Apple odstranil aplikacijo VKontakte

Matej Huš

28. sep 2022 ob 21:00:21

Apple je iz svoje spletne trgovine App Store odstranil aplikacijo za dostop do ruskega družbenega omrežja VKontakte. To de facto onemogoča uporabo aplikacije za uporabnike iOS, saj na Applove telefone brez odklepanja ni možno nameščati aplikacij mimo App Stora. Kdor je aplikacijo že namestil, jo lahko še naprej uporablja, a je ne more posodabljati in jo po odstranitvi ne bo mogel obnoviti. V Googlovi spletni trgovini Play Store aplikacija za zdaj ostaja.

Iz podjetja VK sporočajo, da aplikacijo normalno razvijajo in še vedno podpirajo iOS. Kako jo bodo distribuirali odslej, še niso sporočili, saj na iOS ni možno nameščati zunanjih aplikacij (če telefona ne odklenemo z jailbreakom). Zanimivo je, da je Apple lani VKontakte dodal med priljubljene aplikacije, ki se uporabnikom ponudijo ob nastavitvi novega telefona, ker je tako zahtevala Rusija. VK je drugo največje rusko internetno podjetje, prvi pa je Yandex. Poleg VKontakte upravlja tudi Mail.ru, VK Music, Youla in druge storitve.

Rusija je sicer vse bolj izolirana od zahodnih aplikacija za družbena omrežja. Večino jih je prepovedala kar sama, saj so Instagram, Facebook in Twitter od napada na Ukrajino v državi blokirani. Po drugi strani je Zahod onemogočil dostop do nekaterih drugih storitev in za vodilne uvedel stroge sankcije, denimo za Vladimirja Kirijenka, ki vodi VK Group in velja za tesnega Putinovega zaveznika.