Defektni Intelovi procesorji 13. in 14. generacije so nepopravljivi

Matej Huš

27. jul 2024 ob 13:23:16

Sprva je kazalo, da je Intel našel rešitev, a je kmalu postalo jasno, da gre bolj za cepivo kakor zdravilo. Procesorji 13. in 14. generacije, ki se že mesece nepojasnjeno sesuvajo pod obremenitvami, denimo pri igranju iger, so nepopravljivo okvarjeni. Popravek bo zgolj preprečil širjenje škode in okvare novih procesorjev.

V začetu tedna je Intel (na forumu) sporočil, da so odkrili težavo. Procesorji so delovali pri previsoki napetosti, kar je povzročalo njihovo nestabilno delovanje. Algoritem v mikrokodi, ki je programljivi del procesorja in skrbi za nastavitve na najnižjem nivoju, je od matičnih plošč zahteval previsoko napetost. Težavo so se namenili rešiti s popravkom mikrokode, ki bi nastavitev vrnil v sprejemljive okvire. Popravek bo nared avgusta.

A vse skupaj ne bo pomagalo, poročajo viri iz podjetja. Procesorji, ki izkazujejo nepojasnjena sesuvanja, so namreč že fizično okvarjeni. Popravek jih ne bo mogel rešiti, temveč bo koristil le procesorjem, ki še niso okvarjeni, saj jih bo zaščitil. Videli bomo, ali bo to pravočasno, saj je prav mogoče, da so posamezni procesorji že poškodovani, a še ne kažejo simptomov. Ni nemogoče, da se bodo napake pojavljale tudi v prihodnosti.

Vsem uporabnikom - ne glede na situacijo - zato svetujejo takojšnjo nadgradnjo BIOS-a matične plošče. Ne vemo pa še, ali bo Intel obstoječe procesorje odpoklical ali pa morda nudil brezplačne zamenjave kupcem, ki so opazili simptome. Za zdaj so dejali le, da bo pomagala le zamenjava - a na čigave stroške? Zagotovo pa ne bodo odpoklicali procesorske linije oziroma še neprodanih zalog.

Potencialno prizadeti procesorji so 13. in 14. generacije serij K/KF/KS in drugi, ki trošijo več kot 65 W.