» »

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

Ubuntu 11.04 Natty Narwhal

««
11 / 20
»»

btree ::

Še eno začetniško vprašanje. Včeraj sem namestil Ubuntu 11.04 še na tretji prenosnik: Lenovo 300 N200, vse je začelo delovati takoj po namestitvi. Potem sem namestil vse update-e in Virtual Box, v kar sem namestil Windows XP. Problem je, da v Windowsih driver za grafično ne deluje, čeprav sem namestil zadnjo verzijo iz Lenovo support strani. Ali glede na to, da so WinXp nameščeni na virtualno mašino na Ubuntuju, driverji ne najdejo hardware-ja za grafično?

Icematxyz ::

Ali glede na to, da so WinXp nameščeni na virtualno mašino na Ubuntuju, driverji ne najdejo hardware-ja za grafično?


V (VirtualBox) navideznem stroju operacijskem sistemu (zaenkrat) ni direktno na voljo dostop do grafične kartice (strojne opreme), ki jo uporablja gostitelj. Namestiš pa lahko Guest Additions in s tem pridobiš zmožnosti, kot so nastavljanja ločljivosti zaslona, (eksperimentalno) 3D podporo, ki omogoča dostop do 3D zmogljivosti gostitelja, ampak zaenkrat seveda še ne na način, da bi normalno poganjal "Crysis"... Za namestitev 3D podpore (Guest Additions) moraš Windows XP zagnati v varnem načinu.

Ker je ravno izšel VB 4.1 ti priporočam, da po teh navodilih dodaš programski vir za VB 4.1 in VB 4.1 namestiš, snameš Extension Pack in ga namestiš (USB, RDP, PXE boot... podpora) in namestiš še Guest Additions (za namestitev tudi eksperimentalne 3D podpore zaženi XP v varnem načinu).

To je potem to.

btree ::

Hvala za hiter odgovor, bom probal, v bistvu bi rad nastavil samo pravo resolucijo.

Icematxyz ::

Namestiti moraš Guest Additions. Zgoraj vidim, da sem dal povezavo in je gost Ubuntu. Torej še za Ubuntu gostitelj in gost Windows OS. Zaženeš navidezni stroj v katerem je nameščen Windows OS in izvedeš:

Guest Additions



In slediš navodilom.

Vir slike

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

btree ::

Guest additions ne morem namestit, čeprav sem zagnal Win v safemode. Ko kliknem na Install Guest Additions, se ne zgodi nič.

poweroff ::

Klik na Guest Additions ti v virtulki priklopi virtualni CD z namestitvenim programom za Guest Additions. Preveri, če imaš autorun izključen.
sudo poweroff

Icematxyz ::

Hm. Tako na prvo žogo:

Ugasni navidezni stroj in zaženi VirtualBox (nadzorno ploščo), označi navidezni stroj (XP), desni klik nanj in izberi nastavitve, pod "Storage" imaš krmilnik, na katerega je priključen podatkovni nosilec (.vdi). Tukaj si verjetno izbrisal "optično napravo"? Torej dodaj CD/DVD napravo in naj ostane prazna. OK -> zaženi navidezni stroj in ponovi postopek z namestitvijo Guest Additions. Tokrat menim, da bo delovalo vse brez težav!

btree ::

Prav imata, nisem niti vedel, da se naredi virtulani cd na virtualni mašini. Ampak zanimivo, omogoča mi samo ločljivost 800*600, tako da imam celo v safe modu večjo ločljivost. Se pa windowsi neverjetno hitro naložijo. Je pa res, da experimeniram z neko predelano verzijo winXP (Performance), samo po moje to naj ne bi bil problem.

zanimivo,vmes ko sem pisal na forum, se je ločljivost sama od sebe popravila, tako da zdaj deluje vse ok. Hvala za pomoč. Ubuntu mi je vedno bolj všeč, samo na žalost nimam časa preveč se ukvarjat z njim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: btree ()

poweroff ::

Za višjo ločljivost rabiš te Addonse.
sudo poweroff

kmetek ::

Imel sem 10.04 LTS - nadgradil v 10.10 in nato še v 11.04....in ko reboota 11.04 se sliši boot, slike pa ni....v 10.04 in 10.10 je ok.

Čemu v 11.04 ni slike?

Icematxyz ::

Kakšno grafično kartico imaš? Model prenosnika?

kmetek ::

intel gma 4500hd
acer travelmate 5335

Icematxyz ::

Nadzor osvetlitve kot kaže v Ubuntu 11.04 ne deluje za tvoj model grafične kartice/prenosnika in bo to verjetno rešeno šele v kakšnem novejšem jedru. Torej Ubuntu 10.04 ali Ubuntu 10.10 ali pa Ubuntu 11.04 + workround?

Tukaj pa sicer praviš, da ne boš uporabljal Ubuntu, torej povej če boš ali ne in katero različico, da po nepotrebnem ne mečemo stran časa?

kmetek ::

hvala, model ni podprt...hvala!!!!!! sem dal gor winse da...

Icematxyz ::

Ok.

Pesimist ::

Imam ligitech HD310 webkamero.
Kateri program/driveri nadomestijo Logitechove Windows drivere in njihov program?

Rabim da zadeva dela motion detection in recording.

Pogoj je da ima GUI.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Icematxyz ::

Namesti Cheese in preveri, če kamera deluje out-of-the-box. Če je temu tako, potem ne potrebuješ nobenega gonilnika!

Za drugo zadevo pa ti bo kdo drug povedal, ki se je s tem kaj več ukvarjal. Morda preveri Motion, ampak prej naj deluje seveda kamera v Cheese. Ne vem sicer če ima GUI, ampak verjetno to ne bo nek problem.

Ampak saj pravim, za to drugo zadevo (motion detection) ti naj odgovori kdo, ki se je s tem že dejansko kaj ukvarjal ali pa uporabi Google.

Home Page

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

Za videonadzor z motion detectorjem uporabi Zoneminder.
sudo poweroff

Pesimist ::

Bom probal kasneje v virtualboxu.

Zdaj sem zaenrkat installa Ubuntu na drugi racunalnik brez te periferije, da pogledam kako se diski obnasajo in kam snema.

Wine mi igre instala kot zgleda na /home kar je ok.

Je mi pa vseeno malo nenavadno, sej na windowsah imam ponavadi na C: windows,
na D: E: in G: pa pač različne filse.
V linuxu pa je samo Home.
Ce naredim vec particij z ext4 bo verjetno isto kot D,E in G na windows sistemu ali pac?
Ker tu ponavadi shranjujem vse downloaded in video vsebine pa igre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

dux ::

V Linuxu je struktura map drugačna. Kot si že ugotovila so vse uporabniške datoteke (slike, filmi, dokumenti) pa tudi nastavitve programov na enem mestu v mapi /home.

Če narediš več particij, boš imela na voljo več particij, vendar sam ne vidim prednosti v tem, da imaš na eni particiji slike, na drugi filme, itd...

Lahko pa med namestitvijo mapo /Home premakneš na drugo particijo in imaš podobno situacijo kot da bi imela na "C:" sistem in na "D:" svoje datoteke.
Upanje je v nasih odlocitvah

Pesimist ::

kamera mi dela fine z cheesy. Zoneminder pa se moram malo prestudirat.

Odlocil sem se tudi tu zaenrkat za Windows install oopcijo da preizkusim kompatibilnost z vsem kaj imam. Moram pa recti da na Q9300, 3Ghz je sistem fenomenalno odziven. Me je kar presenetla zadeva. Sicer je Windows 7 tudi super duper odziven, samo to je se 1 stopnjo visje zdaj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Zvezdica27 ::

Pesimist:

najbolje, da se enostavno navadiš na drug pristop. Home folder je vse kar rabiš in podmape (recimo Music) naj vsebujejo to kar piše. C:D:E:Ž: in ostalo so mi dandanes vir smeha in začudenja kako smo to lahko sploh gledali. ext3 in ext4 pač delajo drugače, kar se tiče sistema, naj te zanima samo home folder (dokler ne odkriješ tarballov, setup datotek itd.)-

brez skrbi.

zz

Pesimist ::

Zoneminder mi ne reata usposobit ligitech kamere. Vse sem ze probal jau. Program zgleda drugace cool in vse. Ampak webkamere mi ne rata slike pokazat.

Blinder ::

*buntu 11.04 zgleda da dela zlo slabo z usb-ji na eni moji kišti. Če dam drug linux noter, usb miš dela tekoče. Če pa dam ubuntu ali lubuntu bodisi inštalacija bodisi livecd, pa miškin kazalec se moteče premika z zamikom. Poleg tega usb ključek ne deluje. Grafična ali njeni driverji pa pomoje niso problem, ker na drugi kišti z isto grafično z livecd deluje miška kot je treba.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Pesimist ::

Motion mi deluje takoj, Zoneminder je no go. Kolko berem forume se dobenmu ni uspelo z C310 anyway. Skoda pac.

Icematxyz ::

No če kamera dela v Cheese normalno in tudi z Motion dobiš željen rezultat, potem boš pač moral konkretno težavo najti, ki jo imaš s programom ZoneMinder. Nič se nisem še s tem ukvarjal, ampak na Wiki od ZoneMinder imaš na voljo kar nekaj vodičev in zadeva ne bi smela biti prezahtevna.

Popolna konfiguracija za Ubuntu 11.04 (server) ali navodila za Ubuntu 10.10 (Desktop)...

Verjetno se namestitev med Ubuntu 10.10 (desktop) in Ubuntu 11.04 (desktop) ne razlikuje. Torej tako si poskusil?

#open a terminal window (Applications > Accessories > Terminal)
sudo apt-get install zoneminder
sudo ln -s /etc/zm/apache.conf /etc/apache2/conf.d/zoneminder.conf
sudo /etc/init.d/apache2 force-reload
service zoneminder start

#Open a web browser to http://localhost/zm/

Pesimist ::

Poskusiil sem kar iz Ubuntu software centra. Mozno da je packet tam broken kot je tudi packet za smokeping broken.

Bom se vsekakor probaval, smao tudi v wikiju pise da ni nujno, da bo kamera delala ne glede ce dela drugje. Naja vsekakor bom seenrkat probal predno se dokoncno na motion fixiram.

Icematxyz ::

wxCam je majhen GUI program, ki ima podporo tudi za "motion detection":

wxCam Motion



Zadnja različica je wxCam 1.1. Snemi torej .deb paket in ga namesti. GUI nastavitve se shranjujejo v datoteko .wxcam (gedit .wxcam). Morda boš moral kakšno ločljivost kamere ali vhodno napravo nastaviti ročno v tej datoteki, če ne bo šlo v GUI! Ker se zaenkrat, kot kaže nahaja "hrošč" v wxWidgets in je Application Menu podpora neuporabna, zaganjaj program (lahko ustvariš tudi zaganjalnik):

bash -c "export UBUNTU_MENUPROXY=0 && wxcam"

Kako testirati "motion detection".

1.) Kamera seveda mora delovati in lokacija in format datoteke nastavljeni.
2.) Capture -> Movement detection mora biti označeno.
3.) Pritisneš gumb start recording.
4.) Ko kamera ne zazna gibanja mora snemanje biti ustavljeno, ko zazna gibanje se more nadaljevati... Lahko tudi določiš regije, kjer mora biti gibanje, da se snemanje nadaljuje (Capture -> Show movement detection areas").

Zadevo sem testiral na Ubuntu 11.04 (32-bit) in vse to kar sem opisal deluje!

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Pesimist ::

Heh zadeva deluje super. Tako simple :D

Hvala ti. Zdaj lahko nadaljujem se na zadnjo oviro.

Motion pa vseeno ne kapiram. Zadeva ima webgui, ceprav simple text bol.
Vendar vse kaj dela je motion captura z .jpg
Nikjer v ocnfigu ne najdem nastavitve ki bi spremenila output na video.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Icematxyz ::

Heh zadeva deluje super. Tako simple :D


Uporaba Ubuntu & Co. je res za Uporabnika simple. To se seveda strinjam.

Icematxyz ::

echoman je izjavil:

Se pa tudi v zgornji vrstici za dostop do menijev, indikatorjev če kliknem npr. na sporočila in potem takoj z miško preletim na zvok, zadaj prikaže belo ozadje za tisti predel menija, kater se pokaže - takoj potem izgine.

Se da to kako popraviti, saj sem nad 11.04 kar navdušen?

Hvala in LP! :)


To mislim, da bo kar to:

Daniel van Vugt cleans up some unity code which was redundant. Daniel also optimizes drawing of panel menus, this removes white flashes seen in the panel menus, by avoiding to call unneccassry low level gtk/X11 functions


Unity Progress Report - Alt-Tab style

Icematxyz ::

kanzyani ::

bo treba kupit pa probat :) d podprem mal developerje :)

Icematxyz ::

Ta novica me je malo spodbudila, da preverim stanje na tem področju pod Ubuntu (Linux). Kot pravi @Matthai je aktualna UFRaw / Gimp naveza in v tej temi, če se ne motim se je nekaj govorilo tudi o Raw Therappe. Na voljo je tudi komercialno orodje Bibble 5 Pro.

Predogled RAW datotek v Nautilus je mogoč z namestitvijo gnome-raw-thumbnailer. Testiral sem nekaj RAW datotek iz različnih aparatov in za nekatere predogled deluje za druge pa (še) ne.

Izpostavil bom program Darktable:



Posebej naj še izpostavim razvoj podpore za OpenCL (izraba GPU procesorske moči na določeni strojni opremi).

Namestitev v Ubuntu (LL, MM in NN):

sudo add-apt-repository ppa:pmjdebruijn/darktable-release
sudo apt-get update
sudo apt-get install darktable


Opis vseh PPA virov. & Na domači strani je na voljo tudi PDF vodič za začetnike!

Pesimist ::

menis se pa je ustavlo znanje pri mythtv, lirc in usb uirt saj ni nikjer kompletnega guida kako enejblat. Eventghost tip programa mi fali za mapanje ir code.
https://help.ubuntu.com/community/Lirc_...

to mi je uspelo, zadeva zgleda deluje, vendar mythtv nima nic tak kot mediaportal.
http://lirc.sourceforge.net/remotes/phi...

to pa najbližji config za mojega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Zvezdica27 ::

lp,

kar se tiče UFRaw in obdelave RAW posnetkov za Canon, je težava pri novejših Canonovih aparatih (jaz imam 550d, imel sem tudi 500d), da ne bere pravilno Raw posnetkov (DCRaw problem, očitno reverse inženiing ni čist uspel). Predogledi delajo v redu (bere integrirane jpg, ki so v RAW), pri obdelavi pa ne prebere prav (rdeče pike na sliki). Da je to Problem DCRaw, dokazujejo win, kjer teh pik ni. RawTherapee se zanaša na DCRaw in je isti problem. Gimp ima UFRaw(DCRaw) plugin in je isto.

Bibble pa uporablja svoje kodeke in dela kot mora, pa še noise Ninja je notri (je pa plačljiv).

Darktable izgleda zanimiv in ne uporabi DCRaw, tako da... bom probal, hvala.

zz

Icematxyz ::

Kot kaže je projektu Novacut uspelo zbrati želena sredstva.


In addition to being collaborative, we're building a thoroughly modern editor:

Designed from the ground up for HDSLR cameras
Can use local computers and cloud for storage and rendering
Support for 64-bit, 32-bit, and ARM

poweroff ::

Sedaj je lahko vsakomur jasno, da je področje video editinga pod Linuxom zelo dobro podprto. Boh daj, da bi se podobno zgodilo s CAD področjem...
sudo poweroff

echoman ::

Icematxyz je izjavil:

Kot kaže je projektu Novacut uspelo zbrati želena sredstva.


In addition to being collaborative, we're building a thoroughly modern editor:

Designed from the ground up for HDSLR cameras
Can use local computers and cloud for storage and rendering
Support for 64-bit, 32-bit, and ARM


Če prav razumem bo program jutri že na voljo za prenos ali le začetek izdelovanja le-tega?

Icematxyz ::

Že nekaj časa se razvija zadeva, ampak še ni končana. So pa tisti, ki so prispevali $300 ali več že lahko testirali trenutno stanje v praksi da.

Drugače pa to je tebi bolj pomembno. ;)

echoman ::

Hvala za info, sem spregledal.

S tistim belim ozadjem sem sicer mislil predvsem na menije in ozadje le-teh, vendar me to ne moti več :)

Icematxyz ::

Da saj to je opravljeno. Se pravi "belo bliskanje" med hitrim manevriranjem med izbirniki in pri preklapljanju med indikatorji. ;)

Icematxyz ::

Ubuntu One uporabniki bodo deležni nekaj sprememb pogojev uporabe. Osnovni paket, po novem imenovan "Ubuntu One Free", ki je do slej ponujal 2GB brezplačne spletne shrambe podatkov se povečuje na 5GB.

Uporabniki storitve "Ubuntu One Music service" za ceno $3.99/mesec zraven dobijo še 20GB prostora za spletno shrambo podatkov. Znesek $2.99/mesec omogoča dodatnih 20GB prostora.

Programerji, ki bi radi v svoje aplikacije vgradili podporo za Ubuntu One imajo na voljo dokumentacijo za razvijalce na naslednje naslovu:

https://one.ubuntu.com/developer/

Število Ubuntu One uporabnikov se je povzpelo na milijon.

OMG

Icematxyz ::

V temi Izšel KDE 4.7 se je kar nekaj govorilo o GPU dekodiranju (flash) videa, za to bom spisal še kratek vodič za to področje in osredotočil se bom na Nvidia grafične kartice z VDPAU podporo. Obstaja tudi nekaj kosov strojne opreme s "konkurenčno" VA API podporo, kot zanimivost naj še omenim, da uporabniki "problematične" Intel GMA500 imajo na Ubuntu 11.04 na voljo VA API podporo. Običajno ima Ubuntu uporabnik z Nvidia grafično kartico nameščeno sledečo programsko opremo:

1.) Nameščen zaprto kodni Nvidia gonilnik (Recommended)
2.) Nameščen paket ubuntu-restricted-extras

Ločljivost in kvaliteta (flash) video posnetka, ki se še predvaja dobro je seveda odvisna od zmogljivosti strojne opreme. Na novejši strojni opremi ne bi smelo predvajanje video vsebin visoke ločljivosti biti težava z ali brez GPU pomoči. Kako pa izkoristiti VDPAU podporo, seveda na strojni opremi, ki to podporo nudi:

sudo apt-get install mplayer libvdpau1

Flash (YouTube):

gksudo gedit /etc/adobe/mms.cfg

Vpišeš vrstico:

EnableLinuxHWVideoDecode=1

Po spreminjanju je potrebno znova zagnati spletni brskalnik. Odpreš terminal in vpišeš ukaz top in spremljaš porabo CPU ciklov, ko je Flash strojno pospeševanje vključeno ali izključeno.

(HD) filmi (podprt format):

1.) mplayer /pot/do/video/datoteke
2.) mplayer -vo vdpau -vc ffh264vdpau /pot/do/video/datoteke

Odpreš terminal in vpišeš ukaz top in spremljaš porabo CPU ciklov, ko si uporabil prvi in drugi ukaz. Obstajajo seveda tudi različni "GUI front-end-i" za mplayer in tudi druga programska oprema z VDPAU podporo, ampak za potrebe testiranja VDPAU podpore zadostuje omenjena programska oprema!

Icematxyz ::

HoN odslej Free-To-Play.

Aston_11 ::

Ima natty program za peko dvd-jev, ki bi zmogel, da bi označil cca 80 gb za arhivirati ali kopirati in bi me potem pozval, da naj zamenjam dvd in ne samo sporočil, da je dvd premajhen?

opeter ::

Torej dejansko rabiš funkcijo "span" na več nosilcev? Mogoče kaj takega?
http://discspan.sourceforge.net/

Tukaj je še dodatno branje na to temo:
http://ocaoimh.ie/2009/12/16/fill-span-...

Sicer naj bi Brasero tudi omogačal razporeditev datotek na več nosilcev, a nisem našle konkretnih informacij.

Za Windows in Mac obstaja kar nekaj takih programov.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

Icematxyz ::

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: bluefish ()

Pesimist ::

Sem zacel prirpavlat work PC z Ubuntom. Dal jim bom na izbiro uporabljati dober in odziven PC z ubuntu ali stari in neodziven XP. Vecini tak nebo delalo problemov ker vec kot 2x click na VLC in excel dokumente tako ali tako ne poznajo.

Vseeno pa nevem kak bi najboljse razdelil disk. Disk je 80GB. 2Giga rama.

/swap 4Giga
/Home ? how much 45+giga?
/root ? h0w much 10giga?
Locen bi imel HOME.

NA windows 7 bi naredil tako.
c:/ 20Giga
d:/ 55giga


Pa keri datotecni sistem je the best. Sam se ponudi ext4 kot default.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Pesimist ()

Icematxyz ::

Ni nekega splošnega recepta, ker je odvisno od uporabe. Recimo ker se boš ukvarjal z ločenim /home razdelkom in glede na delo, ki se bo upravljalo z računalnikom in si ga opisal višje:

Hm /swap naj bo nekje v velikosti sistemskega pomnilnika, torej recimo 2.5GB /root bi verjetno bil čisto dovolj velikosti 10GB za to, kar opisuješ, ampak recimo da naj bo 15GB, ker nikoli ne veš, kaj vse boš še nameščal čez čas na računalnik. Ostalo pa torej naj bo /home. Datotečni sistem pa naj bo Ext4.
««
11 / 20
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ubuntu 10.10 - 10 Out Of 10 (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Operacijski sistemi
1093159873 (117466) Icematxyz
»

Ubuntu Oneiric Ocelot 11.10 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Operacijski sistemi
813182044 (147983) Icematxyz
»

Ubuntu 12.04 Beta je nared, Unity za vse (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
10629963 (25240) MrStein
»

Izšel Ubuntu 11.04 (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
20648511 (38373) Icematxyz
»

Izšel Linux 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7725818 (23051) MrStein

Več podobnih tem