EU proti Applu: Irska se hoče pritožiti

Matej Huš

3. sep 2016 ob 22:41:13

Po pričakovanjih iz Irske prihajajo vesti, da se bodo pritožili na odločitev Evropske komisije, da je Irska Applu z zagotavljanjem davčnih ugodnosti nudila nedovoljeno državno pomoč, zaradi česar mora Apple v irski proračun vrniti skoraj 13 milijard evrov. Po treh dneh usklajevanj na irski vladi so včeraj sporočili, da bodo odločbo Evropske komisije izpodbijali na Evropskem sodišču. Odločitev irske vlade mora potrditi še parlament, ki bo o njej razpravljal v sredo. Pričakovati je, da bo parlament potrdil vložitev tožbe.

Nekatere stranke so bile sprva skeptične do vložitve tožbe, saj se Irski po odločitvi Evropske komisije obeta nenadejanih 13 milijard evrov, kar so približno letni stroški irskega zdravstvenega sistema (Health Service Executive ima letni proračun okrog 13 milijard evrov). Prevladalo je mnenje, da bi ukinitev davčnih privilegijev multinacionalke pahnila v druge države, kar bi Irski odneslo več tisoč delovnih mest in predvsem ustavilo dotok tujih investicij v prihodnosti. Koliko so ti strahovi utemeljeni, je težko oceniti. Utemeljen je tudi pomislek, da revizija davčnih pogojev za 10 let nazaj predstavlja poslovno negotovost, ki je podjetja ne marajo. So pa v zameno za podporo tožbe v vladi morali neodvisnim poslancem obljubiti podroben pregled davčnih dogovorov z multinacionalkami, kar so nazadnje storili predlani.

Kako bo Evropsko sodišče razsodilo, je v tem primeru nemogoče napovedati, ker tovrstnega primera še ni bilo. O neupravičeni državni pomoči se je že razsojalo, a najbolj podobni primeri so se ukvarjali z vprašanjem nepravičnega zniževanja davčne stopnje. Irska ima že tako ali tako eno najnižjih stopenj davka na dobiček, ki znaša 12,5 odstotka, zaradi česar je bila v preteklosti že tarča kritik (v Sloveniji je ta stopnja 17-odstotna,v Avstriji 25-odstotna, v Nemčiji pa skoraj 30-odstotna).

V konkretnem primeru pa Evropska komisija posega v davčno zakonodajo države (Irske), in sicer predpisuje, kako naj ta obravnava transferne cene in oblikuje ter izvaja davčno zakonodajo. Zaradi tega je Irska prepričana, da bo pritožba na sodišču uspešna. V Evropski komisiji so seveda povedali, da bodo svojo odločitev zagovarjali tudi pred sodiščem. Komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager zagotavlja, da je odločitev konsistentna in utemeljena, zato Komisije ni strah, da na sodišču ne bi zdržala.

Pritožil se bo tudi Apple. Ta trdi, da je deloval v skladu z zakoni in da bi povsem enako lahko poslovalo katerokoli podjetje. To je teoretično res, a multinacionalke imajo vendarle več možnosti za postavljanje zapletenih shem kanaliziranja dobičkov v davčne oaze kakor manjša, lokalna podjetja. Ne glede na razplet je pričakovati, da številka 13 milijard evrov ne bo končna, kar priznavajo tudi v Komisiji. Poleg možnih sprememb v metodologiji izračuna se lahko zgodi tudi, da bo nekaj tega dobička treba poknjižiti v drugih državah članicah, kjer je dejansko nastal. Francija in Nemčija sta že povedali, da podpirata Komisijo. Končne odločitve sodišča ne pričakujemo prej kot v dveh do treh letih.