» »

Homosexualci ne smejo darovati sperme (vZDA)

Homosexualci ne smejo darovati sperme (vZDA)

1 2
3
»

Tear_DR0P ::

/offtopic
nevone in thomas in vsi ostali - mogoče bi si jst moral dat naslednjo zadevo v podpis, preden me zope kdo poetikira.
Jst seb ne morem rečit levičar, ker sem precej konzervativen, poleg tega pa si ne morem rečit desničar, ker sem nagnjen k socialnosti in spoštovanju enakih možnosti za različne ljudi. Nisem pa tudi sredinsko usmerjen, ker se trudim ne bluzit in imeti izraženo stališče.
/ontopic

Glede na tole povezavo , lahko tudi rečemo da so črnci preveč rizična skupina in tudi črncem prepovemo darovanje sperme oziroma še bolje, darovanje sperme dovolimo samo indijancem in prebivalcem otokov v tihem oceanu.

zgolj teoretični primer:
Celotna populacija je sestavljena iz 10%gejev, 10% lezbijk in 80% heteroseksualcev. Teh 80% populacije se deli na polovico moških in polovico žensk - to znese da je 40% celotne populacije heteroseksualcev moškega spola. In če vsaj 1/4 teh moških živi promiskuitetno, so v isti rizični skupini kot geji. Običajno pa elotna populacija vsebuje še manj gejev in več promiskuitetno živečih heteroseksualnih moških.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BigWhale ::

V primeru darovanja sperme je prav vseeno koliksna je verjetnost, da si okuzen. Pregledan moras biti, preden vzamejo tvojo spermo. Delanje razlik v tem primeru JE bebavo.

Isti smorn je pri krvodajalcih. Cisto vseen drek je a vsak dan menjas deset spolnih partnerjev, a si homosexualec, hetero ali pa bi. Preden sprejmejo tvojo kri, jo morajo pregledati. Kdorkoli si in karkoli pocnes.

Ne vleci stavkov ven iz kontexta, ker potem hecno izpade.

poweroff ::

Točno zato pa sprašujem kaj je vzrok da ne smejo dajati sperme? Strah pred boleznimi, strah pred napačno usmerjenimi geni ali kaj drugega.

In drugič: kako bodo preverjanje izvedli v praksi?
sudo poweroff

perci ::

V primeru darovanja sperme je prav vseeno koliksna je verjetnost, da si okuzen. Pregledan moras biti, preden vzamejo tvojo spermo. Delanje razlik v tem primeru JE bebavo.

Ma ni res no. Tut na zavodu za transfuzijsko medicino ne jemljejo krvi rizičnim skupinam. Med drugim tudi homoseksualcem. Kljub temu, da vso kri pregledajo. A so bebavi?

BigWhale ::

Ja. Jih mar skrbi, da bodo prevec testov naredili in bodo morali zavrniti darovalce? Je budget tako nizek, da morajo ze tukaj sparat?

Medtem, ko pa lahko z ne delanjem taksnih razlik odkrijejo koga, ki je okuzen in se sicer ne bi sel testirat.

Thomas ::

Je obdobje po okužbi, ko virus HIV že imaš, antiteles po katerih okužbo prepoznajo, pa še ne.

Obstaja takoimenovano okno za false negative. Zato rizične skupine zavračajo.

Bebavi so pa (politični) aktivisti, ki se ob to doktrino spotikujejo. Da ne bo kakkšnega dvoma, kdo.

Tear_DR0P ::

BW jst sm temo štartal zato, ker se mi stvar ne zdi korektna.

Thomas stvar sploh ni politično motivirana. To je tisto ko sem že v temi o statistiki pisal. Statistika je narobe izpeljana. Napačna. Jap res je mislim da se šele v 6 tednih pojavi dovolj velika koncentracija HIV telesc v krvi, da lahko okužbo zaznajo, sam to ni dovolj velik razlog da določeno skupino izločiš - vsaj nebi smel bit, ker redke dokaj ne rizične skupine v tem primeru so duhovniki, inuiti, vojaki, prebivalci tihomorskih otokov in podobni izoliranci.

Mogoče bi blo bolj fer uvedit poroke za homoseksualce in potem bi lahko spermo darovali vsi poročeni, še ne ločeni moški. Tko bi dobil lepše definirano skupino z manjšo verjetnostjo za okužbo. Dokler pa ne upoštevaš, da v skupini heteroseksualnih moških obstaja odstotek oseb z višjo rizičnostjo kot celotna gejevska populacija, potem ne delaš drugega kot gaybashing.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

> Thomas stvar sploh ni politično motivirana

S tvoje strani res mogoče ni. Verjamem. Ampak maš druge cvetkote tuki, ki stalno zaganjajo neke "strpnostne teme". Kako so bogi pedri diskriminirani, ker ne morejo dajat sperme v tistih spermarnah - naprimer. Matthai je lep primer. (Za jamr(!), čeprav ni neposredno prizadet, kar pa NI topic in je nepomembno. Samo, da ne bom dvoumen.)

Pol pa še osnov nimajo razčiščenih, kako se detektira AIDS, pa vseeno pametujejo. BW je lep primer.

Thomas ::

> ne delaš drugega kot gaybashing.

Jah ... tudi ti SI politično motiviran. Hočeš uvajat enakopravnost po vsej sili, tudi kjer je najmanj treba.

Po moje se mora anonimno "darovanje sperme" takoj nehat.

Kar se pa krvi tiče, "gaybashing" statistično pomeni nekaj manj AIDS pozitivnih. Good!

perci ::

Dejstvo je, da homoseksualci pogosteje menjujejo partnerje. Če kdo tega ne ve oz. ne ve zakaj je tako, mu priporočam nekaj branja kakega psihoanalitika, mu bodo stvari takoj bolj jasne.

Poleg tega se med spolnim odnoson moški-moški virus HIV precej lažje prenaša, predvsem zaradi dejstva, da gre za analne odnose. Moškoženski analni odnosi so precej precej redkejši, tako da se jih skoraj lahko zanemari.

Kot rizična skupina so prav tako opredeljeni ljudje, ki so v zadnjem letu imeli odnos s prostitutko ali z osebo, ki je imela odnos s homoseksualnim moškim, četudi je bil odnos heteroseksualne narave. Nadalje so rizična skupina tudi ljudje, ki so potovali po rizičnih državah ali imeli spolne odnose z ljudmi iz takih držav.

Zdej če ne drugega, se lahko pri testiranju zmotijo. Če se zmotijo pri zdravem osebku, ni škode. Če se zmotijo pri nezdravem, je škoda velika. Zato je treba poskrbeti, da se čisto v vsaki fazi postopka odvzema krvi in transfuzije (oz. v našem primeru doniranja sperme) možnost doniranja okuženih telesnih tekočin prepreči.

V bistvu se mi zdijo zelo neodgovorna taka spodbujanja strpnosti kot se vršijo v tejle temi.

BigWhale ::

Kako pa ugotavljajo, kdo je homoseksualec in kdo heterosexualec, ki vseeno veliko menjuje partnerje in je iz tega razloga prav tako v rizicni skupini?

Poldi112 ::

In potem stokajo da je premalo krvodajalcev.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

nevone ::

>Kako pa ugotavljajo, kdo je homoseksualec in kdo heterosexualec, ki vseeno veliko menjuje partnerje in je iz tega razloga prav tako v rizicni skupini?

Heterosexualci, ki pogosto menjajo partnerje, so manj rizični od homoseksualcev.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

Manj rizicni od homoseksualcev, ki ne menjavajo partnerjev tako pogosto? Mogoce enkrat na pet let?

Poznam kar nekaj takih.

Thomas ::

> In potem stokajo da je premalo krvodajalcev.

Hehe ... ti pa misliš, kako bo tista par procentov velika populacija (z nadpovprečno vsebnostjo HIVa) bistveno pomnožila krvodajalce? :P

nevone ::

Zadeva je taka, da homoseksualec mora kar lepo priznat, ko pride v semensko banko, kaj in kako je z njegovo spolnostjo, sicer je kazensko odgovoren, če se izkaže da je zavestno zavajal in posredoval napačne podatke. Po moje se semenske banke tako tudi zavarujejo pred zlorabami.

Tudi verjetno semenski banki ni ravno v interesu, da bi povečevala število homoseksulanih darovalcev, glede na to da SO rizični. To, ali bodo semenske banke sprejemale spermo homoseksulacev ali ne, je njihova odločitev. FDA samo izraža svoje mnenje in priporočila glede na raziskave.

Sicer pa, v katero spermalnico bi pa vi šli, če bi hoteli otroka? V tisto, ki sprejema homoseksualce ali v tisto, ki jih ne?

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Tear_DR0P ::

jst osebno bi sprejel spermo od znanega darovalca. Sam jst sm čudak in tud nebi uporabil banke tle.

Mene moti samo to da se določeno skupino diskreditira samo na podlagi neprave značilnosti. Pa se to lahko zdi vam politično orientirano ali ne.

Jst razumem da če maš delce v obliki kvadrov, krogel in prizem, poleg tega pa so različnih velikosti, je nemogoče naredit sito, ki bi izmed teh delcev izločlo samo eno osnovno ploskev. Ampak morša pa najt neko najbolj sprejemljivo rešitev. Tale je zaenkrat mogoče dost dobra, sam jo bo treba spremenit. Ali pa najdit boljše argumente, kot to da so homoseksualci preveč rizična skupina.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Thomas ::

> Ali pa najdit boljše argumente, kot to da so homoseksualci preveč rizična skupina.

Najdi ti za vajo!

Jest sem že najdu, ampak le kar delaj to vajo mau.

Hint: GUGL!

Tear_DR0P ::

Thomas tvoj predlog - ki mi ga ni potrebno iskat z googlom, je men čist všeč, sam večini se ne zdi sprejemljiv.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

poweroff ::

Thomas: S tvoje strani res mogoče ni. Verjamem. Ampak maš druge cvetkote tuki, ki stalno zaganjajo neke "strpnostne teme". Kako so bogi pedri diskriminirani, ker ne morejo dajat sperme v tistih spermarnah - naprimer. Matthai je lep primer.

Kje sem pa jaz trdil, da gre za diskriminacijo?
Samo par vprašanj sem postavil in sicer ZAKAJ je ta prepoved (in ja, potem sem se spotaknil ob bebave argumente, da je homoseksualnost gensko prenosljiva bolezen) in KAKO mislijo ugotavljati, da nekdo v zadnjih 5 letih ni imel spolnih odnosov. Glede statistike sem pa celo ekplicitno napisal, da se strinjam z ugotovitvijo, da so homoseksualci bolj rizična skupina.
Če ti zmanjkuje argumentov Thomas, mi ne podtikaj.

In nihče ne govori o neki strpnosti, samo vprašanja zastavljamo. A mogoče koga moti da nismo vsi srečni ob vsakem umotvoru, ki prihaja iz Busheve dežele? Koga moti, da o zadevi pač razmišljamo s svojo glavo?
Če ja, tako povejte, ne pa nam podtikati strpnosti.
sudo poweroff

poweroff ::

Tear_Drop: jst osebno bi sprejel spermo od znanega darovalca.
Kako bi jo pa sprejel? >:D >:D >:D
sudo poweroff

BigWhale ::

Ja, v loncku. :P

Tear_DR0P ::

mislim da imajo darovalci injekcijsko brizgalko že prirojeno:\

Mogoče se to enim ne zdi moralna varianta, sam to bom drugače reševal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

CaqKa ::

>>> Thomas, da se ti ne bo zareklo in bos dejal, da _narava_ ze ve, zakaj nekateri ne morejo imeti otrok... ;)

jaz bi se kr strinjal, da narava ve.

bradek ::

Groza, se malo pa se bo zacelo preganjat carovnice v tej temi :\
Srednji vek, here we come.

nevone ::

Pa tu ne gre za nobeno diskriminacijo. Tuki gre za razumevanje tveganja, kateremu so potem izpostavljeni potencialni prejemniki.

V življenju že itak ogromno tvegamo, da pa bi sedaj tveganje še uradno ustoličili, je pa velika traparija. Kadar so stvari znane in raziskane nima nobenega smisla iti zavestno preko tega.

Če s pametjo premislite, je edino pravilno, da je FDA opozorila na ta riziko semenarne, ki pa imajo itak interes, da se v njihovih skladiščih ne kopičijo preveč rizične sperme.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

BigWhale ::

Ja, najvec tvegas, da se sploh rodis. Ze v fundamentu je zavozena stvar! ;)

nevone ::

>Ja, najvec tvegas, da se sploh rodis. Ze v fundamentu je zavozena stvar! ;)

Še večji hudič pa je, da seme zate posadijo drugi in ti pri tem nimaš nobene besede. :P

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

Alexius Heristalski ::

Ja, res. Življenje je spolno prenosljiva bolezen!
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

CCfly ::

... s smrtnim izidom.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Alexius Heristalski ::

Čak ti mal, ti bo Thomas povedal nekaj o Protokolu ... ;)
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

BigWhale ::

Off topic smo, zbrisal nas bom, ce ne bomo bolj previdni.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Darovanje semena za moške in ženske (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5213578 (12341) Clubraider
»

parada ponosa / homoseksualnost (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Problemi človeštva
172957103 (32582) Tear_DR0P
»

Angleški premier se opravičuje Alanu Turingu (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21115635 (12584) OmegaBlue
»

Splav (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26421374 (17258) jype
»

Homoseksualnost

Oddelek: Znanost in tehnologija
332874 (2212) Thomas

Več podobnih tem