» »

Kaj bi se zgodilo, če bi odkrili spodnje FIKTIVNO zdravilo? Napišite svoje mnenje.

Kaj bi se zgodilo, če bi odkrili spodnje FIKTIVNO zdravilo? Napišite svoje mnenje.

Sc0ut ::

Predstavljajte si, da odkrijejo zdravilo recimo proti raku debelega črevesa in ugotovijo, da deluje samo pri belcih, ker imamo samo belci nek specifičen receptor, ki je potem vezan na kaskado encimov, ki zavre rast rakavih celic. Pri črncih pa je kontraindicirano, ker imajo podoben receptor povezan s kaskado, ki promovira razrast rakavih celic. Nato pa napišejo v smpc:

Use only on white people.

Contraindications:

Don't use on black people.

Oziroma, napisano bi bilo tako ,da bi bilo olepšano in ne bi kar nakazovalo na white/black. Naprimer: don't use, when you have dark colored skin...Nekaj v tem smislu. Upam da razumete.

No, kaj mislite, bi se zgodilo.

Naprimer, bi firma sploh upala dati na trg to zdravilo ali bi se preveč bala rasnih izbruhov? Če ja, bi naredila potihem ali pa z glasnim marketingom.
Kakšno razliko bi naredil čas, recimo za čas rasnih nemirov v Ameriki proti današnjemu času, ko smo bolj informirani...
S predpostavko, da bi takrat imeli tehnologijo to narediti. Kako mislite, bi se politika glede tega odpredeljevala, naprimer v Ameriki leto po volitvami ali pa pol leta pred volitvami.

Napišite malo vaša mnenja, če vam je ali pa temo pošljite v pozabo. :) :)
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
  • spremenil: Sc0ut ()

Opkow ::

Povprecni clovek ne bo kar tako prisel do takega zdravila. Jemal ga bo lahko edino v bolnici, pod stalnim nadzorom zdravnikov specialistov.

In pisalo bi v stilu, da zdravilo lahko jemljejo samo tiste osebe, ki imajo (po tvojem primeru opisa) specificen receptor vezan na kaskado. In je odsvetovano jemanje zdravila pri osebah z drugacnimi receptorji.

Oz kot je pri nas v 'modi', pred uporabo se posvetuj z zdravnikom. ;)

borchi ::

je enkrat prišu črnec k house-u in je hotel, da mu da "white people's drug"...

tako da očitno Sc0ut-ov primer ni hipotetičen.

edit: ja, kriv sem, jaz zelo resno gledam housa :8). now, writers, stop messing with my (mental) health! ;(
l'jga

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: borchi ()

Sc0ut ::

@killer: Pa recimo da se lahko izda na recept v lekarni. Recimo.

@borchi: Ja, sem se jaz tudi zdaj spomnil:) .
Ampak ok, dobro, vemo da bi naj ACE inhibitorji delovali boljše pri belcih. Ne da se mi daj po pubmedu še kakšen članek it iskat. To me namreč ne zanima v tej temi. Pa še razlika naj ne bi bila ful velika. Jas pa ciljam na to, da pri belcih super hudo deluje, pri črncih pa super hudo NE deluje. Strogo hipotetično seveda.


Gre se mi bolj zato, kaj bi se dogajalo na družboslovnem področju glede tega, če bi lahko stvar prerasla v kašno afero, kot pri nas vsaka mala stvar. Recimo da bi se manj izobraženi črnci, podobno kot v francoskih predmestjih začeli upirati, ko bi tematika postala razvpita? Nekaj v tem smislu me zanima.
Razlika med včasih, ko je vrelo med črnci in belci, ko ni bilo televizije, interneta in danes. Čas pred volitvami, po, volitvah,... V glavnem, ne v naravoslovnem smislu, ampak v družboslovnem, pa še to v ekstremih. Zato tudi ekstremni hipotetičen primer.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Sc0ut ()

Daedalus ::

Če je omejitev objektivna, pol ni problema. Ljudje pač različno reagiramo na različna zdravila - nekomu antibiotik odpravi vnetje, nekoga ubije. No big deal, AFAIK. Kaj bojo črnci znoreli, ker jim pač neko zdravilo ne pomaga oziroma jim škodi? Sej tud tisti, ki so alergični na kake antibiotike ne uprizarjajo množičnih riotov.

Pa brez skrbi - nihče ti ne bo šal na škatlico od zdravila pisat "For white arses only.":D IMO je tole en tak - namišljen problem.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

borchi ::

precej nezanimivo, v nekem smislu že videno (nihče ne razvija preveč resno zdravil za revne ljudi). tam doli v afriki nekej stokajo, da nihče resno ne išče zdravila za malarijo, pa vseeno ne gori manhattan...

bolj zanimivo bi bilo videti kako bi reagirali belci, če bi znali zdravit raka samo črncem. še bolj zanimiv bi bila kaka prenosljiva bolezen, npr. ozdravljen aids pri črncih.
l'jga

Matako ::

Mah po mojem se pa sploh ne bi nič zgodilo - saj imamo že v resnici ogromno zdravil, ki se jih določeni lahko privoščijo drugi pa ne. Kup učinkovite medicine ni dostopen.. ne vem, črncem v Afriki in posledično umrejo. Res, da razlogi niso biokemični, ampak saj ni važno - rezultat je isti, tako da ...

Osebno bi bila hipotetična situacija zanimivejša, če bi dodali še drugo koristno zdravilo, ki pa bi obratno delovalo le na črncih. Zanimiva bi bila (hipotetična) razlika v odzivih in argumentih tem hipotetičnem primeru.

EDIT: Mater, ste hitri. Me je že nekdo prehitel!
/\/\.K.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Matako ()

borchi ::

> Zanimiva bi bila (hipotetična) razlika v odzivih in argumentih tem hipotetičnem primeru.

indijanske žrtve bolezni, ki so jih prinesli konkvistadorji, bi v zgodovino zapisali kot nesrečen primer, kihec z aidsem okuženega črnca, ki ima zdravstveno seanso rezervirano šele čez pol leta, v pretežno belskem lokalu pa kot homicide?
l'jga

Sc0ut ::

Dobro, ok.
Zanimiv obrat:) Samo bi se firmi iz stroškovnega pogleda splačalo spravit zdravilo na trg, če deluje samo pri črncih. Verjetno ne, zato je moj primer takšen. Poleg tega so se črnci vedno upirali belcem, kar je bilo edino prav, mi njim nikoli. Tudi zato sem tako obrnil.

S tem da moji posti niso mišljeni rasistično. Niti malo ne. Zanima me samo, kaj bi se zgodilo. Niti malo ne mislim črnce predstavit kot hunto, ki se zna samo upirat. Če se kakšnemu administratorju zdi, da tako izgleda, naj takoj umakne temo.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

jype ::

Sc0ut> Samo bi se firmi iz stroškovnega pogleda splačalo spravit zdravilo na trg, če deluje samo pri črncih. Verjetno ne

Me prav zanima, kako si tole ocenil.

Po moje si narobe.

Sc0ut ::

Verjetno imaš prav. Malo sem navezoval na to, da še zdaj ni konkretnega zdravila za malarijo in kako težko pridejo do zdravil v Afriki. Pa še to, da velika populacija črncev v Ameriki nima zdravstvenega zavarovanja in si zdravila zelo težko privoščijo. Okej, saj si lahko nekateri komot privoščijo, ampak če gledamo bolj masovno, je veliko črncev, ki si ne morejo kupiti zdravila. In glede na to, da traja razvoj zdravila okrog 12let in stane nekje 1 miljardo dolarjev... Mogoče se vrne, mogoče ne, daj, pomagaj malo. Naštej par argumentov, da vidim, kje sem falil. Več glav več ve.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

jype ::

Afriške populacije je ogromno in vsa zdravila, ki jih tja prinesemo, so plačana. Denar zanje sicer ne izvira iz njihovega zdravstvenega zavarovanja, temveč od drugje - razne humanitarne fundacije zberejo gore denarja vsako leto, ki se potem porabi za taka zdravila in podobno šaro, ki jo v Afriki nujno potrebujejo, a je ne zmorejo proizvesti sami.

drejc ::

Dobro je tudi vedeti da daleč največ humanitarnih akcij na črni celini sponzorirajo organizacije iz ZDA, čeprav je Afrika evropska vest.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Ziga Dolhar ::

Tudi ZDA in pretežen del tamkajšnjih kontinentov so evropska vest :)
https://dolhar.si/

jype ::

drejc> Dobro je tudi vedeti da daleč največ humanitarnih akcij na črni celini sponzorirajo organizacije iz ZDA, čeprav je Afrika evropska vest.

Predvsem pa ni pametno pozabljati, da se je afriško populacijo uvažalo za sužnje v ameriko, ne pa v evropo.

Thomas ::

V Evropo se jih je skozi zgodovino uvozilo več.

Še največ se jih je pa preprodalo v domačem, afriškem prometu.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

jype ::

Thomas> V Evropo se jih je skozi zgodovino uvozilo več.

To zagotovo drži, vendar je evropa z afriškimi sužnji "trajno gospodarila". Ker je bil transport cenejši, so si to lahko privoščili.

Ko so prodajali v ZDA, so prodajali cela plemena, da so nove sužnje lahko redili kar v ZDA in jih sčasoma ni bilo več treba prevažat tja.

Ni, da bi se kdo delal finega.

Tomi ::

Sc0ut in brochi: res sta našla "overkill" primer, ki je malo verjeten, če pa že, pa se ga enostavneje rešiti.

Sc0ut: kot je napisal Killer, bi v SPC-ju pisalo, da je (sedaj hipotetično) primerna za recidive karcinoma kolona, ki na svoji površini izražajo XY123+, in nikjer še zdaleč ne bi bilo omenjeno, da deluje samo na črni ali beli rasi. Kar je tudi samo delna resnica, ker je človek genetsko tako diverzen, da bi gotovo bili črnci, ki bi lahko prejemali omenjeno terapijo in gotovo bi bili belci, ki je ne bi smeli. Prav tako se Azijci ne pritožuejo, da ne morejo spiti večjih količin etanola, ker pač nimajo alkohol dehidrogenaze, vsaj jaz nisem zasledil primera. Če bi že nastal problem, ga ne bi generirala stroka, ampak kakšen pohlepen medij, ki bi si na ta način želel dvigniti naklado.

borchi: primer t.i. orphan drugs (zdravil sirot) je res prisoten, samo še zdaleč ne omejen na Afriko. Lep primer sta Cerezyme in Fabrazyme, ki sta prav tako zdravili siroti, samo ker za problemi, ki jih rešujeta, trpi zadosti pacientov Zahodnega sveta, sta bili izdelani. Ekonomsko pač ni interesantno reševati življenj, ki tako nimajo prihodnosti (vem, da je sebično, da eni sodimo o življenju drugih, samo dokler ne bo zavesti, koliko ljudi lahko tam sploh preživi, ker za to obstajajo osnovna živila, ne bo zdravljenje nič pomagalo).
metrodusa.blogspot.com


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Paradoks različnosti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19234674 (31042) jype
»

Američani z modificiranim proteinom uspešno v celicah miši uničili DNK HIVa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
10634257 (30539) janex
»

Reklame in zdravila samo za črnce (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
8517468 (13602) Unknown_001
»

Prihodnost - pišemo si jo sami (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
1085988 (4069) Saladin
»

Izgon belih farmarjev (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1006280 (4986) Thomas

Več podobnih tem