Microsoft z novim poizkusom za prevzem Activision Blizzard, ki vključuje licenciranje Ubisoftu

Matej Huš

22. avg 2023 ob 21:43:47

Microsoft je z Ubisoftom sklenil dogovor, za katerega upa, da bo prepričal britanske oblasti, da mu dovolijo kupiti Activision Blizzard. V EU in ZDA so regulatorji namreč prižgali zeleno luč, na Otoku pač ne. Sedaj Microsoft predlaga, da bi Ubisoft dobil nekaj dodatnih pravic, s čimer bi bil prevzem ožji.

Britanski varuh konkurence (CMA) namreč meni, da bi Microsoft s prevzemom lahko začel izkoriščati novonastali prevladujoči položaj na trgu. Microsoftov poizkus rešiti nastalo zagato je novi sporazum o licenciranju. Ta bo Ubisoftu dal za 15 let pravico nuditi vse obstoječe in prihodnje naslove v svoji pretočni storitvi. Ubisoft bo imel licenco izven EU, nato pa bo te naslove nazaj ponujal Microsoftu, da jih bo lahko vključil v Xbox Cloud Computing. Ubisoft bo nudil storitev Ubisoft+ Multi Access, ki je na voljo za PC, Xbox, Amazon Luna in PlayStation. Za pravico do pretočnih vsebin bo Ubisoft izvedel enkratno plačilo, nato pa glede na dejansko uporabo.

CMA, ki je prvotni dogovor blokiral, je sedaj začel novo preiskavo. To bo končal do 18. oktobra, kar je tudi skrajni rok, do kdaj mora Microsoft prevzeti Activision Blizzard. V Redmondu menijo, da se bo prevzem zgodil sredi oktobra. Do odločitve CMA se prevzem ne sme zgoditi. Seveda pa novi predlog v ničemer ne spreminja obveznosti, ki jih ima Microsoft do Evropske komisije.