AMD-jevi procesorji imajo prastaro ranljivost

Matej Huš

13. avg 2024 ob 19:11:27

Zadnje tedne se veliko govori o hudih težavah Intelovih procesorjev 13. in 14. generacije, zaradi katerih bo Intel še pošteno bolela glava. Skoraj bi nas zato obšla novica, da so v AMD-jevih procesorjih odkrili 16 let staro ranljivost, ki ogroža vse procesorje, izdelane v zadnjem desetletju in pol. Za zdaj ne kaže, da bi jo kdo izrabljal tudi v praksi, saj terja fizični dostop do računalnika.

Ranljivost se imenuje Sinkclose in tiči v SMM (System Management Mode). Odkrila sta jo Enrique Nissim in Krzysztof Okupski iz podjetja IOActive in o njej pred 10 meseci že obvestila AMD, ki je vmes večino novejših procesorjev zakrpal. Zaradi ranljivosti lahko napadalec, ki ima dostop do jedra operacijskega sistema (Protection Ring 0), pridobi še večje privilegije (Protection Ring -2), kjer teče procesorska mikrokoda. To mu omogoča namestitev zlonamerne programske opreme, ki je ne more odstraniti niti ponovna namestitev operacijskega sistema. Že samo odkritje takšne nesnage je zapleteno, saj je treba pridobiti fizični dostop do procesorja.

AMD je sporočil, da je ranljiva večina procesorjev. Novejše so ali še bodo zakrpali, med starejšimi pa bodo na primer Ryzen 3000, 2000 in 1000 ostali nepopravljeni. Pri vseh ostalih priporočamo nadgradnjo BIOS-a matične plošče, ki bo posodobil tudi mikrokodo procesorja. Četudi to ni možno, pa razlogov za skrb ni zelo veliko, ker je za izrabo potreben dostop do jedra. Napadalci morajo torej okužiti sistem nekako drugače, nato pa se prebiti nivo niže. Ni nemogoče, ni pa niti zelo enostavno.