Intel naj bi dokončno popravil napako v 13. in 14. generaciji procesorjev

Matej Huš

26. sep 2024 ob 21:00:55

Intel je izdal še en popravek, ki naj bi po zagotovilih podjetja dokončno odpravil težave namiznih procesorjev 13. in 14. generacije, ki so se zaradi sunkov previsoke napetosti fizično kvarili. Popravek mikrokode 0x12B naj bi bil po zagotovilih podjetja zadnje in dokončno zdravilo za problematične procesorje, dasiravno že okvarjenih ne bo popravil, le nove poškodbe bo preprečil.

Zgodba ima že precej dolgo brado, poleti pa je postalo jasno, da so procesorji nepopravljivi. Intel je sicer podaljšal garancijo, a menjuje le dokazano defektne procesorje, ne pa tistih, ki jih zob časa - oziroma napetosti - še ni načel. Napaka je v tem času dobila ime Vmin shift, Intel pa sedaj trdi, da je odkril tudi razlog zanjo. Še aprila so trdili, da so krivi proizvajalci matičnih plošč, ki da dostavljajo previsoko napetost.

Doslej je Intel izdal že dva popravka, 0x125 in 0x129, ki sta vključena v popravku 0x12B. Tega lahko namestimo prek posodobitve BIOS-a na matičnih ploščah, kamor bi prispel v naslednjih tednih, odvisno od posameznih proizvajalcev. Intel je pojasnil, da obstajajo štirje scenariji, ki lahko povzročijo težave, prizadetih pa je 22 modelov procesorjev 13. in 14. generacije, ki trošijo več kot 65 W energije.