» »

TYAN S2895 K8WE...

TYAN S2895 K8WE...

Brane2 ::

Ravnokar sem jo zmontiral v svojo pixno in jo uspel zbootat s CDja.

Saj sem vedel da je stvar na osnovi drugega čipseta, nisem pa ričakoval takih razlik.

Matr, saj je minilo, da sem jo spravil v isto pixno, kjer je bila prej S2885 !

Tudi BIOS je povsem drugačen.

V glavnem, če je kdo počel kaj takega,s e priporočam za nasvete glede drverjev za Linux 2.6 kernel, predvsem za vdelane mrežne.

Saj bom našel sam, a če je ob tej uri pokonci kdo, ki je dal to že skozi, se priporočam.

Drugače pa, če koga zanima, sem opalil par fotk...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tarzan ::

Katere mrežne pe so notri? Uporabljaš verjetno Gentoo, ne? Bom malo bobrskal, da vidim, kater čipset in kontrolerje ima zadeva.

Drugače pa: Čestitam! Tudi sam bi (skoraj>:D ) ubijal za dual Opteron serverček...

Tarzan ::

Aha, gre za nVidia nforce artefakt, ki ima:

Integrated Secure Network Processor
• Two IEEE 802.3 Nvidia MAC 1000/100/10
Ethernet (1st from nForce™ Prof. 2200,
2nd from nForce Prof. 2050)
• Supports WOL and PXE
• Supports Ethernet Jumbo Frames (9018 Bytes)
• Full Duplex Gigabit Ethernet support

S tem nebi smelo biti problemov. Si poskusil z ukazom 'modprobe forcedeth' ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tarzan ()

Brane2 ::

Forcedeth driver je za stara in ne nove nForce čipovja, sploh pa je za 100 Mbitne vmesnike, tale je pa 1 Gbit.

Na tej plati kao nekako dela, kot je videt v 100 Mbitnem načinu, vendar se sesuva. Ob vsaki najmanjši nepredvideni bedariji driver dropne obe kartici in ju noče več spoznat. Takrat ga je treba rmmodat in modprobeat znova.

Drugače pa sem večino porblemov že rešil in sedaj se sistem že updejta. :)

Jih pa ni bilo ravno malo.

Čisto tako na hitro, če bo še kdo v podobni poziciji:

1. Začelo se je tako, da S2895 nisem uspel spraviti v isto ohišje, opd kder sem prej vzel S2885.
WTF ??

S2895 ima drugače razporejena CPUja. Pri stari plati sem moral malce zarezati v kadico ha HDDje in pazljivo razporediti diska,da je bilo placa za hladilnik drugega proca. Pri novi plati so se vse te predelave sesule in je bilo treba stvari prilagoditi znova.

Če jemljete ven plato S2885, bodite pozorni na dejstvo, da ima S2895 eno montažno luknjo manj !
Tam, kjer na novi plati stoji nForce Pro 2200 (čip z tistim hladilnikom s cherokee frizuro) je manjkjoča luknja. ČE bi plato zamenal brez odstranitve tistega distančnika, bi ta naredil kratke stike na plati in ob vklopu bi bilo verjetno slišati bzzzt!

2. Moja stara USB 2.0 kartica za PCI slot se je skregala z nečem na plati ("resource conflicts") in stvar se z njo v drobovju ni hotela zbootati. Na srečo ma S2895 že tahitre USBje in te kartice niti nisem rabil. Tudi vdelani PCI64 sloti so bolj izbirčni glede 32-bitne kartice, ki jo sprejmejo in tako sem moral staro 32-bitno PCI kartico za extra LPT in dva COM porta zapikati v edini 32-bitni slot, ki je preblizu PCIe slota in tako je ta kartica le 3mm stran od venta grafične...

Nova plata ima tudi en PCI64 slot manj od stare, je pa res da iam zato dva slota za grafično, extra mrežno, nekaj več USBjev ( 4+4 "hitre" proti 2+3 "počasnim"), je pa tudi brez LPT vmesnika.


3. Vdelani Phoenix BIOS se obnaša velko drugače od BIOS-a S2885. Mene je zje*alo dejstvo, da ta BIOS gleda čisto drugače na disk enote, ki jih priklopimo preko PCI kartic. Za stari BIOS je disk disk, pa če ga najde na vdelanem portu ali na PCI kartici in enako gleda na CDROM/DVD. Če mu rečem, da se zboota s prvega HDDja, se bo zbootal s prvega HDDja, ki ga najde med skeniranjem.

Novi BIOS gleda na stvari drugače. Če je enota, s katere hočem zbootat sistem na zunanji kartici, mi bo BIOS samo kartico prikazal kot zunanjo enoto in bootanje prepustil njej ( če to želim).

Dokler tega nisem upadenjal, je prihajalo do zelo čudnih napak. Kot recimo to, da se GRUB naloži, izvede ukaze v meniju in naloži kernel, nato pa stroj obstane in čaka na nekaj v nedogled.... :\

Potem pridemo do problema driverjev. Kot je zaenkrat videt, ima plata standardne driverje za skoraj vse, razen vdelano zvočno, HW firewall in mrežne.

Za silo zadošča mogoče "forcedeth" in mogoče vdelani ALSA driver v kernelu za zvočno (splošni driver za AMD čipovje- tega še nisem probal), vendar je zelo priporočljivo imeti originalne driverje.

Te se da naložiti in inštalirati z nVIdijinega websitea (mogoče obstaja tudi kak ebuild za Gentoo, nisem probal), vendar se tega ne da, če je mašina zbootana z LiveCDja. treba je torej zbootati sistem z HDDja in z kakim kernelom, za katerega source je na disku, nato pa zanj skompajlati module za zvočno in mrežno z omenjenim nVidijinim skriptom, ki sam opravi vse potrebno, le v ukazni vrstici mu je treba dati prave parametre.

Ufff, to je zaenkrat vse. S2895 je torej bistveno drugačna od S2885. V marsičem je boljša, vendar zna biti kje kak glavobol z driverji, poleg tega pa večina izboljšav ni vredna truda, če je stroj v vlogi serverja. Workstation je druga stvar, če se vam zdi razlika pomembna.

Medtem, ko S2885 dela super z OS driverji,rabi S2895 closed source zadeve.
Je pa res (no, vsaj tako je videt), da nVIdijin skript poskrbi za vse potrebno in se zaenkrat znajde brez problema, tako da je stvar inštalacije več ali manj stvar enega ukaza s posebnim parametrom in parih potrditev izbir...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Tarzan ::

forcedeth meni lepo deluje tudi na nForce3 čipsetu, slišel sem pa, da nimajo težav tudi z nForce4. Z nekoliko novejšimi matičnimi platami je velikokrat polno problemov. Še posebej mi gre na živce nVidia, ki do nedavnega ni znala poštimati svojih gonilnikov za svoje omrežne kartice (nvnet), tako da so morali z reverse inženeringom pohekati zadevo in napisati driverje na novo (forcedeth) in potem jim je nekega dne nVidia začuda poslala cel kup popravkov, ter jih prosila naj napišejo, da zadeva ni nepodprta s strani nVidie Tsc, tsc... ATi in nekaj drugih podjetij je glede tega še za 99% slabši, da ne bo pomote.

Nvidia naj čimprej svoje driverje začne poklanjati OS skupnosti... se je že (pre)večkrat pokazalo zakaj.

Meni so velikokrat tudi delale preglavice akrtice v 64bit PCI režah, vendar je ponavadi problem rešilo enostavno menjanje PCI rež, če v eni ni delalo, je v drugi delalo brez težav. Z amlo eksperimentiranja mi je uspelo nForce3 plato popolnoma prilagoditi željam.

Drugače pa na serverju jaz ne rabim ne zvočne, ne USBjev, paralelnega vmesnika, najpomembneje je, da je gor prostor za dva Opterona. Že zbiram cekine, da bom ponosno naročil zadevo iz nemčije. Do drugega leta enkrat >:D .

Se pa priporočam za fotke, lahko jih dostaviš na mail (jure at podnapisi dot net), ali pa jih objaviš tukaj.

kuglvinkl ::

Brane, dej fotke.
Your focus determines your reallity

Brane2 ::

Saj bi, pa (zaenkrat) nima smisla.

Po dveh dnevih zaje*ancij, ko sem končno upenalil driverje itd mi je crknila nova plata!

Očitnos etake zadeve dogajajo tudi pri Tyanu, sploh glede na to, da je plata tako "sveža", da sploh na websiteu še ni vseh driverjev zanjo (so pa jasno na priloženem CDju...) ! :\

Ehhh, shit. Tip na servisu me bo jutri čudno gledal, a kaj čmo... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

kuglvinkl ::

O madona...
Your focus determines your reallity

Tarzan ::

Sožalje!

Brane2 ::

Sem dobil danes pri Mlacomu drugo plato.

Nekam nenavadno hitro za njihovo reputacijo... :D

Sicer imam pri njih še eno 2885-tko, na zamenjavo kater čakam že nekaj časa, a tu pač nimajo kaj. Treba je počakati na TYANov odgovor...

V glavnem, test in fotke bodo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

O.K. En teden je mimo ali še več, čas je za druge vtise.

Inštaliral sem praktično vse, kar rabim, ostalo jele še nekaj malenkosti.

Tako me recimo matra sharing zvočne pod alsa driverji (da več programov predvaja zvok obenem) itd.
Sicer to mi je ratalo z "Jack"om, samo baje se da to tudi samo v alsi. Par dni sem študiral pomanjkljivo in skopo dokumentacijo, namenjeno gurujem. No, mam feeling da mi bo ratalo nocoj.

Tvinview sem upadenjal in stvar je super na 2x 22" CRT >:D
S tem sem se kar namatral in občutek imam, da bi moral probati tudi nekaj drugih variant (Xinerama, ločeni displeji itd), a zaenkrat se mi nikamor ne mudi.

S samo plato nisem imel NOBENIH težav. Lahko rečem, da je S2895 ravno tako "rock solid", kot to velja za S2885. Stvar dela super.
Čez čas se je izkazalo, da mi alsa driverji za zvočno delajo ravno tako dobro, kot nVidijin closed source driver (ki je za OSS), zato sem ga obdržal in ostal na ALSAi. Edino driver za mrežno je potreben od nvidije, ker nima OS zamenjave. V sili se da uporabit forcedeth driver v kernelu, samo to je res zasilna rešitev. Glede na to,d a sem že vajen teg, da imam proprietary driver za nVidia grafično, ne vidim zakaj ib se razburjal okrog driverja za mrežno, ki se ravno tako brezhibno inštalira in deluje.

Hitrostno se stvar najbž ne razlikuje od stare plate, nisem pa šel zadeve testirat v benchmarkih itd.

Glavni "štos" S2895K8WE pred predhodnico je:

-vdelani DVE Gigabit Ethernet kartici
-vdelana DVA PCIe vmesnika za grafično, ki delat s polno hitrostjo tudi če sta v sistemu dve grafični
- vdelano brdo USB 2.0 vmesnikov ( mislim da 8)
-vdelan hardverski most (/firewall ?) med mrežnima, kar pa nisem sprobaval.
-vdelanih 8 vmesnikov za SATA diske

-samo 1 ATA vmesnik za diske
- samo 1 COM port (+ 1 okrnjen COM port s samo3 pini)
- BREZ LPT vmesnika

V naslednjem postu prilimam še nekaj slikic...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

O.K. Čas je za update.

V vmesnem času sen se veliko namatral z driverji in networking mi ni in ni hotel pravilno delati, čerpav ne popoolnoma po krivdi plate.

K8WE nima tako dodelanih closed surce driverjev, kot so open source za K8W, open source driverja pa za vdelano mrežno ni.

Fora je v tem, da nVidijini nForce driverji trenutno ne delajo na kernelih, novejših od 2.6.11r11, open source variante pa ni- vsaj za mrežno ne. Da se uproabiti recimo forcedeth dirver, a ta dela na 100Mb/s, pa tudi jumbo frameov ne podpira.

Za vmesni čas, dokler nVidia ne upadenj driverjev, sem si ubodel eno 1Gbit 32-bit PCI kartico za 3+kSIT pri REMISu... :\


Za zvočno uporabljam kar ALsa driver snd_intel8xo", ki dela lepo. Driverji za USB in ostalo delajo.

Plata sam hardversko dela zankrat O.K.- nobenih pripomb nimam na to. Z dvemi grafikuljami v SLI načćinu se nisem igral, baje pa da plata v tem načinu raztura....


All around, positive experince, but not stellar. Closed source kvari sceno...
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel X38 Express prihaja (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Matične plošče
818409 (5811) kotnikd3
»

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Oddelek: Novice / Procesorji
453951 (2604) gzibret
»

Kje dobiti soliden 500-550W napajalnik ?

Oddelek: Strojna oprema
432253 (1401) Brane2
»

Inštalacija linuxa

Oddelek: Operacijski sistemi
291570 (1218) pblaz
»

Linux in SATA

Oddelek: Operacijski sistemi
171290 (1080) borchi

Več podobnih tem