Apple prenovil osnovne ipade

Jurij Kristan

18. okt 2022 ob 21:46:04

Pri Applu so rahlo presenetljivo najavili prenovo tablic iPad in iPad Pro. Medtem ko slednje prejmejo čip M2, pa gre pri bazični tablici tudi za oblikovno spremembo.

V Cupertinu so brez bučnega dogodka najavili deseto generacijo iPada in pa različico Pro s čipom M2. Pozornost pritegne predvsem prva, saj gre za dizajnerski odmik od značilne podobe, ki smo je bili pri navadnih ipadih vajeni. Poslavlja se namreč gumbek home, saj zaslon sedaj povsod sega do roba, bralnik prstnih odtisov pa je na robu. Ekran je nekaj večji, 10,9-palčni in ločljivosti 2360×1640 pik, medtem ko je sprednja kamera premaknjena ob daljši rob in torej primernejša za telekonference, kot pri prenosnih računalnikih. Čip A13 v prejšnji generaciji je nadgrajen na A14, med izhodi pa se po pričakovanjih Lightning poslavlja in ga nadomešča USB-C. Skupaj s samo tablico je bila prenove deležna tudi tipkovnica Magic Keyboard Folio, medtem ko je podpora pisalu Pencil še vedno omejena na njegovo prvo generacijo. Prihod iPada desete generacije je 26. oktobra, ima pa v primerjavi s prejšnjimi precej zasoljeno ceno; zrasla je namreč za več kot stotaka evrov, na 550 eur v osnovni različici s 64 GB podatkovne shrambe. Zato bo podjetje predhodnika zaenkrat ohranilo v prodaji.

Pri iPadu Pro je pretresov manj, saj je bil čip nadgrajen z M1 na M2, kakršnega smo letos videli v iPadu Air in MacBooku Pro. Zunanjost ostaja enaka, tako pri 11- kot 12,9-palčni verziji. Cene se prično pri 950 evrih za osnovno izvedenko 11-palčnega modela, prihod pa je prav tako 26. oktobra. Dva dni prej bo podjetje naposled lansiralo tudi operacijski sistem iPadOS 16, katerega prihodi sedaj niso več povezani s tistimi iOSa. Šestnajstica se bo razumela z ipadi nazaj do pete generacije, toda najbolje bo izkoriščena na napravah s čipom M2, kjer bo prišla do izraza nova funkcija za večopravilnost, Stage Manager. Poleg tablic so v Cupertinu sicer naznanili še novo različico medijskega predvajalnika Apple TV 4K; tudi ta je prejela nov čip - A15, pa večje shrambe podatkov in podporo standardu HDR10+, medtem ko je vtičnico Lightning na daljincu zamenjala USB-C. Cena najosnovnejše različice s 64 GB je celo nekoliko nižja od prejšnje, pri 150 evrih. Prispe v začetku novembra.