» »

Semolič : 'Odstopil ne bom', kljub temu, da me delavci nočejo

Semolič : 'Odstopil ne bom', kljub temu, da me delavci nočejo

1 2
3
4 5

poweroff ::

Nebrzdan neoliberalec bi firmo mirno zaprl - kot se je zgodilo v MIP-u.
sudo poweroff

Mr.B ::

Zapru, bi jo vsak . Samo ker je bil nekdo pogolten, bo konkretno švical da ta denar obdržiš...
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

poweroff ::

Mr.B - vse je seveda stvar interesov. Če lastnik podjetja gleda na vse skupaj samo iz svojega zornega kota - in pač zapre firmo, ki dela čisto spodobno in prinaša dobiček zgolj zato, da bo dobil še večji dobiček - potem je povsem upravičeno, da iz svojega zornega kota zadeve gledajo delavci.

Da torej delavci uporabijo zakon in vse oblike legalnega pritiska.

Je svinjsko, da delavci v podjetju v težavah ustavijo proizvodnjo in ogrozijo podjetje? F**k it! Povsem primerljivo je s tem, da lastnik dobro stoječe podjetje zapre ali pa zadolži zaradi prevzema ali zato, da bo nahranil svoje politične prijateljčke.

Kaj točno je torej problem?
sudo poweroff

Mr.B ::

Zato ker živiš v Sloveniji pa verjetno dlje od ljubljanske megle ne vidiš.
1. Podjetje imaš zato da služiš, in ne zato da v desetih letih nafilaš žepe, pa misliš da boš do konec življenja priskrbljen.
2. Kapitalist, v pravem pomenu, ukine zadevo, takoj kot mu le ta ne prinaša profita. Pa ne narobe razumeti, ko novinarji blebetajo, prvič v desetih letih poslujejo z izgubo. To pomeni da so dobički manjši kot je plan.
3. Ker se ve da je podjetje neuspešno, pa hkrati dobiva od države denar. Le zakaj bi tako podjetje zaprli, kje bodo pa vodilni delavci dobili tako enostavno denar.
4. Ker so si sindikati v pm, oziroma kot je dikcija sindikalista, kapital je kriv, delavci kot drugega ne morejo. ČE bi bili sindikati kot bi morali biti, si tega v podjetjih nebi upali narediti. Pa ne iz tega da bi se pogajali za višje plače, ampak zato ker kot lastnik podjetja, kapitalist, ti je želja da podjetje deluje uspešno, in ne da životari, ker tako podjetje zapreš.
5. Dikcija biti lastnik podjetja, kapitalist, in podobne dikcije ne pomenijo, da si tam nastavljen šef s strani kogarkoli, ampak si postavljen tam da delaš v dobro podjetja in da delaš s ciljem profita. Ne pa da si postavljen od nekoga, kot zasluga nekomu drugemu, pa lepo štiri leta sedaš v pisarni. Podjetje je potrebno voditi, samo od sebe pa ne gre. In te ti Slovenski managerji, po politični ustreznosti, pa so zaradi mene lahko doktorji, ne samo ekonomije, niso vredni nič, ker nimajo pojma kako se podjetje vodi, in živijo še vedno v starih časih. Torej biti vodja , šef nadzornega sveta in podobnih organov podjetja, ne pomeni samo naziv in dobro plačo.
6. Ker kot primer MURE, vedelo se je da zadevo ni možno rešiti, in da je zadeva zrela za stečaj. Hm Matthai, kako bi se ti branil ukinitve Mure, kot nekdo v fotelju, če ti da država, moj denar, zato da miri politično klimo, in da je ustreže nekomu. Že zaradi tega, ker je država dala koliko vsak mesec za plače , pa je danes podjetje v fazi stečaja.
7. Ne mi jamrati slučajno v kakšnem Gorenju. Gorenje je in je bilo pod okriljem Kučan jungarde. To da delavci delajo za minimalca je njihov problem. To da bodo izdelki dražji, je pa največje govno, kar lahko kdo reče. a. ker nismo v 60letih Jugoslavije, b. ker zunaj dobiš Gorenje ceneje c. ker so Slovenci hlapci, pa raje neko kar se jim zdi domače kupujejo, ker so se mi zdi da je to najboljše. Povprašajte kaj gorenje dejansko v Sloveniji dela, potem pa se po tujni razglejte, pa če si upajte nalivajte narejeno v Sloveniji. d. Če je Bosc, stane enako kot gorenje, nikakor ne bom izbiral gorenje, ker če je zunaj 20-30% ceneje, je zadeva nateg.
8. Da se zadeve vlečejo kot se vlečejo, i se povprašal, kaj o privatiziranem sklad, kakšnega komandata staneta. Hm, a veš katere politične osebe so ta sklad ustanovile, oziroma družbeni denar, ak. certifikate privatizirale, v svoj sklad. Hm, Istrabenz- reševanje komandanta Staneta, Mura reševanje komandanta staneta, poglej kateri skladi nastopajo pri Muri, pa malo poglej, katera podjetja so v igri.
9. Država je tista, ki je nesposobna, ampak ker so hlapci hlapci, pa če v gorenju nebi bilo čefurjev "mišljeno dobronamerno", v gorenju nebi štrajkali.
10. Subvencije delovnega časa so in so bile nateg, in ti. politični kapital, je hotel da se pomaga podjetjem, in ne subvencionira delavca, pri skrajšanem delovnem času.
11. Zavedati se je treba, da se zaradi reševanja določenih ljudi, pa ne delavcev, meče denar. Ta denar bo potrebno nekega dne vrniti, ampak to verjetno ne bo problem te vlade.

PS: Ker to pišem v delovnem času, bi sicer lahko napisal več in obrazložil, samo sem v podjetju, katerega cilj je biti uspešen, in ne živeti na račun države, zato da se kak Stanetov sklad ne potopi.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Zakaj imamo v sloveniji tako veliko profesorjev ekonomije?

Zato ker normalen, sposoben in učen ekonomist v tujini in pri nas ustvari podjetje od katerega živi in si dela dobiček. Nesposobni so pa lahko samo še učitelji, ker niso sposobni dobre firme ustvarit in jim drugega ne preostane.

poweroff ::

Nebivedu: koliko točno jih pa imamo?
sudo poweroff

Mr.B ::

Pri nas , sposoben ekonomist, beži ven. Danes je zelo popularna Česška. Spet so davki problematični, Slovenija mislim.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

krneki0001 ::

Nebivedu: koliko točno jih pa imamo?


Preveč.

poweroff ::

Podatek ni dovolj natančen. Ponovno: koliko točno jih imamo, ali zgolj "nabijaš" na pamet?
sudo poweroff

Mr.B ::

Pametni, imajo slovenijo tako za kratek čas. Ti. Okuženi, so pa se nalezli socializma, sedežev, in podobnih zadev, po tolekem času, ravno ne morejo biti več uspešni, pa čeprav so včasih morda imeli znanje. Kot tudi, problem rata v tem da morajo začeti drugi delati, tako da te drugi minirajo, torej, raje ne narediš nič.
Če pa malo pogledate kadrovanje, in ne samo očitno državno kadrovanje, in nadzorniki v kvazi državnih podjetij, potem pa gledaš politično kadrovanje v ti. uspešnimi podjetij. Morda pa ta ti. uspešna podjetja ravno niso tako uspešna, ali pa se uspešnost kalkulira s političnim kadrovanjem.

Recimo primer mobitel : Implementacija sprememb v mobitelu, bi pomenila da se odstrani do tretjega nivoja vse zaposlene. Obdrži se ljudi na šalterju, ter nujne ostale osebe. Tu mislim čistilke, in ne pomočika pomočnika svetovalca.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

luli ::

Matthai

Malo sem prebral temo in vidim da bluziš! Najprej bi rad vedel vsaj eno stvar, ki smo jo pri nas uvedli in jo lahko uvrščamo pod Neoliberalizem.
Težko bo. EDS so "sindikati" po naročilu ... skenslali, to pa je bilo pri nas tudi vse kar je bilo povezano s tem pojmom.

Ampak kako bi rekel človek : Že kažeš simptome FDV-ja. Ni kaj hitro so te naučili.

Utk ::

Nebrzdan neoliberalec bi firmo mirno zaprl - kot se je zgodilo v MIP-u.

Neobrzdan komunist bi pa od svojega bratranca, strica, soseda ali pa samo tovariša ministra dobil zakon, s katerim bi država še naprej podpirala to vrečo brez dna, lastnik komunist bi še naprej vlekel denar, delavci pa delali za miloščino.
Če mene vprašaš, imam raje neobrzdanega neoliberalca, ki zapre vse skupaj, ko se več ne splača.

jype ::

luli> Najprej bi rad vedel vsaj eno stvar, ki smo jo pri nas uvedli in jo lahko uvrščamo pod Neoliberalizem.

Odločbe izbrisanim :)

poweroff ::

Saj ne rečem. Neoliberalci so pri nas tako nesposobni, da še stranke niso sposobni ustanoviti.
sudo poweroff

luli ::

Saj ne rečem. Neoliberalci so pri nas tako nesposobni, da še stranke niso sposobni ustanoviti.

FDV-jevci pa tako "pametni",...

Eh ne bom se spustil na tvoj nivo.
V glavnem za nekoga, ki je doktoriral na fakulteti za družbene vede bi pričakoval, da ve kaj je neoliberalizem. No se pač motim. Naj te ne skrbi si eden izmed mnogih.

username ::

Saj ne rečem. Neoliberalci so pri nas tako nesposobni, da še stranke niso sposobni ustanoviti.
"Neoliberalci" itak ne obstajajo. Neoliberalci so mitska bitja (kot gremlini, heh), s katerimi levakarji strašijo svoje otroke ("če ne boš do konca pojedel rdeče pese, pride pote neoliberalec! buahaha").
Pa ne samo otrok, temveč bogami tudi eden drugega (no saj so intelektualno itak vsi bolj na otročji stopnji).

No ampak šalo na stran - če so domorodni neoliberalci na najbolj obdavčeni strani Alp bolj nesposobne sorte, so pa njihovi kolegi v USA (ter drugod po na propad obsojenem Zahodu) tako zelo od hudiča prefrigani in nabriti, da so (prosto po Matthaiu et co.) zakuhali globalno finančno krizo..
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

luli ::

Najbolj obdavčena država in dr. Mathai pravi, da je kriv neoliberalizem.

poweroff ::

Dejstvo je, da Mrkaić in Štih nista bila sposobna ustanoviti libertarne stranke. Posebej Štih se že nekaj časa pripravlja na ustanovitev (in je o tem tudi javno govoril), pa stranke še kar ni na vidiku. Kar je zanimivo, saj je treba zbrati le 200 podpisov...

Poleg tega so neoliberalci pri nas nekoliko čudni, saj se ne zavzemajo za svobodo. Z izjemo Mrkaića in morda še koga. Ravno prvi si je drznil javno povedati, da svoboda izbore poklica vključuje tudi izbiro ali bo ženska prostitutka ali ne (njegova izjava izpred nekaj časa).

Ostali libertarci se zavzemajo za povečano državno represijo (varnost, varnost) hkrati pa za šibkejšo državo, nasprotujejo človekovim pravicam Romov in Izbrisanih (ali pa to za njih vsaj niso pomembne teme), zavzemajo se pa izključno za ekonomski liberalizem (kljub temu, da so mnenja, da se naj država čim manj vmešava v gospodarstvo pa hkrati poudarjajo naj deluje pravna država, pravo pa kot vemo pomeni regulacijo). Marsikdo od njih je tudi mnenja, naj finančno krizo rešuje - država.

Na kratko: slovenski libertarci so neprofilirani in zmedeni.

Kar je škoda. Če bi imeli program, v katerem bi se zavzemali za svobodo in nižje davke, bi jih kdo celo jemal resno in jih tudi volil (vključno z mano). Ljudi, ki pa v par letih niso sposobni ustanoviti niti ene uboge stranke (ali pa jih je morda strah volilnega tekmovanja na trgu političnih idej? in ki znajo le dokaj primitivno javno komunicirati (recimo slog Mića Mrkaića, kar priznava tudi Matjaž Gantar), pač ni mogoče jemati resno.

Neoliberalizem je pa seveda kriv le v toliko, da je nesposoben postaviti resno alternativo.
sudo poweroff

monster-x ::

Dajmo si bit na jasnem. Gorenje in Mura sta posledica neoliberalizma.


Ne morem si pomagati, ampak res moram komentirati takšno smešno izjavo (ki je seveda ena od mnogih v tej temi). Še posebej Mura je kvečjemu posledica sprenevedanja, da lahko večno delamo na en in isti način. Celotna Mura (od lastnikov preko direktorjev do delavcev) je kot kaže prepričana, da ni potrebno ničesar vlagati v konkurenčnost. Če hočeš živeti bolje kot Kitajec, moraš pač več proizvesti in to tudi prodati. Če v enakem času več proizvedeš (in prodaš po možnosti po višjih cenah, ker imaš močno blagovno znamko), si povsem upravičen do višjih dohodkov. Če pa ustvariš enako kot Kitajec, si pa ne zaslužiš nič več kot Kitajec. Pa če ti je prav ali pa ne.

Matthai, če se gremo svobodo, naj bo to svoboda za vse, ne pa selektivna svoboda. Če bi bila Mura res tako dobro in konkurenčno podjetje ter hkrati odlična naložba, danes ne bi bila tam, kjer je -- pred stečajem. Metanje državnega denarja v nekonkurečna podjetja pač ne pomaga. Pomaga kvečjemu delanje na tem, da se optimizira procese in odpusti odvečno delovno silo ter se jo spet najame šele takrat, ko je podjetje tega zmožno. In ne, dragi Matthai, noben neoliberalizem ni kriv. Kriv je sistem, ki podpira taka podjetja z državnim denarjem. Namesto, da bi postavili delavce na cesto že pred 10-15 leti, ko bi si lažje našli novo zaposlitev, so jih postavili danes, ko so izredno težko zaposljivi.

Glede Semoliča pa človek res ne ve, kaj bi -- ali bi se smejal ali jokal. Zahteva praktično nemogoče stvari, pa še nekonsisten je. On zahteva vso transparentnost pri plačah direktorjev, ko pa pride do njegove plače, pa o tem noče govoriti. Le ena od njegovih cvetk. Sindikate bi morali tako ali tako prepovedati. Ampak nihče nima toliko jajc v naši politiki.
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.

MadMicka ::

monster-x pravi "Sindikate bi morali tako ali tako prepovedati. Ampak nihče nima toliko jajc v naši politiki."

No, to je ena taka res kretenska izjava. Kaj pa so sindikati? Društvo. Kdor hoče, se včlani. Prostovoljno. Morda pa bi monster-x želel prepovedati demokracijo? Ker on itak ve, kaj je dobro za vse in kaj ni za nobenega.

p.s.: luli, zakaj pišeš Semolič z mehkim č-jem? V bodoče, če ne veš, kako se črkuje kak priimek, pač zadevo preveriš.

poweroff ::

Neoliberalci bi seveda prepovedali sindikate. V isti sapi govorijo o svobodi. Patetično.
sudo poweroff

WarpedGone ::

A si spet slabo spal?

Sindikat naj ima enak status kot cerkev, ločenost cerkve od države pa naj se dejansko izvaja.

Ko pa en sindikat zleze v postlo z uradnimi upravnimi postopki je pa neki zelo narobe. In tej narobe stvari se pri nas reče "socialni dialog" in "socialni partnerji". Par posvečenih sindikalnih liderjev zajebava celo državo.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Dejstva:

monster-x :: včeraj, 22:31:33
Sindikate bi morali tako ali tako prepovedati.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Manjka še povezaba med monster-x in neoliberalci.
Vzem tablet, pomaga.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

monster-x seveda je neoliberalec, saj podpisa neoliberalne ideje.

Če pa misliš, da obstaja Tajno društvo neoliberalcev se pa seveda motiš. Ti nesposobneži nisi uspeli niti stranke ustanoviti...

Vsekakor si slabo bral, in je monster-x hkrati govoril o svobodi in prepovedi sindikatov. Pa saj vsi vemo za kaj gre pri "rušitvi" Semoliča. Neolibearalcem ne gre z to, da bodo sindikati dobili boljšega voditelja. Njim gre za demontažo sindikatov.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Kako točno je tole tvoje pljuvanje po neoliberalcih zaradi ene izjave ene osebe, ki tu pa tam podpre kako "neoliberalno" idejo drugačno od pljuvanja po nesposobnih FDVjevcih?
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

Mipe ::

Slovenci pač radi predalčkamo in potem ves predal popljuvamo. Seveda smo pri tem sami vedno zunaj predala.

poweroff ::

Warped: poglej si kaj pišejo o sindikatih na libertarnem blogu, poglej si izjave Mrkaića in Štiha. Govorijo enako. Ne gre torej za enega "monstra", pač pa je on na liniji.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Link or it doesn't exist.
Zbogom in hvala za vse ribe

poweroff ::

Preberi blog. V celoti.
sudo poweroff

WarpedGone ::

Pošiljaš me brat debele bukle/bloge, da bom našel dokaz za tvoje trditve?
Sorry, breme točnega dokaza je na tvojih ramenih.
Hočm link na EN blogpost in konreten odstavek/stavek v njem, ki pravi to, kar ti trdiš da pravi. Da libertarci zagovarjajo prepoved sindikatov.

Al pa bo obveljalo da si enostavno zmišljuješ, zlivaš gnojnico in obtožuješ brez dokazov.

Iz tega bloga:
In za konec še ena egoistična. Predstavljajte si, da lahko nekdo izrazi misli izražene v tem prispevku in ga tisti, ki se ne strinjajo z njim ne imenujejo neoliberalec, socialni darwinist, ameriški apologet, vulgarni ekonomist - ampak preprosto - politični ali idejni tekmec.


Si zmožen tega?
Zbogom in hvala za vse ribe

luli ::

Brezveze, da z njim debatiraš!

Saj vidiš, da krivi vse kar ne izhaja iz FDV-ja. Upam, da jih bo v kratkem streznila ulica.

poweroff ::

Če bi prebral natančno, bi videl, da sem napisal, da se neoliberalci zavzemajo za demontažo sindikatov:
Neolibearalcem ne gre z to, da bodo sindikati dobili boljšega voditelja. Njim gre za demontažo sindikatov.


Skratka, za to, da se sindikati oslabijo. Štih v zvezi s sindikati odkrito govori o "socialističnih zablodah". Nekateri bolj radikalni pa govorijo odkrito o prepovedi.

Tole bo v redu:
Iz zgodovine smo se naučili, da so sindikati pogosto nasilne in kriminalne skupine in da so takšne prepovedi nujno potrebne za zaščito nesindikaliziranih delavcev pred:
- diskriminacijo (na podlagi nečlanstva v sindikatu),
- sindikalnimi korupcijskimi navezami (denimo član sindikata v javni upravi s pravili javnega razpisa privilegira podjetje z močnim sindikatom) in
- drhaljenjem (z angleško besedo - mobbingom).


Kaj pa tole:
Pri tem so podcenili preračunljivost in družbeno destruktivnost sindikatov...


Pa na hitro še tole:
Prenehajte plačevati članarino za sindikat...


In za konec še ena egoistična. Predstavljajte si, da lahko nekdo izrazi misli izražene v tem prispevku in ga tisti, ki se ne strinjajo z njim ne imenujejo neoliberalec, socialni darwinist, ameriški apologet, vulgarni ekonomist - ampak preprosto - politični ali idejni tekmec.

Si zmožen tega?

Oprosti, če je neoliberalec zate žaljivka. Lahko si tudi idejni tekmec.

Čeprav tehnično gledano to ne drži, ker jaz ne tekmujem, pač pa samo svobodno izražam svoje mnenje. Politični tekmeci pa libertarci tudi niso, saj politične stranke niso uspeli ustanoviti. Hmm, je trg opravil svoje? :D
sudo poweroff

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: poweroff ()

luli ::

Brezveze.

Razlaga za FDV-jevce. Obstaja element a iz množice A z lastnostjo alpha. Iz tega ne morete izpeljati lastnost alpha velja za celo množico A.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: luli ()

WarpedGone ::

In kje ti tle vidiš POZIV K PREPOVEDI SINDIKATOV?

Js sm tam prebral le:
Si predstavljate, da bi želeli kandidirati za državni posel, pa bi vas zavrnili z obrazložitvijo - da se smejo na razpis prijaviti le podjetja, ki zaposlujejo najmanj tretjino Romov in znotraj katerih je organiziran sindikat? Takšna diskriminacija je značilnost socialističnih totalitarnih režimov in je v svobodnih družbah prepovedana.


Napisal si lepo in direkt:
Neoliberalci bi seveda prepovedali sindikate. V isti sapi govorijo o svobodi. Patetično.


Skratka, nesramno podtikaš. A naj še dodam, da je to čisto po FDVjevsko?

Da bo jasno tut nepismenim, mathaiiju seveda ne bo: Sindikate je treba spustit na raven cerkve = ločiti jih je treba od države, enako kot gobarska društva.
Zbogom in hvala za vse ribe

Zgodovina sprememb…

MadMicka ::

WarpedOne, ti teh stvari ne poznaš, to je več kot očitno. Sindikati imajo podoben položaj, kot gobarska društva. O gobah se država lahko pogovarja z gobarskimi društvi, o socialnih pravicah in delovnih razmerjih z sindikati, ampak v obeh primerih velja, da pač v končni fazi država ureja zadeve, kot misli, da je prav.

Razumeš? Če npr. država skuša urediti oz. spremeniti neka pravila v določeni civilni sferi, je v razvitih državah normalno, da se pri tem o spremembah izreče tudi tista civilna sfera, ki se jo to tiče. Ampak, kot rečeno, še vedno velja, da parlament sprejme zakon, pa če se gobarsko društvo, cerkev ali pa sindikat na glavo postavijo. Čisto nekaj drugega pa je, če politika misli, da večjemu delu javnosti nek projekt ne bo všeč in bi lahko zaradi tega izgubila volitve. Npr. Janša zaradi strahu pred izgubo na volitvah ni uvedel EDS, je pa uvedel (pre)poceni vinjete, ipd.

WarpedGone ::

Sindikati imajo podoben položaj, kot gobarska društva.


Ob ogledu dnevnika imam vedno ravno kontra občutek.
Zbogom in hvala za vse ribe

Utk ::

Dajmo si bit na jasnem. Gorenje in Mura sta posledica neoliberalizma.

To je tako neumno, da se ne da povedat. Gorenje in Mura sta lahko samo posledici socializma, ko se je nekaj delalo, pa če se je to rabilo, oz. splačalo, ali ne. S tem, da Mura je popolnoma zavožena, Gorenje ima pa kar dobre možnosti, da spodobno preživi, če bojo le komunisti pri nas dovolili, da čim več poceni proizvodnje preseli tam, kjer so plače nižje. Pri nas pa naj delajo samo tisto, s čimer bojo zaslužili vsaj jurja, pa tudi če jih ostane samo 500. Ko bo tako, bomo s ponosom rekli, da je Gorenje posledica neoliberalizma. Tovarne kjer ljudje delajo za 400 evrov, so pa posledice komunistov, ki ne znajo nič boljšega. Da smo si na jasnem.

krneki0001 ::

20 let smo že iz socializma, tako da ne krivit tistega sistema. V 20 letih bi lahko to poštimal, če bi hoteli, pa je bilo treba kupovat od patrij, predsedniških letal, do razprodaje zemlje, objektov in celih firm po mnogo prenizkih cenah. Tisto, kar niso mogli prodat pod tržno ceno so pa prvo uničili pa potem razprodali. Ostalo nam je bore malo, pa še tisto propada. Pa za to ni kriv socializem ali komunizem, ampak najhujša oblika kapitalizma - tista otroški bolezen kapitalizma, ko so bedaki mislili, da bodo na enaki stopnji kot ostale države v petih minutah.
Seveda tudi ostali so imeli enake probleme, ampak 50 let nazaj, danes so pa na višji stopnji kot mi. in mi nismo sposobni dohitet ostalih, čeprav naši voditelji mislijoprav to.

Utk ::

Ne, v socializmu smo še danes, glih to je problem. V kapitalizmu bi slaba firma propadla. Pri nas pa noče in noče. "Komunizem" imamo tudi še danes, ampak to ni tak sovjetski, ampak tak čisto naš, ko se slabe firme rešuje, da imajo ljudje kaj delat, tudi če dobijo 300 evrov ven, prašiči pri koritu pa tisto pomoč sebi v žepe filajo in se hvalijo kakšni super menedžerji so in da imajo sramotne plače proti nemškim menedžerjem. V resnici pa ne bi znali menedžerirat niti stranskega šanka v McDonaldsu. To je naš komunizem. To ni kapitalizem. Pa ga lahko še trikrat z zakoni predpišejo.

krneki0001 ::

Zame to ni komunizem - komunizem je ko imajo vsi dovolj za preživet in je vse državno. Pri nas pa ni več toliko državnega. Je večina v privat rokah bivših komunistov, ki bi radi bili kapitalisti. To pa.

Utk ::

Ja, sej to je vso bistvo "komunizma". Da je vse državno, vsi revni (samo preživet danes ni več dost), tisti pri koritu pa ne vejo kam z denarjem. Drugačen komunizem ni nikdar obstajal. Ni pa to pravi komunizem, seveda.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

krneki0001 ::

ja na žalost.

poweroff ::

Pejte neoliberalci svoje ideje prodajat na ulico - v Muro in Gorenje.

Me res zanima odziv delavcev.

Po forumih pisat je pač udobno...
sudo poweroff

username ::

Matthai >

monster-x seveda je neoliberalec, saj podpisa neoliberalne ideje.

Če pa misliš, da obstaja Tajno društvo neoliberalcev se pa seveda motiš. Ti nesposobneži nisi uspeli niti stranke ustanoviti...

Vsekakor si slabo bral, in je monster-x hkrati govoril o svobodi in prepovedi sindikatov. Pa saj vsi vemo za kaj gre pri "rušitvi" Semoliča. Neolibearalcem ne gre z to, da bodo sindikati dobili boljšega voditelja. Njim gre za demontažo sindikatov.
Sem ti zadnjič lepo napisal, da je 'neoliberalizem' in 'neoliberalci' samo fiktivna kategorija, ki v resnici ne obstaja. Ampak nekateri sodobni "intelektualci" so se ta pojem izmislili. Kar ne pove nič dobrega o njihovem duševnem zdravju, btw... (še manj dobrega pa o njihovi dejanski intelektualni sposobnosti, če se morajo zatekati v fantazijski svet)

Vsekakor pa je zanimivo tole protislovje: ti tvoji mitski 'neoliberalci' ne znajo ustanoviti stranke (ti ponovno razložim - nekdo, ki ne obstaja, ne more ustanoviti stranke), po drugi strani pa te strašno skrbijo njihovi kobajagi načrti o 'demontaži sindikatov'.

Matthai > Pa na hitro še tole:

Prenehajte plačevati članarino za sindikat...
To si dal kot dejanje 'demontaže sindikata'? Veš kaj, vsak delavec sam odloča ali bo plačeval sindikat ali ne (ne bo član).
Ampak ti bi rad kriminaliziral že zgolj izražanje mnenja, da je plačevanje sindikalne članarine brezveze?
Kaj sledi potem , boš zahteval še zakonsko obveznost članstva v sindikatu (seveda s plačaevanjem članarine, kajne)...
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Karaya 52 ::

Matthai> Pejte neoliberalci svoje ideje prodajat na ulico - v Muro in Gorenje.

Po pravici povedano si tega nebi upal, ker je Semolič delavcem vsa ta leta prodajal kar se Janeza najhitreje prime - igral na sturno nevoščljivosti, pri čemer je za vse njihove tegobe okrivil nekoga drugega, včasih kapital, danes management. Skratka parole ki so 30 let ZA ČASOM in zato naj prevzame del odgovornosti. Drugače mi veliko manjka do neoliberalca, imam pa podoben pogled na gospodarstvo.

Zgodovina sprememb…

poweroff ::

No, jaz sem pa mnenja, da so 'socializem' in 'socialisti' samo fiktivna kategorija, ki v resnici ne obstaja. Zgodovinsko gledano je socializma že dolgo konec. Ideološko gledano so pa (v Jugi) vedno govorili, da to, kar izkušamo, ni pravi socializem, da pravega socializma še ni in da šele pride. Na koncu je Juga seveda prej crknila.

Je pa zanimivo - eni trdite, da neoliberalizem ne obstaja, drugi, pa da jim do pravega neoliberalca še veliko manjka. Se mar sramujete svoje ideologije?
sudo poweroff

WarpedGone ::

Mathaii: Link al pa spet samo nabijaš in zavajaš.
Zbogom in hvala za vse ribe

jype ::

CrniE> Drugačen komunizem ni nikdar obstajal.

To seveda še zdaleč ne drži. Če nimaš pojma o drugačnih implementacijah komunizma to ne pomeni, da jih res ni (bilo).

Morda bi se spodobilo, da za začetek kaj prebereš o kibucih ( Kibbutz @ Wikipedia ).

monster-x ::

MadMicka in Matthai, hjao, a vama moram res že spet razlagat stvari. Okej, sindikat je društvo. Nikjer ne bi bilo problema, če malo bolj razgledan človek ne bi hitro ugotovil, da gre pravzaprav za čisto legaliziran kartel na trgu dela. Če dopustimo to, bi morali dopustiti tudi kartele med podjetji, ki prodajajo dobrine. Aja, to smo pa prepovedali. Zakaj je lahko ena stran privilegirana? Zato pa bi jih morali prepovedati. Ali pa legalizirajmo kartele med podjetji. Samo da bo pošteno do obeh.

Recimo še ene par zanimivih stvari, ki so posledica kartelističnih sindikatov:
- višja brezposelnost (to ti lahko razloži vsak študent prvega letnika katerekoli ekonomske ali poslovne šole)
- inflacija (dražje delo dvigne ceno proizvodov; pazi, to ni enako, če delavec več proizvede in zaradi tega več zasluži)
- preberi si kaj o mrtvi izgubi (v angleščini je izraz znan kot 'deadweight loss')

Meni se zdi delovanje sindikatov zelo sporno. Del Semoličevega humorja trenutno vključuje obvezno udeležbo delavcev v dobičku. Gospod Semolič bi pač moral vedeti, da je nagrada za opravljeno delo plača, nagrada za vložen kapital pa dobiček. Če so delavci prepričani, da so tako zelo sposobni, naj raje denar, ki ga namenijo za članarino v sindikatu, vložijo v delnice podjetja, za katerega delajo. Tako bodo z eno potezo in brez dodatnih sredstev udeleženi pri dobičku podjetja.

Zakaj ima lahko glavni sindikalist Semolič visoko plačo, ki jo med drugim skriva. Plačo, ki je dostikrat višja kot tista, ki jo zaslužijo v Muri ali na primer Gorenju. Ali ni ravno on tisti, ki managerjem očita visoke plače? Zakaj ne bi bil tudi Semolič solidarnik in to pokazal s tem, da bi si znižal plačo ter s tem manj ropal delavce, ki ga plačujejo?

Ves čas se pritožuje nad tem in onim. Jaz imam idealno rešitev zanj. Naj denar, ki ga zbere s članarinami sindikatu, raje nameni za ustanovitev novega podjetja, kjer bo zaposlil in po njegovo ravnal z delavci (jih dobro plačeval, ipd.). On pa naj bo glavni manager (seveda ne sme imeti visoke plače, četudi bo uspešen). S tem bi dobili nova delovna mesta, Semolič pa bo dokazal, kako se stvari streže, ker so kot kaže ostali nezmožni tega.

Sindikati bi morali, namesto tega, da se zavzemajo, da bo en delavec celo svoje življenje prisesan na eno podjetje, svetovati delavcem, kje najti nova, boljša delovna mesta, jim po možnosti ponujati dodatna izobraževanja, ipd. S tem bi pridobili na konkurenčnosti. V tem primeru ne bi govorili o kartelu na trgu dela, temveč bi to bilo "društvo" za pomoč delavcem, od katerega bi imela koristi tudi podjetja, ki bi iskala izobraženo delovno silo. Tako bi delavci tudi lahko zaslužili več. Hkrati pa bi bolj izobražena delovna sila (in s tem produktivnejša) vabila nov kapital v državo (seveda je ob tem zelo zaželjeno, da bi se znižali tudi davki).

Ravno zaradi zgornjih dejstev se moraš vprašati, kako zelo svobodni so sindikati. Če prepoveš svobodo kartelom med podjetji, jo je potrebno tudi sindikatom pa pika. Kako zelo svobodno je prepovedati delati nekomu, ki je pripravljen delati za manj denarja (pri višji ceni dela je manj povpraševanja)? Kako zelo svobodno in v duhu konkurenčnosti je dejstvo, da bi nekateri radi prepovedali ljudem v Aziji, ki že tako ali tako nimajo ničesar, da uvažajo svoje izdelke na določen trg, kjer bi jih lahko prodali in s tem nekaj zaslužili? Ob drugi priliki se bodo isti ljudje pritoževali, češ kako zelo svinje so bogati kapitalisti in bogate države, ki ničesar ne dajo tem revežem. Da bi jim pustili delati, to pa ne -- vsaj dokler bi delali namesto njih.

Pejte neoliberalci svoje ideje prodajat na ulico - v Muro in Gorenje.

Me res zanima odziv delavcev.

Po forumih pisat je pač udobno...

Res je, trenutni sistem je zelo dober, ker podpira nekonkurenčna podjetja. Zato pa je Mura dobro stoječe podjetje, ki ustvarja ogromno dobička, delavci pa dobivajo astronomske plače.

Matthai, koliko Murinih izdelkov pa imaš ti? In zagotovo še nisi kupil izdelka iz barabinske Azije, kajne?
There comes a point when a dream becomes reality and reality becomes a dream.
1 2
3
4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako izbrati koga odpustiti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16837976 (30781) Invictus
»

Apple, Google, Intel in Adobe ponudili premalo, tožba zaposlenih gre dalje

Oddelek: Novice / Tožbe
128041 (5912) sisemen 
»

Prevoz do dela (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12126744 (22830) Invictus
»

Vegrad: ali je to sploh mozno? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11119220 (15132) lexios
»

Delitev dela dobička odslej obvezna (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Problemi človeštva
55364890 (56269) TESKAn

Več podobnih tem