» »

Karl Marx je imel prav

Karl Marx je imel prav

««
6 / 15
»»

T-h-o-r ::

>>Meni se zdi predvsem ta ujetost v navidezno varne okvirje. Ugotovili smo, da ni več nikomur za verjeti, kar je sicer ugotovila že marsikatera generacija pred nami - ampak mi smo prišli do zaključka, da se tudi upirati ne splača, ker se na svetu tako ali tako ne da nič spremeniti. V Sloveniji je izjemno majhno tveganje revščine med mladimi. Super za politično parolo, kajne? Verjetno bodo pozabili dodati, da je to zato, ker 85 odstotkov mladih živi pri starših. Da v Sloveniji še ni prišlo do socialne bombe, je zaslužna le generacija naših staršev, ki je v povprečju relativno dobro situirana, vsaj stanovanjsko, zaradi prejšnjega sistema. Nizke plače v Sloveniji ne bi bile tak problem, če bi ohranjali socialno državo - ampak dobro vidimo, kam nas peljejo naši vrli politiki. Osnova za začetek samostojnega življenja - bivališče, pa je postalo neskončno drago in večini mladih nedosegljivo. Tako se spreminjamo v generacijo "mansardnikov", adaptiramo si svoje nadstropje pri starših in delamo v njihovih podjetjih - če imamo seveda srečo. Mnogi, mnogi je nimajo. Kredit, včasih neizogibno in na nek način veselje prinašajoče dejstvo, se je spremenil v kletvico. Sistem nas je popolnoma pustil na cedilu - vsi študirajo, služb ni. V porastu je nestrpnost, apatija, politika je brutalno polarizirana, elita nam laže, stari modrijani so patetični, novi so lažnivi, umazani povzpetniki.<<



http://www.dolenjskilist.si/2011/08/18/...
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

donfilipo ::

Jasno.

Kam spada Randova (spoiler: v institucijo zaprtega tipa) pa lepo piše tule:


Sem prebral kar nekaj knjig.
In v Primerjavi s kakim Soroszem, Gatesom, Bonojem, Lenonom, Einsteinom, Buffetom in drugimi, ki so veliko kar darovali skupnosti, je sirota>:D.

Sirotišnice so centralno planski - marksistični - ukrep per se; so škodljiva neumnost


To ker si ti tako rekel ni nujno res.
Razen če ne ponudiš zanesljive alternative. Torej prevzameš sirote. Recimo romunske.

Ker pri nas sirotišnic ni. Pa imamo kljub temu menda centralnoplansko gospodarstvo:)).
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Cold1 ::

Te zahteve po enakosti ne glede na sposobnosti in delo in funkcijo so po večini enake pismom dedku mrazu.

Jasno. Sistemi, ki so jih sprejemali pa so se znašli v hudih težavah.

Recimo romunske.
Pa nam jih bodo dali, če gremo po evropi in prosimo za čim mlajše (da se lažje asimilirajo) otroke, da nadomestimo izpad rodnosti, kaj meniš?8-)

donfilipo ::

Ne dali. Prodali. Celo za posel gre. Pa vendar ga nihče noče prevzeti, razen organizirane in skrajno egoistične mafije. Po načelih racionalno egoistične. Le problem nasilja jemljejo malo po svoje. In načelo svetovanja v racionalno odločitev tudi.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Manu ::

Izvleček govora Jose Garzia da Silve:

----------------

A widely held view is that people are hungry through their own fault. In practical terms, however, most people who suffer from hunger are the inadvertent victims of global and national economic growth processes that have the side-effect of widening the gap between rich and poor.

We now know that investing in ending hunger eradication, especially through programmes that provide extremely poor families with regular and predictable grants to allow them to eat adequately, is not charity but a high-yielding investment- and the yield is all the better when women take command of the grants. This type of social protection enables people to stand on their own feet, and starts the processes of economic growth, where it is most needed, in the poorest communities.

Translating unmet food needs into demand can stimulate local production, especially by small-scale farmers if they receive adequate support to turn their potential productivity in actual gains. Public action is key to ignite this.

Having dedicated myself to rural development for over three decades, I know that increasing production in poor rural communities of developing countries has many positive spill-over effects.

Like many other people, I view access to adequate food as a human right.

As an economist, I also know that satisfying that right for hundreds of millions of people will not only end needless suffering on a vast scale but also herald a new age of prosperity throughout the world and contribute to lasting peace.
-----------

Socialni programi (na žalost še ne svetovne razsežnosti) v tem primeru Zero hunger programme je v Braziliji pomagal 24 milijonom ljudem dvigniti iz ekstremne revščine in znižati podhranjenost za 25%.

To so zelo dobri programi, ki imajo pozitiven vpliv na gospodarsko rast, čeprav kapitalisti teh programov ne odobravajo, saj za njih je to stran vržen denar.

Kapitalizmu na svetovni sceni ni mar za lačne in podhranjene. Mar mu je le za "napredek", ki ustvarja še večji prepad med revnimi in bogatimi. Zaradi tega se bo kapitalizem, kot se ga gremo na svetovnem nivoju, samo-uničil in propadel.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Cold1 ::

Zanimivo, ne; zasebna iniciativa (pa čeprav kriminalna) se podviza, države pa omrtvelo ždijo na mestu.

Odtod zahteve t.i. "neoliberalcev" po umiku državnih omejitev - da bi se omogočilo zasebno pobudo, ki ni kriminalna (je pa res, da brez določene mere regulative pač ne bo šlo).

donfilipo ::

Ampak nad mafijo ni nič drugega kot nasilje države in občutek, da nekaj pa tu vendar ne štima. Neprestan in se ga ne moreš znebiti. Nikakor:))

In ko se poglobiš JE. Svinjarija velika. Ampak to drugam.

Sicer se pa vsi strinjamo. Produkcijo v privatne roke, če le gre.
Kar pa ne gre, pa ne gre. Pazit na državo, ker se RADA razleze kolikor se da.

Ne more me pa vsak napumpati v vse. Pa četudi je sestrična od stare mame:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Cold1 ::

---------------------------------
Kapitalizmu na svetovni sceni ni mar za lačne in podhranjene.

Seveda mu je - v lastni državi, boju proti težavam se reče tudi "davki", poslušaj malo kakega Buffeta - zavzema se za to da bi jih plačeval več.

Manu ::

Govorim o kapitalizmu na svetovni sceni. Vsi ljudje so pomembni ne samo tisti v tvoji lastni državi.

Buffet (ki nasprotuje crkljanju bogatašev v ZDA) se za to zavzema šele v zadnjem času. Mogoče je le sprevidel, da ekonomski sistem, ki ustvarja prepad med revnimi in bogatimi pod geslom "napredek" ne pelje nikamor, ampak le v samo-uničenje.
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Manu ()

donfilipo ::

Mogoče je le sprevidel, da ekonomski sistem, ki ustvarja prepad med revnimi in bogatimi pod geslom "napredek" ne pelje nikamor, ampak le v samo-uničenje.


Na stara leta ko vinta ne dela več, morda dela bolj druga glava?

A veš da to pa res ni ravno nujno res Manu. Moral bo pokazati, iz česa točno to sklepa. In zakaj je prej mlad in vitalen, sklepal drugače:))

Prepad med revnimi in bogatimi nikoli ni resno ogrožal obstoja človšetva. Nima mehanizma. Bogatih in relativno dobro situiranih je dovolj za obstanek človeštva. Da ne govorim, da je tudi revnih vedno več:)

Če že, so nevarnosti drugje!!!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Ena taka nevarnost je, da svet kot celota recimo prehitro troši nekatere dobrine, ki se ne obnavljajo, so pa nujno potrebne za obstoj.

Tu kapitalizem, sploh pa sodobni neoliberalni, zna predstavljati problem.
Ampak rabimo pokazati, česa bo zmanjkalo (razen pira:), da bo nemogoče preživeti!

Druga reč pa je, da Buffet morda meni, da bi večji standard med reveži ustavil eksplozijo prebivalstva in s tem zmanjšal ekološko ogroženost zemlje recimo.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Karaya 52 ::

Je gdo premernil ta "prepad" med revnimi in bogatimi ali kar tako ... nabijamo v tri krasne?

Mogoce bluzimo kot tale tip. Socialistom ogled odsvetujem.

Cold1 ::

Vsi ljudje so pomembni ne samo tisti v tvoji lastni državi.

Aja, povej to nacistom... pardon, Avstrijcem, povej jim, da smo tudi Slovenci pomembni in da naj prenehajo izvajati kulturni genocid nad nami.

...

Ko se boš vrnil pa nam lahko poveš, ali so se ti smejali, ali so te pretepli.

donfilipo ::

Karaya 52 je izjavil:


tip. Socialistom ogled odsvetujem.


Pizda grde babe>:D

Vse ok. Ampak ženske, če smo že deci naravna katastrofa, bi pa le lahko malo popravile sliko.

Drugače pa ja. Thatcherjeva je dala, malo poleta socializmu v UK. Še kdo tak, pa morda res celo poči. Čeravno je anglija skoraj nemogoča za kaj takega:)
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Cold1 ::

Druga reč pa je, da Buffet morda meni, da bi večji standard med reveži ustavil eksplozijo prebivalstva in s tem zmanjšal ekološko ogroženost zemlje recimo.


Prej obratno veš, EU in ZDA nimata nizke rodnosti zaradi bogastva, ampak zaradi razpada družinskih vrednot (IMO).

Bogat tretji svet zna preiti v neverjetno populacijsko eksplozijo - na srečo imamo še precej atomskega orožja, tako da ta problem ostaja rešljiv.

Žal je uporaba izjemno umazana, tako da morda rešitev predstavlja problem.;((

Okapi ::

A je dovolj, da se una stara Ančka ne strinja, pa celo naselje ne more do infrastrukture,
Tole me je spomnilo na eno OT prigodo s Kitajske, pred leti. Smo se vkrcali na avtobus, nekje na jugu, bilo je svinjsko vroče, in šofer reče, zaprite okna, bom klimo vžgal. Vsi zapremo okna, samo ena stara Ančka ne jebe žive sile. Češ, meni ne bo noben govoril, da bo bolj hladno, če zaprem okno. In so jo ostali skoraj z busa vrgli, ampak se ni dala prepričati. In potem kakšno uro švicamo na prepihu, dokler ni začelo deževat in je stara zaprla okno, šofer pa vklopil klimo;)

O.

donfilipo ::

Prej obratno veš, EU in ZDA nimata nizke rodnosti zaradi bogastva, ampak zaradi razpada družinskih vrednot (IMO).


Možno. Treba bo pogledati seksualno revolucijo, rodnost in dostopnost kontracepcije in potem soditi. Ampak to se nekako pojavi s standardom vse troje. Racionalno egoistično, preračunljivo se lepo štedi na energiji za otroke.

Bogat tretji svet zna preiti v neverjetno populacijsko eksplozijo - na srečo imamo še precej atomskega orožja, tako da ta problem ostaja rešljiv.


Tretji svet zdaj prehaja v populacijsko eksplozijo. Brez bogastva. Torej....
Bombe?

Ko bodo to prebrali, jo znaš kaj kmalu najti tudi ti pod predpražnikom>:D Ni atomsko nujno najboljša rešitev.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

donfilipo ::

Se pa strinjam da je najbolj verjetna. Na žalost.
Ampak svet po tem ni več lep.
Torej ne gre za racionalno, ampak za skrajno iracionalno rešitev, v bistvu.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Cold1 ::

Ko bodo to prebrali, jo znaš kaj kmalu najti tudi ti pod predpražnikom...

Pa saj to že počnejo... posledice njihovih bomb (in zblojene ameriške/ruske/kitajske/izraelske reakcije) pa veselo plačujemo mi vsi.

------------------------
Ampak svet po tem ni več lep.


Vprašanje. Svoj čas sem bral knjigo v kateri striček analitik veselo razlaga, da ZDA in SZ nikoli nista imeli dovolj bomb za medsebojno uničenje.

Se zamisliš o teh memih, recimo o tistem, ki govori o jedrski zimi, ki, da bi pobila vse...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

Okapi ::

Svoj čas sem bral knjigo v kateri striček analitik veselo razlaga, da ZDA in SZ nikoli nista imeli dovolj bomb za medsebojno uničenje.
O, kakšno olajšanje, svet ne bi bil uničen popolnoma, ampak samo deloma.;(( Na Sarajevo niso vrgi atomske bombe, ampak a si prepričan, da je to za Sarajevčane kakšno posebno olajšanje?

O.

donfilipo ::

Vprašanje. Svoj čas sem bral knjigo v kateri striček analitik veselo razlaga, da ZDA in SZ nikoli nista imeli dovolj bomb za medsebojno uničenje.


Jaz pa kar nekaj študij resnih fizikov, ki so trdili nasprotno. Uničenje 100% 30x.....100x in celo 450x itd.
Skratka svet ni več lep.

Morda je bil pa tisti tvoj striček rakav cinik?>:D
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Thomas ::

Na površini Zemlje je počilo preko 1000 atomskih bomb. Pa se komaj pozna. Tudi po 10000 se ne bi.

Bi bilo pa uničenih mnogo mest.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

donfilipo ::

Počilo na 20 lokacijah.
Ali 30 tih. Razen dveh, na skrbno izbranih izoliranih. No te zdaj, bi pa na x različnih. Naseljenih gosto! 2-5 miljard mrtvih. In kurac od sveta. Ampak kakor vam drago. Jaz se tako ne sekiram kaj prida. Če bi radi bolne in rakave otroke in vnuke, pa izvolijo:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

Cold1 ::

Morda je bil pa tisti tvoj striček rakav cinik?

Striček se je ukvarjal s strategijo uporabe atomskega orožja, bi rekel, da so mu bila osnovna fizikalna dejstva poznana (fizikom pa taktika, operatika in strategija delno ali povsem ne-znane;)).

Na Sarajevo niso vrgi atomske bombe, ampak a si prepričan, da je to za Sarajevčane kakšno posebno olajšanje?

Gre se za vprašanje realne ekološke škode ob uporabi atomskega orožja, ne pa vprašanje kako globoka je luknja tam kjer vseka.


Sicer se mi pa zdi da je debata o uporabnosti, izvedljivost (ipd.) atomske vojne na tem mestu off topic, želel sem zgolj nakazati, da bi znala uporaba le tega biti precej bolj verjetna kot se večini dozdeva.

donfilipo ::

želel sem zgolj nakazati, da bi znala uporaba le tega biti precej bolj verjetna kot se večini dozdeva.


Hudičevo napačna ocena.
Praktično vsi sodelujoči v temi, ali vsaj velika večina, to opcijo jemlje za real. Še kako real. Samo timinge imamo različne. Se pravi kdaj?
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

nevone ::

nevone je izjavil:

Večina je okužena s socialistično idejo, bolj ali manj globoko. Delajo se nekateri socialistični eksperimenti, še vedno.

Sekta is alive and almost well.


Tole je Thomas postal z mojega računalnika pod mojim imenom.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

jype ::

Cold1> Ja. Ker ne vzpostavljamo primerne dinamike - potem pa to flikamo z državno intervencijo.

OK, zmenen. Ti boš za sirote skrbel, si se očitno ravnokar javil.

Odslej lahko plačam manj v državno malho, ker za sirote ni treba več skrbet državi.

Cold1 ::

Ha! Kakšna provokacija... ali pa tudi ne.

Če bi namesto skoka v sklepanje, da sirot ni pripravljen sprejeti nihče - in nato poskusa dokazovanja le tega na koži pisočega - razmislil o zadevi, bi prišel do sledečega vprašanja:

Kakšna pa bi morala biti dinamika (katera?), da bi ljudje raje sprejemali sirote v svojo skrb?

--------------------------------
Praktično vsi sodelujoči v temi, ali vsaj velika večina, [jedrsko] opcijo jemlje za real.

Res misliš? Koliko jih ima načrt za odhod iz urbanih središč? Koliko jih ima sredstva in znanje za preživetje ob vsesplošnem kolapsu civilzacije?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Cold1 ()

donfilipo ::

Kakšna pa bi morala biti dinamika (katera?), da bi ljudje raje sprejemali sirote v svojo skrb?

Bogati humani levičarji, ali pravoverni desničarji8-)
Če gledamo statistiko ekstremne neverne desnice in levice, so pa otrok mnogo več pobili kot posvojili:))

In ja nekaj takega morajo imeti, kot je Child Welfare. Kar po UN navodilih morajo imeti pravzaprav vse države.
Privatne ustanove, se obnesejo v precej bogatih predelih, kjer je nataliteta relativno majhna, prisilne pa povsod drugje, ponekod odlično, ponekod pa le malo bolje kot nič!

Res misliš? Koliko jih ima načrt za odhod iz urbanih središč?


Pobeg iz Ljubljane in Maribora, ne spremeni kaj prida. Namreč tarči sta vprašljivi in taktika evazije zaradi slutnje predraga. Na splošno, pa kar velika večina res premožnih meščanov, ima pobeg zagarantiran. 95%.

Koliko jih ima sredstva in znanje za preživetje ob vsesplošnem kolapsu civilzacije?


1%. A ne na željenem nivoju.

Ostali upajo na čudež. Ali se trudijo preprečiti event. Na različne načine.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

Nazaj na temo.

Trenutna aktualna grožnja bližnji bodočnosti, ni ravno prepad med bogatimi in revnimi, v dobesedno revščino nas ne bodo potegnile horde lačnih beguncev iz afrike drug teden, ne bo nekih globalnih ekoloških klimatskih katastrof drugo leto, vsaj ne bistveno več kot dosedaj...ampak v bedo in celo lakoto za nekatere, zna potegniti lastnost borzne ekonomije in predvsem splošne sociologije, ki sem jo že omenil, to je masovna histerija.

Omenil sem dva glavna (dovolj za naš nivo:) pristopa reševanja teh velikih kriz, recesij, pokov balonov, ali kakorkoli že to poimenujemo.

Sta iz različnih taborov, desnega in levega ameriškega v grobem (večstrankarski sistemi drugod s svojimi recimo partizanom naklonjenimi nacionalističnimi strankami, in krščanskimi socialisti, ali precej komunistično vzgojenimi desničarji, znajo predstavljati hecen problem, a ne odločilen za svetovne trende).

Levi tabor in keynesijanstvo v grobem, se zavzema da se krize zdravi z povečanjem javne potrošnje, znižanjem obrestne mere FED-a in finančnimi injekcijami, kar direkt na trg, se pravi s posojili iz fiata in to končnim uporabnikom, ki tekmujejo na trgu, a so kot se reče 'too big to fail'. Keynesijanstvo je nedvomno od prvih implementacij 1945, do danes, vse recesije nekako odvrnilo, da niso prešle v depresijo, to je stanje vrst lačnih, bonov za eno joto dnevno in množične splošne ljudske depresije!

To se je storilo v tudi tej zadnji krizi 2008 in vsaj za USA, je izgledalo da bo minilo dokaj neboleče, glede na leto 1929, kjer je bila luda kocka podobnih razsežnosti. Pomeni ne vse zažgano, vsi stroji in delavci hin, ampak par prašičev se je pošteno zakockalo. Kakih 100 velikih. In to spravi celotno svetovno ekonomijo NA KOLENA! Če to ni masovna histerija, sem pa jaz papež:))

Desni tabor, ali čikaška šola Miltona Friedmana pa se zavzema za, kot rečemo temu, fiskalno striktnost - monetarism. Vlada se ne sme spuščati v obtok denarja in reševati kliente na trgu zaradi tega, ker so to big to fail. Injekcije denarja na trg, ne smejo biti večje kot je gospodarska rast, se pravi toliko, da se pokrije z denarjem dodatek blaga in storitev, sicer se zgodi, da premalo denarja lovi preveč blaga, kar je nasprotno inflaciji, kjer preveč denarja lovi blago, seveda v kolikor ta preide v hiperinflacijo.

Lepa teorija, malce le bolj realistična in praktično ekonomska, od omenjane Ayn Rand, ki je popularni trobilni mehanizem slovenske desnice, sponozorirana kot mem protiutež komunistom:))

Problem je, ker te terapije in politike, njeni zagovorniki in zgledni doktorji in teoretiki, nikoli niso izpeljali. Čim so se zavihteli na stolček FEDA, ne glede, ali pod desno, ali levo vlado, so postali v bistvu keynesijanci. Z nekaj malo fines razlike. Recimo kravato so imeli drugačno od Keynesa:))

In zdaj povedal sem že tudi, da v krizah nekateri najbolj odurni karakterji, tudi debelo služijo. Kdor trenutno preprodaja zlato, mu je pesem zelo vesela. Razen seveda, če se ne pretera in potem bo pa bežal pred novimi besnimi nacisti, komunisti in divjaki:)) Samo kam?

In tako imamo situacijo, kjer zdaj cel svet začenja slutiti, da je ne glede na gobcanja in trobezljanja ameriški sistem keynesijanski, kar pomeni fiat money, poljubno. Natisnejo ga po potrebi in plasirajo komur pač hočejo. Simple?

Ja ni. Če kreditodajalci Ameriki, in lastniki US obveznic, začenjajo izgubljati zaupanje v ameriške državne obveznice, če se pokaže, da je ne samo Lehman Brothers in 100 prašičev, ampak cel ameriški sistem prenapihnjen, da trošijo 1/3 več zvezno, kot so sposobni pobrati davkov, no potem je to lahko alarm za novo krizo. Ljudje panično kupujejo (in to z masovno histerijo in besom) zlato, Glenn Beck, dokler ga ne počijo se dere: 'saj sem vam povedal' in kasira provizije, delnice se panično prodajajo, borzni index pada, nove genialne (ja in tudi butaste:) investicije postanejo ničvredne, trg dela, idej in sposobne delovne sile, pa pade na minimalen nivo, ali pod njega. In imamo depresijo. Rešitev pa je edino vojna, revolucija. Ali potrpeti v hudi bedi ob bonih.

Potem naj bi se po Friedmanovem modelu, pravila trga in zaupanja povrnila, ljudje bi postali bolj pametni in previdni in svet bi bil lepši. Zmagala bi desnica, ki se je na to pripravila.

No od FED-a in še koga je zdaj odvisno, ali ne bomo šli v novo recesijo, ki bo šla v depresijo, če Bernanke sprejme svojo Friedmanovsko šolo, ali pa bo vse nekako tako nesigurno in nestanovitno, ko vse na videz teče normalno, a zaupanja in velikih novih investicij pa ni, in s tem tudi ne novih zapolsitev in novega zagona.

Bojim se da, če gremo v depresijo, potem naj reče kdo karkoli, tudi v Friedmana in kapitalizem, ne bo več nihče trdno verjel, se pravi dobili bomo nekaj še slabšega, saj alternative nihče niti ni resno pripravljal. Še Kitajci krepko dvomim, čeravno pa se bojim, da oni jo pa imajo! Urečeno alternativo. Potrpežljivost v skromnosti Mi pa ne!

No jaz sem se pripravil. Imam oboje v kleti. Srp in kladivo:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

donfilipo ::

In še, da bo lahko Manu nadaljeval.

Socialne razlike. Velike socialne razlike.

No ni ravno res, da so celo skrajno desni filozofi in teoretiki bom rekel v ideji, svetli ideji, podpirali bedo in revščino, ki danes ne ogroža potencialno samo morda nas, kot je v sramoto človeštvu kot celoti.

Ne ni res. Po branju Ayn Rand se da slutiti, da v njeni filozofiji le stoji nek optimizem, po katerem bi se odrešeni sprege omejitev nesmislenih zakonov in davkov, ljudje kreativno in svobodno bogato in uspešno dogovarjali, za dobro trgovanje in polno življenje.

Ja v jedru libertarnosti Ayn Rand, je tudi ta element začutiti. Ogovoren zanj, pa je vsak sam. To pa je desna, bom rekel, vzgojna plat. In ta filozofija kot praktilčen mem, je že zdavnaj zmagal. Na naših prostorih. Ko gledamo original, nam pa samo da slutiti hude napake:))

Ampak ker filozofija idealistov, nikoli ni realno življenje, pa naj Manu naprej utemelji poglede, morda še drugih filozofij, ki skušajo ljudi peljati k boljšemu sobivanju. Prepričan sem namreč, da tako imenovani neoliberalni zahod, kar smo danes v bistvu praktično vsi zahodnjaki, pa še zmerjajo nas, ko pse s socialisti, če si želiš sladoled, pa ne moreš do njega:), torej da ta zahod, ni zajel vse modrosti, z edino največjo zlato žlico!

Lahko bo čez leto dni pokazalo, da smo popolni pohlepni, pogoltni in zaslepljeni tepci, ki ne vidimo in ne znamo izmeriti niti temperature, pa čeprav imamo daleč največ fizikov in drugih znanstvenikov v celem kozmosu:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

guest #44 ::

Dejte dejte no, sej obožujem apokaliptične scenarije...ampak zgolj na računalniku.

Če bi se res zgodil en hud spopad, pomojem bi večina ugodnih področji zgledalo kot kak černobil. Sicer teeming with nature, ampak z smrtno nevarnimi conami.

Plus še vse anomalije, ki bi jih obsevani osebki prinesli v genom celotne populacije.

No fucking thanks!

Manu ::

Če človek ne bi bil sočloveku volk, potem bi bil ideološki kapitalizem popolnoma sprejemljiv.

Ampak ker zagovorniki kapitalizma hkrati zagovarjajo tudi sebično plat človeške psihe in jo celo spodbujajo, potem je jasno, da gre tu za zagovarjanje samo-uničenja (čeprav se zgleda tega ne zavedajo).

Če bi se ljudje rodili z enakimi sposobnostmi, potem bi bil kapitalizem zares najprimernejši.
Ampak ker smo si ljudje med sabo zelo raznoliki, predvsem v psihološkem smislu, potem je jasno, da kapitalizem s sebičnostjo ni primeren.

Pravzaprav zagovorniki kapitalizma le-tega vedno povezujejo s sebičnostjo. To je NO GO. To je samomor civilizacije.

Če bi srečal zagovornika kapitalizma, ki bi pokazal (iskreno) čut za sočloveka, ga podprem v njegovih prizadevanjih.

Kakršenkoli ekonomski model že peljemo, mora biti etičen. Z etiko ne mislim na podpiranje lenobe, ampak na sočutje, razumevanje, videti v sočloveku sebi enakega, prepoznati v njem tisto zaradi česar ceniš samega sebe.

Dokler bomo tolerirali vojne, nasilje in potem celo rekli "prav mu/ji je", dokler bomo želeli slabo drugemu, dokler bomo videli v sočloveku stvar za izkoriščanje za izključno lastne motive, dokler bomo samo jemali in nič dajali, dokler bomo v šibkih, nevednih in neizkušenih čutili prezir, dokler bomo v šibkih, nevednih in neizkušenih videli ljudi, ki jih je zlahka izkoristiti za lastno bogatenje ... do takrat kapitalizem (ki je povezan s sebičnostjo) ni in ne bo primeren.

Ravno zaradi tega je komunizem propadel: zaradi brezobzirnosti do sočloveka. Enaka usoda bo doletela tudi kapitalizem.

Svetla prihodnost temelji na znanosti, etiki in volji do napredka (materialnega in psihološkega).
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

Okapi ::

Pravzaprav zagovorniki kapitalizma le-tega vedno povezujejo s sebičnostjo. To je NO GO. To je samomor civilizacije.
Pretiravati ni treba. Vsekakor pa ni optimalna rešitev.

O.

donfilipo ::

da gre tu za zagovarjanje samo-uničenja


Se ne zavedajo?!?

Sorry bi se morali. In gre za program!

Posledice????

Basanje, ki je sicer čisto na nivoju Veliki Marsovci pristali, čeprav seveda niso, zanikanje, da so pristali recimo specialci v okviru temne vaje, ki je uspela delno, je pa uspela prava akcija, ki je ostala tajna.

Razdrobljenost po pomembnosti, ko eni samo uporabljajo basanje in doublethink točno po modelu Orwela, nagrajeni z občutkom pripadnosti pomembnemu virtualnemu tropu, drugi pravi soldati, pa si tudi kar veselo okrvavijo roke v interesu velekapitala.

In ja nazadnje temna svinjsko škrta in bogata elita, ki še vedno vidi nevarnost komunizma, ima vitalne interese in bi raje v bolanem strahu, da na koncu le prevlada (pa makar v obliki avtomatičnega raja za vse:), raje poženejo svet u luft:)) Teorija zarote????

Hm tudi komuniste in anarhiste, dokler niso začeli s terorjem, je nakaterim uspelo predstaviti točno v tem stilu in nihče ni verjel. Meni pa niti po Breiwiku in milih demonstracijah na vseh forumih v okolici in tem, ne boste. Ker so ljudje po naravi nekako naivni8-)

Je pa malce poetično povečano. Pomen in nevarnost forumskega basanja namreč res ni drastična. In marsikoga predvsem zabava. Verjame pa nikomur in gleda samo na svojo denarnico. Ampak tako gledanje čisto vseh, je pa spet lahko še kako nevarno!
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Manu ::

Finančna kriza s katero se spopadamo je posledica takega sebičnega kapitalizma. In nič ne kaže, da bo šlo bolje.

Pravzaprav ne bo šlo in ne more it na bolje, če mislimo igrati po trenutnih pravilih.

Ekonomska pravila se bodo morala prilagodit etičnim načelom, ki sem jih opisal zgoraj. Drugače bomo prešli v prehransko krizo, kot posledica lahko pride do preseljevanja ogromnega števila populacije, potem podnebne spremembe (ki so posledica uničevanja narave), porast kriminala.

To bodo posledice, če ekonomski sistem ne bo prilagojen etičnim normam.

Sam sem prepričan v nasprotno: ljudje se začenjamo zavedat pomena in nujnost delitve dobrin ter jo bomo na tak ali drug način uveljavili.

Stare strukture vladanja (predvsem v arabskih državah) se bodo zrušila, velike gospodarske sile in trenutni kapitalistični sistem se bo zlomil, namesto pohlepa bo prišlo v ospredje investicija v najšibkejše člane populacije (družinske kmetije, izobrazba, zdravstveno varstvo), na ta način bomo odpravili lakoto in revščino, človeške pravice se bodo začele manifestirati vse bolj in bolj, izobraževanje bo temeljilo na bolj psihološki vzgoji posameznika, posledično bo manj kriminala, zaradi izboljšanja ekonomskega stanja najrevnejših bo tehnologija dobila nov zagon itd...
Sredi spečih in nepazljivih je modrec buden in pazljiv -
po poti gre kot hiter konj, ki je prehitel šibko kljuse.

donfilipo ::

Etični kapitalizem?

Povej več. Meni se to sliši kot nedolžna prostitutka. Je pa res, da sem v srcu težak levak:))
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

WarpedGone ::

Manu:
ljudje se začenjamo zavedat pomena in nujnost delitve dobrin ter jo bomo na tak ali drug način uveljavili.

Nujnosti ustvarjanja dobrin se pa še vedno ne zavedate.
To je osnovni FAIL tvojih socialističnih blodenj.
Zbogom in hvala za vse ribe

bluefish ::

Stare strukture vladanja (predvsem v arabskih državah) se bodo zrušila, velike gospodarske sile in trenutni kapitalistični sistem se bo zlomil, namesto pohlepa bo prišlo v ospredje investicija v najšibkejše člane populacije (družinske kmetije, izobrazba, zdravstveno varstvo), na ta način bomo odpravili lakoto in revščino, človeške pravice se bodo začele manifestirati vse bolj in bolj, izobraževanje bo temeljilo na bolj psihološki vzgoji posameznika, posledično bo manj kriminala, zaradi izboljšanja ekonomskega stanja najrevnejših bo tehnologija dobila nov zagon itd...
Flower power torej.

Vsakih nekaj tednov ali mesecev je na internetu zaslediti take in drugačne ideje o pravičnejši in enakopravnejši delitvi premoženja ter dobrin.
Nekateri gredo celo tako daleč, da napovedujejo ukinitev valut in uvedbo enotne globalne. Sledijo še premišljanja o svetu brez denarja, ki bi temeljil na idealiziranem socializmu.
Skupen imenovalec vseh teh idej je propad zahodne civilizacije.

Fantazirati je sicer dovoljeno, vendar nihče izmed prej omenjenih "prerokov" ni sposoben razčleniti svoje ideje. Zatakne se že pri povsem osnovnih vprašanjih.
Sicer smo okoli tega že imeli debato na ST. Šlo še je za Venus Project - kup načrtov, a brez tehničnih detajlov, ki pa so nedvomno potrebni za resnejše razmišljanje o tematiki.

donfilipo ::

Etični kapitalizem?


Sem zdaj našel.

'Izvleček govora Jose Garzia da Silve'

Pa bom počasi preglodal. Da vidimo.
Morda kot ena taka pobožna tolažba.
Morda pa tudi kaj več.

Vsakih nekaj tednov ali mesecev je na internetu zaslediti take in drugačne ideje o pravičnejši in enakopravnejši delitvi premoženja ter dobrin.


Dokler se ne sesuje v pravo depresijo, take ideje nimajo preveč šanse za prodor, nit za kritično presojo ne.

Ampak trenutno celo nekaj znakov je, da bi se tokrat nemara znalo.

To pa potem postavi, (če se udejani) te teze v povsem novo luč.
In times of Universal Deceit, telling the truth
becomes revolutionary act. Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: donfilipo ()

nevone ::

Nujnosti ustvarjanja dobrin se pa še vedno ne zavedate.


Počasi, ampak počasi se bo treba pripraviti na čase, ko bo avtomatska proizvodnja daleč presegala potrebe po delavcih, tudi tistih z višjo izobrazbo.

Zato spogledovanje z recimo UTD ni tako napačno. Ni seveda rečeno, da ga lahko uvedemo že danes v takšni meri, da bodo vsi ljudje povsem preskrbljeni, ampak razmišljamo pa lahko v to smer.

Torej državljani morajo postati neke vrste delničarji. Na podlagi tega delničarstva prejemajo dividende (UTD).

Seveda pa mora država zagotavljati, da ostane gospodarski sektor do te mere dejaven, da dejansko lahko zagotavlja dividende.

Ker tudi gospodarstvo (še) potrebuje potrošnike, ki si jih sedaj zagotavlja tudi s krediti, ki so lahko tudi rizični.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Torej državljani morajo postati neke vrste delničarji.
Hočeš reči, da bo kapitalistom potrebno vzeti tovarne in jih razdeliti med delavce? Kako se že temu reče?;)

O.

bluefish ::

Torej državljani morajo postati neke vrste delničarji. Na podlagi tega delničarstva prejemajo dividende (UTD).
To lahko že v okviru sedanjega sistema. Posamezniki investirajo v avtomatizacijo proizvodnje in potem dobivajo nek delež. Zatakne se pri tem, da to ni nič drugega kot investicija v delnice podjetja in da je slej ko prej potrebno proizvodnjo linijo osvežiti.

nevone ::

Hočeš reči, da bo kapitalistom potrebno vzeti tovarne in jih razdeliti med delavce? Kako se že temu reče?


Ne. Saj ravno temu se izogneš. Podjetja pustiš uspešnim, da jih vodijo, delničarji so pa tudi državljani glede na stopnjo dosežene avtomatizacije.

Posamezniki investirajo v avtomatizacijo proizvodnje in potem dobivajo nek delež.


Že že, samo ni treba posamezniku investirat nič več, kot to, da je državljan in potrošnik.

Ampak, da se razumemo, višina dividende mora biti dejansko odvisna od kapacitet proizvodnje, ne iz najetih kreditov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

bluefish ::

OK, princip UTD-ja, ki ga zagotovi država mi je jasen. Tole v povezavi s podjetjem na ta način pa niti ne.

Zgoraj si zapisala, da morajo biti državljani neke vrste delničarji. Potrošnja posameznika sama po sebi predstavlja premajhno "investicijo", da bi iz tega naslova lahko hkrati investiral v podjetje in pričakoval omembe vredne dividende.

nevone ::

Potrošnja posameznika sama po sebi predstavlja premajhno "investicijo", da bi iz tega naslova lahko hkrati investiral v podjetje in pričakoval omembe vredne dividende.


Predvsem taka investicija ni tako majhna. Po drugi strani pa tudi dividende niso bajne.

Poleg tega imaš potem tu še vedno bančni sistem, ki je lahko tudi izvor večjih investicij. Tako kot sedaj. Le da države ne odgovarjajo za slabe investicije. Države zagotavljajo samo, da so dividende iz naslova avtomatizacije izplačane.

Slabe investicije so pa investicije v izdelke in storitve, ki jih potrošniki potem ne nagrajujejo s svojim nakupom.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Podjetja pustiš uspešnim, da jih vodijo, delničarji so pa tudi državljani glede na stopnjo dosežene avtomatizacije.
A to imaš nek alternativen pomen delničarja? Ker ko sem zadnjič preverjal, je to solastnik podjetja. Kako lahko del podjetja daš nekomu drugače, kot da ga vzameš prejšnjemu lastniku?

In te tvoje delnice bi bile očitno tudi take vrste, ki jih ni mogoče prodati.

Kakorkoli obračaš, ta UTD, ki bi ga ti delila, bi vzela dosedanjim lastnikom podjetij, ker dvomim, da bi ti ga hoteli kar podariti. A to storiš z "delnicami", davki, nacionalizacijo, podružbljanjem proizvodnih sredstev ali na kakšen četrti način,je v bistvu čisto vseeno. Šla bi se socializem. Natanko tak, kot se ga je šel Marx, ko je v strojih videl avtomatizacijo. Prej je delalo 100 tkalk na svojih malih ročnih statvah, potem pa ena tkalka na strojnih statvah, ki so bile last kapitalista. In je ugotovil, da se to ne bo dobro končalo.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

nevone ::

In te tvoje delnice bi bile očitno tudi take vrste, ki jih ni mogoče prodati.


Sem povedala, da je to UTD in ne klasične delnice. Z delnicami jih primerjam zgolj zato, da bi razumeli, da ta UTD izhaja iz nekega pozitivnega prispevka in ni zgolj socialna pomoč, kot jo razumemo danes.

Kakorkoli obračaš, ta UTD, ki bi ga ti delila, bi vzela dosedanjim lastnikom podjetij, ker dvomim, da bi ti ga hoteli kar podariti.


Ni treba da podarijo. Zamenjajo za potrošnike.

A to storiš z "delnicami", davki, nacionalizacijo, podružbljanjem proizvodnih sredstev ali na kakšen četrti način,je v bistvu čisto vseeno. Šla bi se socializem. Natanko tak, kot se ga je šel Marx, ko je v strojih videl avtomatizacijo. Prej je delalo 100 tkalk na svojih malih ročnih statvah, potem pa ena tkalka na strojnih statvah, ki so bile last kapitalista. In je ugotovil, da se to ne bo dobro končalo.


Kaj se ne bo dobro končalo? Kaj je tako narobe z dosedajšnjo avtomatizacijo ali delno avtomatizacijo? Ljudje pri fizičnih delih bistveno manj trpijo. Tudi umska dela so olajšana.

Dobro se ne bo končalo, če boš še naprej pisal prispevke kot je tale zadnji.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Okapi ::

Kaj se ne bo dobro končalo?
To si ti rekla, ne jaz.
Počasi, ampak počasi se bo treba pripraviti na čase, ko bo avtomatska proizvodnja daleč presegala potrebe po delavcih, tudi tistih z višjo izobrazbo.


O.

nevone ::

Okapi je izjavil:

Kaj se ne bo dobro končalo?
To si ti rekla, ne jaz.
Počasi, ampak počasi se bo treba pripraviti na čase, ko bo avtomatska proizvodnja daleč presegala potrebe po delavcih, tudi tistih z višjo izobrazbo.


O.


Ti si izrecno navedel, da je to vedel/rekel že Marx.

Jaz samo pravim, da se moramo _počasi_ pripraviti na to. Ne pa, da se ne bo dobro končalo. :)

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.
««
6 / 15
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Demokratični socializem (strani: 1 2 3 437 38 39 40 )

Oddelek: Problemi človeštva
1989250094 (201469) Mr.B
»

Komunizem + demokracija = možno? (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
9213811 (9572) jype
»

Konec kapitalizma? (zeitgeist addendum napovedal ekonomski propad?) (strani: 1 2 3 425 26 27 28 )

Oddelek: Problemi človeštva
1355133764 (106931) T-h-o-r
»

43-let delovne dobe, da ali ne? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
28537446 (34142) Samuel
»

Capitalism: A Love Story [2009] by Michael Moore (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10214040 (12548) donfilipo

Več podobnih tem