Irska se je vdala in bo izterjala 13 milijard evrov

Matej Huš

6. dec 2017 ob 05:17:19

Nenavadna zgodba o davkih, Irski in Applu bo vendarle dobila epilog, ki ga že tri leta pričakuje Evropska komisija. Spomnimo, da je ta leta 2014 ugotovila, da je Irska s posebnim davčnim dogovorom Applu nudila nedovoljeno finančno pomoč, ki je v letih 2003-2014 nanesla 13 milijard evrov. Komisija je zato od Irske zahtevala, da ta davek izterja. Denar bi bil prihodek irskega proračuna in ne evropskega, saj Apple ni bil oglobljen. EU je zgolj želela izničiti nepošteno prednost, ki jo je Apple užival zaradi privilegirane obravnave. Da se je Apple pritožil, je razumljivo. Da se je pritožila tudi Irska, je po daljšem razmisleku tudi razumljivo, saj na dolgi rok od podjetij pričakujejo veliko, če jim uspejo poslati nedvomno sporočilo, da bodo imela na Irskem najugodnejše pogoje v Evropi. Evropska komisija je zato vložila tožbo proti Irski, da bi jo prisilila v izterjavo tega zneska od Appla.

Zgodba pa je dobila nov preobrat, saj se je Irska očitno premislila in bo od Apple vendarle izterjala 13 milijard evrov. Ko je Irska spremenila mnenje, se je tudi hitro dogovorila z Applom. Po neuradnih podatkih je že domenjeno, da bo Apple 13 milijard evrov v prvem četrtletju prihodnjega leta deponiral na skrbniškem računu. Toda Apple se še ni vdal, temveč je le odigral pragmatično. Sredstva bodo na skrbniškem računu počakala na razplet Applove pritožbe. Če bo ta ugodno rešena, v kar je Apple trdno prepričan, seveda Apple ne bo plačal ničesar.

Ni pa še čisto jasno, koliko tega denarja bo dejansko ostalo na Irskem. Če bi namreč ostale države v EU uspele dokazati, da bi morali biti določeni prihodki prikazani tam in ne na Irskem, bi jim lahko pripadel del pogače, piše BBC. Prav tako se lahko zgodi, da bo del tega zneska na koncu romal v ZDA, če bo ameriška davčna uprava ugotovila, da je Apple ameriške prihodke preusmerjal na Irsko. Za to je seveda imel prepričljive razloge, saj je davek na dobiček na Irskem 12,5 odstotka (Slovenija 19 %, Avstrija 25 %, ZDA 35 %). Zaradi posebnega dogovora je Apple v letu 2003 plačal manj kot odstotek davka, do leta 2014 pa je ta delež upadel na 0,005 %.