Intel potrdil: procesorji za prenosnike niso prizadeti

Matej Huš

31. avg 2024 ob 12:46:08

Intel je sedaj tudi uradno potrdil, kar je kazalo že od začetka težav s procesorji 13. in 14. generacije. Čipi za prenosne računalnike niso prizadeti in nimajo težav s previsoko napetostjo, zato jih ne bo treba menjati. Drugače je z zmogljivimi procesorji za namizne računalnike, za katere pa je Intel zgolj za dve leti podaljšal garancijsko obdobje, ki omogoča zamenjavo ob pojavu napak, niso pa se odločili za odpoklic.

Po trenutnih podatkih za težav, ki so jo uradno poimenovali Vmin Shift Instability, trpijo procesorji 13. in 14. generacije i5, i7 in i9 serij K ter predstavniki drugih serij, ki imajo deklarirano porabo nad 65 W. Brezhibni pa so vsi i3, vse starejše generacije, Xeoni in Intel Core Ultra (serija 1). Ne glede na to razvrstitev pa Intel priporoča nadgradnjo BIOS-a vseh matičnih plošč in procesorske mikrokode z orodjem Intel Compatibility Tool. Intel zagotavlja še, da bodo tudi nove generacije (Arrow Lake in Lunar Lake) brez težav.

Vzrok za počasno degradacijo procesorjev, ki se kaže v težavah s stabilnostjo, je neprimerno upravljanje napetosti. Procesorji zaradi napake v algoritmu za določanje napetosti pri različnih obremenitvah pri razbremenitvi za hip prejmejo previsoke sunke napetosti, ki povzročajo kopičenje defektov v čipu. Intel je težavo rešil s spremembo nastavitev, ki napetost znižajo, a to ne more popraviti že okvarjenih čipov, temveč zgolj prepreči nastajanje novih defektov.