Microsoft zaključil nakup Activision Blizzarda

Jurij Kristan

13. okt 2023 ob 19:45:33

Dvajset mesecev po začetku postopka in mnogih pravnih bitkah je Microsoftu naposled uspelo zaključiti največji nakup v zgodovini igričarske industrije, prevzem Activision Blizzarda.

Ko so pri Microsoftu januarja lani napovedali prevzem Activision Blizzarda, smo lahko pričakovali vsaj nekaj namrščenih čel regulatorjev. Slabih 70 milijard dolarjev vreden posel - daleč največji v igričarski in eden največjih v IT industriji sploh - bi namreč združil enega od treh ključnih proizvajalcev konzol in enega od največjih založnikov iger na svetu. A da bo sodna in regulatorna epopeja trajala 20 mesecev, bržkone ni slutil nihče, kot tudi ne, kaj vse bodo morali pri Microsoftu napraviti, da bodo prevzem zaključili. Pomisleki, blokade in tožbe varuhov konkurence na obeh straneh Atlantika bi lahko napolnile knjigo (in jih bodo verjetno več), dočim smo nekaj sočnih dogodkov lahko spremljali tudi zunanji opazovalci, na primer FTC-jev sodni proces, med katerim sta morala Sony in Microsoft izpljuniti marsikatero zanimivost.

V grobem sta šli uradnikom v nos dve stvari: Microsoftov potencialni nadzor nad razvijalci, pomembnimi za Sonyja, glavnega tekmeca na področju konzol (od tu neposredni spor z Japonci); in pa na novo pridobljena razvojna moč v povezavi z Redmondovimi zmogljivostmi za igranje v oblaku. Da bi jih v Microsoftu pomirili, so morali skleniti širokopotezne sporazume z lastniki konkurenčnih platform in založniki; tako imajo drugi upravljalci storitev za igranje v oblaku 10-letno licenco za rabo Activision Blizzardovih naslovov. Na ta način so Evropsko unijo pomirili že spomladi, drugod pa je šlo težje. Ameriški urad za trgovino FTC je bil neomajen in sprožil tožbo, v kateri pa je Microsoft zmagal in urad tam prevzema ne more več zaustaviti. Najdlje so žolčna pogajanja trajala v Veliki Britaniji, kjer je varuha konkurence omehčalo šele to, da je Microsoft licenco za pretočno igranje Activision Blizzardovih iger izven EU za 15 let prenesel na Ubisoft. Zgolj nekaj ur po tem, ko so še Britanci danes dopoldan prižgali zeleno luč, so v Microsoftu javno odprli šampanjce.

Xbox Game Studios, Microsoftova razvojna divizija, se bo s tem zredil za okoli tri ducate studijev. Igričarji bodo učinek najhitreje videli v tem, da bodo naslovi Activisiona, Blizzarda in Kinga prispeli na storitev Xbox Game Pass, pri čemer pa bodo nekatere aktualne igre, kot sta Diablo 4 in Modern Warfare 3, verjetno na redu šele prihodnje leto. Znotraj pa sedaj čaka pristojne veliko dela in izzivov. Blizzard, nekdaj enega najbolj slavnih studijev na svetu, so pred nakupom pretresale afere s spolnim nadlegovanjem, Activision pa z oviranjem sindikalnega združevanja. Osovraženi in razvpiti nekdanji direktor založnika, Bobby Kotick, sicer v podjetju ostaja še do konca leta.