 48 oziroma 60 FPS ravno zaradi omenjenih razlogov zgoraj o netekoči sliki.
Pri tebi je vse pomešano. Ali pa tvoji možgani ne dojamejo razlike med 24 FPS in 60 FPS pri 60 Hz osveževanju monitorja. Nekateri imamo visoko mejo zaznave gibanja. Večina jih ima zelo nizko. Poglej framerate konzol, ki je zaklenjen pri 30 FPS. Port NFS The Run igre na PC je ostal zaklenjen in sem popipi... da je bilo veselje, ker mi ni izkoristilo računalnika kot je treba. Vprašaj se zakaj PC igričaji zahtevamo napredek v igrah. Čemu vsako leto nove grafične zverine in monitorji z nižjim odzivnim časom.

Ti si napisal:
Slika mora bit enako gladka kot na navadnem monitorju.

Ravno obratno pri filmih. TV-ji imajo višjo frekvenco osveževanja in bo zmeraj bolj tekoča slika ravno zaradi namenskih lastnosti, ki krasijo TV (LCD ali plazma), da naredijo sliko gladkejšo. Plazma predvaja HD robo zapisano v 24 FPS pri 24/72/96 Hz, kar je multiplikator framerate-a filma. Kaj pa navaden LCD, ki zmore le 60/50/59 in mogoče 30Hz, 24 oz. 72Hz pa ne?
Kaj dobimo na monitorju? Pri 60Hz mora 24FPS film prikazati sliko 2x, nato naslednjo 3x in tako naprej. Temu se reče ''2-3 Pulldown'' in to je to kar je problem tukaj z netekočo sliko.
Dobimo konstanten ''stutter'', ki se ga ne moremo losati le z uporabo drugih kodekov ali playerjev. Pomaga le kodiranje na 60 FPS, ki ga sam izvajam in tako dobim gladko sliko 60FPS na 60Hz brez konstantega zatikanja.

Tega problema se vsi zavedajo, sploh pa režiserji&Co.

Eden izmed razlogov, ki ga navajajo za ohranitev 24 FPS pri filmih je naslednji:

The goal of motion pictures is not to recreate reality, it's not even to show reality. I want to create a little psychic link between you and my pictures. I want to suck you into the world of the story, suspend your disbelief and make you forget about yourself and your life and just be in the moment of the film.

By not showing enough visual information, we force the brain into filling in the gaps... it draws you in even more. It's part of how you let go to the point where you can laugh or cry or feel tense or afraid or elated.

Naim Sutherland


To pojasni, da slika NI tekoča in obenem pojasni, kaj sploh predstavlja film. Sam pač rad experimentiram in sem bil navdušen nad tekočo sliko na PC-ju pri primerjavi med originalom in 60FPS materialom.

Tudi 30 FPS video, ki ga recimo posnameš s Frapsi v neki igri ni tako tekoč pri 60Hz monitorju kot tisti, ki je zapisan pri 60 FPS pa čeprav je 60 deljivo s 30 kar ne bi smelo povzročati ''stutterja''. Tukaj jaz opazim razliko, marsikdo je ne.
Verjemi, ko sem igral igro in snemal pri 30 FPS je bil tak lag da živjo; ko sem prešaltal na snemanje v 60 FPS je bila čisto druga zgodba.

Ta problem imamo tisti, ki gonimo FPS igre na PC-ju. Vsaj tako mislim. Medtem, ko se konzolaši s tem problemom veliko manj ukvarjajo, ker tudi igrajo na TV-ju in jim ta naredi bolj smooth sliko (lag?).

In o kakšni teoriji ti govoriš? To je logika, ki jo moraš razumeti.
Bodi vesel, če tvoji možgani dojamejo sliko dovolj gladko in se ne pritožujejo.
Poglej si tole
http://www.boallen.com/fps-compare.html

See? ;)

Lahko ti dam material filma pri 24 FPS (23.976) in 60 FPS (59.94) in boš potem govoril o napačni konfiguraciji in kodekih.

Kaj res SloTech ne premore nekega profesionalca na tem področju in moram jaz, amater, razglabljati o teh zadevah?

blackbfm ::

Ja je razlika med 30 in 60 fps. Tako kot med 5 in 10 mpix slikama. Samo ne če je tamala slika interpolirana na 10 mpix. Ravno to ti tukaj trdiš, iz 24 fpsjev kodiraš na 60 in praviš da je razlika, nemogoče razen če ti sw umetno ustvari dodatne frejme (prehode).

Sssaga ::

Jaz bi tudi rad, da mi v defaultu teče slika gladko na 60Hz pa mi žal ne. :|
Ni to TV.
Uporabljam K-Lite Mega Pack kodeke (svašta stvari notri, več kot dovolj) in MPC player.
Uporabljal sem tudi VLC, MPCStar, BS Player ... Vse isto. Tudi kodeke druge dal, stare pobrisal, kot tudi v registru. Film ne teče, tako kot si jaz želim-gladko kot sedaj po konvertiranju in muxanju :D
Povej kako imaš ti pošlihtano in bom rade volje sprobal in ti poročal, če je gladko oz. če bo kaj drugače. Na razpolago imam dovolj računalnikov, da lahko izločim napake. :)

Razumem kaj hočeš reči, vendar pri meni konvertan/muxan film gladko teče na tem navadnem LCD-ju (24->60=60Hz , 25->50=50Hz), kot pa original, ki je podlaga za konvert.
Kako lahko rečeš, da imam narobe naštelano konfiguracijo, če je gromozanska razlika med filmoma?

Evo, poglej si primerjavo na LCD monitorju pri 60Hz:

Original 24 FPS ... http://www.zshare.net/video/99224947e0b...
Konvert 60FPS ..... http://www.zshare.net/video/992249687ee...

Ta konvert je recimo priročen, ko delamo kakšen video snemam s Frapsi recimo in kjer hočemo gladkejši slow-motion v končnem izdelku.. :)

Je pa res, da je kvaliteta konverta kvečjemu enaka in nikakor boljša od originala. Isto je s sliko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()

Fukomuko ::

SVP Manager v kombinaciji s PotPlayerjem je najboljši za frame interpolation. Ampak ne vem no, meni so potem filmi malo čudni, kot da bi gledal dnevnik ali mehiško nadaljevanko, kjer je vse tako "tekoče".

blackbfm ::

@Sssaga deluje bolje ja, ampak se vidi če greš frame by frame, da so umetno ustvarjeni prehodi vmes, zgoraj omenjeni frame interpolation. Zgleda da ti jih sw kar avtomatsko vkodira not. To funkcijo ima recimo tudi powerdvd če hočeš stvar v realtime (truetheater motion), pri nekaterih filmih se sicer fino obnese pri drugih zna kaj hecat, lahko pa da so že kaj izpilili stvar, nevem..če hočeš za ziher povsod enak efekt je verjetno res boljše prekodirat vsako stvar.

Sssaga ::

Fukomuko je izjavil:

SVP Manager v kombinaciji s PotPlayerjem je najboljši za frame interpolation. Ampak ne vem no, meni so potem filmi malo čudni, kot da bi gledal dnevnik ali mehiško nadaljevanko, kjer je vse tako "tekoče".


''Soap Opera Effect'', hehe.

Nekateri se res pritožujejo, da gladka slika le pokvari izkušnjo filma. Kot pravijo se film mora tako gledati-tako kot piše v navedku pri moje postu zgoraj.
Ne vem no, zdaj ko enkrat vidiš efekt gladke slike, je težko iti nazaj.
Mogoče se ti filmska izkušnja/zgodba pri netekoči sliki res bolj vtisne v spomin in je to efekt, ki ga hočejo doseči pri gledalcih.
Me pa zanima kako je s tem v kinematografih in projektorjem. Nazadnje sem gledal zadnji Fast&Furious in se spomnim le hudega zvoka :D
Kako tam deluje 24 oz. pri nas 25 FPS? Kdo kaj ve?

Sem pa podobnega mnenja kot tale tukaj http://forum.blu-ray.com/showthread.php...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sssaga ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

FPS osnove (strani: 1 2 )

Oddelek: Igre
819883 (7971) kratos
»

Filmi s 60 fps? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7918725 (16882) Tarzan
»

S kakšno hitrostjo sprejemajo naše oči sliko ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5411153 (9780) krneki0001
»

'FPS-ji' so pomembni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Igre
15013931 (10793) MrStein
»

30 FPS vs 60 FPS (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Igre
1149016 (7240) Dr_M

Več podobnih tem