Prihajajo različni načini za namestitev popravka za procesorje Raptor Lake

Matej Huš

10. avg 2024 ob 11:42:46

Intel je razkril več informacij o programskem popravku, ki je izšel ta teden in bo po predvidevanjih preprečil nadaljnje okvare procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije. Intel je že pred tem potrdil, da je težava povišana napetost, ki jo procesor nápak zahteva. Posledice se sčasoma nabirajo, kar povzroča degradacijo procesorja, ki se kaže kot nestabilno delovanje in sesuvanje.

Posodobitev je nared v obliki popravka mikrokode, kar po meritvah v Intelu ne povzroča opaznega znižanja hitrosti delovanja v večini testov (3DMark: Timespy, WebXPRT 4, Cinebench R24, Blender 4.2.0). V nekaterih primerih je zmerna upočasnitev opazna (ebXPRT Online Homework; PugetBench GPU Effects Score), podobno velja tudi za igre (Hitman 3: Dartmoor). Ključno vprašanje pa je, kako priti do popravka.

Lastniki Asusovih in MSI-jevih plošč lahko namestijo novo verzijo BIOS-a. Podobno velja tudi za vse ostale sisteme, pri čemer pa se izvedba razlikuje. Že sestavljeni računalniki, torej OEM-sistemi, imajo na voljo svoja orodja. To so na primer Lenovo Vantage, Dell SupportAssist, HP Support Assistant, MyASUS. Druga možnost je seveda neposredna posodobitev BIOS-a, ki doseže enako.

Četudi bo Intel izdal popravke, pa se zgodba s tem ne končuje. Še vedno pričakujemo orodje, ki bo uporabniku povedalo, ali je njegov procesor ogrožen glede na model. Še uporabnejši pa bi bil test, ki bi preveril, do kolikšne mere je procesor že degradiran, da bi ga lahko preventivno zamenjali - pod garancijo. Ker Intel ne bo nudil niti vpoklica, temveč le dvoletno podaljšanje garancije, za kar pa potrebujemo dokazljivo pomanjkljivo delovanje, je to malo verjetno.

Ključna beseda za vse posodobitve pa je 0x129. Če je v opisu sprememb omenjena mikrokoda 0x129, gre za popravek Raptor Lake. Oznaka 0x125 pa opisuje popravek eTVB, ki je tudi relevanten, a je manj ključen za stabilnost.