Evropska komisija odobrila Microsoftov prevzem Activision Blizzarda

Jurij Kristan

16. maj 2023 ob 17:25:28

Slab mesec po rdeči luči Britancev za Microsoftov nakup Activision Blizzarda so se na drugi strani Rokavskega preliva odločili drugače: Evropska komisija se s prevzemom strinja, toda ob dodatnih zavezah Redmonda.

Microsoftov spopad z regulatorji širom sveta, da bi ti odobrili največji prevzem v igričarski industriji doslej, namreč Activision Blizzarda, za slabih 70 milijard dolarjev, je poln zaostritev in preobratov. Le slab mesec po tem, ko je britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) pritisnil na zavoro, so se pri Evropski komisiji odločili drugače. V obeh primerih so se pristojni pravzaprav v grobem strinjali v dveh temeljnih postavkah. To je, da se na eni strani ni posebno bati, da bi Microsoft bistveno omejil igre iz studijev Activision Blizzarda - tu je predvsem mišljena franšiza Call of Duty - na lastne klasične platforme, oziroma zignoriral Sonyjeve konzole Playstation, ker so časi ekskluziv za platforme bolj kot ne mimo. In na drugi strani, da obstaja realna grožnja, da bi pri igranju iz oblaka dosegel nevarno stopnjo koncentracije. Ravno zaradi tega drugega so se Britanci odločili za negativno oceno.

Toda EU je, nasprotno, tu ubrala drugačno in precej zanimivo pot, saj Redmondu dovolijo prevzem ob pogoju, da najmanj za 10-letno dobo drugim platformam za igranje v oblaku omogoči igranje naslovov z nalepko Activision Blizzarda. Takšno licenciranje bo avtomatizirano in je v igričarski industriji vsekakor pomenljiva posebnost, kaže pa med drugim tudi na dejstvo, da je igranje iz oblaka doseglo zrelost in mainstream, če se okoli njegovih specifik oblikujejo nove krovne prakse EU. Microsoftova zimska kampanja sklepanja sodelovanja z množico platform in drugih velikanov, od Nintenda do Nvidie, se je tako polno obrestovala. Britanci so se že na hitro odzvali z izjavo, da za svojo odločitvijo še vedno stojijo. Microsoft se je tam pritožil in postopek bo trajal več mesecev, tako da lahko napredek bržkone pričakujemo šele v avgustu.

To je sicer zgolj en kamenček v legalnem mozaiku tega prevzema; regulatorji na Kitajskem, v Južni Koreji in Avstraliji se tudi še niso odločili, medtem ko so denimo Brazilija, Japonska in Savdska Arabija postopek tudi podprle.