» »

Mreže so za amaterje, razen če imam jaz prste vmes

  • ::

Letos smo se odločili za pogovor z najbolj uspešnim slovenskim uporabnikom facebooka, myspaca in ostalih družbenih omrežji. Medtem ko se nekateri trudimo zadevo spraviti v okvire koncepta, s katerim bi uporabniku pomagali pri koristni uporabi, naš sogovornik trdi, da smo vsi navadni bleferji in da samo on pozna skrivnost uspešnega mreženja. Moje prvo vprašanje je tako naslednje: Kaj je skrivnost uspešnega mreženja?

Ah, tako hitro pa ne bova opravila. To me je zadnjič že Mario zafrknil, takoj je hotel vedeti najpomembnejšo stvar, ko pa bi mu jo povedal, bi me odpikal kot suho žemljo.Nak, ne bo šlo! Dajva najprej kaj bolj splošnega...

Slo-Tech: Hm, dobro...kako ocenjuješ slovensko sceno na omrežjih?

Poglejte, trenutno obstajata dva tipa ljudi – tisti, ki na spletnih omrežjih ne obstajajo, ampak besno klikajo po forumih in tisti, ki so jih vrgli že z vseh forumov in sedaj smetijo po omrežjih. Obe skupini sta popolnoma irelevantni in trapasti, trapasta pa so tudi socialna omrežja.

Slo-Tech: Zakaj se imate potem za strokovnjaka? Če je vse tako trapasto?

No, strokovnjak sem lahko še vedno. Poglejte Miša Alkalaja...človek nima pojma, a ga vseeno vabijo na vse konce in kraje.

Slo-Tech: Hočete reči, da tudi vi nimate pojma?

Ne, hočem reči, da je področje, na katerem sem strokovnjak, izredno trapasto in da bi svoj čas lahko bolj koristno zapravil tako, da bi reševal sirote v Ugandi.

Slo-Tech: Dobro, če se vrneva na omrežja – kaj bi vi svetovali posameznemu uporabniku?

No, kot bi rekel Brane Kastelic – omrežjem se izogibajte, razen, če ste mi plačali petsto evrov za seanso, v kateri sem vam predal nekaj znanja, ki ga posedujem. Potem ste pripravljeni na rabo spletnih omrežji, vendar samo do stopnje, ko boste imeli manj kot deset prijateljev. Z enajstim prijateljem se morate nujno spet oglasiti pri meni na seansi za 1000 evrov, in tako naprej.

Slo-Tech: Aha, se mi zdi, da že vem, kam pes taco moli. Ampak bodiva konkretna – se vam ta taktika obrestuje? Ljudje hodijo k vam po nasvete?

Joj, veste koliko jih je. Poglejte samo tale SMS:

From: Danilo The Prez
Subject: Pomagajte prosiimm!!
Content: Nujno rabim pomoč! Nekdo me je poknil. Kaj naj naredim? Sem sedaj mrtev? Pis aut, D.

Vidite, takle mamo. Svetujem, predavam in uporabljam.

Slo-Tech: Oprosti, ampak tole se mi vedno bolj zdi podobno nategom, ki jih izvajajo tudi drugi. V čem ste vi drugačni?

Pazi, ključno je, da imam jaz na svoji strani nekaj ključnih akterjev. Ne bom povedal katerih, ker je kriza velika in se zna zgoditi kaj neprijetnega, vseeno pa lahko zatrdim, da sem jaz edina avtoriteta na Balkanu, kar se mreženja tiče. In vsi ostali se lahko samo poknejo.

Slo-Tech: Dobro, ste avtoriteta, svetujete privatno in mastno računate. Imam prav?

Tako. Dobro ste to povedali.

Slo-Tech: Potem zagotovo veste, kako bi lahko omrežja postala profitabilna? Ena večjih težav je namreč ravno v neprofitabilnosti omrežji, zaradi finančnega primanjkljaja pa večim grozi zaprtje, saj ne morejo plačevati stroškov vzdrževanja.

Ja seveda. Čisto preprosto – kdo jih pa sili v tako velike mreže? Zadevo je treba omejiti. Veste, ta ljudskost spleta – tega nisem nikoli razumel. Veste, koliko znanja je bilo potrebnega, da se je splet razvil do te mere? In zakaj? Da ga lahko uporablja vsak emo? Hah! Omejiti, zaračunati in vreči ven Hrvate – pa bo stvar takoj profitabilna.

Slo-Tech: Zakaj pa vreči ven...ah, pustiva. Dajva še malo o načinu mreženja. Kaj priporočate?

No, nikarte planit na omrežja kot mutavi na telefon. Stvar je v preciznosti in ne v masovki. Koga briga, da imate vi skoraj 5,000 prijateljev, podpornikov oziroma nekih povezav, če tega ne znate izkoristiti. Jaz predlagam za ženske povezave abmidala test in za moške povezave adašjurja test.

Slo-Tech: No, razložite...

Čisto preprosto – abmidala test temelji na ključni predpostavki, da hočejo ženske v teh mrežah seksati. In če z žensko seksam, potem jo imam za prijateljico. Podobno je z moškimi, samo da se njih ne seksa, ampak se od njih vleče mastne pare. Tako je moje omrežje sestavljeno iz samih potrebnic in bogatašev – kaj češ lepšega?

Slo-Tech: Joj, to se sliši zelo dobro. A sem lahko tvoj prijatelj?

A maš jurja?

Deskam, torej sem

Deskam, torej sem

Slo-Tech si je po daljšem prizadevanju le uspel priboriti nekaj minut z najbolj iskanim spletnim mojstrom v Sloveniji, Agejem Hađiselimovićem. Spletni in spretni podjetnik, ki dodobra izkorišča mreženje in medmrežje, nam je zaupal ščepec recepta, ki govori o tem, kako uspeti na spletu. [st.slika ...

Preberi cel članek »

Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Pogovor z Gorazdom Božičem, vodjo Si-CERT

Področje računalniške varnosti postaja čedalje bolj pereč problem, s katerim se v zadnjem času ukvarjajo tudi policija, tožilstvo in sodstvo. Računalniški strokovnjaki pa se s temi problemi srečujejo že dlje časa. Eden takih je tudi Gorazd Božič, ...

Preberi cel članek »

Intervju z Bradom Spenglerjem (PaX Team/grsecurity)

Intervju z Bradom Spenglerjem (PaX Team/grsecurity)

  • ::

English version Brad "Spender" je nedvomno vrhunski varnostni raziskovalec na področju Linux jedra. Nenazadnje stoji tudi za razvpitimi "NULL pointer dereference" ranljivostmi, ki so pretresale Linux skupnost. Kot temeljni člen PaX/grsecurity projekta je za varnost Linux sistema naredil več, kot bi ...

Preberi cel članek »

Intervju: Peter Van Eeckhoutte

Intervju: Peter Van Eeckhoutte

  • ::

(english version) Uvod: Serijo pogovorov nadaljujemo z nekoliko nenavadnim intervjujem - Peter Van Eeckhoutte je večini bralcev, ki ne sledijo svetovni InfoSec sceni verjetno popolnoma neznano ime. Po mnenju poznavalcev pa se njegov renome na lestvici vrhunskih varnostnih raziskovalcev strmo vzpenja. ...

Preberi cel članek »

Intervju: Chris Bryant

Intervju: Chris Bryant

Slo-Tech: Se lahko najprej predstavite? Kdo ste, kje delate in na kakšnem položaju? Chris Bryant: Ime mi je Chris Bryant in sem direktor produktnega vodenja za pisarniški paket Microsoft Office. Jaz in moja ekipa smo tisti del podjetja, ki najbolj tesno sodeluje z ekipo programerjev, ki delajo na posameznih ...

Preberi cel članek »