» »

Fire-wire vs. USB?!?

Fire-wire vs. USB?!?

SmeskoSnezak ::

Naletel sem na zanimiv članek. Poraja se mi samo vprašanje, zakaj se sploh toliko "borijo", če pa prevladujejo (vsaj tak mislim) naprave z USB vmesnikom.

Bolj poglavitno vprašanje pa je, kakšne točno so razlike med tema vmesnikoma? Slišo sn da ljudje ki se ukvarjajo z glasbo, majo raje firewire. Ima fire-wire tudi kakšne težave, kot se dogaja pri USB napravah, da naenkrat "mailfunction"-na? Če mal experti poveste, kak je s tem. Matične sploh imajo Fire-wire, ali so samo dražje matične s tem opremljene?
@ Pusti soncu v srce... @

Imperiul ::

FireWire je veliko boljši od USB-ja, ampak so USB veliko boljše tržili in se je "prijel", FireWire pa "izvisel". Tu se lepo vidi moč marketinga.

kixs ::

Firewire je seveda boljsi zaradi druge arhitekture, ki pa je tudi drazja. In to je tudi en izmed razlogov za USB 2.0 prevlado. Dodaten razlog je placevanje licenc Applu za uporabo Fireware oznake.

Danes nimas racunalnika brez USB-ja. Medtem ko Firewire ni tako pogost. Tudi, ce gledas razlicne externe naprave (HDD...), jih ima veliko samo USB vmesnik - predvsem gledam na 2.5" prenosne diske.

Ce te zanima priklop diska, potem je pa najboljsi eSata.

SmeskoSnezak ::

Obstajajo kake tipkovnice, miške? Kak pa je z tiskalniki, monitorji? Pač, mal me zanima...
@ Pusti soncu v srce... @

Tear_DR0P ::

firewire ima predvsem en VELIK problem - ognjena žica je - kuri naprave - medtem ko USB nima te lastnosti
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Izi ::

Med Firewire in USB pomoje sploh ne gre za borbo.
Firewire je precej zmogljivejša zadeva ampak ga je nesmiselno uporabljati za naprave, ki ne izkoristijo vseh njegovih zmožnosti.
Vsak se uporablja za določene stvari.
Za večino naprav zadostuje USB, kjer pa USB odpove pa se uporablja Firewire.

Vse video kamere uporabljajo Firewire. Tam nima USB kaj iskati.

Tudi za povezavi dveh računalnikov med seboj je najbolj enostavno uporabiti Firewire. Samo direkt povežeš dva računalnika in že imaš najbolj zmogljivo mrežo, ki si jo lahko zamisliš, ni potrebno sploh ničesar nastavljati, seveda lahko povežeš samo dva računalnik med seboj, za 3 že potrebuješ switch ali hub.
Z USB-jem ne boš nič opravil pri povezovanju računalnikov med seboj.

Torej vidiš, da je nekaj stvari, kjer USB ni uporaben in tam se že dolga leta uporablja Firewire.
Ima pa vsaka novejša matična tako priključke USB kot Firewire.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

fosil ::

Firewire precej zmogljivejši od USB?
Ne bo držalo, treba je vedet da ja danes razširjeni FW prve generacije, torej FW400, ki ima prenos 400 Mbit, medtem ko je pri USB razširjen USB 2.0, ki ima prenos 480 Mbit.
Res je da obstaja tudi nov FW 800, ampak je zaenkrat še čista eksotika, pa še nazaj združljiv s FW400 ni. Ob tem mu konkurenco dela eSATA, ki je še veliko hitrejši (3 Gbit) in bolj raziširjen.
Za povezavo dveh računalnikov je pa velik bolj primerna Gbitna mrežna kartica, ki jo ima danes že vsaka matična.
Tako je!

Zheegec ::

V praksi je FW400 boljši (hitrejši, nižja obremenitev CPU) od USB 2.0, v teoriji pač ne.

Prihaja pa počasi USB 3.0
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

CCfly ::

Firewire precej zmogljivejši od USB?
Ne bo držalo, treba je vedet da ja danes razširjeni FW prve generacije, torej FW400, ki ima prenos 400 Mbit, medtem ko je pri USB razširjen USB 2.0, ki ima prenos 480 Mbit.


Deklarirana prepustnost še nič ne pove o izkoristku v praksi, ki je pri USB nižji. Testi zunanjih diskov z obema priključkoma so ponavadi dovolj nazorni.

Res je da obstaja tudi nov FW 800, ampak je zaenkrat še čista eksotika, pa še nazaj združljiv s FW400 ni. Ob tem mu konkurenco dela eSATA, ki je še veliko hitrejši (3 Gbit) in bolj raziširjen.

FW800 je združljiv z FW400, le konektor je drugačen. Popolnoma rešljivo z ustreznim adapterjem.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

neres ::

Tako kot je napisal Tear_DROP.. namreč tudi jaz sem bral da se ti FW naprave lahko skurijo, če jih odklopiš iz vklopljenega računalnika. Torej ga moraš prej ugasnit.

Sicer pa je FW hitrejši, kot je že znano. Morda tudi manj obremenjuje računalnik pri delovanju. Namreč za profi audio kartice z nizkimi latencami se uporablja bolj FW kot USB.

20sdfj093f ::

Pri USB 2.0 tistih 480 Mbps ne dosežeš...no way... celo če vzameš Cypressovo razvojno kartico za FX2LP in slednjega postaviš v štirikratno bufferirani slave FIFO (kjer mikrokrmilnik ne posega v prenos podatkov iz GPIF vrat na USB)...

LPD

fosil ::

FW je bil kul v času USB 1.0, danes pa pač ne več.
No za argumentacijo še en test
Tako je!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: fosil ()

Dr_M ::

joker?? prosim reci mi, da se hecas. :\ :(
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SmeskoSnezak ::

Ka pa narobe z Jokerom? :\ Si bom prebral test.

Sicer pa mate v mojem prvem odgovoru link na "boj" z novim usb 3.0 in fw s3200, katera bi naj izšla naslednje leto.

Ja ne, zanimivo tole. Bolj uporabn je torej fw, pa je usb bolj popularn. :)
@ Pusti soncu v srce... @

Pouh ::

Mnenje moje:
-nevem zakaj bi rabil na tipkovnici ali miški fw?
-če primerjam kable fw in usb, ki jih imam doma je razlika ogromna (fw-3x debelejši, tudi 5x dražji)
-sam sem včasih prenašal videe iz kamere prek usb, potem preklopil na fw in razlika je taka da niti sanjat ne moreš

Mavrik ::

Hja, ni nujno da je FW bolj uporaben. Še posebej glede na to, da maš 3 ali 4 različne možne priključke, kar pomeni da moraš vedno sabo vlačiti pretvornike, če res hočeš prenosljivost. USB je imel ogromno prednost z dejstvom, da sta imela tako USB1.0 kot 2.0 popolnoma kompatibilne priključke, tako da v tem ni bilo dileme.

Dodaj temu še dejstvo, da so Apple in kompanija, ki si lastijo patent, zahtevali absurdna plačila za vgradnjo standarda v naprave, ter tudi da je sama vgradnja FWja v napravo dražja kot pa vgradnja USBja... pa ni več prav nič čudno zakaj ima USB vsaka naprava, FireWire pa (zasluženo) caplja zadaj.
The truth is rarely pure and never simple.

Dr_M ::

SmeskoSnezak: raj uprasi kaj ni narobe z jokerjem. ampak nebi o tem, ker se ne bo dobro koncalo.:\
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

SmeskoSnezak ::

Dr_M, no daj... maš zs pa mi tam napiš, kaj te muč tolko. ;)

Hvala za mnenja. Je še kje bolj na široko opisano, kakšne so kaj specifikacije fw-ja in usb-ja, funkcionalnost, uporabnost, napake, itd.? Da si mal več preberem o tem.
@ Pusti soncu v srce... @

Tilen007 ::

V testisu sem želel zajeti kar se da široko populacijo hrambenih naprav, zato sem zbral več kot dvajset izdelkov najrazličnejših pasem.

Bo treba najti kakšen drug test, ker dvomim da tale avtor zna kaj pametnega napisat.

Tear_DR0P ::

delam dnevno s FW, USB in gigabit mrežo in moj glas gre v prid slednji. prenosi preko USBja so počasni, je pa res da vse USB naprave delajo plug'n'play na vseh OS - edini problem ki sem ga imel do sedaj, je ta, da je OSX prazen tera disk brez vseh opozoril sformatiral v HFS+. Firewire mi je kuril matične plošče na kamerah kot za stavo - zato sem začel iskati informacije kaj bi lahko bilo narobe. na začetku so na servisu rekli da nimajo pojma, in da sem edini ki se mu to dogaja - torej da je napaka v meni (500 EUR na 6 mesecev za fakin popravila). zato sem se trudil z googlom in najprej nič našel, potem pa je začelo kapljati (mojemu macu je pa FW umru, men pa moj zunanji disk ne dela več, men pa kamera še dela, samo ko jo priklopim na računalnik ni nič, ... sto in ena podobna pritožba čez ognjeno žico). nato sem se spomnil, da sem kot mladinec bral jokerja in je v njem pisalo o "ognjeni" žici. počasi pa sem ugotovil, da sony prilaga svojim kameram navodila kako se FW napravo priklopi na računalnik za optimalno varnost in ugotovil, da če se ti zgodi hard reset računala med tem, ko je FW naprava priklopljena, bo nekaj pregorelo. Drugače pa so hitrosti prenosa po FW 400 kablu neprimerljivo višje, kot pa USB2.0 - pri FW 800 pa v realnosti za skoraj 100%. Gigabitna mreža je pa sploh specialnost. Kabli, konektorji, vmesniki - nič se še ni spremenilo - je kompatibilna z 10, 100 in 1000. je varna in omogoča najhitrejše prenose (če so vse naprave gigabit in če so kabli lepo narejeni). je pa res, da zahteva vsaj nekaj konfiguracije in administracije.

aja še po spominu cifre za prenose:
USB 2.1 - 4-5 MB/s
FW 400 - 7-8 MB/s
Gbit - 26-28 MB/s

za tiste ki se sprašujete o ognju na ognjeni žici pa še tole:
Računalnik, na katerega priklapljate napravo naj bo v delujočem stanju (med vklopi/izklopi se pojabljajo špice, ki ubijajo naprave). Naprava ki jo priklapljate pa naj bo izklopljena (za safety feature jo jaz pustim še izklopljeno iz napajanja - tako ali tako so vse naprave brez varnostnega voda). FW kabel najprej v računalnik, potem v napravo in potem vklopite napravo. Nekako takšna so bila tudi navodila, ki sem jih dobil pre 3 tedni na servisu, ko sem še iskat skurjeno kamero
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

CCfly ::

"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

l-note ::

Še moje praktične izkušnje z zunanjim diskom, ki ima priklop na USB 2.0 in Firewire 400.
Na desni strani slike je opaziti tudi razliko v obremenitvi CPU-ja.

Rdeča črta - Firewire
Modra črta - USB

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

Izi ::

Firewire in USB je sploh težko primerjati med seboj, ker gre za popolnoma drugačno arhitekturo.
Tistih 400 ali 480Mbit pozabite, ker nimata tu nič kaj dosti veze oz. nekako tako kot je ima SATA1 150 MB/s in SATA 2 300 MB/s disk pa ponavadi ne zmore več kot 50 MB/s.

Firewire uporablja Peer to Peer arhitekturo, USB pa Master/Slave arhitekturo.
Odvisno od naprave je Firewire za 30 % do 70 % hitrejši od USB 2.0. V povprečju je torej kar za okoli 50 % hitrejši.

Master/Slave (USB) arhitektura pomeni močno obremenitev procesorja in počasno pošiljanje podatkov.
Peer to Peer arhitektura pomeni neobremenjen procesor in hitro pošiljanje podatkov.

Samo kurjenje naprav, kot tukaj straši Tear_DROP se sicer lahko zgodi ampak nič bolj pogosto kot pri USB napravah. Malo pobrskajte po internetu in videli boste kako velika količina USB ključkov in Fotoaparotv je bila že skurjena ob nepravilni uporabi. Celo celotni računalnik se je že skuril zaradi priklopljenega USB ključka.
Tudi pri nas smo imeli že kar nekaj skurjenih USB ključkov, ki se vedno iztikujejo kar med delovanjem.
Nismo pa imeli še nobene skurjene video kamere (Firewire), pa jih tudi vedno vtikujejo in iztikujejo isti ljudje, ki nimajo najmanjšega pojma o računalnikih.
Torej glede tega ni panike.

Je pa res, da Firewire deluje celo do 30 Voltov 8-O in lahko brez problema napaja vsako napravo.
Se pravi Firewire naprave nikoli ne potrebujejo dodatnega napajanja, samo en vtaknjeni kabel in konec.

USB je po drugi strani zelo slaboten v napajanju naprav. Teoretično sicer zmore do nekako 500mA, ampak brez dodatnega napajanja delujejo samo naprave ki porabijo do 100mA moči, kar pomeni, da potrebuje skoraj vsaka USB naprava še dodatno svoje napajanje preko usmernika.

Kot je bilo zgoraj napačno omenjeno, je pri priklopu Firewire naprav manj zmede zaradi priključkov.
In Firewire uporablja 2 standardna konektorja, USB pa 3 različne konektorje.
Za Firewire je na strani računalnika vedno 6-pinski konektor, na strani naprave pa je lahko enak 6-pinski konektor ali pa manjši 4-pinski konektor. to je vse.
Ponavadi se uporablja mali 4 pinski konektor, ki ne nudi napajanja naprave in z njim tudi ne moreš skuriti ali poškodovati naprave, ker je samo za prenos podatkov. 6-pinski pa se uporablja za naprave, ki potrebujejo poleg prenosa podatkov tudi napajanje do 30 Voltov.
Novejši in zelo redek Firewire 800 pa uporablja novi 9-pinski konektor, ki pa je za nazaj popolnoma kompatibilen in zraven dobiš konektorček iz 9-pin na 6-pin.
USB pa ima tisti podolgovati in ozki konektor na strani računalnika, na drugi strani pa je ponavadi večji kvadratni konektor za naprave kot so printerji in skenerji ali pa manjši, (ki je čisto podoben 4-pinskenu Firewire) konektor za fotoaparate in telefone.

Če čisto nepristransko pogledamo ima vsak svoje dobre in slabe lastnosti.
USB je odličen za printerje, skenerje, ključke za shranjevanje podatkov in fotoaparate
Firewire je odličen za video kamere in zunanje shranjevanje podatkov.
Za tipkovnice je daleč najboljši še vedno PS/2

Ne smemo pa pozabiti še na Bluetooth, ki vse bolj osvaja Miške, telefone in vse ostale prenosne naprave.

SmeskoSnezak ::

Kaj pa omenjen gigabit ethernet? Pa bluetooth in wireless. Še lahko kaj o teh poveš?
@ Pusti soncu v srce... @

MrStein ::

Izi:
Vse video kamere uporabljajo Firewire. Tam nima USB kaj iskati.

Sori, ampak železni škorenj nacionalsocializma zmaguje tudi na tem področju.
Resistance is futile. Yugo will win.

Torej (razlaga):
- USB je vedno bolj pogost v (video)kamerah. FW pa vedno manj.
- trend se ne bo spremenil, razen če bo kaj revolucionarnega ven prišlo
- Audi je pred 10/20/30 leti delal boljše avte kot Zastava, pa je vseeno bilo dosti več Zastav na cesti. ;)


Izi:
(FW) že imaš najbolj zmogljivo mrežo, ki si jo lahko zamisliš

A so datumi na postih narobe ???
Ker gigabitni ethernet obstaja že kar nekaj let. In cenejši je od FW. In celo dela na Visti ;)

Ima pa vsaka novejša matična tako priključke USB kot Firewire.

Nima. Imam fotke !

neres:
se ti FW naprave lahko skurijo, če jih odklopiš iz vklopljenega računalnika

FW diske vedno odklapljam od vključenih PC-jev. FW je hotplug, ya'know...
Morda tudi manj obremenjuje računalnik pri delovanju.

Ne "morda" ampak "tak je".

Mavrik:
da maš 3 ali 4 različne možne priključke, kar pomeni da moraš vedno sabo vlačiti pretvornike,

Ja, USB s svojimi le šestimi takoj zmaga ( A, B , Mini-B, Micro-A, Micro-B , and Micro-AB).
FW ima sicer 3 različne konektorje, kje si vzel 4 ? Od tega je eden redko uporabljen (le za FW800).

Tear_DR0P, se 100% strinjam glede gigabit ethernet. GBE je Audi, FW/USB pa sta soapbox car-a :D
Glede prenosov pa ne vem kaj si meril. Tipične vrednosti za diske so :
- USB2.0 : 30-35 MB/s
- FW400 : 35-40 MB/s
(MB = 1024x1024 byte)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Mavrik ::

Ja, USB s svojimi le šestimi takoj zmaga ( A, B , Mini-B, Micro-A, Micro-B , and Micro-AB).


USB ima na strani računalnika vedno, in to _vedno_ en priključek. Medtem ko imaš pri FW loterijo... 4 pine? 6 pinov? FW800?
Medtem ko jaz prenašam okoli moj USB prenosni disk, sem lahko prepričan, da bom ga lahko s priloženim kablom priklopo na praktično poljuben računalnik.

Medtem, ko mi je kolega zadnjič prinesel WDjev MyBook na Firewireu je bila lepa žurka, saj sta zraven bila 6-pinski ter FW800 konektor, medtem ko ma moj prenosnik 4-pinski priključek. Kurac pa tak standard, ko moraš s svojim diskom okoli nosit 3 kable da ga lahko priklopiš na večje število računalnikov.

Isti debilizem je pri napajanju. Že, da FW lahko zagotavlja precej več toka, nima pa nikjer določenega koliko toka pa mora minimalno dajat. Tako je bila spet zabava, ko Applovi laptopi niso zagotavljali toliko toka kot namizni računalniki in nekaj naprav preprosto ni delalo. Zato večina FW naprav še vedno raje uporablja eksterno napajanje, saj napajanje preko FWja preprosto ni zanesljivo.

Ni prav nič čudno, zakaj se je USB standard obdržal če gledaš te debilizme FW standarda. Hitrost ni vse.
The truth is rarely pure and never simple.

Tomay ::

Zato bo prišel še usb 3.0, ki bo imel drugačne konektorje, da bo zmešnjava popolna. ;)

Kamere s trdimi diski, ki snemajo v dvd formatu imajo po novem samo še usb. Je pa potem problem z obdelavo videa. MiniDV kamere pa snemajo v "raw" formatu, kar je za nadaljnjo obdelavo idealno in za prenos take količine podatkov je FW nuja.

Vsaka stvar za svoje.
Voodoo 4Ever

Mavrik ::

Zato bo prišel še usb 3.0, ki bo imel drugačne konektorje, da bo zmešnjava popolna. ;)


USB 3.0 naprave boš lepo lahko priključo na USB2.0 kontroler, tako kot boš lahko priključo USB 2.0 napravo na USB3.0 kontroler, saj sta standarda kompatibilna.
The truth is rarely pure and never simple.

Zheegec ::

USB 3.0 boš lahko povezal na USB 1.1 port in USB 1.1 napravo boš lahko dal na USB 3.0 port.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Vikking ::

Torej (razlaga):
- USB je vedno bolj pogost v (video)kamerah. FW pa vedno manj.
- trend se ne bo spremenil, razen če bo kaj revolucionarnega ven prišlo
- Audi je pred 10/20/30 leti delal boljše avte kot Zastava, pa je vseeno bilo dosti več Zastav na cesti. ;):


Torej:

- Verjetno res, ker je cena prenosnega trdega diska ki omogoča FW veliko držaji od tistega ki omogoča samo USB prenos.
- brez FW-ja vsaj v miniDV kamerah, ki so precej popularne, bi ostal brez dobre kvalitete, saj pri USB prenosu dobil sliko, kot jo omogča današnji digitalni fotoaprat.
- Točno, komunizem je čudna stvar. Če bi še vedno živeli v združeni kraljevini velike juge, bi se še vedno večina vozila v zastavih ter hodila v avstrijo po kavo in čokolade, ter nastajale zanimive zgodbice švercanja. Pa še kajenje bi bilo dovoljeno v lokalih.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hitrost USB 3.1 v praksi

Oddelek: Novice / Diski
3615575 (12605) MrStein
»

Apple osvežuje linijo MacBook Pro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
9127298 (25036) JayKay
»

USB 3.0 prihaja

Oddelek: Novice / Diski
425082 (4000) PrimozR
»

USB 3.0 črno na belem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
609921 (7241) MrStein
»

SATA in FW?

Oddelek: Strojna oprema
91330 (1142) iskra

Več podobnih tem