Microsoft predstavil linijo prenosnikov na Armu

Jurij Kristan

21. maj 2024 ob 07:37:50

Pri Microsoftu so predstavili nove prenosnike družine Surface, toda še dosti več pozornosti je pritegnila druga novost: serija prenosnikov Copilot+ PC na procesorjih Snapdragon, s katero želi velikan izrabiti trenutno norijo okoli umetne inteligence.

Microsoft je do vratu globoko v tekmi, kako izkoristiti pridobitve najnovejših generativnih strojnih modelov, in samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bo dogajanje prelilo iz programja v strojno opremo. Na dogodku ob začetku razvijalske konference Build, ki poteka ta teden, in ki je bil v osnovi mišljen kot predstavitev novih članov družine prenosnih naprav Surface, so razkrili svojega igralca v tej dirki: iniciativo Copilot+ PC (krajši video povzetek). Pod nazivom stojijo prenosni računalniki, ki so jih partnerji, kot so Lenovo, Dell, Acer, Asus in HP, zgradili na temelju Qualcommovih čipov Snapdragon X Elite in Plus. Ti sistemski čipi so sicer mišljeni kot neposredni tekmeci tako Applovi seriji M, kakor tudi procesorjem na arhitekturah x86. V Redmondu jih izkoriščajo predvsem spričo podsklopa za pospeševanje izvajanja strojnega učenja (NPU), ki poganja zbirko aplikacij, oziroma funkcij asistenta Copilot.

Med novimi "znanji" Copilota so predstavili funkcijo Recall, ki s posnetki zaslona vsakih nekaj sekund gradi zgodovino naše rabe naprave in nam pomaga, da iz nje vlečemo podrobnosti o preteklem delu - tako je denimo mogoče izluščiti podrobnosti spletne konference, v kateri smo sodelovali in podobno. To se sliši obenem uporabno, a tudi skrajno resna nevarnost za zasebnost. Med ostalimi novitetami so še razbiranje podrobnosti iz slik in prevajanje v stvarnem času, kar Copilotu omogoča nadgradnja z nedavno predstavljenim GPT-4o. Za takšne zmogljivosti v Redmondu od NPU v iniciativi Copilot+ PC zahtevajo vsaj 40 TOPS, česar enote NPU v čipih Intela in AMD trenutno še ne dosegajo. Zanimivo bo videti, ali bo takšna strategija pospešila njihov razvoj, oziroma povzročila večanje takšnih podsklopov v procesorjih x86. Četudi naprave Copilot+ PC trenutno poganjanjo le snapdragoni, je njihova prihodnost odprta tudi za čipe Intela in AMD.

Med novimi surfaci smo videli tako različice Laptop kot Pro. Laptopi prispejo v velikostih 13,8 in 15 palcev, imajo ožje robove od predhodnikov in naj bi premogli elektrike za prek 20 ur dela. Novi surfaci pro imajo zaslone OLED, toda podobno kot pri bratcih Laptop je najbolj konkretna nadgradnja v omenjenih snapdragonih X elite. To pomeni, da so pri Microsoftu povsem preskočili z intelov na arme, pri čemer vehementno pravijo, da nameravajo na ta način posekati Applove čipe M. V praksi bo tako zelo zanimivo videti, kako učinkovito so rešili poganjanje okenske kode na Armu.