Microsoft kupuje Activision Blizzard King

Jurij Kristan

19. jan 2022 ob 00:01:24

Obeta se največji prevzem ne le v igričarski industriji, temveč v zgodovini IT podjetij nasploh, kajti v Microsoftu so udarili z namero po prevzemu Activision Blizzard Kinga, za slabih 69 milijard dolarjev.

Take-Twojev nakup Zynge je rekord držal zgolj kak teden, kajti danes so v Microsoftu na presenečenje mnogih naznanili, da kupujejo nič manj kot velikana Activision Blizzard Kinga, ki je na lestvici zaslužkarjev v igričarski industriji le mesto nižje (seveda pa ima MS še druge večje segmente, ne le igričarskega). To v praksi pomeni, da se bosta združili četrto in peto največje podjetje v igričarstvu, nastali skupek pa bo prehitel Nintenda na tretjem mestu, medtem ko bosta pred njim ostala Sony in Tencent. Posledično je zajetna tudi vsota, ki jo bodo v Redmondu za ABK pljunili: kar 68,7 milijarde ameriških dolarjev, kar je na področju digitalne tehnologije rekord, saj je prejšnji primat pripadal Dellu, ki je pred šestimi leti za EMC odštel dve milijardi manj. Prejšnja odmevna Microsoftova prevzema, ZeniMaxa in LinkedIna, sta v primerjavi s tem videti naravnost pritlikava. Postopek prevzema naj bi bil sicer zaključen v največ letu in pol.

Activision Blizzard King je seveda domovanje Call of Dutyja, World of Warcrafta in ... Candy Crusha, medtem ko je Microsoft oče Xboxa in operacijskega sistema Windows ter bdi nad močno strežniško infrastrukturo, kar je vse osnova za prodiranje z naročniško platformo Xbox Game Pass, ki je v zadnjem času eden poglavitnih dejavnikov na področju industrije. Medtem ko pismo Activisionovega šefa Bobbyja Koticka ne pove kaj posebno oprijemljivega, pa je nagovor Microsoftovih Satye Nadelle in Phila Spencerja kanec bolj poveden. Spencer je po novem izvršni direktor oddelka Microsoft Gaming, ki bo z nakupom ABK postal močna entiteta tudi na področju notranjega (first-party) razvoja vsebin, pri čemer Nadella poudarja tudi razvoj za metaverzum, čeprav v detajle ne gre. Bodo pa vse Activisionove igre skušali čim hitreje prenesti pod Game Pass.

Zanimivo je, da se je Microsoft za ABK odločil odšteti precej več od trenutne tržne vrednosti 51 milijard dolarjev. Tako ni videti, da bi v Redmondu načrtno izkoriščali nedavne tegobe Kotickovega podjetja, ki so posledica afer s spolnim nadlegovanjem in diskriminacijo, ki so pretresle predvsem podružnico Blizzard in odnesle kopico pomembnih razvijalcev. Sklepati gre, da so odločitev v Microsoftu načrtovali že dlje časa in ima pomembno vlogo v strategiji prodora na področja, kjer so bili doslej razmeroma šibki: pri mobilnem igričarstvu in notranjem razvoju iger, zaradi česar so nenazadnje pohopsali že ZeniMaxa. Kljub temu se vprašanju aktualnih afer, v katere je ABK še vedno globoko potopljen, ne bodo mogli izogniti. Resnega komentarja zaenkrat še niso podali, je pa videti, da bo osovraženi Bobby Kotick na položaju šefa Activisiona še ostal približno do konca prevzema, nakar se bo verjetno poslovil, bržkone z zajetno odpravnino v žepu.