Sodišče Irsko prisililo, da sprejme 13 milijard evrov davkov od Appla

Matej Huš

10. sep 2024 ob 22:55:03

Danes se bo moral z visokim računom sprijazniti tudi Apple, a za razliko od Google formalno sploh ne gre za globo, temveč za zaostale davke. Evropsko sodišče je razsodilo, da je bil irski davčni dogovor z Applom nezakonit. To je let 2016 ugotovila že Evropska komisija, ko ga je razglasila za nedovoljeno državno pomoč, a se je Apple kakopak pritožil.

Splošno sodišče je leta 2020 irski dogovor spoznalo za zakonit, a je višje sodišče sedaj razsodbo razveljavilo in odločilo drugače. Evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager je odločitev pozdravila, precej manj navdušeni pa so v Cupertinu in tudi na Irskem, čeprav mora Apple prav tja nakazati neobračunane davke.

Apple je z Irsko sklenil poseben dogovor o davčni obravnavi, ki je bil izrazito ugoden in nedosegljiv drugim podjetjem. Davčna stopnja je na primer leta 2003 znašala en odstotek dobička, leta 2014 pa le še 0,005 odstotka. Skupno gre za 13 milijard evrov davkov, ki jih je Irska prenizko obračunala Applu, če bi stopnjo primerjali s splošno stopnjo v državi.

Irska vlada poudarja, da v državi nobeno podjetje nima privilegiranega davčnega položaja in da morajo vsa poravnavati davke v skladu z zakonodajo. Ob tem modro dodaja, da bodo odločitev sodišča spoštovali. Režim, ki ga je uporabljal Apple, danes ne obstaja več.