» »

Imajo starši pravico brskati po sobi svojega polnoletnega otroka?

Imajo starši pravico brskati po sobi svojega polnoletnega otroka?

1 2
3
4

Ziga Dolhar ::

Če bi mene moj otrok tožil, ga najprej razdedinim, potem pa vržem ven. Pa naj se znajde kakor se ve in zna.


Za razdedinjenje morajo biti podani določeni objektivni in subjektivni razlogi (gl. 42. člen Zakona o dedovanju).

Če bi otrok s tožbo uspel, bi ga iz razloga (utemeljene!) tožbe zelo težko uspešno razdedinil.
https://dolhar.si/

SodVina ::

Pa tudi kot že omenjeno v tej temi, ven bi ga precej težko vrgel. Be nice to your children :D

T0RN4D0 ::

Če dodam še svoje mnenje glede tega; nimajo ti kaj brskat po sobi. Mogoče v zadnji liniji obrambe, če pričakuješ kakšne _resne_ probleme.

Vsi, ki to zagovarjate imate težave. Če morate po 20 letih otroku še kar iskat cigarete po sobi, potem ste v prvih 10 letih vzgoje pač zasrali. Ampak za takšne stvari je že prepozno. Takšno nasilno zatiranje česarkoli že ni še nikoli rodilo kakšnih pametnih sadov. Ponavadi se zaradi kljubovanja stvari samo še poslabšajo. Če otrok ni ravno nek retard, ima zastraševanje s prepovedjo sladkarij, kajenja, pitja, trave, spolnih odnosov, ... , več šans da ima kontra učinek kot pa tak, ki ga želite. Vse kar je prepovedano ima svoj čar. Sploh če otroku prepoveš v štartu par dobrih stvari, potem že avtomatsko poveže, da so vse prepovedane stvari dobre. In jih pač naredi naskrivaj, če jih pred vami ne sme. Po drugi strani pa otrok tako ali tako ve, kaj je dobro in kaj ne zanj, če je bil deležen ene solidne vzgoje. Amak ti otroku poveš kej o cigaretah, kej o raku na pljučih, poveš mu še da škatla cigaret stane tolk kot tri milke, potem mu daš komot še cigareto za probat in pazi to, potem mu daš čist prosto izbiro če želi kadit al ne. Ga ni junaka, ki bi se mu pri 10 letih dopadla cigareta, ki bi dal pol žepnine za škatlo cigaret, al pa mel željo z vrstniki probat kaj vraga to cigareta je, ter se matrat s kajenjem. Itak pa če otrok želi neki nardit, bo to tudi naredu. Razen če ga zaprete v klet, sam to pol čudno izpade v očeh javnosti, čeprav ste sam dobro hotl otroku.

Zanimiv eksperiment glede prepovedovanja oziroma omejevanja; http://www.bbc.co.uk/sn/humanbody/truth... -> Does forbidding snacks work?

Kakšne hlapčevske odnose zagovarjate je tudi srhljivo. Če nekdo živi v tvoji hiši je že kar tvoja last ali kaj? Če bi imel takšne starše bi se najbrž raje v kak šotor preselil, če se ne bi dalo nič zmenit. Osebno se ne spomnim, da bi mi starši kaj eksplicitno prepovedali v življenju. Priporočila že, pazi malo, ne pretiravaj, vloži malo več truda v to itd... Amapak ZAUPANJE, da človek ve kaj dela. Obojestransko. Tudi če kaj ni čisto po vašem okusu- poskusite razumet zakaj človek dela takšne odločitve, ne pa pizdit in prepovedovat kar iz prve. To je sicer najlažje, samo to ni nič.


Minds are like parachutes: they only function when they're open. (Thomas Dewar)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: T0RN4D0 ()

solatko ::

Največji problem današnje dobe je, da ne obstoja šola za dobro starševstvo in se starši večina obnašajo po vzorcu vzgoje, ki so jo bili deležni v svojih otroških letih.
Drugi problem je pomanjkanje časa ali volje za dobro in nenehno vzgojo otroka od 1 meseca naprej.
Tretji problem je obojestranska odkritost - to se vidi že iz želje staršev po blokiranju internetnih strani z malo bolj opolzkimi zadevami.
Četrta težava je v tem, da večina staršev ne pozna družbe v kateri se otrok nahaja, ko ni pod njihovo kontrolo.
Peta stvar, ki dela pri vzgoji otrok probleme, je nezaupanje.
Šesti problem je nespoštovanje starejših in njihovih izkušenj.
......
......
Le redki imamo poštimanih teh šest najpogostejših problemov in z veseljem opazujemo rezultate svojega truda.
Zelo lepo se človek počuti, ko te 30 let star sin vpraša za mnenje o kakšnem čisto osebnem problemu in ga poizkušata rešit skupaj, saj je eno od temeljnih pravil vzgoje otroka, dopovedati temu bitju, da se je najslabše učiti iz svojih napak.

Obojestransko odkrit pogovor je vreden več, kot še tako uspešen poseg organov, ki so za te stvari pristojni (socialna služba, sodišče...).
Drugače je pa fant odprl še eno temo v kateri sprašuje, če bo lahko preživel z 200EUR v podnajemniški sobici.

MrBrdo ::

Ne bo preživel za 200EUR bo komaj stroške stanovanja pokril, moje mnenje. Drugače se pa strinjam z zgoraj napisanim in tudi socialna služba in sodišče se ne splača ker nakoncu zajebeš tudi sebe.
MrBrdo

Aston_11 ::

Z drugega konca: če bi jaz dal en kup soldov za stanovanje, za hišo, za itd., plačal od A-Žnj vse, pohištvo za mulca, obleko, mu dajal hrano, ga šolal, potem je na tem svetu ni ovire, da ne bi šel v njegovo sobo in jo razdrl v tri nule. Če kaj šmrkavcu ni prav, potem so tam vrata, by by (nato by by jaz by žena). Sploh pri 19 letih, da se bo neki vsajal in mi omenjal pravice.

Vprašanje pa je, če bi to naredil. Nekaj zasebnosti mulc mora imeti. In če je mulc normalen, jo bo nekaj imel, če pa ni, če starši imajo nek pameten razlog, da mu grejo brskat po sobi, potem že vejo zakaj. Dejstvo je, da mulc, ko se preneha redno šolati, nima več nekih pravic po preživljanju. Je samo dobra volja staršev, ki ga še drži zastonj v hiši. Torej je na meji, da če se ne bo obnašal, da ga rukneš ven.

V tem primeru bi bila lahko tudi škatlica cigaretov povod za to, da bi mu razdrl pol sobe. V moji hiši bo živel po mojih pravilih, ne jaz po njegovih, v njegovi bo pa obratno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

matobeli ::

Čakej malo, nekaj je živeti v hiši in upoštevati hišni red, nekaj drugega pa je polnoletnemu otroku kontrolirati življenje.

Če se reče da se v bližini hiše ne kadi, se ne kadi. ne moreš mu pa prepovedati kaditi ko ga ni doma. oziroma mu odvzeti neko drugo pravico, zato ker ti misliš da imaš pravico mu prepovedati njegovo pravico, ki te zadeva samo posredno.

Ravno tako kot odraščujoči otroci mislijo da so "the king of the hill", večina staršev ne prenese misli na to da sinko kmalu nebo več njihov, podrejen, ampak samo še enakopraven. njihov pa samo še tehnično gledano.

ShowDown ::

Hehe, vse si povedal. :)

Ramon dekers ::

Mr.B je izjavil:

s-lime, če hočeš življensko izkušnjo, imaš rešitev MODRO Tableto(smer) ali RDEČO Tableto (Smer)

MODRA Tableta :
Zelo kratko : Rečeš zdržim dve leti na faksu, poiščem službo delam za minimalca 800EUR, najdem bejbo delim si stroške, preživim na svojem, doštudiram....

RDEČA Tableta :
Tožim, pizdim, grem na cesto, grem na Zavod, plačujem odvetnike, starši me razedinijo, ne ohranjam kontaktov, sem sam svoj Liberalec, potem pa v stranko, in napišeš kak članek o vzgoji, in nasilju v družini...



sicer bi z rdečo tableto na koncu skoraj bolje prišel skozi lol. pa en članek, pa drugi članek, majčken dar govora pa je to to, če si še tinetu kresalkotu všeč ni vrag da ne bi mev doberga zaslužka1

Aston_11 ::

In my house I am the king. My way or high way. In delim pravice. In če rečem, da ne bo tatamata, če bo kadil (zunaj/znotraj), potem bo to tako, pa pravice (ki jih daje država, oblast, konvencije, deklaracije, ustava) gor ali dol.

Ne bo mulc na mojem teritoriju meni bumbal, kaj smem in kaj ne.

matobeli je izjavil:

Čakej malo, nekaj je živeti v hiši in upoštevati hišni red, nekaj drugega pa je polnoletnemu otroku kontrolirati življenje. Ima možnost izbire in gre na svoje, če ne šuš in kuča.


Če se reče da se v bližini hiše ne kadi, se ne kadi. ne moreš mu pa prepovedati kaditi ko ga ni doma. Lahko in komot. oziroma mu odvzeti neko drugo pravico, zato ker ti misliš da imaš pravico mu prepovedati njegovo pravico, ki te zadeva samo posredno. Prav komot. Če mu ni kaj prav, ima možnost izbire med različnimi podlagami oblasti.

Ravno tako kot odraščujoči otroci mislijo da so "the king of the hill", večina staršev ne prenese misli na to da sinko kmalu nebo več njihov, podrejen, ampak samo še enakopraven. njihov pa samo še tehnično gledano. Moja želja je, da se otroci čimprej osamosvojijo in zaživijo svoje življenje na zdravih temeljih in z neko logiko o tem, kako stvari v naravi funkcionirajo. Ne pa v državi, kjer so pravice umetne (npr. plačilo hrane delavcem, čeprav bi morali jesti, tudi če ne bi bili v službi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Tarzan ::

Starši nimajo pravice brez razloga vohljati po njegovi sobi, če ni ravno problematičen otrok. 19 let, otrok? Ja, pa še kako.

Kako jaz videm ta primer?
Razvajen mulc, v najboljšem primeru samo velik nergač, morda še kaj hujšega. Ne vem kdo pri zdravi pameti bi si želel starše tožiti iz tako banalnega razloga. Morda mila jera nergaška.
Starši verjetno so do njega preveč zaščitniški, po vsej verjetnosti gre za mamo, ki mu iz sobe vsak dan odnaša umazane cunje ter smeti in mu z veseljem glede tega tudi ves čas teži, kar seveda njemu ne diši najbolj. Mulc redno razdraženo sika nad starši, mamo skrbi: "Le kako da je revček tako razdražen, sigurno se drogira, sem vedela, da ta družba nanj slabo vpliva.", ko pa najde v sobi čike, takoj posumi da kadi travo in še kaj tršega. ...

Take zadeve uredite v družini, ne pa gnojnice trosit vsepovsod. Zaupanje si moraš zaslužiti, staršem gotovo ni v veselje, da te obravnavajo kot kriminalca, imajo pa morda slab izkušnjo iz preteklosti. Lahko da gre za psihotično zaščitniška starša, to ni izključeno, v tem primeru se je treba pač še bolj potrudit, da ti začneta zaupati. Če ne gre, potem se pač čim prej skotališ iz gnezda, v takih primerih te začneta spoštovati morda šele ko te vidita max. nekajkrat mesečno.

Starši in otroci imajo fazo, v katero pridejo in si grejo med sabo vsi blazno na živce. Dragi moj, mislim da ste vsi zakorakali točno v to fazo. :)

Arto ::

Če v otroku vidiš samo stroške in probleme, potem ne imej otrok. In če v njem vidiš samo nekega mulca / smrkavca, ki te mora vedno ubogat, zato ker živi v "tvoji" hiši*, potem ne met mulca, ker ti bo šel samo na živce, pa še ti njemu.

* - Meni se zdi, da je hiša od cele družine. Meni jo nudijo starši, jaz jo bom pa svojim otrokom. Ni to samoumevno?

Tarzan ::

Arto, popolna resnica, hiša je dom vseh. Starši se nimajo kaj vtikati v otrokovo zasebnost in njihova soba je to. Pri 19 letih, pri 15. letih in pred dopolnjenim 9. letom. Zdravo je otroku dati možnost, da se ti kot staršu lahko nekam umakne. Če mu tega ne ponuja soba, mu bo to hitro lahko ponudil pločnik pred trgovino s pijačo.

Če se ga 19 letnik nabuta do nezavesti in pride mlahav domov enkrat proti jutru, to ni nobena katastrofa. Če pa se to dogaja pogosto, zraven pa kaže še kake deviantne znake, imajo pa starši vso pravico ukrepanja. Zdaj vem, da se rabi za preiskavo skočiti do sodnika, da ti napiše nalog.
Če morda za starša ni sprejemljivo brskanje, kaj potem pravno vzdrži? Je to, da ga vržeš na cesto, kjer zapade v kriminal, čeprav mogoče trenutno še ni, prava rešitev? Pogovor z adolescentom včasih je lahko bolj travmatičen, kot bi si kdo mislil in za nekatere otroke je že sam poskus pogovora lahko hujši od preiskovanja sobe. Vsi vemo, kaj nekaterim lahko naredijo velike količine hormonov v sistemu. ;)

solatko ::

arto - lepo razmišljaš, vendar je tu nekaj nepisanih pravil, ki veljajo za vsako skupnost. Nikoli ne delaj stvari, ki tudi tebi ne bi prijale, če bi ti jih delali drugi. Vedno moraš biti pripravljen poprijeti za delo, pri vzdrževanju fleta, po svojih zmožnostih. Vzdružuj red in čistočo, predvsem pa pospravi za seboj. Ne pojdi na živce svojim sostanovalcem s kakšnim preglasnim navijanjem glasbe. Ne vodi domov vsakega falota, ki ga srečaš na cesti. Do ostalih moraš biti spoštljiv in toleranten.......
Cel kup je nekih nepisanih pravil, ki omogočajo sobivanje, predvsem različnim generacijam.
Nikakor pa se ne moreš v hiši staršev obnašat po nekih svojih pravilih, saj hitro pride do upravičenih konfliktov. Če starši ne kadijo, je eden od razlogov za hude težave, vztrajanje na takem početju v svoji sobi (po možnosti še čike puščat v teglcih za rože), sploh pa, če so s kajenjem prenehali pred kratkim.

Aston_11 ::

Jup, na drugi strani so drugi oblaki. Hecno bi bilo, da bi v hiši imel mulca, ki me ne bi ubogal. To bi bil hec, da bi mi mulc hodil po glavi v moji hiši. Ali pa obratno, da bi jaz hodil njemu po glavi v njegovi hiši. Jasno, da me mulc mora ubogati, kaj bom jaz njega? Če ima kaj povedati, naj pove. Če je pametno, bomo upoštevali ali pa tudi ne, če ne pa ne. Ni pa nič samoumevno. Vse ima svoj vzrok in svojo posledico. Potem so stvari jasne.

@arto: koliko otrok imaš ("Če v otroku vidiš samo stroške in probleme, potem ne imej otrok."), da si tako pribil? Zelo posplošena in pragmatična predpostavka, da naj ljudje ne bi imeli otrok, ker jim bodo predstavljali stroške in probleme. V otrocih vidim tudi in ne samo stroškov in problemov. Ni pa to nič posebej omembe vrednega. Važno je, da so zdravi.

My house my rule.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

poweroff ::

Aston_11 je izjavil:

In my house I am the king. My way or high way. In delim pravice. In če rečem, da ne bo tatamata, če bo kadil (zunaj/znotraj), potem bo to tako, pa pravice (ki jih daje država, oblast, konvencije, deklaracije, ustava) gor ali dol.

Pravno gledano se motiš. Hudo motiš.
sudo poweroff

solatko ::

Aston_11 - Daj razloži, kaj si predstavljaš pod pojem uboganja. Jaz sem bil vedno za sodelovanje in ne ukazovanje. Kako to doseči, s hormoni nabitim adolescentom, je pa odvisno od učenja obnašanja pred puberteto, oziroma od prvega dne otrokovega prihoda na svet. Ne nočem, da me uboga, delati mora tako, kot je prav, sicer sledijo sankcije - pri nas jih je bilo zelo malo - včasih zaradi slabe ocene, neuporaba računalnika, do pozitivnega stanja.
Zavedaj se, da je učenje poslušnosti neke vrste dresura in ne vzgoja. Ne delaj duševnih invalidov, ki bodo skakali na vsak najmanjši ukaz, nadrejenih.
Vzgojiti je potrebno človeka, ki bo vsak trenutek vedel kaj je prav in kaj ne, ki bo s svojo glavo reševal probleme, ki bo imel glavo za razmišljanje in ne za nošenje čepice.

Arto ::

@Aston_11: Nimam otrok, živim trenutno še pri starših (imam tudi starejšo sestro in mlajšega brata, ki je ravno na višku pubertete). Imam pa izdelano mnenje, kaj se meni zdi korekten družinski odnos in odnos do otrok, ker sem ga sam še kako deležen. Jaz stvari po hiši postorim in pomagam staršem zato, ker se mi zdi to prav in ne zato, ker bi na njih gledal kot na neko uber avtoriteto. Rad pomagam tudi zato, ker so mi potem odkrito hvaležni, kot sem jaz odkrito hvaležen njim za pomoč. Se mi zdi lepo, da mi oče reče "hvala", ko mu pri čem pomagam, in name ne gleda kot na nekega podložnika, ki mora narediti vse kar mu reče, zato ker živi pod "njegovo" streho in je "njegovo" hrano.
In tudi dovoljeno mi je odkrito izražati nestrinjanje glede določenih stvari, in mi ni treba "držat gobca zaprtega", če me kaj moti. In seveda se v svoji družini počutim super in mislim, da smo vsi še kar zadovoljni.

BlaY0 ::

Meni gre pa na živce, ker se mularija danes samo na neke pravice sklicuje. Dolžnosti (moralne/etične/družbene) so jim pa bolj španska vas. V današnjem (fejsbukouskem) času je kar malo preveč samozavestna in arogantna, maha z nekimi pravicami in členi iz zakonov, v resnici pa do pet ne zna šteti.

ripmork ::

Bodimo realni, nekateri starši znajo biti strašno vtikljivi firbci.
Je to sicer povsem človeško, je pa tudi grdo. Argument "moja hiša, moja pravila" lahko komot velja zato, da "mulariji" prepoveš kajenje v bajti, je pa to en ušiv izgovor za brskanje po osebnih stvareh. Puščanje zasebnosti otroku in dogovor kaj se sme in kaj ne, ali pa "jaz pa že ne bom pustil, da mi mulc komandira doma" sta pa precej različna pristopa. Nagradno vprašanje, kateri je bolj zdrav.

solatko ::

arto - torej si bil, na srečo, deležen pravilne vzgoje. Veš preveč je otrok, ki poznajo samo pravice, ne čutijo pa nobene potrebe po dolžnosti.
Eno najslabših uslug počnejo starši svojim otrokom, s prepovedmi (brez konkretne razlage), ukazovanjem in zahtevami po brezpogojnem uboganju.
Svobodomisleni, odprti starši smo veseli upora "mulca", saj se tisti trenutek zaveš, da ima ta "mulc" glavo, s katero zna tudi prav dobro razmišljati. Mnogokrat se pokaže, da je ta upor smiseln in, način razmišljanja boljši, kot tvoj. Odlično je, če upaš to tudi priznati. Na žalost, je še vedno preveč staršev, ki svoje otroke dresirajo in delajo copy paste samega sebe.

Looooooka ::

A placujes najemnino?
A mas pogodbo?
A ti v pogodbi kdo prepoveduje kajenje?
Ce ne placujes nic...pol lahko starsi delajo kar hocejo(predvidevam, da je stanovanje njihovo).

Arto ::

BlaY0 je izjavil:

Meni gre pa na živce, ker se mularija danes samo na neke pravice sklicuje. Dolžnosti (moralne/etične/družbene) so jim pa bolj španska vas. V današnjem (fejsbukouskem) času je kar malo preveč samozavestna in arogantna, maha z nekimi pravicami in členi iz zakonov, v resnici pa do pet ne zna šteti.


No, no. Meni se ne zdi tako hudo (vsaj sam ne poznam nikogar takega). Seveda verjamem da obstajajo, ampak najbrž niso ravno v večini. Pa take razvajence si imel vedno, krivda je pa po mojem predvsem na starših - saj so jih oni vzgajali.

Aston_11 ::

solatko je izjavil:

Aston_11 - Daj razloži, kaj si predstavljaš pod pojem uboganja.


Kot sodelovanje. Moje navedbe so v smeri extrema. V skrajni situaciji, kaj smem in kaj ne. Sicer vzgoja v smeri, da do skrajnih situacij ne bo prišlo, ter da jim bo samo neslo, kaj je prav in kaj ne.

@arto: korektno.

Ostali pa boste pustili mulcem, da vam skačejo po glavi, ker imajo kao neke pravice? V vaši hiši vam bodo skakali po glavi? Vam? Očetu/materi? Če to ne dovoliš, si bolan, je to dresura? Oče do praga, sin čez prag, kako že gre stara anekdota, pregovor.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

joze67 ::

O pravicah zvedo predvsem v šoli :-)

Sicer pa življenje redkokdaj zaide v take ekstreme, kot se govori tukaj. Nič ne vemo o odnosih v družini s-lime-ja: ali je do tistega usodnega dne živel v veri in prepričanju, da v njegovo sobo nikdar nihče ne vstopi? Ker to je en primer; če pa je dopuščal, da mati pobirajo njegove umazane cunje, čistijo prah in pometajo, je pa težko razumeti, zakaj je pretresen, če je odprla predal ali dva.

Cigarete niso bile na očitnem mestu. Kaj je očitno mesto, je za vsakogar drugače.

Ali imajo starši pravico? Kakšno pravico išče S-L? Formalnopravno ali moralno?

Ko se bodo začeli odnosi med starši in otroci reševati po pravni poti, bo veselo. Ker potem bo ena, čisto racionalna, strategija staršev, da otroka za 18. rojstni dan preselijo v najeto sobo ali stanovanje - preden pridobi posestno pravico do svoje sobe :-)

My way or highway pa je tudi nekoliko huda, še posebej v naši družbi. Če hoče fant pri 19. kadit, mu je to nemogoče prepovedat - če pa hoče kadit doma, je pa že druga pesem. Sama posest cigaret še ne pomeni, da jih je uporabljal v sobi.

solatko ::

Aston_11 - Sodelovanje nikdar ni brezpogojno uboganje, saj to pomeni, da boš sodeloval izključno po mojih pravilih ali pa ne boš, oziroma to tvoje sodelovanje v mojih vatlih, ne pomeni nič.
Skrajne situacije so posledica nepravilne vzgoje.
Če je vzgoja pravilna, ni potreb po jemanju pravic, kadar prideš v to situacijo, se zamisli, kaj si na tistem področju naredil narobe in ne na to, kako je tvoj otrok problematičen.
Sodelovanje tudi pomeni, da se bomo dogovorili, kdaj, kako in v kakšnem času bo določena zadeva narejena.

joze67- O pravicah morajo biti seznanjeni s strani staršev, če jih izvejo šele v šoli, prej pa se je delalo po svoje, bodo naredili vse, da te pravice tudi dosežejo, saj v šoli ne zvedo v enaki meri tudi o dolžnostih.
Drugače pa življenje zaide še v večje extreme, saj so to o čemer govorimo v tej temi, samo praskice, za reševanje katerih je potrebno pol ure pogovora, težko pa bo nadoknadit napačno vzgojo, oziroma dresuro večih let.
Cigarete so verjetno samo pika na i, problemi so v odnosu v tej familiji - malo razvajen mulc, pridna delovna mamica in gospodovalen foter, ki je iz mladosti navajen, da se o ukazih družinskega gospodarja ne debatira. Če komu ni kaj všeč, naj pobere šila in kopita.

Dobrim staršem v sobo otrok, sploh ni potrebno vstopati, saj jih otrok sam povabi, kadar jih rabi.
Problem s starši je, ker bi začeli vzgojo po svojem modelu nekaj let prepozno, ko ima otrok že izdelano sliko o real life.

MrBrdo ::

Tip se dejansko misli preselit da bo lahko kadil. 8-O
Koliko bi koštalo?

A so res tako grozni "tastari"?
MrBrdo

Good Guy ::

dejlte no, take teme spadajo v AE

polom :))
http://goo.gl/7ItKpU
Naj računalnik dela za vas^^

Avenger ::

Hm, ne, zdej je na točki, ko je vseeno če neha kadit, ker mu itak ne bodo verjeli in bo vedno na sumu. Edina rešitev bi bila, da ko prideš, škatlico cigaret odložiš na primerno in zelo vidno mesto. Kakšno polno škatlico pa pustiš v predalu. Ob zmanjku le-te vprašaš starše zakaj so jo vzeli in bojo rekli da zato ker ne boš kadil - potem boš pač rekel, v redu, ampak škatle bom imel zdaj vedno s sabo in jih ne bom več puščal v sobi. :)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

T0RN4D0 ::

Hišna pravila (ne kajenje v hiši) nimajo popolnoma, ampak res popolnoma nobene veze s stikanjem po osebnih rečeh za iskanje cigaret oziroma česarkoli. Tudi kajenje na splošno nima veze z "my house, my rules". Tudi, če z otrokom nimaš pogodbe, to ne pomeni da lahko počneš kar hočeš.


Zanimiv kontraudarec bi bil vdiranje na WC, kopalnico, spalnico staršem. Sej nimajo pogodbe. Odpreš vrata med tuširanjem in vprašaš kaj počnejo. Zakaj? Tko, posiljuješ jih in jim ne pustiš zasebnosti, kadar jo želijo. Da se počutijo posiljene. Tako, kot bi se počutil sam, če ti za hrbtom kopljejo po sobi. Potem bi morda lažje razumeli, kako se počutiš, in se strinjali, da drug drugega pustite pri miru. :)
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

gzibret ::

Nekateri ste prav hecni. Sicer je to splošen problem tukaj, ampak v tej temi prav bode v oči.

- nikoli ni rekel, da je kadil v bajti, in da je to predmet spora
- nikoli ni rekel, da misli starše tožit; zanimalo ga je le, kako je s pravnimi podlagami, ker je verjetno (pudarjam, VERJETNO, kar pomeni, da je to moja domneva, zelo verjetno tudi resnična) od forta/mati dobil v nos, da imata onadva v njuni bajti pravico delat kar hočeta
- avtor teme je tudi rekel, da ni problematičen in da ima v šoli štirice in petice (čeprav mi je to malo čudno, ker se proglaša za 19-letnika, 19-letniki pa so po večini že na faxu, tam pa štirice in petice niso prav lepe ocene, pa pustimo to)
- ali je kajenje dobro ali ne ter debata okoli smiselnosti opustitve kajenja pri teh letih je totalen offtopic v tejle temi

Torej, dajte malo prebrat, predno nekaj brezveze izjavljate oz. še huje, si nekaj zmišljujete.
Vse je za neki dobr!

T-h-o-r ::

3+2

ali pa je kako leto pač zafural :)

vprašaj starša, zakaj ti brskata po sobi
Why have a civilization anymore
if we no longer are interested in being civilized?

Aston_11 ::

T0RN4D0 je izjavil:

Hišna pravila (ne kajenje v hiši)
Zanimiv kontraudarec bi bil vdiranje na WC, kopalnico, spalnico staršem. Sej nimajo pogodbe. Odpreš vrata med tuširanjem in vprašaš kaj počnejo. Zakaj? Tko, posiljuješ jih in jim ne pustiš zasebnosti, kadar jo želijo. Da se počutijo posiljene. Tako, kot bi se počutil sam, če ti za hrbtom kopljejo po sobi. Potem bi morda lažje razumeli, kako se počutiš, in se strinjali, da drug drugega pustite pri miru. :)



Me prav zanima, če bi otrok to uspel narediti drugič. Ni šans, da bi pustil, da bi mi otrok sral po glavi. Tisti pa, ki se mu tako zdi, feel free.

WTF: s kom naj bi imeli starši pogodbo? Z mulcem? Znanstvena fantastika. Deca morajo ubogati starše in ne obratno. To ni narobe svet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Aston_11 ()

Nuke_H2 ::

gzibret je izjavil:


- avtor teme je tudi rekel, da ni problematičen in da ima v šoli štirice in petice (čeprav mi je to malo čudno, ker se proglaša za 19-letnika, 19-letniki pa so po večini že na faxu, tam pa štirice in petice niso prav lepe ocene, pa pustimo to)


Možno je da je še v srednji oz gimnaziji ;). Sam sem star 19 let in sem v 4. letniku (use izdeloval normalno) :P.

Lp Nuke_H2

ShowDown ::

Še vedno sem prepričan, da je spoštovanje do staršev nekaj kar si starš mora zaslužit, ne pa samoumevna stvar. IMHO niso vsi starši a priori dobri.

@Aston_11: Torej če je tvoj oče tipa ala Fritzl, ga moraš brezpogojno ubogati? Just something little to think about...;) Pozabljaš, da je starš lahko vsak telesno zrel človek. Če le najde partnerja, ki je pripravljen prispevati svojo polovico. Nobenih psiho testov, nobenih urinskih testov...če tako pomisliš, je lažje dobiti otroka kot vozniško dovoljenje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ShowDown ()

Aston_11 ::

ShowDown je izjavil:

Še vedno sem prepričan, da je spoštovanje do staršev nekaj kar si starš mora zaslužit, ne pa samoumevna stvar. IMHO niso vsi starši a priori dobri.

@Aston_11: Torej če je tvoj oče tipa ala Fritzl, ga moraš brezpogojno ubogati? Just something little to think about...;) Pozabljaš, da je starš lahko vsak telesno zrel človek. Če le najde partnerja, ki je pripravljen prispevati svojo polovico. Nobenih psiho testov, nobenih urinskih testov...če tako pomisliš, je lažje dobiti otroka kot vozniško dovoljenje.


Noben ni tega trdil. Zgolj trdim, da bodo mulci ubogali starše, ne pa obratno. Pri Fritzlu nimaš izbire. Pri normalnih starših pa tudi imajo otroci dolgo pot ustreznega "vznemirjanja" staršev, da fašejo ultimat in nimajo več izbire. To je tisti extrem, ki ga omenjam, ko se pride do točke, ko otrok nima več izbire, ne pa starš. Vmes je pa še cel repertoar odnosov.

Kar se tiče vprašanja, če smejo starši brskati po sobi od mulca - itak, da imajo. Vprašanje pa je, kdaj bodo prišli do točke, ko bodo to tudi storili. Upam, da sedaj ne misli kdo, da je to kar samoumevno, da se kar sprehajo po sobi. Nekaj zasebnosti mulc le ima. Nekaj, ne pa neskončno. Itd.

T0RN4D0 ::

Hehe, pri meni pa ni šans, da bi pustil, da mi stari tako serjejo po glavi. :) Neke meje je treba postavit. Če jih prekoračijo, lepo poveš, da se ne strinjaš. Če nobena stran ne popusti, potem se pač malo povzdigne glas in se stvar stopnjuje dokler ne pride do ene od možnosti

a) nekdo popusti
b) boiling point

V b primeru je potem ta tvoj ultimat varjanta. Zdej, če te stari pri 19, ko si še v šoli ven mečejo, je pa odvisno tudi malo od tvoje dobre volje kako se bo končalo. Lahko "serješ po glavi" staršem kar precej. In če si že skregan na nož, niti ni tako neverjetno.



Sicer pa, od kej Aston kar naenkrat iz riti potegneš da so starši bili iz kakšne situacije vznemirjeni, prisiljeni, karkoli? Imaš paciente ki preventivno prešnofajo vse kar se jih ne tiče. Z argumenti tipa "če nič ne skrivaš, se nimaš kaj bat..." Tako, kot bi ti vsak policaj imel pravico prešnofat bajto kadarkoli. Saj nekaj zasebnosti imaš, ne pa neskončno.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

noraguta ::

avtorju: glej probi. bolj si boš prišel na čisto o pojmih kot na forumu. ene stvari niso teoretične. najdš še enga podobnega sotrpina pa flat. pol pa vidš , doma se še vedno lahko naučiš čike skrivat
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

MIHAc27 ::

Hm zanimiva tema. Sam nisem imel težav kot otrok. Nobenih posebnih omejitev nisem rabil, ker sem ponavadi sam dovolj dobro ugotovil kako in kaj. Niti nisem nikoli potreboval kakega posebnega pogovora (o čikih/drogah, sexu ali o cvekih v šoli).
Tudi ko sem ruknil letnik sem se sam bolj sekiral, kot so se starši.
Sobe mi verjetno nikoli niso preverjali, ker tudi ni bilo nikoli kake potrebe.

Tako da tu se definitivno strinjam z s-limom. Neko zasebnost vsekakor vsak otrok potrebuje.

Verjamem, da staršem kajenje ni pogodu, in tudi meni ne bo, če bosta kdaj začela. Preverjat sobo gotovo ne bom šel, razen ob kakem sumu za zelo resno kršitev (kar cigaret vseeno ni). Se bodo pa vseeno hitro našle kake sankcije (Npr. Če ima za cigarete potem žepnine ne potrebuje).

Aja pa na razne odvetnike, socialo in podobno raje hitro pozabi. Škoda časa in predvsem denarja in živcev. Tako tvojih kot od staršev.

Isto z lastnim stanovanjem. Potrpi malo..kadi zunaj, če že moreš ali zaklepaj sobo.
Raje privarčuj za kaj bolj pametnega (Razen če dobiš res kje zastonj sobo pa da greš za nekaj časa stran..)

Ziga Dolhar ::

Aston_11 je izjavil:


Kar se tiče vprašanja, če smejo starši brskati po sobi od mulca - itak, da imajo. Vprašanje pa je, kdaj bodo prišli do točke, ko bodo to tudi storili. Upam, da sedaj ne misli kdo, da je to kar samoumevno, da se kar sprehajo po sobi. Nekaj zasebnosti mulc le ima. Nekaj, ne pa neskončno. Itd.


Aston, in vprašanje kontra - ali smejo mulci brskat po sobi staršev?

Itak da smejo! Vprašanje pa je , kdaj bodo prišli do te točke, ko bodo to tudi storili. Nekaj zasebnosti sicer starši imejo. Nekaj, ne pa neskončno. Itd.
https://dolhar.si/

Okapi ::

Vprašanje pa je , kdaj bodo prišli do te točke, ko bodo to tudi storili.
Če so normalni, najkasneje tam nekje pri 8-9 letih prebrskajo vse, kar ni dobro zaklenjeno.

O.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

temameseca ::

http://www.racunalniske-novice.com/novi... oziroma http://www.katv.com/news/stories/0410/7...

Pa počakajmo na nekako enakovrsten sodni epilog :P

Ziga Dolhar ::

A grem loh bruhat, Računalniške Novice?
ZDA, ki so znane po številnih nenavadnih sodnih primerih, so sedaj dobile še enega. 16 letni najstnik iz mesta Arkadelphia (Arkansas), ki trenutno živi s svojo staro mamo, toži svojo lastno mater, ker naj bi ta kršila njegovo zasebnost na internetu. Kamen spotike pri vsem tem je, da naj bi vdrla v njegov Facebook račun ter elektronske predale, spremenila njihova gesla in pisala obrekljive komentarje in informacije o njegovem zasebnem življenju.


A to je "nenavadno", da otrok želi imeti zasebnost? Da je nenavadno, da se ne strinja - in mu pravo celo da prav - da mu smejo starši (hej, v njihovi hiši, z njihovo elektriko!) brskat po mejlih?

Kako jim uspe iz zanimive in resne tematike novico spravit na rumeni nivo o "čudnostih" "sodnega sistema" "ZDA" ... Carji.
https://dolhar.si/

temameseca ::

Couldnt agree more glede slovenskomedijskega prikazovanja ameriskega sodnega sistema kot pogosto cudaskega! V tem primeru se mi vseeno dozdeva, da bi lahko prevladal materin argument upravicenega poseganja na podlagi varstva, vzgoje ali preventivnih ukrepov s katerimi je zelela zaradi prekointernetne aktivnosti prepreciti kakrsnokoli ogrozanje otrokove varnosti (ne vemm ce rabi vsak skrbnik(stars) posebej utemeljen razlog za taksne ukrepe, npr. lahko samo trdi, da sumi da se otrok dopisuje z pedofilom :P)

guest #44 ::

Mislim, da je ta polnoletnost mal overrated.

Dejansko, dokler te vzdržujejo (hiša, denar,...) imajo pravico.

Jz če bom mel bom nekako tko...dokler te 50% odstotno vzdržujem imam pravico. Tko gledano, do konca srednje šole bom imel vso pravico. Pol če boš šou na faks in boš delal ob enem pa plačal del svojih stroškov, bom imel vedno manj pravice.

Če se preseravaš z "mojim" denarjem pač imam določene pravice, čiki pa so seveda preseravanje, če dobivaš od "mene" denar.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: guest #44 ()

poweroff ::

guest #44 je izjavil:

Dejansko, dokler te vzdržujejo (hiša, denar,...) imajo pravico.

Dejansko, dokler te vzdržujejo (hiša, denar,...) imajo PO TVOJEM MNENJU pravico. Saj si to mislil, ne? Ker zakon jim te pravice ne daje.
sudo poweroff

nuclear ::

s-lime je izjavil:

Torej, danes je bila doma kar burna debata, starši so našli v moji sobi čike... To se me ne dotakne preveč, ker je to pač moja zasebna odločitev ali bom kadil ali ne. Star sem 19 let.


Če si jih mel skrite, potem itak takšna reakcija tastarih,.. Če kadiš reči da kadim in da ne moreš pač nehat, da je to tvoja odločitev. Tko pač je.

Jaz ne kadim, ampak so stari še vedno sumljivi včasih.. To so vsi. Enkrat sem domov prinesel palčke iz kitajske restavracije, pa je mamo kap, ker je mislila da so igle za drogiranje.
Corsair 750D - VI Hero - i5 4670k - Corsair Dominator 32GB - 1080Ti - EVO 500GB
- Sabrent 1TB nVME - Corsair AX860i - Ducky Shine 3 Brown

49106 ::

Matthai, (skoraj)vsakega starša skrbi za otroka. Ne da imajo pravico, ampak je njihova dolžnost.

Seveda je to najbolje narediti tako, ko ga ni doma.... Koza cela, volk sit

Pyr0Beast ::

Ja. Samo da to ni skrb ampak paranoja. Potem se pa stari ob tla mečejo ker njihov otrok kadi čike ali bohnedaj travo.
Stari morajo odrasti, ne otroci.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

mikena ::

Ne samo, da nimajo nobene pravice na tako grd način vdirat v otrokovo zasebnost, temveč bi se spodobilo, da tudi potrkajo preden vstopijo v sobo!

Moja mama je recimo skrajno netolerantna kar se tega tiče in vdira kamorkoli se ji zljubi... tudi če so vrata od kopalnice odklenjena, vendar sliši, da je nekdo notri, bo ona lepo priracala notri in kasneje celo zbijala šale na račun morebitne 'scene', ki jo je videla :/

Da ne omenjam, da mi NONSTOP odpira pošto... prisluškuje telefonatom... se vtika v pogovore ko moji prijatelji pridejo itd. Seznam je še dolg!

Taki starši so obvezno potrebni ene vzgojne terapije!
1 2
3
4


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Žar v bloku? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6313271 (10438) OK.d
»

Bratu zatežli v OŠ ker si je naroču Laško-Malt (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
46585329 (62112) Pithlit

Protestniki pomagajte, prosim! Pustite pri miru vnuka! (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
29348194 (42171) OmegaBlue
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596108874 (94076) mailer
»

V Južni Koreji mladoletnim prepovedano igranje spletnih iger ponoči (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / NWO
9126289 (23338) [D]emon

Več podobnih tem