Intel bo podaljšal garancijo za problematične procesorje Raptor Lake

Matej Huš

6. avg 2024 ob 23:40:14

Intel vztraja, da procesorjev Raptor Lake 13. in 14. generacije serij K/KF/KS in drugih, ki trošijo več kot 65 W, ne bo odpoklical. Bodo pa podaljšali garancijo za dve leti, spričo česar bo njihovim lastnikom vsaj malce odleglo. Ta mesec pričakujemo še popravek mikrokode, ki bi moral preprečiti nadaljnje poškodbe, medtem ko obstoječe škode ne bo možno sanirati.

V praksi to pomeni, da bodo imeli ločeno kupljeni (box) procesorji po novem pet let garancije, procesorji v sestavljenih sistemih pa dve leti dlje kot originalno. V slednjem primeru je za garancijske zahtevke pristojen proizvajalec računalnika, Intel pa le podredno.

Natančen vzrok za napako še ni znan, so pa največkrat prizadeti najzmogljivejši procesorji Core i9-13900K in Core i9-14900K. Napake so očitno povezane z napetostjo, ki je previsoka in povzroči kvarjenje procesorja. Šibkejši procesorji zahtevajo nižje napetosti, zato se defekti nabirajo počasneje. A tudi ti bi lahko sčasoma nabrali dovolj defektov, da ne bodo več stabilno delovali - če bo to trajalo dlje od garancijskega obdobja, je to še bolj problematično kot pri hitrih procesorjih.

Intel takisto še ni pripravil orodja, ki bi omogočilo natančno identifikacijo problematičnih procesorjev. Za zdaj se moramo zanašati na zelo širok krog potencialno defektnih procesorjev in lastna opažanja, saj ni nujno, da vsi odpovedo. Ko pa primerek odpove, so simptomi zelo različni - od nestabilnosti do popolne zrušitve sistema.