» »

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi – 1. del

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi – 1. del

WarpedGone ::

Uvod

3D tiskalnik je tiskalnik, ki tiska 3D objekte katere lahko primete v roke oz. lahko opravljajo kakšno konkretno fizično nalogo - nosilec, del mehanske naprave, …
Najprej je potrebno v primernem programu oblikovat željeni predmet, nato ta model pripraviti za tiskanje in na koncu, če gre vse po planu imamo v roki predmet, ki je nekaj malega časa nazaj obstajal le v naši glavi in računalniškem zaslonu.

Ideja 3D tiskalnika je že precej stara, izvedbe so precej različne a vsaka ima svoje pomanjkljivosti in prednosti. Skoraj vsi komercialni 3D tiskalniki so namenjeni industrijski rabi, njihove cene so pa temu primerne – merijo se v desetinah in stotinah tisočev EUR. To je glavni razlog, da 3D tiskalnikov v naših domovih še ni.

Vendar pa obstaja tudi opensource design 3D tiskalnika, katerega si lahko sestavimo doma sami. Osnovni material in potrebno orodje nas bi stal kakih 500 EUR, kar niti ni tako huda reč. Problem je v zahtevnosti same izdelave – pač nismo vsi zverzirani v lotanju elektronskih komponent, čipov ipd.

Na pomoč sta priskočili dve firmi, ki prodajata komplete – elektronika je že zlotana, priloženi so vsi kosi, potrebno jih je le mehansko sestaviti. Ena je v Ameriki, druga pa v UK. Jaz sem se odločil za komplet iz UK – RepMan.

RepMan v3.1

Konec maja sem oddal naročilo, par dni kasneje nakazal celotno kupnino nekaj manj kot 1300 EUR, včeraj pa so mi dostavili paket:




Paket sploh ni kr tko - tehta 18 kg!
V modrem delu paketa je dopakiran kolut črne ABS plastike. Tehta 1 kg in zadostuje za približno eno polno litrsko steklenico.

Na domači strani so objavljena podrobna navodila kako se lotiti in speljati sestavljanje ter kaj vse se potrebuje pri tem. Med drugim je potrebno imeti tudi multimeter in elektronski termometer, ki je sposoben merit tja do 300 stopinj celzija. Ker je moj obstoječ multimeter čip kitajska roba izpred 20 let, sm si omislil novega, ki zna merit tut temperaturo. Še vedno je čip kitajska roba je pa vsaj nova:

VoltCraft VC150



Ker nism šel gledat na www.ceneje.si ampak kr kupu kar sm najdu v lokalnem Merkurju, sm za to zadevo plačal48 EUR. Skoraj 3x več kot pa hočejo met v konradu. Eh ja …

Toliko za uvod in ogrevanje. Jutri sledi odpiranje paketa in postrojavanje vsebine – da je not vse kar mora bit in nič manj ter nič polomljeno.
Zbogom in hvala za vse ribe
  • zavarovalo slike: WarpedGone ()

zlobcek ::

Hudo, jest sem tudi glih na start pointu projekta - prebiranje šodra, nabiranje delov... Predvsem me zanima na koncu vsega, kje dobiti tole plastiko za modele...


Odlično, bom z veseljem spremljal sestavljanko! Če ti ni odveč, kar ne skopari s fotkami:D

LP

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

DuleKrtola ::

Toliko za uvod in ogrevanje. Jutri sledi odpiranje paketa in postrojavanje vsebine - da je not vse kar mora bit in nič manj ter nič polomljeno.


Eh, si mogu že dns odpret temo a ne, glih tolk da si nas zrajcu :)

WarpedGone ::

Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RepRap, 3d printer, sposoben 60% avtoreplikacije (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8622668 (18163) WarpedGone
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 13. del – The Process

Oddelek: Strojna oprema
81607 (1317) barbarpapa1
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 12. del – Prvi print!

Oddelek: Strojna oprema
111262 (968) WarpedGone
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 9. del – 3D robot

Oddelek: Strojna oprema
81175 (978) WarpedGone
»

Build heat: 3D tiskalnik v kit izvedbi - 8. del – It moves!

Oddelek: Strojna oprema
6792 (700) nejcek74

Več podobnih tem