Znane so podrobnosti Intelovega novega poimenovanja

Matej Huš

15. jun 2023 ob 22:15:32

Pred poldrugim mesecem smo poročali o prihajajočih spremembah Intelovega poimenovanja procesorjev, o čemer se je sedaj razgovoril tudi proizvajalec. Ključne novosti so tri: iz oznak Core iX bo odpadel i, uvedli bodo novo vejo procesorjev Ultra ter manj poudarka dajejo generacijam.

Prva sprememba je najenostavnejša, čeprav verjetno tudi manj najmanj razumljiva. V zadnjih petnajstih letih se je poimenovanje Core i3, i5, i7, i9 tako uveljavilo, da smo si težko predstavljali Intelove procesorje z drugačnimi imeni. Sedaj si jih bomo morali, a sprememba ne bo drastična. Postali bodo Core 3, 5, 7 in 9. Zakaj se je Intel odločil za to spremembo, ni razkrili. Leta 2008 je Core i3 namesto Core Duo predstavljal začetek novih procesorjev nizkega cenovnega razreda, podobno pa se bo očitno zgodilo tudi sedaj.

Druga novost bo veja procesorjev Ultra. Intel želi bolj ločiti modele, ki so namenjeni najvišjemu cenovnemu razredu. Da bi ti bolj izstopali, bodo dobili označbe Ultra. Prvi taki bodo na voljo v drugi polovici tega leta, ko bo Intel predstavljal tudi generacijo Meteor Lake. S tem bodo bolj prepoznavni kot trenutne družine s črko K na koncu oznake modela, lahko pa v prihodnosti družino še razširijo.

Tretja novost je manj poudarka na generacijah. Medtem ko bo oznaka generacije ostala del oznake procesorja, torej 13xxx za 13. generacijo, ne bodo nikjer drugje več izrecno govorili o generaciji. Prav tako ostaja odprto vprašanje, ali bodo nadaljevali s 14. generacijo. Morda bodo to priložnost izkoristili za ponovni začetek. Kakorkoli, po poletju prihajajo procesorji Meteor Lake, ki bodo sprva na voljo za prenosne naprave, drugo leto pa za namizne računalnike. To bo prva generacija, ki bo ustvarjena z litografijo v ekstremnem UV (EUV).

Zagotovo pa je Intel dosegel, da se o njegovih procesorjih spet malce več govori. To je kar nujno, saj ga AMD prehiteva po desni.